Ο Τζιόρτζιο Γκάμπερ (Giorgio Gaber, 25 Ιανουαρίου 1939[5] - 1 Ιανουαρίου 2003), ήταν Ιταλός τραγουδιστής[6], συνθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του θεατρικού τραγουδιού[7]. Υπήρξε καταξιωμένος κιθαρίστας και έγραψε ένα από τα πρώτα ροκ ιταλικά τραγούδια[8]. Ο Γκάμπερ με την τέχνη του και τα τραγούδια του, αρκετές φορές έθιξε πολιτικά ζητήματα[9].

Τζιόρτζιο Γκάμπερ
Giorgio Gaber live.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giorgio Gaberščik (Ιταλικά)
ΨευδώνυμοGiorgio Gaber[1]
Γέννηση25  Ιανουαρίου 1939[2][3][4]
Μιλάνο[4]
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2003[2][3][4]
Camaiore και Montemagno[4]
Τόπος ταφήςΜνημειακό Νεκροταφείο του Μιλάνου
ΚατοικίαΜιλάνο
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–2003)
Βασίλειο της Ιταλίας (1939–1946)
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός[4], κιθαρίστας, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής, παραγωγός, δημιουργός γραπτών έργων, μουσικός ηχογραφήσεων[1] και κωμικός συγγραφέας[4]
ΣύζυγοςOmbretta Colli (1965–2003)
ΤέκναDalia Gaberščik
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςροκ εντ ρολ και bard song
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Il signor G (1970)
  • I borghesi (1971)
  • Dialogo tra un impegnato e un non so (1972)
  • Far finta di essere sani (1973, studio)
  • Far finta di essere sani (theatre recording, 1973–74)
  • Anche per oggi non si vola (1974)
  • Libertà obbligatoria (1976)
  • Polli di allevamento (1978)
  • Pressione bassa (1980)
  • Io se fossi Dio (1980)
  • Anni affollati (1981)
  • Il teatro di Giorgio Gaber (1982)
  • Gaber (1984)
  • Io se fossi Gaber (1985)
  • Piccoli spostamenti del cuore (1987)
  • Parlami d'amore Mariù (1987)
  • Il Grigio (1989)
  • Storie del signor G (1991, VHS)
  • Il teatro canzone (1992)
  • Ma per fortuna che c'è... Giorgio Gaber (1994)
  • Io come persona (1994)
  • E pensare che c'era il pensiero (1994)
  • E pensare che c'era il pensiero (1995)
  • Gaber 96/97 (1996)
  • Un'idiozia conquistata a fatica (1997)
  • Un'idiozia conquistata a fatica" (1998, 2nd version)
  • Gaber 1999/2000 (1999)
  • La mia generazione ha perso (2001)
  • Io non mi sento italiano (2003)

ΥποσημειώσειςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 7055587. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. 14839441k.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Archivio Storico Ricordi. 909. Ανακτήθηκε στις 3  Δεκεμβρίου 2020.
  5. "Frammenti di un discorso... per una biografia", giorgiogaber.org
  6. "Giorgio Gaber", allmusic.com
  7. Teatro canzone
  8. "Ciao ti dirò", 1958
  9. Μιχάλης Παπαμακάριου & Αντώνης Φράγκος, "Μια μικρή ιστορία του ιταλικού πολιτικού τραγουδιού", Η Αυγή, 11 Μαρτίου 2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία