Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Τζιόρτζιο Γκάμπερ (Giorgio Gaber, 25 Ιανουαρίου 1939[2] - 1 Ιανουαρίου 2003), ήταν Ιταλός τραγουδιστής[3], συνθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του θεατρικού τραγουδιού[4]. Υπήρξε καταξιωμένος κιθαρίστας και έγραψε ένα από τα πρώτα ροκ ιταλικά τραγούδια[5]. Ο Γκάμπερ με την τέχνη του και τα τραγούδια του, αρκετές φορές έθιξε πολιτικά ζητήματα[6].

Τζιόρτζιο Γκάμπερ
Giorgio Gaber live.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giorgio Gaber (Ιταλικά)
ΨευδώνυμοGiorgio Gaber
Γέννηση25  Ιανουαρίου 1939[1]
Μιλάνο
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2003[1]
Camaiore
Τόπος ταφήςΜνημειακό Νεκροταφείο του Μιλάνου
ΚατοικίαΜιλάνο
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–2003)
Βασίλειο της Ιταλίας (1939–1946)
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, κιθαρίστας, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής, παραγωγός και δημιουργός γραπτών έργων
ΣύζυγοςOmbretta Colli (1965–2003)
ΤέκναDalia Gaberščik
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςΡοκ εντ ρολ και Bard
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Il signor G (1970)
  • I borghesi (1971)
  • Dialogo tra un impegnato e un non so (1972)
  • Far finta di essere sani (1973, studio)
  • Far finta di essere sani (theatre recording, 1973–74)
  • Anche per oggi non si vola (1974)
  • Libertà obbligatoria (1976)
  • Polli di allevamento (1978)
  • Pressione bassa (1980)
  • Io se fossi Dio (1980)
  • Anni affollati (1981)
  • Il teatro di Giorgio Gaber (1982)
  • Gaber (1984)
  • Io se fossi Gaber (1985)
  • Piccoli spostamenti del cuore (1987)
  • Parlami d'amore Mariù (1987)
  • Il Grigio (1989)
  • Storie del signor G (1991, VHS)
  • Il teatro canzone (1992)
  • Ma per fortuna che c'è... Giorgio Gaber (1994)
  • Io come persona (1994)
  • E pensare che c'era il pensiero (1994)
  • E pensare che c'era il pensiero (1995)
  • Gaber 96/97 (1996)
  • Un'idiozia conquistata a fatica (1997)
  • Un'idiozia conquistata a fatica" (1998, 2nd version)
  • Gaber 1999/2000 (1999)
  • La mia generazione ha perso (2001)
  • Io non mi sento italiano (2003)

ΥποσημειώσειςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 7055587. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. "Frammenti di un discorso... per una biografia", giorgiogaber.org
  3. "Giorgio Gaber", allmusic.com
  4. Teatro canzone
  5. "Ciao ti dirò", 1958
  6. Μιχάλης Παπαμακάριου & Αντώνης Φράγκος, "Μια μικρή ιστορία του ιταλικού πολιτικού τραγουδιού", Η Αυγή, 11 Μαρτίου 2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία