Κατάλογος ταχυδρομικών κωδικών της Ελλάδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Κατάλογος Ταχυδρομικών Κωδικών είναι βιβλίο που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) το 1983 και περιέχει ταξινομημένους τους πενταψήφιους ταχυδρομικούς κώδικες, πρόδρομοι των οποίων ήταν οι τριψήφιοι ταχυδρομικοί τομείς.

Κιβώτια αλληλογραφίας των ΕΛ.ΤΑ.

Χρήση και σημασία

Επεξεργασία

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαχειρίζονται καθημερινώς μεγάλο όγκο αλληλογραφίας, τον οποίο πρέπει να ταξινομήσουν σύντομα και να τον διανείμουν έγκαιρα στον σωστό προορισμό του. Για τον λόγο αυτό καταρτίστηκε ένα σύστημα ταξινόμησης της αλληλογραφίας ανά ταχυδρομικές περιοχές (περιοχές Κομβικών Κέντρων) με βάση έναν πενταψήφιο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει επιπλέον τις ζώνες διανομής και τα ταχυδρομικά γραφεία που τελικά θα παραλάβουν την αλληλογραφία. Ο Κατάλογος Ταχυδρομικών Κωδικών είναι το ευρετήριο των κωδικών αυτών που τόσο οι αποστολείς όσο και οι διανομείς οφείλουν να συμβουλεύονται για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.[1][2]

Ταξινόμηση

Επεξεργασία

Οι ταχυδρομικοί κωδικοί είναι διαχωρισμένοι σε

  • πόλεις Α΄ ζώνης (αφορά πόλεις με περισσότερους από έναν ταχυδρομικούς κώδικες)
  • πόλεις Β΄ ζώνης (αφορά πόλεις που εξυπηρετούνται με έναν ταχυδρομικό κώδικα)
  • εταιρικούς ταχυδρομικούς κώδικες (αφορά εταιρίες που έχουν ταχυδρομικό κώδικα)

Ταχυδρομικές περιοχές

Επεξεργασία
 
Ταχυδρομικές περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές καθορίζονται από τα δύο πρώτα ψηφία του ταχυδρομικού κωδικού

Οι αριθμημένες ταχυδρομικές περιοχές είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ταξινόμηση και η διαβίβαση όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων. Τα δύο πρώτα ψηφία του ταχυδρομικού κωδικού αφορούν την ταχυδρομική περιοχή που ανήκει η διεύθυνση.[3]

Νομός με περισσότερες από μια ταχυδρομικές περιοχές.
Μεγάλη πόλη (και περίχωρα αυτής) άνω των 50.000 κατοίκων.
Μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών - Πειραιώς και Θεσσαλονίκης μετά των προαστίων τους.
Ψηφία Ταχυδρομική Περιοχή Νομός Γεωγραφικό

Διαμέρισμα

10Χ ΧΧ Δήμος Αθηναίων, Δήμος Γαλατσίου Αττικής Στερεά Ελλάδα
Πελοπόννησος (Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων)
11Χ ΧΧ
12Χ ΧΧ Δυτικός Τομέας Αθηνών και Δήμος Φυλής, Δήμος Αχαρνών
13Χ ΧΧ
14Χ ΧΧ Βόρειος Τομέας Αθηνών και Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας
15Χ ΧΧ
16Χ ΧΧ Νότιος Τομέας Αθηνών και Δήμος Βύρωνα, Δήμος Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Ηλιουπόλεως, Δήμος Καισαριανής
17Χ ΧΧ
18Χ ΧΧ Πειραιάς, Αργοσαρωνικός
19Χ ΧΧ Υπόλοιπο Δυτικής και Ανατολικής Αττικής
20Χ ΧΧ Κορινθία Κορινθίας Πελοπόννησος
21Χ ΧΧ Αργολίδα Αργολίδας
22Χ ΧΧ Αρκαδία Αρκαδίας
23Χ ΧΧ Λακωνία Λακωνίας
24Χ ΧΧ Μεσσηνία Μεσσηνίας
25Χ ΧΧ Υπόλοιπο Αχαΐας Αχαΐας
26Χ ΧΧ Πάτρα
27Χ ΧΧ Ηλεία Ηλείας
28Χ ΧΧ Κεφαλλονιά Κεφαλληνίας Επτάνησα
29Χ ΧΧ Ζάκυνθος Ζακύνθου
30Χ ΧΧ Αιτωλοακαρνανία Αιτωλοακαρνανίας Στερεά Ελλάδα
31Χ ΧΧ Λευκάδα Λευκάδας Επτάνησα
32Χ ΧΧ Βοιωτία Βοιωτίας Στερεά Ελλάδα
33Χ ΧΧ Φωκίδα Φωκίδας
34Χ ΧΧ Εύβοια Εύβοια
35Χ ΧΧ Φθιώτιδα Φθιώτιδας
36Χ ΧΧ Ευρυτανία Ευρυτανίας
37Χ ΧΧ Υπόλοιπο Μαγνησίας Μαγνησίας Θεσσαλία
38Χ ΧΧ Βόλος
40Χ ΧΧ Υπόλοιπο Λάρισας Λάρισας
41Χ ΧΧ Λάρισα
42Χ ΧΧ Τρίκαλα Τρικάλων
43Χ ΧΧ Καρδίτσα Καρδίτσας
44Χ ΧΧ Υπόλοιπο Ιωαννίνων Ιωαννίνων Ήπειρος
45Χ ΧΧ Ιωάννινα
46Χ ΧΧ Θεσπρωτία Θεσπρωτίας
47Χ ΧΧ Άρτα Άρτας
48Χ ΧΧ Πρέβεζα Πρέβεζας
49Χ ΧΧ Κέρκυρα Κέρκυρας Επτάνησα
50Χ ΧΧ Κοζάνη Κοζάνης Μακεδονία
51Χ ΧΧ Γρεβενά Γρεβενών
52Χ ΧΧ Καστοριά Καστοριάς
53Χ ΧΧ Φλώρινα Φλώρινας
54Χ ΧΧ Δήμος Θεσσαλονίκης (εκτός Τριανδρίας) Θεσσαλονίκης
55Χ ΧΧ Νότια Προάστια Θεσσαλονίκης και Τριανδρία
56Χ ΧΧ Βόρεια Προάστια Θεσσαλονίκης
57Χ ΧΧ Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης
58Χ ΧΧ Πέλλα Πέλλας
59Χ ΧΧ Ημαθία Ημαθίας
60Χ ΧΧ Πιερία Πιερίας
61Χ ΧΧ Κιλκίς Κιλκίς
62Χ ΧΧ Σέρρες Σερρών
63Χ ΧΧ Χαλκιδική Χαλκιδικής
64Χ ΧΧ Υπόλοιπο Καβάλας Καβάλας
65Χ ΧΧ Καβάλα
66Χ ΧΧ Δράμα Δράμας
67Χ ΧΧ Ξάνθη Ξάνθης Θράκη
68Χ ΧΧ Έβρος Έβρου
69Χ ΧΧ Ροδόπη Ροδόπης
70Χ ΧΧ Υπόλοιπο Ηρακλείου Ηρακλείου Κρήτη
71Χ ΧΧ Ηράκλειο
72Χ ΧΧ Λασίθι Λασιθίου
73Χ ΧΧ Χανιά Χανίων
74Χ ΧΧ Ρέθυμνο Ρεθύμνης
80Χ ΧΧ Κύθηρα Αττικής Επτάνησα
81Χ ΧΧ Λέσβος Λέσβου Νησιά Αιγαίου
82Χ ΧΧ Χίος Χίου
83Χ ΧΧ Σάμος Σάμου
84Χ ΧΧ Κυκλάδες Κυκλάδων
85Χ ΧΧ Δωδεκάνησα Δωδεκανήσου

