Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Τώνης Γιακωβάκης (Κωνσταντινούπολη 3 Ιουλίου 1931 - Αθήνα 6 Σεπτεμβρίου 2004) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Τώνης Γιακωβάκης
Τώνης Γιακωβάκης.jpg
Γέννηση 3 Ιουλίου 1931
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Θάνατος 6 Σεπτεμβρίου 2004 (73 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Αιτία θανάτου πνευμονικό οίδημα
Εθνικότητα Έλληνας
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Σπουδές Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότητα ηθοποιός
Είδος τέχνης ηθοποιός

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ξεκίνησε το θέατρο σε μικρή ηλικία με τον ερασιτεχνικό θίασο των Ελλήνων στη συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης και λίγα χρόνια αργότερα συμμετείχε στον περιοδεύοντα στην Πόλη θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, παίζοντας στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Βεάκη.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και το 1960 ξεκίνησε την καριέρα του σαν επαγγελματίας ηθοποιός. Συνεργάστηκε με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους, με το ΚΘΒΕ, και με το Εθνικό Θέατρο. Είχε συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες («Απουσίες», «Αγρίμι», «Ηθελε να γίνει βασιλιάς», «Δεξιότερα της Δεξιάς», κ.ά.), ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές (Ορκιστείτε παρακαλώ, Οι τελευταίοι εγγονοί, Τμήμα Ηθών, Το τρίτο στεφάν, Της Ελλάδος τα παιδιά, Μη μου γυρνάς την πλάτη κ.ά.).

Απεβίωσε το 2004 από πνευμονικό οίδημα και κηδευτηκε στην Ανάβυσσο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

1960 Το αγρίμι
1960 Το κορίτσι της Μάνης
1980 Παραγγελιά
1981 Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ
1982 Η στροφή
1982 Πάτερ γκομένιος
1982 Εγώ και το πουλί μου
1982 Πανικός στα σχολεία
1983 Καμικάζι αγάπη μου
1984 Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ
1985 Ο ροζ γάτος
1985 Πήρες πτυχίο
1985 Μετέωρο και σκιά
1985 Αγκαλίτσας : ένα εξαγόμενο κορόϊδο
1986 Εν πλω
1986 Γλυκειά πατρίδα
1987 Απουσίες
1988 Ένας αλλά... λέων: Best of the best
1989 Δεξιότερα της δεξιάς
1996 Παραλάβατε διορισμόν

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

1985 Καλωσόρισες έρωτα
1985 Η σύζυγος, ο Πόντιος εραστής και το βίντεο
1986 Οι ατσίδες
1986 Γύφτικη δυναστεία
1986 Μ'αγαπά δεν μ'αγαπά
1986 Αναρχικές καλόγριες
1986 Ο εραστής της γυναίκας μου
1986 Πολιτσμάνα, του Σταμάτη η μάνα
1986 Μάρθα, το χρονικό ενός βιασμού
1987 Ο ανίκανος
1987 Ο αναρχικός
1987 Θηλυκός Ράμπο
1987 Ο τρελογιατρός
1987 Αντίστροφη πορεία
1987 Παλικάρι στα θρανία
1987 Η βασίλισσα της ρέγγας
1987 Ο Θερμόπληκτος κολοσσός της Αρμέζ
1987 Μα με λες δημαρχίνα, να ψοφάω από την πείνα
1988 Αυτοδικία
1988 Η σούπερ μάρκα
1988 Ο παπαλεβέντης
1988 Αστέρι στη λάσπη
1988 Η καρδιά του πατέρα
1988 Η μεγάλη των γάτων σχολή
1988 Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου
1989 Θηλυκή θύελλα
1989 Ο χαρτοπαίχτης
1989 Ο παραχαράκτης
1989 Η Ρίτα και το Ριτάκι
1989 Η εκδίκηση του πατέρα
1989 Ένας παράξενος έρωτας
1989 Ο άνθρωπος που θα γινόταν κερατάς
1989 Λούφες στα θρανία και τρελά σχολεία
1989 Ο κόμης Τσάκωνας και οι δρακουλίνες του
1989 Το Δίδυμο της συμφοράς
1990 Η αλήτισσα
1990 Ολόχρυσο μανούλι

Τηλεοπτικές ταινίεςΕπεξεργασία

1987 Ο μικρός ηλεκτρολόγος ΕΤ1

ΘέατροΕπεξεργασία

1963 Το όνειρο
1984 Πολύ κακό για το τίποτα
1990 Πίσω μου σε έχω σατανά
1992 Ο καλός στρατιώτης Σβέικ

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

1972 Ένας ευτυχής θνητός ΥΕΝΕΔ
1973 Δίπλωμα ΥΕΝΕΔ
1980 Η άμαξα ΕΡΤ
1980 Υπόθεση της οδού Λουρσέν ΕΡΤ
1983 Νυχτερινή επίσκεψη ΕΡΤ
1985 Ψηλά τα χέρια ΕΡΤ
1986 Πολύ κακό για το τίποτα ΕΡΤ
1989 Χαρίλαος Τρικούπης ΕΤ1

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1971 Η κοκκορόμυαλη ΥΕΝΕΔ
1972 Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο ΕΙΡΤ
1972 Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων ΥΕΝΕΔ
1975 Η Θέμις έχει κέφια ΕΙΡΤ
1976 Εκείνες και εγώ ΥΕΝΕΔ
1976 Ο χορός της κοιλιάς ΕΡΤ
1976 Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια ΕΡΤ
1977 Υπέροχη γλωσσού ΕΡΤ
1979 Τυχεροί και άτυχοι ΥΕΝΕΔ
1979 Μυστικοί αρραβώνες ΥΕΝΕΔ
1980 Λωξάντρα ΕΡΤ
1980 Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα: χαλί περσικόν ΕΡΤ
1981 Ρομαντικές ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1981 Ο αγαπημένος και η αγαπημένη ΥΕΝΕΔ
1982 Ορκιστείτε παρακαλώ ΥΕΝΕΔ
1982 Άνθρωποι και ανθρωπάκια ΥΕΝΕΔ
1983 Η κάθοδος ΕΡΤ
1983 Ιστορία γραμμένη με νότες ΕΡΤ
1984 Αλέξιος Καλλέργης ΕΡΤ
1986 Μαντάμ Σουσού ΕΡΤ
1986 Μη μου γυρνάς την πλάτη ΕΡΤ
1987 Μπουρίνι ΕΡΤ
1987 Πόντιος Πιλάτος ΕΤ2
1987 Αλέξανδρος Δελμούζος ΕΤ2
1988 Οδός ανθεών ΕΤ1
1989 Το συνεργείο ΕΤ1
1990 Η πόλη ΕΤ2
1990 Το ρετιρέ MEGA
1990 Ζητώ γνωριμία ΕΤ1
1990 Οι τρεις χάριτες MEGA
1990 Ξενοδοχείο Αμόρε MEGA
1990 Κορίτσια στον ήλιο MEGA
1990 Το καπλάνι της βιτρίνας ΕΤ1
1990 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του ΕΤ1
1990 Μην πυροβολείτε τον πιανίστα ΑΝΤ1
1990 Πώς θα γίνουν πλούσιοι όλοι οι Έλληνες ΑΝΤ1
1991 Ο φόβος ΕΤ2
1991 Ακτή Μιαούλη ΕΤ1
1991 Μίνι μάρκετ ονείρων ΕΤ2
1991 Οι τελευταίοι εγγονοί MEGA
1991 Ελλάς το πανδοχείο σου ΑΝΤ1
1991 Το λέει και το σύνταγμα ΑΝΤ1
1991 Η συνεστίαση των αποφοίτων ΑΝΤ1
1992 Μπελάδες για δυο ΕΡΤ
1992 Παράλληλοι δρόμοι MEGA
1992 Η Ελίζα και οι άλλοι MEGA
1992 Ιστορίες με απρόοπτο τέλος ΕΤ2
1992 Θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου ΑΝΤ1
1992 Τμήμα ηθών: η αναζήτηση ΑΝΤ1
1992 Τμήμα ηθών: έρευνα ρουτίνας ΑΝΤ1
1992 Τμήμα ηθών: το τίμημα της δόξας ΑΝΤ1
1993 Μάνα είναι μόνο μία MEGA
1993 Της Ελλάδος τα παιδιά ΑΝΤ1
1993 Στον αστερισμό της γραβάτας ΑΝΤ1
1994 Χαραυγή MEGA
1994 Ασημένιο δηνάριο ΑΝΤ1
1994 Ο τέταρτος γάμος ΕΤ1
1994 Ταύρος με Τοξότη: η απαγωγή ΑΝΤ1
1994 Ταύρος με Τοξότη: ο Ταύρος, ο Τοξότης και το μυστήριο του γάμου ΑΝΤ1
1995 Μαγική νύχτα ΕΤ1
1995 Έλλη και Άννα ΑΝΤ1
1995 Το τρίτο στεφάνι ΑΝΤ1
1995 Τελευταία παράσταση ΕΤ1
1995 Η φυλή των ανθρώπων ΕΤ1
1998 Δεσποινίς Μαργαρίτα ΑΝΤ1
2003 Παραλάβατε διορισμόν ΕΤ1

ΤηλεπαιχνίδιαΕπεξεργασία

1980 Κάνε ό,τι κάνω ΥΕΝΕΔ

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία