Θέμης Αδαμαντίδης

Έλληνας τραγουδιστής

Ο Θέμης Αδαμαντίδης (Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1957) (πραγματικό όνομα: Ευθύμιος Αδαμαντίου) είναι Έλληνας τραγουδιστής του λαϊκού και ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου.

Θέμης Αδαμαντίδης
ΓέννησηΕυθύμιος Αδαμαντίου
28 Σεπτεμβρίου 1957 (1957-09-28) (62 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΙδιότηταΤραγουδιστής
ΤέκναΜάρκος Αδαμαντίου, Αντώνης Αδαμαντίου, Θεμιστοκλής Αδαμαντίου, Θέμης-Γιώργος Αδαμαντίου.
Όργαναφωνή

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Καισαριανή, αλλά πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του το 1964, για να επιστρέψει το 1972. Τον ίδιο χρόνο και πριν καλά καλά κλείσει τα 15 του χρόνια, ο Θέμης άρχισε να εμφανίζεται σε μαγαζιά της Πλάκας, με πρώτο σταθμό το κέντρο «Οι ρεμπέτες», όπου εμφανιζόταν πλάι σε γνωστούς ρεμπέτες, όπως η Άννα Χρυσάφη και ο Σπύρος Ξανθόπουλος. Αργότερα βρέθηκε στο κέντρο «Μινόρε» στην περιοχή του Καρέα, όπου ερμήνευε αποκλειστικά τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Μετανάστευσε για τρία χρόνια στη Σουηδία (1977-1980), όπου τραγουδούσε για την ομογένεια σε ελληνικό κέντρο διασκέδασης. Ευρισκόμενος για διακοπές στην Ελλάδα πήρε μέρος -αφού τον είχε κρυφά δηλώσει η γιαγιά του- στην εκπομπή ανάδειξης νέων ταλέντων «Να η Ευκαιρία» της ΕΡΤ, όπου τραγούδησε το «Θα με θυμηθείς»[1] (στιχουργός Πυθαγόρας, συνθέτης Γιάννης Σπανός) και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ακολούθησαν σύντομα προτάσεις για δισκογραφικό συμβόλαιο (από Columbia, Lyra και Minos), κάτι που τον οδήγησε σε οριστική επιστροφή στην πατρίδα και υπογραφή συμβολαίου με την Columbia. Πολύ σύντομα ξαναεμφανίστηκε στο "Να η Ευκαιρία", ως τραγουδιστής πλέον, με το τραγούδι "Ατέλειωτη αγάπη", επενδύοντας ένα μουσικό διάλειμμα του διαγωνιστικού μέρους.[2]
Επαγγελματικά η πρώτη εμφάνιση μετά τον επαναπατρισμό του ήταν στο «μικρό Διογένη» στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Σταμάτη Κόκοτα. Παράλληλα κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά (1980) από την Columbia και το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Αγάπησέ με», που έτυχε αμέσως θετικής υποδοχής, φτάνοντας τις 300.000 πωλήσεις.

Έχοντας στα πρώτα του βήματα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τραγούδια του Καζαντζίδη, για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερο θαυμασμό, επεδίωξε να τον γνωρίσει από κοντά. Αυτό συνέβη τελικά μετά από μια τυχαία συνάντηση και ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής είδε με ιδιαίτερη συμπάθεια τον ταλαντούχο νεαρό, ώστε αποφάσισε να τον βοηθήσει στην καριέρα του. Μάλιστα το 1986 έγινε και κουμπάρος στο γάμο του. Από το γάμο αυτό ο Αδαμαντίδης απέκτησε δύο γιους, τον Μάρκο (1987) και τον Αντώνη (1993). Από το 1998 ο Αδαμαντίδης βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του, χωρίς[3] να έχουν προχωρήσει σε διαζύγιο. Ο Αδαμαντίδης έχει αποκτήσει με δύο μετέπειτα συντρόφους του άλλους δύο γιους, τον Θεμιστοκλή (2009) και τον Θέμη-Γιώργο (2011).[4][5]

Ο Θέμης Αδαμαντίδης τραγούδησε μαζί με παλιούς ρεμπέτες, αλλά και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Σπύρος Καλφόπουλος, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Άννα Χρυσάφη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως ο Μάριος Τόκας και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Με τραγούδια αφιερωμένα στην αξιοσύνη, αλλά και στον έρωτα και με καλόγουστες εμφανίσεις, έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και μια λαϊκή φωνή σήμα κατατεθέν των 80's.