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένοι κωδικοί δεν αντιστοιχούν ακριβώς στα διοικητικά όρια των περιοχών τους:

Κωδικός Ταχυδρομική περιοχή Νομοί Γεωγραφικό Διαμέρισμα
205 00 Νεμέα Κορινθίας

Αργολίδας

Πελοπόννησος
230 51 Σκάλα Λακωνίας

Αρκαδίας

250 04 Δάφνη Καλαβρύτων Αρκαδίας

Αχαΐας

270 52 Σιδηροδρομικός Σταθμός Βάρδας Ηλείας

Αχαΐας

270 61 Ανδρίτσαινα Ηλείας

Μεσσηνίας
Αρκαδίας

330 56 Ευπάλιο Φωκίδας

Αιτωλοακαρνανίας

Στερεά Ελλάδα
330 57 Γραβιά Φθιώτιδας

Φωκίδας

350 10 Δομοκός Φθιώτιδας

Μαγνησίας
Λάρισας

Στερεά Ελλάδα

Θεσσαλία

350 15 Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Βοιωτίας

Στερεά Ελλάδα
431 50 Καρδίτσα Καρδίτσας

Ευρυτανίας

Θεσσαλία

Στερεά Ελλάδα

440 01 (Δεν κατονομάζεται, αλλά αντιστοιχεί

στον Πράμαντα Ιωαννίνων)

Ιωαννίνων

Άρτας

Ήπειρος
440 03 Ζίτσα Ιωαννίνων

Θεσπρωτίας

462 00 Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Ιωαννίνων

470 43 Άγναντα Άρτας

Ιωαννίνων

482 00 Φιλιππιάδα Πρέβεζας

Άρτας
Ιωαννίνων

500 07 Πεντάλοφος Κοζάνης

Καστοριάς
Γρεβενών

Μακεδονία
502 00 Πτολεμαΐδα Κοζάνης

Καστοριάς
Φλώρινας

520 55 Μακροχώρι Καστοριάς Καστοριάς

Φλώρινας

530 70 Φιλώτας Φλώρινας Φλώρινας

Κοζάνης

570 06 Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Χαλκιδικής

570 11 Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Κιλκίς

570 12 Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης

Χαλκιδικής

570 14 Σταυρός Θεσσαλονίκης
620 55 Κάτω Πορόια Σερρών

Κιλκίς

740 55 Επισκοπή Ρεθύμνης Ρεθύμνης

Χανίων

Κρήτη

Ταχυδρομικά γραφεία

Επεξεργασία
Δομή κωδικών
Α Α Β Γ Γ
Α: Περιοχή
Β: Τύπος
Γ: Θυρίδα

Κάθε ταχυδρομική περιοχή (Κομβικό Κέντρο) περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους Νομούς. Κατά κανόνα, τα δύο πρώτα ψηφία είναι κοινά για τις πόλεις και κωμοπόλεις, που ανήκουν στον ίδιο Νομό.

  1. Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "0" τότε σημαίνει ότι πρόκειται για κωμοπόλεις ή χωριά με πληθυσμό λιγότερο από 4.000. Τότε, το τέταρτο και το πέμπτο ψηφίο δείχνουν ποια είναι η κωμόπολη ή το χωριό και κατά συνέπεια το Ταχυδρομικό Γραφείο.
  2. Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "1"-"9", τότε πρόκειται για πόλη από 4.000 μέχρι 50.000 κατοίκους. Στις περιπτώσεις αυτές, το "00" ως τέταρτο και πέμπτο ψηφίο σημαίνει, ότι η αλληλογραφία προορίζεται για την αστική περιοχή της πόλης, ενώ τα ψηφία "01", "02" κ.ο.κ. δείχνουν ένα μικρότερο Ταχυδρομικό Γραφείο της πόλης ή της περιοχής της.
  3. Στις περιπτώσεις που μια ταχυδρομική περιοχή περιλαμβάνει περισσότερους από έναν Νομούς ή πόλεις 50.000 και άνω κατοίκων, τότε τα δυο πρώτα ψηφία δείχνουν το Νομό ή την πόλη στην οποία ανήκει η διεύθυνση.

