Η Σιντ Τσαρίς (αγγλικά: Cyd Charisse, πραγματικό όνομα Tula Ellice Finklea, 8 Μαρτίου 1922 - 17 Ιουνίου 2008) ήταν Αμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιός.

Σιντ Τσαρίς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cyd Charisse (Αγγλικά)
Γέννηση8  Μαρτίου 1922[1]
Αμαρίλο
Θάνατος16  Ιουνίου 2008[2][3][4]
Λος Άντζελες
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου[5]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[5]
Τόπος ταφήςHillside Memorial Park
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςHollywood Professional School
Ιδιότηταηθοποιός[6], χορευτής μπαλέτου, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός ταινιών
ΣύζυγοςΤόνι Μάρτιν (1948–2008)
ΣυγγενείςΝάνα Βίσιτορ (ανιψιά) και Λιβ Λίντελαντ (νύφη)
Σημαντικά έργαThe Band Wagon και Τραγουδώντας στη βροχή
ΒραβεύσειςΕθνικό μετάλλιο των τεχνών (9  Νοεμβρίου 2006) και αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Τσαρίς στο τρέιλερ της ταινίας Φιέστα (1947)

Μετά τις σπουδές της στο μπαλέτο, η Τσαρίς εισήχθε στον κινηματογράφο την δεκαετία του 1940. Οι ρόλοι της επιδείκνυαν τις ικανότητές της ως χορεύτρια και συνεργάστηκε με τους Φρεντ Αστέρ και Τζιν Κέλι. Συμμετείχε στις ταινίες Τραγουδώντας στη βροχή (1952), Έναν χορό για σένα (1953), Brigadoon με τους Τζν Κέλι και Βαν Τζόνσον (1954) και Ένα ζευγάρι μεταξωτές κάλτσες (1957). Σταμάτησε να χορεύει στις ταινίες στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αλλά συνέχισε να ενσαρκώνει ρόλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1992 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ όπου μιλούσε για την ιστορία του μιούζικαλ στο Χόλιγουντ ενώ το 1994 συμμετείχε στην ταινία Ο χρυσός αιώνας του Χόλιγουντ 3. Το 2006 βραβεύτηκε με το National Medal of the Arts and Humanities.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1941 Escort Girl χορεύτρια φλαμένκο
The Gay Parisian χορεύτρια
1943 Something to Shout About Κάτι που ξετρελαίνει Λίλι
Mission to Moscow Αποστολή στη Μόσχα Γκαλίνα Ουλάνοβα
Thousands Cheer Χίλιες τρέλες χορεύτρια
1944 In Our Time Θα ξαναζήσουμε μπαλαρίνα
This Love of Mine τραγουδίστρια
1945 Ziegfeld Follies μπαλαρίνα
1946 The Harvey Girls Ντέμπορα Άντριους
Three Wise Fools Ρένα Φέρτσαϊλντ
Till the Clouds Roll By Όταν περάσουν τα σύννεφα χορεύτρια
1947 Fiesta Φιέστα Κοντσίτα
The Unfinished Dance Ο θάνατος του κύκνου Αριάν Μουσέ
1948 On an Island with You Σ' ένα νησί μαζί σου Ιβόν Τόρο
The Kissing Bandit Ο κλέφτης της αγάπης χορεύτρια
Words and Music Ένα τραγούδι, μια ζωή Μάργκο Γκραντ
1949 Tension Ο άγνωστος είχε διπλό άλλοθι Μαίρη Τσάνλερ
East Side, West Side Η κρυφή ζωή μου Ρόζα Σάντα
1951 Mark of the Renegade Μανουέλα Μανουέλα ντε Βάσκες
1952 The Wild North Θρύλοι του Βορρά Ινδιάνα
Singin' in the Rain Τραγουδώντας στη βροχή χορεύτρια
1953 Sombrero Σομπρέρο Λόλα ντε Τοράνο
The Band Wagon Έναν χορό για σένα Γκαμπριέλ Ζεράρ
Easy to Love Η σειρήνα της Φλόριντα κοπέλα με μαγιό
1954 Brigadoon Φιόνα Κάμπελ
Deep in My Heart Βαθιά μες στην καρδιά μου ερμηνεύτρια στο 'The Desert Song'
1955 It's Always Fair Weather Ραντεβού σε 10 χρόνια Τζάκι Λέιτον
1956 Viva Las Vegas Μαρία Κόρβιερ
1957 Silk Stockings Ένα ζευγάρι μεταξωτές κάλτσες Νινότσκα Γιοσένκο
1958 Twilight for the Gods Το καράβι της αμαρτίας Σάρλοτ Κινγκ
Party Girl Το συνδικάτο των μαύρων αετών Βίκυ Γκέι
1960 1-2-3-4 ou Les collants noirs Μαύρες καλτσοδέτες σύζυγος
1961 Five Golden Hours βαρόνη Σάντρα
1962 Two Weeks in Another Town Δύο εβδομάδες σ' άλλη πόλη Καρλότα
Something's Got to Give Μπιάνκα Άρντεν
1965 Il segreto del vestito rosso Σέλεϊ Νορθ
1966 The Silencers Ειδικός πράκτωρ ΚΖ-2: Επιχείρηση στριπτίζ Σαρίτα
1967 Maroc 7 Μαρόκο 7: Άκρως εμπιστευτικό Λουίζ Χέντερσον
1976 Won Ton Ton superstar κορίτσι του προέδρου
1978 Warlords of Atlantis Οι πολεμιστές της Ατλαντίδας Άτσιλ

Παραπομπές

Επεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία