Ο Σερ Μάικλ Φίλιπ "Μικ" Τζάγκερ (αγγλικά: Sir Michael Phillip "Mick" Jagger, 26 Ιουλίου 1943, Κεντ) είναι Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και στιχουργός, γνωστός κυρίως ως ο βασικός τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones.

Μικ Τζάγκερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sir Michael Philip Jagger (Αγγλικά)
Γέννηση26  Ιουλίου 1943[1][2][3]
Ντάρτφορντ[4][5]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο[6]
ΣπουδέςΣχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Dartford Grammar School και Wentworth Primary School
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός[7], κιθαρίστας, συνθέτης, τραγουδιστής, παραγωγός ταινιών[8], ποιητής, μουσικός παραγωγός και παραγωγός
ΣύζυγοςΜπιάνκα Τζάγκερ (1971–1978)[9] και Τζέρι Χολ (1990–1999)[10]
ΤέκναCorrina Jagger, Karis Jagger, Τζέιντ Τζάγκερ, Ελίζαμπεθ Τζάγκερ, Τζέιμς Τζάγκερ, Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ, Gabriel Jagger, Lucas Jagger και Dev Jagger
ΓονείςJoe Jagger[11] και Eva Jagger[11]
ΑδέλφιαChris Jagger
Όργανακιθάρα, φυσαρμόνικα, πιάνο, φωνή και όρθιο πιάνο
Είδος τέχνηςροκ, μπλουζ, ροκ εντ ρολ και Ριθμ εντ μπλουζ
ΒραβεύσειςMTV Video Music Award for Best Overall Performance (1986), Golden Globe Award for Best Original Song (2004), Broadcast Film Critics Association Award for Best Song (2004), Las Vegas Film Critics Society Award for Best Song (2004), World Soundtrack Award for Best Original Song Written Directly for a Film (2005) και Knight Bachelor (2002)[7]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζάγκερ απέκτησε κακή φήμη στον Τύπο για την ομολογία του ότι έπαιρνε ναρκωτικά και είχε ρομαντικές περιπτύξεις. Συχνά απεικονιζόταν ως αντικομφορμιστής.

Τα τέλη του 1960, ο Τζάγκερ ξεκίνησε την υποκριτική (πρωταγωνιστώντας στις ταινίες Performance και Ned Kelly) και άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Το 1985, ο Τζάγκερ κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, το She's the Boss. Στις αρχές του 2009, έγινε μέλος στο ηλεκτρονικό συγκρότημα ονόματι SuperHeavy.

Δισκογραφία Επεξεργασία

  • She's The Boss (1985)
  • Primitive Cool (1987)
  • Wandering Spirit (1993)
  • Goddess In The Doorway (2001)
  • SuperHeavy (2011)

Επίσημα singles Επεξεργασία

  • Don't Look Back (Peter Tosh, 1978)
  • State of Shock (The Jackson Five, 1984)
  • Just Another Night (1985)
  • Lucky in Love (1985)
  • Lonely at the Top (1985)
  • Dancing In the Street (David Bowie, 1985)
  • Ruthless People (1986)
  • Let's Work (1987)
  • Throwaway (1987)
  • Say You Will (1987)
  • Sweet Thing (1993)
  • Wired All Night (1993)
  • Don't Tear Me Up (1993)
  • Out of Focus (1993)
  • God Gave Me Everything (2001)
  • Visions of Paradise (2002)
  • Old Habits Die Hard (2004)
  • Charmed Life (2008)
  • T.H.E. (The Hardest Ever) (2011)

Ταινίες Επεξεργασία

 
Ο τζάγκερ το 1976.
  • Rock and Roll Circus (1968)
  • Performance (1970)
  • Gimme Shelter (1970)
  • Ned Kelly (1970)
  • Umano non umano (1972)
  • Wings of Ash (1978)
  • Fitzcarraldo (1981)
  • Running Out of Luck (1987)
  • Freejack (1992)
  • Bent (1997)
  • Mein liebster Feind (aka My Best Fiend) (1999)
  • Enigma (2001)
  • The Man From Elysian Fields (2001)
  • Being Mick (2001)
  • Mayor of the Sunset Strip (2003)
  • Wild hogs (2005)
  • Shine a Light (2008)
  • Get on Up (production, 2014)

Παραπομπές Επεξεργασία