Ένα από τα πολύ γνωστά τραγούδια του είναι το «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» του 1998. Αυτό και το τραγούδι «Μα πού να πάω» του 1999 επανέφεραν τον Αδαμαντίδη στο προσκήνιο, ενώ ακολούθησε μια σειρά από άλλες επιτυχίες, όπως τα ζεϊμπέκικα «Η Βομβαρδισμένη πολιτεία», «Είναι φονιάς ο χωρισμός», «Χάρτινα όνειρα», «Χαρταετός» κ.ά.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

AlbumΕπεξεργασία

  • 1980 - Αγάπησε Με
  • 1982 - Πονάμε Όσοι Αγαπάμε
  • 1982 - Τα Βοριαδάκια
  • 1983 - Δεν Ήσουν Ένα Όνειρο
  • 1984 - Μια Αλήθεια
  • 1985 - Δεν Τελειώνουνε Οι Νύχτες
  • 1987 - Ακόμα Σ' Αγαπώ
  • 1988 - 100%
  • 1989 - Η Φαντασία Μου
  • 1991 - Επιμένω Γιατί Σ' Αγαπώ
  • 1992 - Καλωσόρισες Κοντά Μου
  • 1992 - Βάλε Κόκκινο (Mini Album)
  • 1993 - Φίλοι
  • 1995 - Ερωτική Διαδρομή
  • 1996 - Απόλυτος Έρωτας
  • 1998 - Βαβέλ
  • 1998 - Μα Που Να Πάω (Ειδική Έκδοση του δίσκου Βαβέλ με 2 νέα τραγούδια)
  • 2000 - Που Βρίσκεσαι
  • 2002 - Συνήθης Ύποπτος (2cd's)
  • 2004 - Σώμα Με Σώμα
  • 2005 - Υπάρχει Και Το Ζεϊμπέκικο - Ζωντανή Ηχογράφηση Από Την Ακτή Πειραιώς (με Δημήτρη Μητροπάνο και Δημήτρη Μπάση)
  • 2006 - Σε Πρώτο Πλάνο
  • 2008 - Δώδεκα Φεγγάρια (cd single)
  • 2010 - Καράβια Τα Όνειρα Μου (cd single)
  • 2018 - Live Από Το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

SinglesΕπεξεργασία

  • 2012 - Πήρε Ο Έρωτας Φωτιά
  • 2012 - Εγώ σε πήρα απ' αυτόν
  • 2012 - Μισώ τον εαυτό μου
  • 2012 - Άστατο με λένε
  • 2014 - Έπαθα Κατάθλιψη
  • 2014 - Η Χειρότερη Μου Μέρα (Κυριακή)
  • 2015 - Φεγγάρια δίχως πρόσωπα
  • 2015 - Κάθε Νύχτα
  • 2015 - Δώσε κάτι και για μένα
  • 2015 - Είμαι Χειρότερος Εγώ Από Σένα
  • 2015 - Παρακαλώ Περιμένετε
  • 2016 - Δαιμόνων Τη Ματιά
  • 2016 - Διαδρομή
  • 2016 - Όλα τα μπορώ
  • 2017 - Επιβάλλεται
  • 2017 - Απωθημένα
  • 2018 - Για Χατίρι Σου
  • 2018 - Μάζεψέ τα και φύγε
  • 2018 - Στο Μυαλό
  • 2018 - Το Ζεϊμπέκικο Του Λαζαρή
  • 2019 - Δεν παλεύεται
  • 2019 - Παραλίγο

ΝτουέταΕπεξεργασία

  • 2011 - Bachelor (ft. Σπύρος Χαλκιάς)
  • 2019 - Βασιλιάς (ft. KINGS)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Βίντεο με απόσπασμα από τη συμμετοχή του Αδαμαντίδη στο "Να η Ευκαιρία", από την αρχειακή εκπομπή της ΕΡΤ "Επωνύμως", όπου μάλιστα υποτιτλίζεται ως "Θεμιστοκλής Αδαμαντίδης" (www.youtube.com).
  2. Βίντεο με την ερμηνεία του τραγουδιού "Ατέλειωτη αγάπη" από τον Αδαμαντίδη στο "Να η Ευκαιρία" το 1980 (www.youtube.com).
  3. τουλάχιστον ως το 2018
  4. «Θέμης Αδαμαντίδης : Ο άτυχος γάμος και ο εθισμός του...», συνέντευξη του Αδαμαντίδη στον Alpha News Κύπρου, 23 Ιουνίου 2018
  5. «Θέμης Αδαμαντίδης: Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί», άρθρο του Γιάννη Χατζηγεωργίου για τον Θέμη Αδαμαντίδη, ιστότοπος της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, 8 Απριλίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία