Ελένη Ράντου

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ελένη Ράντου (Αιγάλεω Αττικής [2] 12 Νοεμβρίου 1965) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Ελένη Ράντου
Eleni Rantou 2017 as Filoumena.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ελένη Ράντου (Ελληνικά)
Γέννηση12  Νοεμβρίου 1965[1]
Αιγάλεω
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότητακωμικός και ηθοποιός
ΣύζυγοςΒασίλης Παπακωνσταντίνου
Σημαντικά έργαΟδός Ανθέων, Τμήμα Ηθών, Κωνσταντίνου και Ελένης, Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή, Κόκκινος Κύκλος, Σαββατογεννημένες, Το Κόκκινο Δωμάτιο, Εργαζόμενη Γυναίκα και Ζακέτα να πάρεις
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1965 στο Αιγάλεω Αττικής όπου και μεγάλωσε και κατάγεται από τα Χανιά. Μετά το σχολείο, φοίτησε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα πέρασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από όπου και αποφοίτησε ως αριστούχος.

Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 1983, σε ηλικία μόλις 20 ετών, μέσα από την σειρά της ΕΡΤ «Ουράνιο Τόξο», όπου είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην σειρά «Η Κυρία Ντορεμί», έχοντας τον ρόλο της Ελευθερίας.

Το 1984 συμμετείχε στην σειρά «Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα» και το 1985 στη σειρά «Χαίρε Τάσο Καρατάσο». Το 1987, εμφανίστηκε στην «Απόδραση» και την επόμενη χρονιά, στην σειρά «Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση». Τελευταίες της δουλειές για την ΕΡΤ, ήταν οι σειρές «Οδός Ανθέων», «Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε;» και «Το συνεργείο» το 1989.

Το 1991, με την ίδρυση των ιδιωτικών καναλιών, παρουσίασε την εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1» στο ομώνυμο κανάλι, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Το Παιχνίδι του Γάτου» και έναν χρόνο αργότερα, το 1992, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Αχ! Ελένη» στο MEGA. Το 1993 είχε guest συμμετοχή στην σειρά «Εσύ αποφασίζεις», και έπαιξε σε δύο επεισόδια της αστυνομικής σειράς «Τμήμα Ηθών», ενώ το 1995 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Σαμπουάν» του ΑΝΤ1. Το 1998, έρχεται ο ρόλος που την έκανε ευρύτερα γνωστή και αγαπητή, δηλαδή ο ρόλος της Ελένης Βλαχάκη στην τηλεοπτική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» του ΑΝΤ1, όπου πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Χάρη Ρώμα. Στην σειρά έπαιζαν επίσης οι Βασίλης Κούκουρας, Μαρία Λεκάκη, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Στέργιος Νένες, ενώ ολοκληρώθηκε σε 68 επεισόδια στις 30 Ιουνίου του 2000. Έπειτα, ακολούθησε άλλος ένας πολύ αγαπημένος ρόλος στην σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», η οποία όμως διακόπηκε στα 6 επεισόδια, καθώς και κάποια guests στην αστυνομική σειρά «Κόκκινος Κύκλος». Την σεζόν 2003-2004 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καπουτζίδη για την σειρά «Σαββατογεννημένες», στην οποία πρωταγωνιστούσαν και οι Κατιάνα Μπαλανίκα, Ράνια Σχίζα και Σάκης Μπουλάς. Την περίοδο 2009-2010 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Εργαζόμενη Γυναίκα», που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 και διήρκεσε 20 επεισόδια. Το 2021 πρωταγωνίστησε στη σειρά της ΕΡΤ1 «Ζακέτα να πάρεις», με συμπρωταγωνίστριες τις Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Το 1995 ξεκίνησε την καριέρα της σαν θεατρική παραγωγός και θιασάρχης, ανεβάζοντας παραστάσεις στα θέατρα «Ιλίσια» και «Διονύσια», ενώ από το 2000 στεγάζεται θεατρικά στο θέατρο «Διάνα».

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Από το 1994 είναι παντρεμένη με τον τραγουδιστή της ροκ και έντεχνης μουσικής Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έχουν αποκτήσει μια κόρη, τη Νικολέτα, που γεννήθηκε το 1996[3]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1983-1984 Ουράνιο Τόξο ΕΡΤ Μίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Η Κυρία Ντορεμί Ελευθερία Ζήκου Βασικό Καστ
1985 Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα ΕΡΤ2 Κούλα Επεισόδιο: "Ο ιδεολόγος"
1985-1986 Χαίρε Τάσο Καρατάσο ΕΡΤ Καλλιόπη Καρατάσου Βασικό Καστ
1987 Απόδραση ΕΤ1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988 Οδός Ανθέων Έλσα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1989 Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε; ΕΤ2 Νανά Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Το συνεργείο ΕΤ1 Βαρυπόπη Επεισόδιο: "Ο αόρατος άνθρωπος"
Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση Μαρία Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991 Άγγελος κατά λάθος ANT1 Σόνια Επεισόδια: "Πρώτη απογοήτευση"
1991-1992 Το παιχνίδι του γάτου Αλίκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991-1993 Όχι τα νέα του ΑΝΤ1 Η Ίδια Παρουσιάστρια
1992-1993 Αχ Ελένη! MEGA Ελένη Παπανικολάου Πρωταγωνιστικός Ρόλος | Σεναριογράφος
1993 Εσύ αποφασίζεις 1 επεισόδιο
1994 Τμήμα Ηθών ANT1 Κική Επεισόδιο: "Εγώ τον είδα"
1995 Όλγα Ιωάννου Επεισόδιο: "Στον παράδεισο χωρίς επιστροφή"
1995-1996 Σαμπουάν Μάιρα Πρωταγωνιστικός Ρόλος | Σεναριογράφος
1998-2000 Κωνσταντίνου και Ελένης Ελένη Βλαχάκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2001 Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; MEGA Ντομινίκ Σεζάρ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001 Κόκκινος Κύκλος ALPHA Στέλλα Επεισόδιο: "Στην τύχη"
2002 Καίτη Επεισόδιο: "Τρωικός πόλεμος"
2003-2004 Σαββατογεννημένες MEGA Μπία Μπέκου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005 Safe Sex TV Stories Άννα Τριανταφύλλου Επεισόδιο: "Αναστασία"
Το Κόκκινο Δωμάτιο Μαρίνα Χατζή Επεισόδιο: "Το στοίχημα"
2008-2010 Εργαζόμενη Γυναίκα ΑΝΤ1 διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2020-2022 Ζακέτα να πάρεις ΕΡΤ1 Φούλη Ντάνου Πρωταγωνιστικός Ρόλος

[4]

ΠηγέςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0709954. Ανακτήθηκε στις 22  Ιουλίου 2016.
  2. «Ελένη Ράντου». www.hellenicaworld.com. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022. 
  3. «Ράντου Ελένη - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021. 
  4. «Ράντου Ελένη - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  • Ελένη Ράντου, βιογραφικό και προσωπικές αρθρογραφίες της ηθοποιού στον ιστότοπο Aixmi.gr