Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος πρωταθλητών ποδοσφαίρου Ελλάδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρωταθλητής ποδοσφαίρου Ελλάδας είναι ο ετήσιος νικητής του πρωταθλήματος Super League (Α΄ Εθνική), του υψηλότερου επαγγελματικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα[1].

Μέχρι το 1958–59, οι περιφερειακοί πρωταθλητές σχημάτιζαν ένα εθνικό πρωτάθλημα, από το οποίο προέκυπτε ο εθνικός πρωταθλητής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο τίτλος αποφασιζόταν σε έναν τελικό μεταξύ των περιφερειακών πρωταθλητών. Από το 1959–60, η πρώτη κατηγορία έχει διαμορφωθεί στη σημερινή της μορφή (βλέπε Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Ελλάδας), με το κορυφαίο επίπεδο να ονομάζεται Άλφα Εθνική μέχρι το 2005–06, όταν και ιδρύθηκε η Super League Ελλάδα, χωρίς καμία αλλαγή στη μορφή του διαγωνισμού, πέρα από την μετονομασία.

Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης του θεσμού, έχοντας κερδίσει 44 πρωταθλήματα Ελλάδας.[2]

Πίνακας περιεχομένων

Επίδοση ανά σύλλογο (1928–)Επεξεργασία

Σύλλογος
Πρωταθλητής Χρονιά νίκης
Αναφ
  Ολυμπιακός
44
1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 [3][4][5]
  Παναθηναϊκός
20
1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010 [3][6][7]
  ΑΕΚ
12
1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018 [3][8]
  Άρης 3 1928, 1932, 1946 [3]
  ΠΑΟΚ 3 1976, 1985, 2019 [3]
  ΑΕΛ 1 1988 [3]

ΠρωταθλητέςΕπεξεργασία

ΣΕΓΑΣ Πρωτάθλημα και Πρωτάθλημα Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων ΕλλάδοςΕπεξεργασία

  • 1905-06 έως 1926-27 (δεν αναγνωρίζονται από την ΕΠΟ)
Σεζόν Νικητής
1905–06 Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος
1906–07 Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος
1907–08 Σ.Π. Γουδί
1908–09 Πειραϊκός Σύνδεσμος
1909–10 Σ.Π. Γουδί
1910–11 Παναθηναϊκός
1911–12 Σ.Π. Γουδί
1912–13 Δεν έγινε.
1913–14 Δεν έγινε.
1914–15 Δεν έγινε.
1915–16 Δεν έγινε.
1916–17 Δεν έγινε.
1917–20 Δεν πραγματοποιήθηκε
1920–21 Δεν έγινε.
1921–22 Δεν έγινε
1922–23 Πειραϊκός Σύνδεσμος
1923–24 3 Πρωταθλητές
1924–25 2 Πρωταθλητές
1925–26 3 Πρωταθλητές
1926–27 3 Πρωταθλητές

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΠΟΕπεξεργασία

Αγωνιστική περίοδος [2][9] Νικητής (αριθμός τίτλων) Δεύτερος
1927–28 Άρης (1) Εθνικός Πειραιώς
1928–29
Δεν πραγματοποιήθηκε

1929–30 Παναθηναϊκός (1) Άρης
1930–31 Ολυμπιακός (1) Παναθηναϊκός
1931–32 Άρης (2) Παναθηναϊκός
1932–33 Ολυμπιακός (2) Άρης
1933–34 Ολυμπιακός (3) Ηρακλής
1934–35
Δεν τελείωσε
1935–36 Ολυμπιακός (4) Παναθηναϊκός
1936–37 Ολυμπιακός (5) ΠΑΟΚ
1937–38 Ολυμπιακός (6) Απόλλων Σμύρνης
1938–39 ΑΕΚ (1) Ηρακλής
1939–40 ΑΕΚ (2) ΠΑΟΚ
1940–41
Δεν τελείωσε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1941–42
Δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1942–43
1943–44
1944–45
1945–46 Άρης (3) ΑΕΚ
1946–47 Ολυμπιακός (7) Ηρακλής
1947–48 Ολυμπιακός (8) Απόλλων Σμύρνης
1948–49 Παναθηναϊκός (2) Ολυμπιακός
1949–50
Δεν πραγματοποιήθηκε
1950–51 Ολυμπιακός (9) Πανιώνιος
1951–52
Δεν πραγματοποιήθηκε
1952–53 Παναθηναϊκός (3) Ολυμπιακός
1953–54 Ολυμπιακός (10) Παναθηναϊκός
1954–55 Ολυμπιακός (11) Παναθηναϊκός
1955–56 Ολυμπιακός (12) Εθνικός Πειραιώς
1956–57 Ολυμπιακός (13) Παναθηναϊκός
1957–58 Ολυμπιακός (14) ΑΕΚ
1958–59 Ολυμπιακός (15) ΑΕΚ

