Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Ρίτα Σακελλαρίου (22 Νοεμβρίου 1934 - 6 Αυγούστου 1999) ήταν Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Θεωρείται ως η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού ενώ,ακόμη,Θεωρείται και μια από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού.

Ρίτα Σακελλαρίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ρίτα Σακελλαρίου (Ελληνικά)
Γέννηση22 Νοεμβρίου 1934
Χαμέζι Λασιθίου
Θάνατος6 Αυγούστου 1999
Αθήνα
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής1998
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Χαμέζι της Κρήτης στις 22 Νοεμβρίου 1934. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη λαϊκή συνοικία των προσφυγικών των Ταμπουρίων στο Κερατσίνι. Έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο πόλεμο και αναγκάστηκε να παντρευτεί. Από τον πρώτο της γάμο απέκτησε δύο παιδιά.

Την πρώτη της εμφάνιση έκανε στο Πέραμα όπου την άκουσε ο Στέλιος Χρυσίνης, που της έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Αργότερα συνεργάστηκε με τους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι "Ιστορία μου, Αμαρτία μου" που την έκανε πρώτο όνομα. Γνωστά τραγούδια της είναι επίσης τα "Αν κάνω άτακτη ζωή", "Αυτός, ο άνθρωπος αυτός", "Σώσε με", "Μια ζωή πληρώνω" και άλλα.

Το 1998 συμμετείχε στη σειρά του Mega, Δύο Ξένοι.

Το βράδυ πριν πεθάνει, ζήτησε από το Λάκη Κορρέ, να της βάψει τα νύχια στο δεξί της χέρι. Σαν να μην την αφορούσε ο θάνατος, σαν να μην τον φοβόταν. Τελευταία φράση της ήταν, «Αχ, Λάκη, κι είχα τόσα ακόμη να κάνω!» Έφυγε από την ζωή στις 6 Αυγούστου του 1999, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Τάφηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1970 - Κάθε ηλιοβασίλεμα
  • 1971 - Το ξεκίνημα
  • 1973 - Ιστορία μου
  • 1974 - Σε τραγούδια του Γιώργου Μανίσαλη
  • 1976 – Μποέμικα και άλλα
  • 1976 – Πορτραίτα (συλλογή)
  • 1977 – Είναι αλήθεια
  • 1977 – Γιώργος Κατσαρός - Τα παιδιά της πιάτσας (συμμετοχή)
  • 1979 – Ρίτα Σακελλαρίου
  • 1980 - Ρίτα Σακελλαρίου 2
  • 1981 - Παλιά ρεμπέτικα και άλλα
  • 1981 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
  • 1981 – Τα σουξέ (συλλογή)
  • 1982 – Έχω κι’ εγώ τα δικά μου
  • 1983 – Ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά 2
  • 1983 – Στης νύχτας τα μονοπάτια
  • 1984 – Γόρδιος δεσμός
  • 1984 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας Νο2 (συμμετοχή)
  • 1985 – 15 Χρόνια Σακελλαρίου (συλλογή)
  • 1985 – Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
  • 1986 - Αρέσω
  • 1987 – 14 Από τα ωραιότερα τραγούδια μου (συλλογή)
  • 1987 – Οι 40άρες = 2 20άρες
  • 1988 - Περιπέτεια
  • 1989 – Αυτός ο έρωτας αυτό τ’ αγόρι
  • 1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
  • 1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες Νο2 (συλλογή)
  • 1990 – Κώστας Καπνίσης – Τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο
  • 1990 – Τραγουδώντας τις εποχές 13
  • 1991 – Εγώ η Ρίτα
  • 1991 – Διάφοροι – Κινηματογράφος & Τραγούδι
  • 1992 – Η Ελλάδα όλη θέλει
  • 1993 – Εγώ δεν πάω μέγαρο
  • 1994 – Η Ιστορία μου 1970-1994 (συλλογή)
  • 1994 – Παλιά ρεμπέτικα και άλλα (συλλογή) επανέκδοση
  • 1995/05 – Και ξανά ερωτευμένη
  • 1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1968-1972 (συλλογή)
  • 1996 – 16 Ζεϊμπέκικα (συλλογή)
  • 1996 - Παλιά ρεμπέτικα και άλλα 2
  • 1996/10 – Τα γλέντια της Ρίτας
  • 1997/06 – Να κρατάμε επαφή
  • 2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο1 (συλλογή)
  • 2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο2 (συλλογή)
  • 2003/10 – 36 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
  • 2005/04 - Οι 40άρες = 2 20άρες (επανέκδοση)
  • 2005 - Universal Masters Collections (συλλογή)
  • 2006 - Σαράντα χρόνια Ιστορία (συλλογή)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

 
Ο τάφος της Ρίτας Σακελλαρίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών