Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος νομαρχών Ηρακλείου

Έλληνας νομάρχης

Ο Νομάρχης Ηρακλείου ήταν ο διορισμένος (από το 1899 μέχρι το 1994) και εκλεγμένος (από το 1995 μέχρι το 2010) άρχων του Νομού Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, του ελληνικού κράτους.

Η νομαρχία ιδρύθηκε το 1899 επί Κρητικής Πολιτείας, με πρώτο νομάρχη τον Γεώργιο Μαρή.

Οι Νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 1994. Από το 1995 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Νομάρχες ήταν αιρετοί.

Η Νομαρχία Ηρακλείου σταμάτησε να υφίσταται την 31η Δεκεμβρίου 2010, όταν καταργήθηκαν οι νομαρχίες στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στις Καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, ως Περιφερειακές Ενότητες. Η έδρα της νομαρχίας ήταν η πόλη του Ηρακλείου.


Πίνακας περιεχομένων

Διορισμένοι Νομάρχες ΗρακλείουΕπεξεργασία

Κατάλογος διορισμένων Νομαρχών του Ηρακλείου 1955-1994.[1] Οι νομάρχες της περιόδου Απρ. 1967 - Ιουλ. 1974 ήταν διορισμένοι από τη χούντα.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση-θάνατος) Εικόνα Από Έως Σημειώσεις
Γεώργιος Μαρής 1899 1902 Ο πρώτος διορισμένος νομάρχης Ηρακλείου. Νομάρχης Ρεθύμνου το 1902-1906.
Νικόλαος Μαλατάκης 1902 1908
Νικόλαος Σκαμνάκης 1908 1909 Νομάρχης Ρεθύμνου το 1907.
Μανούσος Ξανθουδίδης 1909 1910 Νομάρχης Ρεθύμνου το 1909.
Γεώργιος Δοκουμετζίδης (18??-1937) 1910 1912 Δικηγόρος, εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου το 1923 με τους βενιζελικούς.[2] Νομάρχης Ρεθύμνου το 1912-14 και Νομάρχης Θεσσαλονίκης στα 1920.
Στυλιανός Φωτάκης (1854-1913) 1912 1913 Νομάρχης Ηρακλείου και Λασιθίου. Πέθανε εν ενεργεία στον Άγιο Νικόλαο.
Εμμανουήλ Σειραδάκης 1913 1914 Το 1906 εξελέγη Δήμαρχος Χανίων για μία τετραετία.[3] Νομάρχης Ρεθύμνου το 1925.
Γεώργιος Μοάτσος 1914 1915
Μιχαήλ Σγουρός 1915 1916 1η θητεία. Νομάρχης Πρέβεζας από τον Ιούλιο του 1916 ως το 1917.
Παναγιώτης Σγουριώτης 1916 1917
Περικλής Καλκάνης 1917 1918
Εμμανουήλ Λυδάκης (1862-1954) 1918 1920 1η θητεία
Μιχαήλ Σγουρός 1920 1922 2η θητεία
Εμμανουήλ Λυδάκης (1862-1954) 1922 1932 2η θητεία
Σταύρος Τσούτσης 1932 1932 Πρώτη θητεία
Κωνσταντίνος Κρεββατάς (18??-1961) 1933 1933 Προσωρινός
Μιχαήλ Σγουρός 1933 1935 3η θητεία
Σπυρίδων Θεοτόκης (1876-1940) 1935 1935 Από την Κέρκυρα, διευθυντής του Αρχείου της Ιόνιας Πολιτείας (1912-35). Επί νομαρχίας του καταπνίγηκε η απεργία στο Ηράκλειο, με 7 νεκρούς από πυροβολισμούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ίδιος ο Θεοτόκης πυροβολούσε τους διαδηλωτές από το μπαλκόνι της νομαρχίας.[4]Παραιτήθηκε σύντομα λόγω του αυταρχισμού του.[5]
Ιωάννης Λιοδής 1935 1936
Ανδρέας Μάρκελλος Ιούνιος 1936[6] 1938 Το 1928 ήταν Νομάρχης Ρεθύμνου.
Σταύρος Τσούτσης 1939 1939 Δεύτερη θητεία
Ιωάννης Τσατσαρωνάκης 1940 1940 Πρώτη θητεία
Σταύρος Τσούτσης 1941 1941 Τρίτη θητεία
Ιωάννης Τσατσαρωνάκης 1941 1941 Δεύτερη θητεία, διορισμένος από τους Ναζί.
Ιωάννης Πασσαδάκης 1941 1942 Συνεργάτης των Ναζί, διορισμένος από τους Γερμανούς ως νομάρχης και μετά Γενικός Διοικητής Κρήτης. Δικάστηκε το 1949 από δικαστήριο δωσιλόγων.[7]
Εμμανουήλ Ξανθάκης 1942 1944
Γεώργιος Γερωνυμάκης 1944 1946
Μιχαήλ Σγουρός 1947 1947 Τέταρτη θητεία
Ανδρέας Νάθενας (19??-1981) 1947 1947 Στρατιωτικός. Πέθανε την 1η Απριλίου 1981.
Αντώνιος Σκούφος (19??-19??) 1947 1949 Διετέλεσε νωρίτερα Νομάρχης Λασιθίου.
Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου 1949 1949
Νικόλαος Μπιράκης (19??-1961) 1949 1951 Νομάρχης Χανίων το 1947-48.[8]
Εμμανουήλ Γαλανάκης (1906-19??) 1951 1953 Δικηγόρος από τη Σφάκα Σητείας.[9]
Εμμανουήλ Παϊτάκης (1913-)   1953 1954 Νομάρχης Ρεθύμνου[10] το 1947-48 και το 1959-61, Νομάρχης Χανίων το 1948-49 [8], Νομάρχης Λέσβου το 1949, Νομάρχης Κοζάνης από το 1956 ως το 1959. Απολύθηκε τον Μάρτιο του 1954 μαζί με τους υπόλοιπους νομάρχες της Κρήτης.[11] Γηραιότερος εν ζωή πρώην Νομάρχης στην Ελλάδα.
Γεώργιος Νταουντάκης (1911-????) 1955 1956 Γεννήθηκε στα Χανιά (γιος του Στυλιανού Νταουντάκη) και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες.[12] Πρώτη θητεία. Μετατέθηκε στην Πέλλα υπηρετώντας από τον Φεβρουάριο του 1956 ως το 1958, μετά Νομάρχης Ροδόπης από το 1958 ως το 1960 και ξανά Νομάρχης Ηρακλείου ως το 1965.[13] Πρώτη θητεία
Γεώργιος Νταουντάκης (1911-????) 1960 1965 Δεύτερη θητεία. Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1965 με βάση το νόμο περί εθελουσίας εξόδου.
Αναστάσιος Τασούλας (1926-1995) 1965 1967 Φιλόλογος. Υπηρέτησε και ως Νομάρχης Λασιθίου.
Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου του Θεμιστοκλέους (1919-????) 1968 1968 Δικηγόρος, Νομάρχης Λαρίσης το 1965.[14]
Παναγιώτης Μάτσος (1911-1976)   1968 1970 Διορίστηκε αρχικά Νομάρχης Φλωρίνης το 1960, μετά Νομάρχης Δράμας , υπηρετώντας από το 1964 ως το 1965, Κοζάνης, Σερρών από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 1967 και Νομάρχης Πιερίας από το 1967 ως το 1968.
Δημήτριος Ν. Παπαδημητρίου (19??-1972) 1970 1971 Με καταγωγή από την Ιστιαία. Πρώτη θητεία.
Κωνσταντίνος Μπράβος (1922-1990) 1971 1971 Στρατιωτικός. Υπουργός Εσωτερικών (περιφερειακός διοικητής Ανατολικής Θράκης) από το 1972 ως το 1973. Νομάρχης Φλωρίνης (1967-70) και Νομάρχης Μαγνησίας (1970).
Δημήτριος Παπαδημητρίου (19??-1972) Μάιος 1970 12 Ιουνίου 1972 Διορίστηκε από τη χούντα Νομάρχης Κοζάνης ως το 1970 και μετά Ηρακλείου. Πέθανε εν ενεργεία, στις 12 Ιουνίου 1972 και κηδεύτηκε από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.[15]
Σωτήριος Μασούρος (1939-1986)   Σεπτέμβριος 1972 1974 Νομάρχης Πρέβεζας από το 1970 ως το 1972. Τέλεσε τον γάμο του στο Ηράκλειο, ενώ ήταν νομάρχης. Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1986.
Αθανάσιος Τσιρνόβας 1973 1974
Ιωάννης Μπίσιας 1974 1976
Αθανάσιος Καραγκουνίδης 1976 1978
Σπυρίδων Τσίρκας 1978 1979
Ιωάννης Καλογείτονας 1979 1982
Κυριάκος Γεωργιάδης 1982 1985
Μανώλης Λουκάκης (1937-2012) 1985 1987 Βουλευτής Ρεθύμνης με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ το 1996 και υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από το 1996 ως το 1998.
Χαρά Αθανασάκη-Μιχαηλίδου (19??-) 1987 1989 Η πρώτη γυναίκα νομάρχης Ηρακλείου. Διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΙ Ηρακλείου.
Γεώργιος Τζανακάκης (19??-) 1989 1989
Δημήτριος Κουνενάκης (19??-) 1989 1990 Οικονομολόγος. Υπηρέτησε ως Αντινομάρχης Λασιθίου και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου από το 2007 ως το 2014.
Στράτος Παπαδάκης (19??-2013) 1990 1993 Με καταγωγή από τα Χανιά.[16] Ήταν νομάρχης όταν πυρπολήθηκε η νομαρχία στη διάρκεια επεισοδίων στο Ηράκλειο, το 1991.
Γιάννης Παπατσάκωνας (19??-) 1993 1994 Δικηγόρος από τη Λακωνία με έδρα την Ιεράπετρα. Υπηρέτησε και ως ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Λασιθίου (1995-2002).
Μανώλης Όθωνας (1963-) 1994 31 Δεκεμβρίου 1994 Ο τελευταίος διορισμένος νομάρχης Ηρακλείου. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνης το 2004 με το ΠΑΣΟΚ.[17]

Αιρετοί Νομάρχες ΗρακλείουΕπεξεργασία

Κατάλογος Αιρετών Νομαρχών Ηρακλείου 1995-2010.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση-θάνατος) Εικόνα Εκλογές Από Έως Σημειώσεις
Γιάννης Γαρεφαλάκης (1940-2009) 1994/ 1998 1η Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 2002 Ο πρώτος αιρετός νομάρχης Ηρακλείου. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 61,3% (έλαβε 91,901 ψήφους και υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ).[18] Επανεξελέγη στις εκλογές του 1998 (με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ) και πάλι από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,17%.[19]
Δημήτρης Σαρρής 2002 1η Ιανουαρίου 2003 31 Δεκεμβρίου 2006 Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 1996, υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών το 1995-96.[20]
Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη 2006 1η Ιανουαρίου 2007 31 Δεκεμβρίου 2010 Δασκάλα , γεννημένη στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου. Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ το 2000 και το 2004. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 62% το 2006.[21]

Η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα-νομάρχης και η τελευταία νομάρχης στην ιστορία του νομού.


Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. ΗρακλείουΕπεξεργασία

Κατάλογος Αιρετών Αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου 2011-σήμερα.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση) Εικόνα Εκλογές Από Έως Σημειώσεις
Ευριπίδης Κουκιαδάκης (1948-) 2010/2014 1η Ιανουαρίου 2011 Σήμερα Δικηγόρος από το Αστυράκι Μαλεβιζίου, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου (1982-83) Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) την περίοδο 2002 – 2006.[22]

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Γεώργιος Ι. Παναγιωτάκης, "Το Ηράκλειο και η νομαρχία του", Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, 2005, ISBN 960-88514-1-6.

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Παναγιωτάκης 2005, σελ. 349.
  2. O υποψήφιος του Ηρακλείου το 1923 και οι 7 ανιψιές του! - Ένα άλλος τρόπος προεκλογικής προπαγάνδας, candianews.gr, 24 Μαΐου 2014, ανάκτηση 21 Αυγούστου 2016.
  3. Ιστοσελίδα Δήμου Χανίων, Διατελέσαντες δήμαρχοι Χανίων.
  4. Αλέκος Α. Ανδρικάκης, 4 Αυγούστου 1935: Η ματωμένη Κυριακή του Ηρακλείου, με 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες απεργούς, candianews.gr, 5 Αυγούστου 2014, ανάκτηση 21 Αυγούστου 2016.
  5. Βιογραφικό στο ΕΛΙΑ
  6. Ελεύθερον Βήμα, φύλλο 14 Ιουνίου 1936, σελ. 6.
  7. Αλέκος Α. Ανδρικάκης, Ο κατοχικός «υπουργός Κρήτης» Πασσαδάκης και το ναζιστικό κήρυγμά του μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου!, 15 Σεπτεμβρίου 2013, ανάκτηση 21 Αυγούστου 2016.
  8. 8,0 8,1 Ναπολέων Σαραντίδης, Αφιέρωμα: Απο την Νομαρχία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (1899 - 2014), flashnews.gr, 17 Μαΐου 2014, ανάκτηση 21 Αυγούστου 2016.
  9. Οι νέοι Νομάρχαι Κρήτης, εφ. Ανατολή, 30 Σεπτεμβρίου 1951, σελ.1 (μέσω ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λασίθίου.
  10. Λευτέρης Κρυοβρυσανάκης, ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1899 ΕΩΣ ΤΟ 2010, Ρεθεμνιώτικα Νέα, 1-1-2016, ανάκτηση 21-8-2016.
  11. Ελευθερία, φύλλο 31-3-1954, σελ. 1.
  12. Ελληνικόν who's who, Εκδοτικός Οργανισμός Ελληνικών who's who 1965, σελ. 421.
  13. "Διορισμοί και μεταθέσεις Νομαρχών", Μακεδονία, φύλλο 30 Ιανουαρίου 1958.
  14. Ελληνικόν Who is Who 1965, σελ. 461.
  15. Τα Νέα, Κηδεύθηκε ο νομάρχης Ηρακλείου, 14 Ιουνίου 1972, σελ. 12.
  16. Εφυγε από τη ζωή ο Στράτος Παπαδάκης, Χανιώτικα Νέα, 18-12-2013, ανάκτηση 21 Αυγούστου 2016.
  17. Βιογραφικό Μανώλη Όθωνα στο eklogika.gr, ανάκτηση 21-8-2016.
  18. "Δήμαρχοι και νομάρχες που βγήκαν με την "πρώτη" ", Τα Νέα, 18-10-1994, σελ. 23
  19. Αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών 1998, Υπουργείο Εσωτερικών, ανάκτηση 1-5-2015.
  20. Βιογραφικό του Δημήτρη Σαρρή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, ανάκτηση 21-8-2016.
  21. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών 2006, ανάκτηση 21-8-2016.
  22. Βιογραφικό Ευριπίδη Κουκιαδάκη, δικτυακός τόπος Περιφέρειας Κρήτης, ανάκτηση 21-8-2016.