Α' ΕθνικήΕπεξεργασία

Αγωνιστική περίοδος [2][9] Νικητής (αριθμός των τίτλων) Δεύτερος
1959–60 Παναθηναϊκός (4) AEK
1960–61 Παναθηναϊκός (5) Ολυμπιακός
1961–62 Παναθηναϊκός (6) Ολυμπιακός
1962–63 AEK (3) Παναθηναϊκός
1963–64 Παναθηναϊκός (7) Ολυμπιακός
1964–65 Παναθηναϊκός (8) AEK
1965–66 Ολυμπιακός (16) Παναθηναϊκός
1966–67 Ολυμπιακός (17) AEK
1967–68 AEK (4) Ολυμπιακός
1968–69 Παναθηναϊκός (9) Ολυμπιακός
1969–70 Παναθηναϊκός (10) AEK
1970–71 AEK (5) Πανιώνιος
1971–72 Παναθηναϊκός (11) Ολυμπιακός
1972–73 Ολυμπιακός (18) ΠAOK
1973–74 Ολυμπιακός (19) Παναθηναϊκός
1974–75 Ολυμπιακός (20) AEK
1975–76 ΠAOK (1) AEK
1976–77 Παναθηναϊκός (12) Ολυμπιακός
1977–78 AEK (6) ΠAOK
1978–79 AEK (7) Ολυμπιακός
1979–80 Ολυμπιακός (21) Άρης
1980–81 Ολυμπιακός (22) AEK
1981–82 Ολυμπιακός (23) Παναθηναϊκός
1982–83 Ολυμπιακός (24) ΑΕ Λάρισας
1983–84 Παναθηναϊκός (13) Ολυμπιακός
1984–85 ΠAOK (2) Παναθηναϊκός
1985–86 Παναθηναϊκός (14) ΟΦΗ
1986–87 Ολυμπιακός (25) Παναθηναϊκός
1987–88 ΑΕ Λάρισας (1) AEK
1988–89 AEK (8) Ολυμπιακός
1989–90 Παναθηναϊκός (15) AEK
1990–91 Παναθηναϊκός (16) Ολυμπιακός
1991–92 AEK (9) Ολυμπιακός
1992–93 AEK (10) Παναθηναϊκός
1993–94 AEK (11) Παναθηναϊκός
1994–95 Παναθηναϊκός (17) Ολυμπιακός
1995–96 Παναθηναϊκός (18) AEK
1996–97 Ολυμπιακός (26) AEK
1997–98 Ολυμπιακός (27) Παναθηναϊκός
1998–99 Ολυμπιακός (28) AEK
1999–2000 Ολυμπιακός (29) Παναθηναϊκός
2000–01 Ολυμπιακός (30) Παναθηναϊκός
2001–02 Ολυμπιακός (31) AEK
2002–03 Ολυμπιακός (32) Παναθηναϊκός
2003–04 Παναθηναϊκός (19) Ολυμπιακός
2004–05 Ολυμπιακός (33) Παναθηναϊκός
2005–06 Ολυμπιακός (34) AEK

Superleague ΕλλάδαΕπεξεργασία

Αγωνιστική περίοδος
Νικητής (Αριθμός τίτλων) Δεύτερος
2006–07 Ολυμπιακός (35) AEK
2007–08 Ολυμπιακός (36) Παναθηναϊκός
2008–09 Ολυμπιακός (37) Παναθηναϊκός
2009–10 Παναθηναϊκός (20) ΠAOK
2010–11 Ολυμπιακός (38) Παναθηναϊκός
2011–12 Ολυμπιακός (39) Παναθηναϊκός
2012–13 Ολυμπιακός (40) ΠAOK
2013–14 Ολυμπιακός (41) Παναθηναϊκός
2014–15 Ολυμπιακός (42) Παναθηναϊκός
2015–16 Ολυμπιακός (43) ΠAOK
2016–17 Ολυμπιακός (44) ΑΕΚ
2017–18 ΑΕΚ (12) ΠAOK
2018–19 ΠAOK (3) Ολυμπιακός

Κατάταξη στους πρώτους τρειςΕπεξεργασία

Κατάταξη στις τρεις πρώτες θέσεις στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας από το 1959–60 και έπειτα.

Σύλλογος 1ος 2ος 3ος Πρώτοι 3

συνολικά

  Ολυμπιακός 29 16 8 53
  Παναθηναϊκός 17 16 14 47
  AEK 10 16 14 40
  ΠAOK 3 5 10 18
  AEΛ 1 1 2
  Άρης 1 4 5
  OΦΗ 1 2 3
  Πανιώνιος 1 1 2
  Αστέρας Τρίπολης 1 1
  Απόλλων Σμύρνης 1 1
  Ηρακλής 1 1

Κατάταξη στις τρεις πρώτες θέσεις στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας από το 1927-28 και έπειτα.

Σύλλογος 1ος 2ος 3ος Πρώτοι 3 συνολικά
  Ολυμπιακός 44 19 8 70
  Παναθηναϊκός 20 22 15 57
  AEK 12 19 19 50
  ΠAOK 3 7 10 20
  Άρης 3 3 8 14
  AEΛ 1 1 2
  Ηρακλής 3 2 5
  Απόλλων Σμύρνης 2 5 7
  Πανιώνιος 2 3 5
  Eθνικός Πειραιώς 2 2
  OΦΗ 1 2 3
  Ατρόμητος 2 2
  Aστέρας Τρίπολης 1 1

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΑναφορέςΕπεξεργασία