Η Ρίτα Σακελλαρίου (22 Νοεμβρίου 1934 - 6 Αυγούστου 1999) ήταν Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Θεωρείται «βασίλισσα» του λαϊκού τραγουδιού και αναγνωρίζεται ως μια από τις «μεγάλες κυρίες» του ελληνικού τραγουδιού εν γένει. [εκκρεμεί παραπομπή]

Ρίτα Σακελλαρίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ρίτα Σακελλαρίου (Ελληνικά)
Γέννηση22 Νοεμβρίου 1934
Χαμέζι Λασιθίου
Θάνατος6 Αυγούστου 1999
Αθήνα
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής1998
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Χαμέζι της Κρήτης στις 22 Νοεμβρίου 1934. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη λαϊκή συνοικία των προσφυγικών των Ταμπουρίων στο Κερατσίνι. Έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο πόλεμο από αδέσποτη σφαίρα και αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 15 ετών. [εκκρεμεί παραπομπή] Από τον πρώτο της γάμο απέκτησε δύο παιδιά. Μετά παντρεύτηκε ξανά στα 35 της αποκτώντας αλλά 3 παιδιά, δούλεψε σε χωματερή για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Εκείνη την περίοδο συνάντησε τον Στέλιο Χρυσίνη που μαγεύτηκε από την φωνή της.[εκκρεμεί παραπομπή]

Την πρώτη της εμφάνιση έκανε στο Πέραμα. Ο Στέλιος Χρυσίνης, έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» που την έκανε πρώτο όνομα. Γνωστά τραγούδια της είναι επίσης τα «Αν κάνω άτακτη ζωή», «Αυτός, ο άνθρωπος αυτός»( όπου έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να χορέψει), «Σώσε με», «Μια ζωή πληρώνω» και άλλα.[1]

Το 1998 συμμετείχε στη σειρά του Mega, Δύο Ξένοι. Στις 28 Αυγούστου του ίδιου έτους διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μετέβη στην Αμερική για χημειο-θεραπεία. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό, σε μια σειρά συναυλιών στην Αυστραλία. Η κατάστασή της όμως επιδεινώθηκε και όταν επανήρθε στην Ελλάδα, εισήχθη σε νοσοκομείο[2]

Έφυγε από την ζωή στις 6 Αυγούστου του 1999, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Η κηδεία της, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έγινε στις 9 Αυγούστου 1999 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών όπου και ενταφιάστηκε. [3]

 
Ο τάφος της Ρίτας Σακελλαρίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1970 - Κάθε ηλιοβασίλεμα
  • 1971 - Το ξεκίνημα
  • 1973 - Ιστορία μου
  • 1974 - Σε τραγούδια του Γιώργου Μανίσαλη
  • 1976 – Μποέμικα και άλλα
  • 1976 – Πορτραίτα (συλλογή)
  • 1977 – Είναι αλήθεια
  • 1977 – Γιώργος Κατσαρός - Τα παιδιά της πιάτσας (συμμετοχή)
  • 1979 – Ρίτα Σακελλαρίου
  • 1980 - Ρίτα Σακελλαρίου 2
  • 1981 - Παλιά ρεμπέτικα και άλλα
  • 1981 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
  • 1981 – Τα σουξέ (συλλογή)
  • 1982 – Έχω κι’ εγώ τα δικά μου
  • 1983 – Ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά 2
  • 1983 – Στης νύχτας τα μονοπάτια
  • 1984 – Γόρδιος δεσμός
  • 1984 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας Νο2 (συμμετοχή)
  • 1985 – 15 Χρόνια Σακελλαρίου (συλλογή)
  • 1985 – Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
  • 1986 - Αρέσω
  • 1987 – 14 Από τα ωραιότερα τραγούδια μου (συλλογή)
  • 1987 – Οι 40άρες = 2 20άρες
  • 1988 - Περιπέτεια
  • 1989 – Αυτός ο έρωτας αυτό τ’ αγόρι
  • 1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
  • 1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες Νο2 (συλλογή)
  • 1990 – Κώστας Καπνίσης – Τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο
  • 1990 – Τραγουδώντας τις εποχές 13
  • 1991 – Εγώ η Ρίτα
  • 1991 – Διάφοροι – Κινηματογράφος & Τραγούδι
  • 1992 – Η Ελλάδα όλη θέλει
  • 1993 – Εγώ δεν πάω μέγαρο
  • 1994 – Η Ιστορία μου 1970-1994 (συλλογή)
  • 1994 – Παλιά ρεμπέτικα και άλλα (συλλογή) επανέκδοση
  • 1995/05 – Και ξανά ερωτευμένη
  • 1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1968-1972 (συλλογή)
  • 1996 – 16 Ζεϊμπέκικα (συλλογή)
  • 1996 - Παλιά ρεμπέτικα και άλλα 2
  • 1996/10 – Τα γλέντια της Ρίτας
  • 1997/06 – Να κρατάμε επαφή
  • 2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο1 (συλλογή)
  • 2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο2 (συλλογή)
  • 2003/10 – 36 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
  • 2005/04 - Οι 40άρες = 2 20άρες (επανέκδοση)
  • 2005 - Universal Masters Collections (συλλογή)
  • 2006 - Σαράντα χρόνια Ιστορία (συλλογή)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Σήμερα .gr, Σαν. «Ρίτα Σακελλαρίου». Σαν Σήμερα .gr. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «Ρίτα Σακελλαρίου: H λαϊκή ντίβα που τα έζησε όλα και πέθανε σαν σήμερα | LiFO». www.lifo.gr. 6 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021. 
  3. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (10 Αυγούστου 1999). «rizospastis.gr - Στερνό χειροκρότημα». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021.