Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Γεώργιος (Τζωρτζ) Κοσμάτος (4 Ιανουαρίου 1941 - 19 Απριλίου 2005) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης.

Τζωρτζ Κοσμάτος
Γέννηση4  Ιανουαρίου 1941[1][2][3][4]
Φλωρεντία[5]
Θάνατος19  Απριλίου 2005[1][2][3][4]
Βικτωρία Βρετανικής Κολομβίας[6]
Αιτία θανάτουκαρκίνος του πνεύμονα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–2005)
Ελλάδα
Βασίλειο της Ιταλίας (1941–1946)
ΣπουδέςLondon Film School
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
ΤέκναΠάνος Κοσμάτος

Ζωή και έργοΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία στην Ιταλία και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες Έξοδος του Ότο Πρέμινγκερ (1960) και Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη (1964).

Η γνωστότερη και εμπορικά επιτυχέστερη του ταινία είναι η, Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (1985) με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε, η οποία πήρε βραβείο Χρυσό Βατόμουρο στις κατηγορίες χειρότερης ταινίας και χειρότερου πρωταγωνιστή για το έτος 1985. Με κόστη παραγωγής περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων η ταινία είχε εισπράξεις άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε την ταινία Κόμπρα, επίσης με πρωταγωνιστή τον Σταλόνε.

Το 1989 γύρισε στην Ιταλία την υποθαλάσσια ταινία τρόμου Λεβιάθαν με τους Πίτερ Γουέλερ, Αμάντα Πέις και Ρίτσαρντ Κρένα, που ήταν η με διαφορά ακριβότερη του ταινία. Ο σχεδιαστής Ρον Κομπ (Alien, Κόναν ο βάρβαρος) και ο μακιγιέρ Σταν Γουίνστον έβαλαν όλη την τέχνη τους, αλλά η ταινία δεν μπόρεσε να φτάσει την εμπορική επιτυχία της επίσης υποθαλάσσιας ταινίας τρόμου Η Άβυσσος του Τζέιμς Κάμερον, που προβλήθηκε το ίδιο διάστημα.

Όταν το 1997 απεβίωσε η γυναίκα του Birgitta Ljungberg, ο Κοσμάτος αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Το 2004 διαγνώσθηκε καρκίνος του πνεύμονα. Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 2005 στη Βικτωρία στον Καναδά, αφήνοντας έναν υιό, τον Πάνο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1970: The Beloved
  • 1973: Rappresaglia
  • 1976: Το πέρασμα της Κασσάνδρας (The Cassandra Crossing)
  • 1979: Απόδραση στην Αθήνα (Escape to Athena)
  • 1983: Αγνώστου Προελεύσεως (Of unknown Origin)
  • 1985: Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (Rambo: First Blood Part II)
  • 1986: Κόμπρα (Cobra)
  • 1989: Λεβιάθαν (Leviathan)
  • 1993: Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο (Tombstone)
  • 1997: Η συνωμοσία της σκιάς (Shadow Conspiracy)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία