Ελένη Ράντου

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ελένη Ράντου (Αιγάλεω Αττικής, 12 Νοεμβρίου 1965) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Ελένη Ράντου
Eleni Rantou 2017 as Filoumena.jpg
Γέννηση12 Νοεμβρίου 1965 (1965-11-12) (55 ετών)
Αιγάλεω
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
ΙδιότηταΗθοποιός,
Θεατρική παραγωγός
Εν ενεργεία1983 - σήμερα
ΣύζυγοςΒασίλης Παπακωνσταντίνου
(1994 - σήμερα)
ΤέκναΝικολέτα Παπακωνσταντίνου
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία, δράμα
Σημαντικά έργαΚωνσταντίνου και Ελένης
Εργαζόμενη Γυναίκα
Σαββατογεννημένες
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1965 στο Αιγάλεω Αττικής όπου και μεγάλωσε και κατάγεται από τα Χανιά. Μετά το σχολείο, φοίτησε στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα πέρασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από όπου και αποφοίτησε ως αριστούχος.

Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 1983, σε ηλικία μόλις 18 ετών, μέσα από την σειρά της ΕΡΤ «Ουράνιο Τόξο», όπου είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην σειρά «Η Κυρία Ντορεμί», έχοντας τον ρόλο της Ελευθερίας.

Το 1984 συμμετείχε στην σειρά «Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα» και το 1985 στη σειρά «Χαίρε Τάσο Καρατάσο». Το 1987, εμφανίστηκε στην «Απόδραση» και την επόμενη χρονιά, στην σειρά «Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση». Τελευταίες της δουλειές για την ΕΡΤ, ήταν οι σειρές «Οδός Ανθέων», «Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε;» και «Το συνεργείο» το 1989.

Το 1991, με την ίδρυση των ιδιωτικών καναλιών, παρουσίασε την εκπομπή «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1» στο ομώνυμο κανάλι, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Το Παιχνίδι του Γάτου» και έναν χρόνο αργότερα, το 1992, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Αχ! Ελένη» στο MEGA. Το 1993 είχε guest συμμετοχή στην σειρά «Εσύ αποφασίζεις», και έπαιξε σε δύο επεισόδια της αστυνομικής σειράς «Τμήμα Ηθών», ενώ το 1995 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Σαμπουάν» του ΑΝΤ1. Το 1998, έρχεται ο ρόλος που την έκανε ευρύτερα γνωστή και αγαπητή, δηλαδή ο ρόλος της Ελένης Βλαχάκη στην τηλεοπτική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» του ΑΝΤ1, όπου πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Χάρη Ρώμα. Στην σειρά έπαιζαν επίσης οι Βασίλης Κούκουρας, Μαρία Λεκάκη, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Στέργιος Νένες, ενώ ολοκληρώθηκε σε 68 επεισόδια στις 30 Ιουνίου του 2000. Έπειτα, ακολούθησε άλλος ένας πολύ αγαπημένος ρόλος στην σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», η οποία όμως διακόπηκε στα 6 επεισόδια, καθώς και κάποια guests στην αστυνομική σειρά «Κόκκινος Κύκλος». Την σεζόν 2003-2004 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καπουτζίδη για την σειρά «Σαββατογεννημένες», στην οποία πρωταγωνιστούσαν και οι Κατιάνα Μπαλανίκα, Ράνια Σχίζα και Σάκης Μπουλάς. Την περίοδο 2009-2010 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Εργαζόμενη Γυναίκα», που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 και διήρκεσε 20 επεισόδια. Το 2021 πρωταγωνίστησε στη σειρά της ΕΡΤ1 «Ζακέτα να πάρεις», με συμπρωταγωνίστριες τις Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Το 1995 ξεκίνησε την καριέρα της σαν θεατρική παραγωγός και θιασάρχης, ανεβάζοντας παραστάσεις στα θέατρα «Ιλίσια» και «Διονύσια», ενώ από το 2000 στεγάζεται θεατρικά στο θέατρο «Διάνα».

Προσωπική ζωή

Από το 1994 είναι παντρεμένη με τον τραγουδιστή της ροκ και έντεχνης μουσικής Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έχουν αποκτήσει μια κόρη, τη Νικολέτα, που γεννήθηκε το 1996.

Φιλμογραφία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1983-1984 Ουράνιο Τόξο ΕΡΤ Μίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Η Κυρία Ντορεμί ΕΡΤ Ελευθερία Ζήκου Βασικό Καστ
1985 Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα ΕΡΤ2 Κούλα Επεισόδιο: "Ο ιδεολόγος"
1985-1986 Χαίρε Τάσο Καρατάσο ΕΡΤ Καλλιόπη Καρατάσου Βασικό Καστ
1987 Απόδραση ΕΤ1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988 Οδός Ανθέων ΕΤ1 Έλσα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1989 Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε; ΕΤ2 Νανά Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Το συνεργείο ΕΤ1 Βαρυπόπη Επεισόδιο: "Ο αόρατος άνθρωπος"
Σταύρωση Χωρίς Ανάσταση ΕΤ1 Μαρία Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991 Άγγελος κατά λάθος ANT1 Σόνια Επεισόδια: "Πρώτη απογοήτευση"
1991-1992 Το παιχνίδι του γάτου ANT1 Αλίκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991-1993 Όχι τα νέα του ΑΝΤ1 ANT1 Η Ίδια Παρουσιάστρια
1992-1993 Αχ Ελένη! MEGA Ελένη Παπανικολάου Πρωταγωνιστικός Ρόλος | Σεναριογράφος
1993 Εσύ αποφασίζεις MEGA 1 επεισόδιο
1994 Τμήμα Ηθών ANT1 Κική Επεισόδιο: "Εγώ τον είδα"
1995 Τμήμα Ηθών ANT1 Όλγα Ιωάννου Επεισόδιο: "Στον παράδεισο χωρίς επιστροφή"
1995-1996 Σαμπουάν ANT1 Μάιρα Πρωταγωνιστικός Ρόλος | Σεναριογράφος
1998-2000 Κωνσταντίνου και Ελένης ANT1 Ελένη Βλαχάκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2001 Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; MEGA Ντομινίκ Σεζάρ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001 Κόκκινος Κύκλος ALPHA Στέλλα Επεισόδιο: "Στην τύχη"
2002 Κόκκινος Κύκλος ALPHA Καίτη Επεισόδιο: "Τρωικός πόλεμος"
2003-2004 Σαββατογεννημένες MEGA Μπία Μπέκου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005 Safe Sex TV Stories MEGA Άννα Τριανταφύλλου Επεισόδιο: "Αναστασία"
Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Μαρίνα Χατζή Επεισόδιο: "Το στοίχημα"
2008-2010 Εργαζόμενη Γυναίκα ΑΝΤ1 διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2021 Ζακέτα να πάρεις ΕΡΤ1 Φούλη Ντάνου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Θέατρο
Έτος Τίτλος Θεατρικής παράστασης Θεατρικός Χώρος
1985 Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι Εθνικό Θέατρο
Μιας πεντάρας νιάτα
1985 (καλοκαίρι) Εκάβη Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
1986 Αγάπη μου Μαρία Θέατρο της Δευτέρας
Η τελευταία θυσία
Ο Γλάρος Θέατρο Διονύσια
1986 (καλοκαίρι) Ηλέκτρα Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
1987-1988 Ο μπαμπάς ο πόλεμος ΚΘΒΕ
1988 Φοιτηταί
1988-1989 Λίγο πιο νωρίς... λίγο πιο αργά... Θέατρο Αλίκη
1989 Ευτυχώς τρελάθηκα Θέατρο της Δευτέρας
1990 Στα κρύα του λουτρού Θέατρο Σμαρούλα
1990-1991 Κόστα-κόλα ζητάς..! Θέατρο Βέμπο
1995-1996 Βότκα μολότωφ Θέατρο Ιλίσια
1997-1998 Προσοχή! Δαγκώνει Θέατρο Διονύσια
1998-1999 Με δύναμη από την Κηφισιά
2000-2002 Μαγειρεύοντας με τον Έλβις Θέατρο Διάνα
2002-2005 Μαμά μην τρέχεις
2005 (καλοκαίρι) Εκκλησιάζουσες Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2005-2006 Άλλη μια βότκα μολότωφ Θέατρο Διάνα
2006-2008 Νύχτα ραδιο... φόνων
2009-2010 33 φορές να φύγεις
2010-2011 Το κορίτσι της φωτογραφίας
2011-2014 Κατάδικος μου Θέατρο Διάνα & περιοδεία
2015 Φιλουμένα Εθνικό Θέατρο
2016-2017 Για μια ανάσα Θέατρο Διάνα
2017-2018 Φιλουμένα
2018-2020 Τζάσμιν
2020 Κοινή ησυχία (σκηνοθεσία)
Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Κινηματογραφικής Ταινίας Ρόλος Σημειώσεις
1983 Ρεβάνς νοσοκόμα Κινηματογραφικό ντεμπούτο
1986 Νοκ άουτ Ελένη Πρωταγωνιστικός ρόλος
1990 Σελήνη 16 ημερών Μικρού μήκους, Πρωταγωνιστικός ρόλος
Το τελευταίο παιχνίδι Ισαβέλλα Βιντεοταινία, Πρωταγωνιστικός ρόλος
2009 Πεθαίνω για σένα! Ζωή Πρωταγωνιστικός ρόλος, Σεναριογράφος

Πηγές

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Ελένη Ράντου, βιογραφικό και προσωπικές αρθρογραφίες της ηθοποιού στον ιστότοπο Aixmi.gr