Ο Ντάνιελ Σμιντ (26 Δεκεμβρίου 1941- 5 Αυγούστου 2006) ήταν Ελβετός σκηνοθέτης του λυρικού θεάτρου και ηθοποιός. Μεγάλωσε στο αριστοκρατικό περιβάλλον του περίφημου ξενοδοχείου «Schweizerhof», που ανήκε στην οικογένεια Σμιντ για πολλές γενιές. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν το 1970 στην τηλεόραση, και το 1971 δημιούργησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το πειραματικό «Απόψε ή Ποτέ».

Ντάνιελ Σμιντ
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1941[1][2][3][4][5][6]
Φλιμς
Θάνατος5  Αυγούστου 2006[7][8][4][9][6]
Φλιμς[10]
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλβετία
ΣπουδέςΓερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου
Ιδιότηταηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος και συνθέτης[11]

Το 1999 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο για τη συνολική του προσφορά στο χώρο της έβδομης τέχνης.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1967:
    • Der Findling (βοηθός σκηνοθέτη; TV).
    • Claire (βοηθός σκηνοθέτη; TV).
    • Abgrunde (βοηθός σκηνοθέτη; TV).
  • 1969 Samuel Beckett (Κάμερα)
  • 1970:
    • Thut alles im Finstern, eurem Herrn das Licht zu ersparen (σκηνοθεσία, script; TV).
    • Der Bomberpilot (συν-σκηνοθεσία; TV).
  • 1972:
    • Ludwig - Requiem fur einen jungfraulichen Konig (ηθοποιός).
    • Heute nacht oder nie (παραγωγός, σκηνοθεσία, script).
    • Der Handler der vier Jahreszeiten (ηθοποιός).
  • 1974 La Paloma (σκηνοθεσία, script)
  • 1976 Schatten der Engel (σκηνοθεσία, script)
  • 1977 :
    • Violanta (σκηνοθεσία, script).
    • Der amerikanische Freund (ηθοποιός).
  • 1978 Judith Therpauve (ηθοποιός).
  • 1979 Roberte (ηθοποιός).
  • 1981:
    • Notre Dame de la Croisette (σκηνοθεσία).
    • Lili Marleen (ηθοποιός).
  • 1982 Hecate (σκηνοθεσία, script).
  • 1983 Mirage de la vie (παραγωγός, σκηνοθεσία, script; TV).
  • 1984:
    • Barbe-Bleue (συν-σκηνοθεσία; TV).
    • Il bacio di Tosca (Der Kuss der Tosca) (σκηνοθεσία).
    • Cinemato (ηθοποιός).
  • 1985 Lulu (συν-σκηνοθεσία; TV).
  • 1986 Der Rosenkonig (παραγωγός).
  • 1987 Jenatsch (σκηνοθεσία, script).
  • 1988 Guglielmo Tell (σκηνοθεσία; TV).
  • 1990 Les amateurs (σκηνοθεσία).
  • 1992 Hors saison / Zwischensaison (σκηνοθεσία, script).
  • 1995 Das geschriebene Gesicht (σκηνοθεσία, script).
  • 1996 Linda di Chamounix (συν-σκηνοθεσία; TV).
  • 1999 Beresina oder Die letzten Tage der Schweiz (σκηνοθεσία).
  • 2002 Beatrice di Tenda (συν-σκηνοθεσία; TV).

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb135998418. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. (Αγγλικά) SNAC. w63n51b3. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 filmportal.de. d5cc756a447044e382cf864f090ada87. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. Thomas Blubacher: (Γερμανικά) Theaterlexikon der Schweiz. Daniel_Schmid. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. schmid-daniel.
  7. «The New York Times». (Αγγλικά) The New York Times. The New York Times Company, A. G. Sulzberger. Μανχάταν, Νέα Υόρκη. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2016.
  8. επίσημος ιστότοπος. www.daniel-schmid.com/4_bio/index.php. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2016.
  9. «Le Monde». (Γαλλικά) Le Monde. Societe Editrice Du Monde. Παρίσι. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2016.
  10. Freebase Data Dumps. Google.
  11. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.