Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Σβεν Νίκβιστ (Sven Vilhem Nykvist, 3 Δεκεμβρίου 192220 Σεπτεμβρίου 2006) ήταν Σουηδός διευθυντής φωτογραφίας, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ. Γεννήθηκε στη Moheda και συνεργάστηκε ανάμεσα σε άλλους και με τον μεγάλο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ Φωτογραφίας για τις ταινίες Κραυγές και Ψίθυροι (1973) και Φάνι και Αλέξανδρος (1982), αμφότερες ταινίες του Μπέργκμαν ενώ προτάθηκε επίσης για τις ταινίες Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι (1988) και για το Βόδι (1991), ταινία την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος και διαγωνίστηκε στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σβεν Νίκβιστ
Ingmar Bergman & Sven Nykvist.jpg
Γέννηση3  Δεκεμβρίου 1922[1][2][3][4][5][6][7]
δήμος της Αλβεστας
Θάνατος20  Σεπτεμβρίου 2006[8][1][2][3][4][5][6][7]
Στοκχόλμη[9]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, κινηματογραφιστής[10], σεναριογράφος και σκηνοθέτης
ΒραβεύσειςΌσκαρ καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας, Όσκαρ καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας και César Award for Best Cinematography
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Επιλεγμένη φιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Celebrity (1998)
  • What's Eating Gilbert Grape (1993)
  • Άγρυπνος στο Σιάτλ (1993)
  • Chaplin (1992)
  • Crimes and Misdemeanors (1989)
  • New York Stories (1989) (απόσπασμα "Oedipus Wrecks")
  • The Unbearable Lightness of Being (1988) (προτάθηκε για Όσκαρ)
  • The Sacrifice (1986)
  • Agnes of God (1985)
  • Φάνι και Αλέξανδρος (1982) (Fanny och Alexander) (κέρδισε Όσκαρ)
  • From the Life of the Marionettes (1980) (Aus dem Leben der Marionetten)
  • Pretty Baby (1978)
  • Autumn Sonata (1978) (Höstsonaten)
  • The Serpent's Egg (1977) (Das Schlangenei)
  • Πρόσωπο με Πρόσωπο (1976) (Ansikte mot ansikte)
  • The Magic Flute (1975) (Trollflöjten)
  • Σκηνές από έναν γάμο (1973) (Scener ur ett äktenskap)
  • Cries and Whispers (1973) (Viskningar och rop) (κέρδισε Όσκαρ)
  • The Touch (1971) (Beröringen)
  • The Passion of Anna (1969) (En Passion)
  • Hour of the Wolf (1968) (Vargtimmen)
  • Shame (1968) (Skammen)
  • Persona (1966)
  • Winter Light (1963) (Nattvardsgästerna)
  • Η Σιωπή (1963) (Tystnaden)
  • Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη (1961) (Såsom i en spegel)
  • Η Πηγή των Παρθένων (1960) (Jungfrukällan)
  • Sawdust and Tinsel (1953)
  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14441352j. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Sven-Nykvist. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) SNAC. w66h73jx. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 «Nationalencyklopedin» (σουηδικά) sven-nykvist. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 15826739. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 filmportal.de. 916b537253ac4f8abc7676df6889df14. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. www.nytimes.com/2006/09/21/movies/21nykvist.html.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  10. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2015.