Κατάλογος προέδρων της Γαλλίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας. Πρώτος πρόεδρος θεωρείται ο Λουδοβίκος-Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος εκλέχθηκε το 1848 και ηγήθηκε της δικτατορίας του 1851 με σκοπό να αυτοανακηρυχθεί αργότερα ως αυτοκράτωρ Ναπολέων Γ. Η δημοκρατία επέστρεψε το 1870, ως Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία. Το 1962 ύστερα από δημοψήφισμα, η εκλογή προέδρου μεταφέρθηκε από συμβούλιο εκλεκτόρων σε άμεση λαϊκή ψήφο.

Ο Ναπολέων Γ΄, πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Τρέχων κάτοχος του αξιώματος, από τον Απρίλιο του 2017, είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία (1792-1804)Επεξεργασία

Εθνική ΣυνέλευσηΕπεξεργασία

Η Εθνική Συνέλευση (20 Σεπτεμβρίου 1792 - 26 Οκτωβρίου 1795) ηγούνταν από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης: Η Προεδρία άλλαζε κάθε πενθήμερο.

Από το 1793 η Εθνική Συνέλευση κυριεύονταν από την Επιτροπή Δημοσίας Τάξης, στην οποία ηγετικές φιγούρες υπήρξαν ο Ζωρζ Νταντόν και αργότερα ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος.

ΔιευθυντήριοΕπεξεργασία

Το Διευθυντήριο το ηγούνταν επίσημα από έναν Πρόεδρο, όπως αναγραφόταν στο Άρθρο 141 του Συντάγματος του ΙΙΙ έτους. Ένας εντελώς εθιμοτυπικός ρόλος. Ο πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ραιμπέλ ο οποίος επιλέχθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1795. Οι Διευθυντές του Διευθυντηρίου πραγματοποιούσαν τις εκλογές τους μυστικά, με την Προεδρία να αλλάζει κάθε τρείς μήνες. Ο τελευταίος Πρόεδρος ήταν ο Γκοϊέ.

Ηγετική φιγούρα του Διευθυντηρίου υπήρξε υπήρξε ο Πολ Μπάρας, ο μόνος Διευθυντής του Διευθυντηρίου που υπηρέτησε από την αρχή μέχρι το τέλος του δεύτερου.

Διευθυντές του Διευθυντηρίου (1 Νοεμβρίου 1795 - 10 Νοεμβρίου 1799)
Πωλ Μπαράς Λουί-Μαρί Ντε Λα Ρεβελιέρ-Λεπό Ζαν-Φρανσουά Ραιμπέλ Λαζάρ Καρνό Ετιάν-Φρανσουά Λετουρνέ
Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (20 Μαΐου 1797).

Φρανσουά Μπαρτελεμί
Ο Μπαρτελεμί και ο Καρνό αντικαταστάθηκαν μετά το πραξικόπημα της 18ης Φρυκτινόρ

του έτους VI.

Φιλίπ-Αντουάν Μερλίν Ντε Ντουέ Φρανσουά Νεφσατό
Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (15 Μαΐου 1798).

Ψηφίσθηκε από πολλούς να

αντικατασταθεί (18 Ιουνίου 1799).

Ζαν-Μπαμπίστ Τρεγιάρ
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί (18 Ιουνίου 1799). Εμμανουέλ-Ζοζέφ Σιεγές Αναγκάστηκε να παραιτηθεί (18 Ιουνίου 1799). Η εκλογή ακυρώθηκε ως παράτυπη

(17 Ιουνίου 1799).

Ροζέρ Ντυκό Ζαν-Φρανσουά-Ωγκύστ Μολέν Λουί Ζερόμ Γκοϊέ
Μετά το Πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ (9 Νοεμβρίου 1799), ο Μπαρά, ο Ντυκό και ο Σιεγές παραιτήθηκαν. Ο Μολέν και ο Γκοϊέ, αρνούμενοι να παραιτηθούν, συλλήφθηκαν από τον Στρατηγό Μορώ.

ΥπατείαΕπεξεργασία

Προσωρινοί Ύπατοι (10 Νοεμβρίου - 12 Δεκεμβρίου 1799):

Ύπατοι (12 Δεκεμβρίου 1799 - 18 Μαΐου 1804):

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα των Γάλλων, κυβερνώντας ως Αυτοκράτωρ Ναπολέων Α΄ από το 1804 μέχρι το 1814 και 1815.

