Κατάλογος Προέδρων της Γαλλίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία (1792-1804)Επεξεργασία

Εθνική ΣυνέλευσηΕπεξεργασία

Η Εθνική Συνέλευση (20 Σεπτεμβρίου 1792 - 26 Οκτωβρίου 1795) ηγούνταν από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης: Η Προεδρία περιστρεφόταν κάθε πενθήμερο.

Από το 1793 η Εθνική Συνέλευση κυριεύονταν από την Επιτροπή Δημοσίας Τάξης, στην οποία ηγετικές φιγούρες υπήρξαν ο Τζόρτ Ντάντον και αργότερα ο Μαχιμίλιαν Ρομπεσπιέρ.

ΔιευθυντήριοΕπεξεργασία

Το Διευθυντήριο το ηγούνταν επίσημα από έναν Πρόεδρο, όπως αναγραφόταν στο Άρθρο 141 του Συντάγματος του ΙΙΙ έτους. Ένας εντελώς εθιμοτυπικός ρόλος. Ο πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ριούμπελ ο οποίος επιλέχθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1795. Οι Διευθυντές του Διευθυντηρίου πραγματοποιούσαν τις εκλογές τους μυστικά, με την Προεδρία να περιστρέφεται κάθε τρείς μήνες. Ο τελευταίος Πρόεδρος ήταν ο Γκόιερ.

Ηγετική φιγούρα του Διευθυντηρίου υπήρξε υπήρξε ο Πολ Μπάρας, ο μόνος Διευθυντής του Διευθυντηρίου που υπηρέτησε από την αρχή μέχρι το τέλος του δεύτερου.

Διευθυντές του Διευθυντηρίου (1 Νοεμβρίου 1795 - 10 Νοεμβρίου 1799)
Πολ Μπάρας Λουί-Μαρί Ντε Λα Ρεβελιέρε-Λεπόξ Ζαν-Φρανσουά Ρουμπέλ Λαζάρ Καρνό Ετιέν-Φρανσουά Λετουερνέρ
Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (20 Μαΐου 1797).

Φρανσουά Μπαρθέλεμι
Ο Μπαρθέλεμι και ο Καρνό αντικαταστάθηκαν μετά το πραξικόπημα της 18ης Φρουκτιδόρ

του έτους VI.

Φιλίπε-Αντουάν Μερλίν Ντε Ντουέ Φρανσουά Νουσατό
Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (15 Μαΐου 1798).

Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (18 Ιουνίου 1799).

Ζαν-Μπαμπίστ Τρελάχαρντ
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί (18 Ιουνίου 1799). Εμμανουέλ-Τζόζεφ Σιεγές Αναγκάστηκε να παραιτηθεί (18 Ιουνίου 1799). Η εκλογή ακυρώθηκε ως παράτυπη

(17 Ιουνίου 1799).

Ρόγκερ Ντούκος Ζαν-Φρανσουά-Αγκούστ Μολίν Λουί Ζερόμ Γκόιερ
Μετά το Πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ (9 Νοεμβρίου 1799), ο Μπάρας, ο Ντούκος και ο Σιεγές παραιτήθηκαν. Ο Μολίν, ο Γκόιερ αρνούμενοι να παραιτηθούν, συλλήφθηκαν από τον Στρατηγό Μορέ.

ΥπατείαΕπεξεργασία

Προσωρινοί Ύπατοι (10 Νοεμβρίου - 12 Δεκεμβρίου 1799):

Ύπατοι (12 Δεκεμβρίου 1799 - 18 Μαΐου 1804):

  • Ναπολέων Βοναπάρτης (Πρώτος Ύπατος)
  • Ζαν Ζακ Ρέγκις Ντε Καμπασέρες (Δεύτερος Ύπατος)
  • Τσαρλς Φρανσουά Λεμπρούν (Τρίτος Ύπατος)

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα των Γάλλων, κυβερνώντας ως Αυτοκράτωρ Ναπολέων Ά από το 1804 μέχρι το 1814 και 1815.

Η μοναρχία επανεγκαιδρύθηκε το 1814-1815 και το 1815-1830 (Δυναστεία των Βουρβόνων) και ξανά το 1830-1848.

Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852)Επεξεργασία

Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

  • Ζακ-Τσαρλς Ντουπόντ Ντε Λούρ (26 Φεβρουαρίου 1848 - 9 Μαΐου 1848)

Εκτελεστική ΕπιτροπήΕπεξεργασία

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (10 Μαΐου 1848 - 24 Ιουνίου 1848)

  • Φρανσουά Άραγκο
  • Αλφόνς Ντε Λα Μαρτίν
  • Λουί-Αντουάν Γκαρνέρ-Παγκές
  • Αλεξάντρ Αγκούστ Λεντρού-Ρολίν
  • Πιέρ-Μαρί Ντε Σεντ Τζόρτζ

Αρχηγός της Εκτελεστικής ΕξουσίαςΕπεξεργασία

  • Λουί-Γιουτζίν Καβεγκνάκ (28 Ιουνίου 1848 - 20 Δεκεμβρίου 1848)

Πρόεδρος της Γαλλικής ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

Νο. Πορτραίτο Όνομα Εκλογή Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας
1   Λουί-Ναπολέων Βοναπάρτης 1848 20 Δεκεμβρίου 1848 2 Δεκεμβρίου 1852 Βοναπαρτιστής

Ο Λουί-Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα των Γάλλων το 1852, κυβερνώντας ως Αυτοκράτωρ Ναπολέων Γ΄ από το 1852 μέχρι το 1870.

Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία (1870-1940)Επεξεργασία

Πρόεδρος Κυβερνήσεως Εθνικής ΑμύνηςΕπεξεργασία

  • Λουί Τζούλς Τρότσου (4 Σεπτεμβρίου 1870 - 13 Φεβρουαρίου 1871)

Αρχηγός της Εκτελεστικής ΕξουσίαςΕπεξεργασία

Πρόεδροι της Γαλλικής ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

Νο Πορτραίτο Όνομα Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας
2   Αδόλφος Θιέρσος 31 Αυγούστου 1871 24 Μαΐου 1873 Μοναρχικός
3   Πατρίς Ντε ΜακΜαόν,

Δούκας της Ματζέντα

24 Μαΐου 1873 30 Ιανουαρίου 1879 Μοναρχικός
4   Τζουλς Γκρέβι 30 Ιανουαρίου 1879 2 Δεκεμβρίου 1887 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
5   Μαρί Φρανσουά Σαντί Καρνό 3 Δεκεμβρίου 1887 25 Ιουνίου 1894 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
6   Ζαν Κασιμίρ-Περιέ 27 Ιουνίου 1894 16 Ιανουαρίου 1895 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
7   Φίλιξ Φορ 17 Ιανουαρίου 1895 16 Φεβρουαρίου 1899 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος

(Προοδευτικός Ρεπουμπλικάνος)

8   Έμιλ Λουμπέ 18 Φεβρουαρίου 1899 18 Φεβρουαρίου 1906 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

9   Αρμάν Φαλιέρς 18 Φεβρουαρίου 1906 18 Φεβρουαρίου 1913 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

10   Ρέιμοντ Ποινκαρέ 18 Φεβρουαρίου 1913 18 Φεβρουαρίου 1920 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

11   Πολ Ντεσανέλ 18 Φεβρουαρίου 1920 21 Σεπτεμβρίου 1920 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

12   Αλεξάντρ Μιλεράν 23 Σεπτεμβρίου 1920 11 Ιουνίου 1924 Ανεξάρτητος
13   Γκαστόν Ντουμεργκέ 13 Ιουνίου 1924 13 Ιουνίου 1931 Ριζοσπαστικό Σοσιαλιστικό και

Ριζοσπαστικό Ρεπουμπλικανικό

Κόμμα

14   Πολ Ντουμέρ 13 Ιουνίου 1931 7 Μαΐου 1932 Ανεξάρτητος
15   Άλμπερτ Λεμπρούν 10 Μαΐου 1932 11 Ιουλίου 1940 Δημοκρατική Συμμαχία

Η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία ήρθε στο τέλος της με την άνοδο του Στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν στην εξουσία. Το αξίωμα του Προέδρου δεν υπήρχε από το 1940 εώς το 1947.

Γαλλία του Βισύ (1940-1944)Επεξεργασία

Αρχηγός της ΠολιτείαςΕπεξεργασία

Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας (1944-1947)Επεξεργασία

Πρόεδροι της Προσωρινής ΚυβερνήσεωςΕπεξεργασία

  • Σαρλ Ντε Γκολ (3 Ιουνίου 1944 - 26 Ιανουαρίου 1946)
  • Φίλιξ Γκουίν (26 Ιανουαρίου 1946 - 24 Ιουνίου 1946)
  • Τζορτζ Μπιντό (24 Ιουνίου 1946 - 28 Νοεμβρίου 1946)
  • Βίνσεντ Όριολ (28 Νοεμβρίου 1946 - 16 Δεκεμβρίου 1946)
  • Λέον Μπλούμ (16 Δεκεμβρίου 1946 - 16 Ιανουαρίου 1947)

Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία (1947-1959)Επεξεργασία

Νο Πορτραίτο Όνομα Εκλογή Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας
16   Βίνσεντ Όριολ 1947 16 Ιανουαρίου 1947 16 Ιανουαρίου 1954 Γαλλική Σέκτα του Διεθνούς των Εργατών
17   Ρενέ Κότι 1953 16 Ιανουαρίου 1954 8 Ιανουαρίου 1959 Εθνικό Κέντρο Ανεξάρτητων και Αγροτών

Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία (1959-σήμερα)Επεξεργασία

Νο Πορτραίτο Όνομα Εκλογή Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας
18   Σαρλ ντε Γκωλ 1958

1965

8 Ιανουαρίου 1959 28 Απριλίου 1969 Ένωση για την Νέα Δημοκρατία
-   Αλαίν Ποέρ - 28 Απριλίου 1969 20 Ιουνίου 1969 Δημοκρατικό Κέντρο
19   Ζωρζ Πομπιντού 1969 20 Ιουνίου 1969 2 Απριλίου 1974 Ένωση Δημοκρατικών για την

Δημοκρατία

-   Αλαίν Ποέρ - 2 Απριλίου 1974 27 Μαΐου 1974 Δημοκρατικό Κέντρο
20   Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν 1974 27 Μαΐου 1974 21 Μαΐου 1981 Ανεξάρτητοι Ρεπουμπλικάνοι

(μέχρι το 1977)

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

(από το 1977)

21   Φρανσουά Μιτεράν 1981

1988

21 Μαΐου 1981 17 Μαΐου 1995 Σοσιαλιστικό Κόμμα
22   Ζακ Σιράκ 1995

2002

17 Μαΐου 1995 16 Μαΐου 2007 Αγώνας για την Δημοκρατία

(μέχρι το 2002)

Ένωση για ένα Λαικό Κίνημα

(από το 2002)

23   Νικολά Σαρκοζί 2007 16 Μαΐου 2007 15 Μαΐου 2012 Ένωση για ένα Λαικό Κίνημα
24   Φρανσουά Ολλάντ 2012 15 Μαΐου 2012 14 Μαΐου 2017 Σοσιαλιστικό Κόμμα
25   Εμανουέλ Μακρόν 2017 14 Μαΐου 2017 Εν ενεργεία Η Δημοκρατία Μπροστά!