Θόδωρος Κεφαλόπουλος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Θόδωρος Κεφαλόπουλος (1894-1987) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1894 στα Βρύουλα της Μικράς Ασίας.

Θόδωρος Κεφαλόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1894
Αρχαία Σμύρνη
Θάνατος1987
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή έγινε το 1915. Γράφτηκε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του το 1917. Ηθοποιός περιοδευόντων κυρίως θιάσων, έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου (δράμα, κωμωδία, επιθεώρηση κλπ). Συγκρότησε επανειλημμένως δικούς του θιάσους και περιόδευσε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία Κεφαλοπούλου (1894-19;;) σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Το 1920 συμμετείχε σε συνεταιρικό θίασο που έδωσε παραστάσεις στο Λουτράκι. Λίγο αργότερα, το 1924, τον συναντούμε, και πάλι με συνεταιρικό θίασο, του Ηλία Βεργόπουλου. Ερμήνευσε τον Πρίγκιπα στους "Απάχηδες των Αθηνών", τον μπαρμπα-Αντώνη στο "Φιντανάκι" του Παντελή Χορν, κ.ά. Το 1928 συνεργάστηκε με τον περιοδεύοντα θίασο του Νικόλαου Κυριακίδη.

Προς το τέλος της σταδιοδρομίας του (δεκαετία '60), ερμήνευσε με επιτυχία χαρακτηριστικούς ρόλους διάφορες ταινίες (Η ωραία του κουρέα κ.ά.). Το 1961 είχε τη μοναδική συμμετοχή του σε ξένη ταινία. Πρόκειται για την ταινία γαλλικής παραγωγής Ο Τεν Τεν και το μυστήριο του Χρυσόμαλλου Δέρατος, που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον Πειραιά, το Λουτράκι και τα Μετέωρα και μαζί του έπαιξαν ο Δημήτρης Μυράτ σε πρωταγωνιστικό ρόλο (Αντόν Καραμπίν), ο Δημήτρης Νικολαΐδης στο ρόλο αστυνομικού στον Πειραιά, ο Δήμος Σταρένιος παίζει κλαρίνο με το αστείο όνομα Σκουμπίντοβιτς και η Μαίρη Μεταξά σε ρόλο χωριάτισσας που χορεύει στο πανηγύρι, ενώ ο ίδιος έπαιξε τον ταβερνιάρη του χωριού. Επίσης, στους τίτλους της ταινίας αναφέρεται και η Δόρα Στράτου που έκανε τις χορογραφίες.

Υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των ηθοποιών. Πέθανε το 1987.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογραφικές ταινίες
Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο [1] άντρας στο πανηγύρι
1956 Οι άσοι του γηπέδου γιατρός ομάδας [2]
Η καφετζού [1]
1957 Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο καρβουνιάρης
1958 Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
Μια ζωή την έχουμε [1]
1961 Οι 900 της Μαρίνας Στάθης
1962 Ο Δήμος απ' τα Τρίκαλα [1] επιβάτης
Έξυπνοι και κορόιδα
Μη βαράτε όλοι μαζί
1963 Αδελφός Άννα
Τα κόκκινα φανάρια [3] πελάτης οίκου ανοχής
Ο τρελάρας Ανέστης Κοκκινάκης
1964 Λόλα [1] Μαντραχάνης
Η σωφερίνα [4] οδηγός
Οι προικοθήρες πατέρας
Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα [5]
1965 Φωνάζει ο κλέφτης[6] Αναστάσης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα χασάπης
Η Εύα δεν αμάρτησε Ανδρέας
Περάστε την πρώτη του μηνός πωλητής ποτών
Άγγελοι χωρίς φτερά
1966 Τζένη Τζένη [1] παπάς
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια ταξιτζής
Η βουλευτίνα [7] ψηφοφόρος
Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας
Ο πόνος του μπεκρή Θεμιστοκλής
1967 Ο σπαγγοραμένος Σταύρος
1968 Η ώρα της οργής
Ο μεγάλος διχασμός
Ο παλιάτσος
Για μια τρύπια δραχμή [8] περιπτεράς
1969 Ο γόης [1] Αλέκος
Η ωραία του κουρέα [1] Κώστας
Ένας μάγκας στα σαλόνια Νικόλας
Κακός, ψυχρός και ανάποδος φίλος Θύμιου
Ησαΐα μη χορεύεις πατέρας γαμπρού
Ο άγιος Νεκτάριος
Η θυσία μιας γυναίκας
1970 Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές σερβιτόρος
Ένας Κίτσος στα μπουζούκια διεθυντής νυχτερινού κέντρου
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων ταβερνιάρης

Πηγές Επεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες", Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • Who's who
  • www.90lepta.com
  • www.retrodb.gr

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Θεόδωρος Κεφαλόπουλος (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  2. Μπελιάς, Κώστας. «Οι άσσοι του γηπέδου: Η ποδοσφαιρική ανταρσία που έγινε ελληνική ταινία». Fosonline.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)». 10 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Η σωφερίνα». www.pieria.tv. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Ελληνικές και ξένες ταινίες για όλους στην ΕΡΤ». monopoli.gr. 26 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Φωνάζει ο κλέφτης». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023. 
  8. «Για Μία Τρύπια Δραχμή, κωμωδία του 1968». apotis4stis5.com (στα Αγγλικά). 21 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023.