Η μοναρχία επανεγκαθιδρύθηκε το 1814-1815 και το 1815-1830 (Δυναστεία των Βουρβόνων) και ξανά το 1830-1848.

Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852)Επεξεργασία

Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

Εκτελεστική ΕπιτροπήΕπεξεργασία

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (10 Μαΐου 1848 - 24 Ιουνίου 1848)

  • Φρανσουά Αραγκό
  • Αλφόνς Ντε Λα Μαρτέν
  • Λουί-Αντουάν Γκαρνιέ-Παζές
  • Αλεξάντρ Ογκύστ Λεντρού-Ρολέν
  • Πιέρ-Μαρί Ντε Σεν-Ζορζ

Αρχηγός της Εκτελεστικής ΕξουσίαςΕπεξεργασία

  • Λουί-Εζέν Καβαινιάκ (28 Ιουνίου 1848 - 20 Δεκεμβρίου 1848)

Πρόεδρος της Γαλλικής ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

Νο. Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας Διάρκεια θητείας
1   Λουδοβίκος-Ναπολέων Βοναπάρτης 20 Δεκεμβρίου 1848 2 Δεκεμβρίου 1852 3 χρόνια, 348 ημέρες 1848 Βοναπαρτιστής

Ο Λουδοβίκος-Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα των Γάλλων το 1852, κυβερνώντας ως Αυτοκράτωρ Ναπολέων Γ΄ από το 1852 μέχρι το 1870.

Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία (1870-1940)Επεξεργασία

Πρόεδρος Κυβερνήσεως Εθνικής ΑμύνηςΕπεξεργασία

Αρχηγός της Εκτελεστικής ΕξουσίαςΕπεξεργασία

Πρόεδροι της Γαλλικής ΔημοκρατίαςΕπεξεργασία

Νο Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Εκλογή Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας Διάρκεια θητείας
2   Αδόλφος Θιέρσος 31 Αυγούστου 1871 24 Μαΐου 1873 1 χρόνος, 266 ημέρες - Μετριοπαθής Μοναρχικός
3   Πατρίς Ντε ΜακΜαόν,

Δούκας της Ματζέντα

24 Μαΐου 1873 30 Ιανουαρίου 1879 5 χρόνια, 251 ημέρες 1873 Μοναρχικός
4   Ζυλ Γκρεβί 30 Ιανουαρίου 1879 2 Δεκεμβρίου 1887 8 χρόνια, 306 ημέρες 1879

1885

Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
5   Μαρί Φρανσουά Σαντί Καρνό 3 Δεκεμβρίου 1887 25 Ιουνίου 1894 6 χρόνια, 205 ημέρες 1887 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
6   Ζαν Καζιμίρ-Περιέ 27 Ιουνίου 1894 16 Ιανουαρίου 1895 205 ημέρες 1894 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος
7   Φελίξ Φορ 17 Ιανουαρίου 1895 16 Φεβρουαρίου 1899 4 χρόνια, 30 ημέρες 1895 Oπορτουνιστικός Ρεπουμπλικάνος

(Προοδευτικός Ρεπουμπλικάνος)

8   Εμίλ Λουμπέ 18 Φεβρουαρίου 1899 18 Φεβρουαρίου 1906 7 χρόνια 1899 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

9   Αρμάν Φαλιέρ 18 Φεβρουαρίου 1906 18 Φεβρουαρίου 1913 7 χρόνια 1906 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

10   Ρεϋμόν Πουανκαρέ 18 Φεβρουαρίου 1913 18 Φεβρουαρίου 1920 7 χρόνια 1913 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

11   Πολ Ντεσανέλ 18 Φεβρουαρίου 1920 21 Σεπτεμβρίου 1920 247 ημέρες Ιαν.1920 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

12   Αλεξάντρ Μιλράν 23 Σεπτεμβρίου 1920 11 Ιουνίου 1924 3 χρόνια, 262 ημέρες Σεπ.1920 Ανεξάρτητος
13   Γκαστόν Ντουμέργκ 13 Ιουνίου 1924 13 Ιουνίου 1931 7 χρόνια 1924 Ριζοσπαστικό Σοσιαλιστικό και

Ριζοσπαστικό Ρεπουμπλικανικό

Κόμμα

14   Πολ Ντουμέρ 13 Ιουνίου 1931 7 Μαΐου 1932 329 ημέρες 1931 Ανεξάρτητος
15   Αλμπέρ Λεμπρύν 10 Μαΐου 1932 11 Ιουλίου 1940 8 χρόνια, 32 ημέρες 1932

1939

Δημοκρατική Συμμαχία

Η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία ήρθε στο τέλος της με την άνοδο του Στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν στην εξουσία. Το αξίωμα του Προέδρου δεν υπήρχε από το 1940 εώς το 1947.