Όταν τα δύο πρώτα ψηφία προσδιορίζουν μια μεγάλη πόλη (βλ. κελιά ανοιχτού μωβ στον πρώτο Πίνακα) π.χ. 65Χ ΧΧ ΚΑΒΑΛΑ και

  • όταν το τρίτο ψηφίο είναι "0", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για τα Ταχυδρομικά υποκαταστήματα της πόλης, ενώ το τέταρτο και πέμπτο ψηφίο δείχνουν το συγκεκριμένο Ταχυδρομικό Γραφείο Προορισμού.
  • Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "1", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για τις γραμματοθυρίδες του Κεντρικού ταχυδρομείου της πόλης, ενώ το τέταρτο και το πέμπτο ψηφίο μας δείχνουν τμήμα των γραμματοθυρίδων.
  • Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "2", "3" ή "4", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία προορίζεται για την πόλη και διανέμεται από αστικό διανομέα, ενώ το τέταρτο και πέμπτο ψηφίο δείχνουν τη Ζώνη Διανομής, που ανήκει η διεύθυνση.
  • Όταν το τρίτο ψηφίο είναι "5", τότε σημαίνει ότι η αλληλογραφία είναι αγροτική και διανέμεται από αγροτικούς διανομείς. Στην περίπτωση αυτή τα δυο τελευταία ψηφία είναι "00".

Στην περίπτωση αυτή δεν ανήκουν οι πόλεις ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με τα ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ τους (βλ. κελιά ανοιχτού ροζ στον πρώτο Πίνακα), όπου ο προσδιορισμός των Ταχυδρομικών Γραφείων ή Δήμων γίνεται με τα τρία πρώτα ψηφία, ενώ τα δυο τελευταία προσδιορίζουν τη Ζώνη Διανομής ή Γραμματοθυρίδες ή Μεγάλους Πελάτες ή αλληλογραφία POSTE RESTANTE ή γραφεία Συναλλαγής[3].

Αλλαγή Ταχυδρομικών Κωδικών

Επεξεργασία

Στα τέλη του 2015, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες οικιστικές ανάγκες, προχώρησαν στην κανονικοποίηση των ονομασιών των οδών και στην ανάλυση του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οδό, στις παρακάτω 25 πόλεις της χώρας: Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Βέροια, Κοζάνη, Κατερίνη, Άρτα, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Αγρίνιο, Πύργος, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Κόρινθος, Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Χίος, Μυτιλήνη και Ρόδος[4].

Μελλοντική αλλαγή των Ταχυδρομικών Κωδικών

Επεξεργασία

Στις 22 Ιουλίου 2020, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε αλλαγή των ταχυδρομικών κωδικών σε όλη τη χώρα, πιθανώς ακολουθώντας το βρετανικό μοντέλο, προκειμένου να αποκομίζονται οφέλη, όπως να δίνονται πληροφορίες για την ταχύτητα ίντερνετ, να διευκολύνονται οι εταιρείες courier κ.α.[5].

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Σωστή αναγραφή του Ταχυδρομικού Κώδικα, για το εσωτερικό Αρχειοθετήθηκε 2015-05-31 στο Wayback Machine.
  2. Σωστή αναγραφή του Ταχυδρομικού Κώδικα, για το εξωτερικό Αρχειοθετήθηκε 2014-12-15 στο Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 Ανάλυση της δομής του Ταχυδρομικού Κώδικα, Χρυσός Οδηγός
  4. «ΕΛΤΑ > Εταιρία > Γραφείο Τύπου > Τελευταία Νέα». www.elta.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε ολόκληρη την Ελλάδα». ΤΑ ΝΕΑ. 23 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία