Λιζέτα Νικολάου

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Λιζέτα Νικολάου (γενν. Ελισάβετ Κατικαρίδου - Καλαμαριά, 2 Οκτωβρίου 1948[1][2] - Πειραιάς, 11 Αυγούστου 2023) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια που διακρίθηκε στο έντεχνο, το λαϊκό και το ποντιακό τραγούδι. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μιχάλη Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Δήμητρα Γαλάνη και άλλους.[3]

Λιζέτα Νικολάου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λιζέτα Νικολάου (Ελληνικά)
Γέννηση2 Οκτωβρίου 1948 (1948-10-02)
Καλαμαριά
Θάνατος11 Αυγούστου 2023 (74 ετών)
Πειραιάς
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
ΣύζυγοςΓιώργος Λιάνης (ν. 1978; δ. 1983)
Τέκνα1

Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του 1970. Έκανε δεύτερες φωνές στο κέντρο «Δειλινά», όπου τη δεκαετία του 1970 εμφανίζονταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Διονυσίου, Πάριος, Νταλάρας, Αλεξίου). Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν ως παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θεσσαλικός κύκλος»), τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Για πρώτη φορά η Λιζέτα Νικολάου έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό το 1974 όταν κυκλοφόρησε η δισκογραφική ερμηνεία της στο τραγούδι «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» (πρώτη το είχε ερμηνεύσει το 1972 η Βίκυ Μοσχολιού). Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν συνθέτες όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες» με τραγούδια των Γ. Μαρκόπουλου, Αντ. Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου. Ακολούθησαν και άλλοι δίσκοι, όπως «Βενετιά Και Φανάρι» το 1982, «Τα Κέφια Της Λιζέττας» το 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες» το 1986, «Θέλω Ν' Αντισταθώ» το 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες» το 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω» το 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου» το 1995, και «Ποντιακή Ραψωδία» το 1997.

Το 1985 κυκλοφόρησε δίσκος με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου. Διαχρονικά, η Λιζέτα Νικολάου θεωρήθηκε ως η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δισκογραφία

Επεξεργασία
  • Σκοπευτήριο, 1975
  • Αφιέρωμα, 1975
  • Το Χαμόγελο Της Λιζέττας, 1977
  • Σ' Αγάπησα, Μ' Αγάπησες, 1980
  • Βενετιά Και Φανάρι, 1982
  • Ποντιακά Τραγούδια Με Τη Λιζέττα Νικολάου, 1985
  • Τα Κέφια Της Λιζέττας, 1985
  • Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες, 1986
  • Θέλω Ν' Αντισταθώ, 1989
  • Νυχτερινοί Έρωτες, 1990
  • Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω, 1992
  • Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου, 1995
  • Ποντιακή Ραψωδία, 1997

Προσωπική ζωή

Επεξεργασία

Η Λιζέτα Νικολάου είχε παντρευτεί με τον πολιτικό και δημοσιογράφο, Γιώργο Λιάνη και απέκτησαν ένα γιο, τον Αλέξανδρο. Το 1983 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο.[4]

Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2023, νοσηλευόμενη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά, μετά από πτώση σε σκάλες τουαλέτας που υπέστη λίγες ημέρες νωρίτερα και προκάλεσε μοιραία κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Κηδεύθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου στις 14 Αυγούστου.[5]

Παραπομπές

Επεξεργασία