Γαλλία του Βισύ (1940-1944)Επεξεργασία

Αρχηγός της ΠολιτείαςΕπεξεργασία

Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας (1944-1947)Επεξεργασία

Πρόεδροι της Προσωρινής ΚυβερνήσεωςΕπεξεργασία

  • Σαρλ Ντε Γκολ (3 Ιουνίου 1944 - 26 Ιανουαρίου 1946)
  • Φελίξ Γκουέν (26 Ιανουαρίου 1946 - 24 Ιουνίου 1946)
  • Ζωρζ Μπιντό (24 Ιουνίου 1946 - 28 Νοεμβρίου 1946)
  • Βεσάν Οριόλ (28 Νοεμβρίου 1946 - 16 Δεκεμβρίου 1946)
  • Λεό Μπλουμ (16 Δεκεμβρίου 1946 - 16 Ιανουαρίου 1947)

Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία (1947-1959)Επεξεργασία

Νο Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Εκλογή Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας Διάρκεια θητείας
16   Βεσάν Οριόλ 16 Ιανουαρίου 1947 16 Ιανουαρίου 1954 7 χρόνια 1947 Γαλλική Σέκτα του Διεθνούς των Εργατών
17   Ρενέ Κοτί 16 Ιανουαρίου 1954 8 Ιανουαρίου 1959 4 χρόνια, 357 ημέρες 1953 Εθνικό Κέντρο Ανεξάρτητων και Αγροτών

Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία (1959-σήμερα)Επεξεργασία

Νο Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Εκλογή Πολιτικό Κόμμα
Αρχή Θητείας Τέλος Θητείας Διάρκεια θητείας
18   Σαρλ ντε Γκωλ 8 Ιανουαρίου 1959 28 Απριλίου 1969 10 χρόνια, 110 ημέρες 1958
1965
Ένωση για την Νέα Δημοκρατία
-   Αλαίν Ποέρ 28 Απριλίου 1969 20 Ιουνίου 1969 53 ημέρες Δημοκρατικό Κέντρο
19   Ζωρζ Πομπιντού 20 Ιουνίου 1969 2 Απριλίου 1974 4 χρόνια, 286 ημέρες 1969 Ένωση Δημοκρατικών για την

Δημοκρατία

-   Αλαίν Ποέρ 2 Απριλίου 1974 27 Μαΐου 1974 55 ημέρες Δημοκρατικό Κέντρο
20   Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν 27 Μαΐου 1974 21 Μαΐου 1981 6 χρόνια, 359 ημέρες 1974 Ανεξάρτητοι Ρεπουμπλικάνοι

(μέχρι το 1977)

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

(από το 1977)

21   Φρανσουά Μιτεράν 21 Μαΐου 1981 17 Μαΐου 1995 13 χρόνια, 361 ημέρες 1981
1988
Σοσιαλιστικό Κόμμα
22   Ζακ Σιράκ 17 Μαΐου 1995 16 Μαΐου 2007 11 χρόνια, 364 ημέρες 1995
2002
Αγώνας για την Δημοκρατία

(μέχρι το 2002)

Ένωση για ένα Λαικό Κίνημα

(από το 2002)

23   Νικολά Σαρκοζί 16 Μαΐου 2007 15 Μαΐου 2012 4 χρόνια, 365 ημέρες 2007 Ένωση για ένα Λαικό Κίνημα
24   Φρανσουά Ολλάντ 15 Μαΐου 2012 14 Μαΐου 2017 4 χρόνια, 365 ημέρες 2012 Σοσιαλιστικό Κόμμα
25   Εμανουέλ Μακρόν 14 Μαΐου 2017 Εν ενεργεία Σημερινός κάτοχος 2017
2022
Η Δημοκρατία Μπροστά!