Η Μαρία ντε Λουρντς "Μία" Βίλιερς Φάροου (αγγλικά: María de Lourdes "Mia" Villiers Farrow, γεν. 9 Φεβρουαρίου 1945) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, πρώην μοντέλο και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF. Αναδείχθηκε από τη συμμετοχή της ως Άλισον Μακένζι στη τηλεοπτική σαπουνόπερα 'Πέιτον Πλέις' (1964–1966). Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία Guns at Batasi (Ο λέων της Αφρικής) (1964), για την οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως Νέα Σταρ της Χρονιάς. Απέσπασε μεγαλύτερη προσοχή λόγω του γάμου της με τον Φρανκ Σινάτρα σε ηλικία 21 ετών, ο οποίος διήρκεσε δύο χρόνια. Η ενσάρκωση της Ρόζμαρι Γούντχαους στην ταινία τρόμου Το μωρό της Ρόζμαρι (1968) την έκανε υποψήφια για βραβείο BAFTA και Χρυσή Σφαίρα για την Καλύτερη Ηθοποιό. Κέρδισε μια τρίτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της στο John and Mary (Τζον και Μαίρη) (1969).

Μία Φάροου
Pulitzer2018-mia-farrow-20180530-wp.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mia Farrow (Αγγλικά)
Γέννηση9  Φεβρουαρίου 1945[1][2][3]
Λος Άντζελες[4]
ΕθνικότηταΑμερικανοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταφωτογράφος, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοβιογράφος, μοντέλο, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός και τραγουδιστής
ΣύζυγοςΦρανκ Σινάτρα (1966–1968)[5] και Αντρέ Πρεβέν (1970–1979)[5]
ΣύντροφοςΓούντι Άλεν (1979–1992)
ΤέκναΜάθιου Πρεβίν[6], Σάσα Πρεβίν[6], Φλέτσερ Πρεβίν[6], Λαρκ Πρεβίν, Ντέιζι Πρεβίν, Σουν-Γι Πρεβέν, Ρόναν Φάροου[6], Μόουζες Φάροου, Ντίλαν Φάροου, Ταμ Φάροου, Ισάια Φάροου, Κουίνσι Φάροου, Ταντέους Βιλικ Φάροου και Φράνκι-Μιν Φάροου
ΓονείςJohn Farrow[6] και Μορίν Ο'Σάλιβαν[6]
ΑδέλφιαPatrick Villiers Farrow
Prudence Farrow
Tisa Farrow
Stephanie Farrow
ΣυγγενείςΝάνσι Σινάτρα (θετή κόρη), Φρανκ Σινάτρα Τζούνιορ (θετός υιός) και Τίνα Σινάτρα (θετή κόρη)
ΒραβεύσειςΒραβείο Μάριαν Άντερσον (2011), Χρυσές Σφαίρες (1965), Ellis Island Medal of Honor και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το 2008, το περιοδικό Time την ονόμασε ως έναν από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.[7]

Πρώιμα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου του 1945. Είναι κόρη του Αυστραλού σκηνοθέτη Τζον Φάροου και της ηθοποιού Μορίν Ο'Σάλιβαν. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία Ο άρχων των πέντε ωκεανών (1959) με σκηνοθέτη τον πατέρα της, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στους τίτλους.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Στη δεκαετία του 1970 συμμετείχε σε πολλές ταινίες, σε μία των οποίων συνεργάστηκε και με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο ρόλο της καταδικασμένης Ντέιζι Μπουκάναν στον μεγάλο Γκάτσμπυ (1974). Η πρώτη της συνεργασία με τον Γούντι Άλεν έγινε στην ταινία Σεξοκωμωδία θερινής νύχτας (1981). Ακολούθησαν οι ταινίες Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου (1985), Η Χάνα και οι αδελφές της (1985) και Άλις: άπιστη ή απατημένη; (1991) με τη Φάροου στον ομότιτλο ρόλο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1959 John Paul Jones Ο άρχων των πέντε ωκεανών κομπάρσα
1964 Guns at Batasi Ο λέων της Αφρικής Κάρεν Έρικσον
1968 A Dandy in Aspic Η μεγάλη νύχτα των κατασκόπων Καρολάιν
1968 Rosemary's Baby Tο μωρό της Ρόζμαρι Ρόζμαρι Γούντχαους
Secret Ceremony Tο μεγάλο μυστικό της Σένσι
1969 John and Mary Τζον και Μαίρη Μαίρη
1971 See No Evil Τυφλός τρόμος Σάρα
1972 Follow Me Ο ντετέκτιβ, η γυναίκα μου κι εγώ Μπελίντα
Docteur Popaul Απίθανος, σατανικός και... ωραίος Κριστίν Ντιπόν
1974 The Great Gatsby Ο μεγάλος Γκάτσμπυ Ντέιζι Μπιουκάναν
1977 Full Circle Full Circle Τζούλια Λόφτινγκ
1978 Avalanche Λευκός τρόμος, η χιονοστοιβάδα Καρολάιν Μπρέις
A Wedding Παντρολογήματα Μπάφι Μπρένερ
Death on the Nile Έγκλημα στον Νείλο Τζάκλιν ντε Μπελφόρ
1979 Hurricane Χάρικέιν, ο τρομερός τυφώνας Σάρλοτ Βρούκνερ
1982 A Midsummer Night's Sex Comedy Σεξοκωμωδία θερινής νύχτας Έιριελ
The Last Unicorn The Last Unicorn μονόκερος / Αμάλθεια (φωνή)
Sarah Sarah αφηγήτρια / Σάρα (φωνή)
1983 Zelig Zelig δρ Γιουντόρα Νέσμπιτ Φλέτσερ
1984 Broadway Danny Rose Ο ατσίδας του Μπρόντγουεϊ Τίνα Βιτάλε
Supergirl Supergirl Αλούρα
1985 The Purple Rose of Cairo Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου Σεσίλια
1986 Hannah and Her Sisters Η Χάνα και οι αδελφές της Xάνα
1987 Radio Days Μέρες ραδιοφώνου Σάλι Γουάιτ
September Σεπτέμβρης Λέιν
1988 Another Woman Μια άλλη γυναίκα Χόουπ
1989 New York Stories Ιστορίες της Νέας Υόρκης Λίσα
Crimes and Misdemeanors Απιστίες και αμαρτίες Χάλεϊ Ριντ
1990 Alice Άλις: Άπιστη ή απατημένη; Άλις
1991 Shadows and Fog Σκιές και ομίχλη Έρμι
1992 Husbands and Wives Παντρεμένα ζευγάρια Τζούντι Ροθ
1994 Widows' Peak Ο λόφος με τις χήρες Κάθριν Οχέιρ / Κλάνσι
1995 Miami Rhapsody Ερωτικές ραψωδίες Νίνα Μάρκους
Reckless Ο δολοφόνος των Χριστουγέννων Ρέιτσελ
1996 Angela Mooney Angela Mooney Άντζελα Μούνεϊ
1998 Miracle at Midnight Διάσωση τα Μεσάνυχτα Ντόρις Κόστερ
1999 Coming Soon Coming Soon Τζούντι Χόντσελ
2002 Purpose Purpose Άννα Σίμονς
2006 The Omen Η προφητεία κυρία Μπέιλοκ
Arthur et les Minimoys Ο Άρθουρ και οι Μινιμόι γιαγιά Νταίζη
Fast Track Ο πρώην Αμέλια Κοβάλσκι
2008 Be Kind Rewind Γύρνα το μόνος σου δεσποινίς Φάλεβιτς
2009 Arthur et la vengeance de Maltazard Ο Άρθουρ και η Εκδίκηση του Μαλταζάρ γιαγιά Νταίζη
2010 Arthur 3: la guerre des deux mondes Άρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων γιαγιά Νταίζη
2011 Dark Horse Dark Horse Φίλις

Φιλανθρωπική δράσηΕπεξεργασία

 
Η Φάροου στην Αϊτή το 2008, ως πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF.

Στη δεκαετία του 2000 η Φάροου, ευαισθητοποιημένη για τα δικαιώματα των παιδιών, ξεκίνησε αγώνα για συγκέντρωση κεφαλαίων για τα παιδιά που πλήττονται σε εμπόλεμες περιοχές, κυρίως στην Αφρική, καθώς και για την υδροδότηση διαφόρων περιοχών. Έγινε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στον αγώνα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Τον Νοέμβριο του 2004 και τον Ιούνιο του 2006 επισκέφθηκε τους καταυλισμούς του οργανισμού στο Νταρφούρ του Σουδάν. Ακολούθως δραστηριοποιήθηκε στην Ευρώπη συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές δράσεις στο Βερολίνο. Το 2007 ακολούθησε τρίτο ταξίδι στην Αφρική με έντονη δημοσιότητα αυτή τη φορά δίνοντας συνεντεύξεις, γράφοντας άρθρα και συμμετέχοντας σε σχετικό ντοκιμαντέρ.

Την φορά όμως αυτή ενεπλάκη στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες υποστηρίζοντας τους αντάρτες φθάνοντας στο σημείο της δυσφήμισης του Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008), συνέπεια της οποίας ήταν η απέλαση από τη χώρα όλων των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, η Φάροου είχε στρέψει την προσοχή της και στη μεγάλη γενοκτονία που συνέβη στη Ρουάντα συμμετέχοντας σε σχετικό ντοκιμαντέρ.

Για τις παραπάνω δραστηριότητές της η Φάροου έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μερικά εκ των οποίων είναι αυτό της Λεγεώνας των Τεχνών και των Γραμμάτων, η διεθνής διάκριση επί προσφύγων και εκτοπισμένων, και το βραβείο Leon Sullivan το 2009.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Στις 19 Ιουλίου του 1966 παντρεύτηκε τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό της Φρανκ Σινάτρα, με τον οποίο χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Την ίδια περίοδο, η Φάροου έλαβε ένα κέικ που είχε αρσενικό από κάποιον οργισμένο θαυμαστή. Επίσης, το 1970 παντρεύτηκε τον Αντρέ Πρεβέν, με τον οποίο χώρισε το 1979. Τέλος, από το 1980 μέχρι το 1992 είχε δεσμό με τον Γούντι Άλεν, τον οποίο κατηγόρησε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την υιοθετημένη κόρη τους και ότι είχε προχωρήσει σε αποπλάνηση ενός ακόμη παιδιού, από τα συνολικά επτά που είχαν υιοθετήσει. Η υπόθεση σύντομα έφτασε στα δικαστήρια και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Σε αυτή ενεπλάκησαν δικηγόροι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί. Τελικά ο Άλεν απαλλάχθηκε των κατηγοριών της αποπλάνησης, ενώ η Φάροου κέρδισε την επιμέλεια των παιδιών.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6571937. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 40213. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 79638. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. www.wa-wd.com/n/farrowmi.htm.
  5. 5,0 5,1 p25309.htm#i253090. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  7. Rusesabagina, Paul (May 12, 2008). «Heroes & Pioneers: Mia Farrow». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 4, 2016. https://web.archive.org/web/20161204094948/http://content.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1733748_1733756_1735264,00.html. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • 100 Χρόνια Ελληνικού και Ξένου Κινηματογράφου Εκδόσεις Μανιατέας, Αθήνα 1997, τομ. 2ος, σελ. 43-44.