Άνοιγμα κυρίου μενού

Ανδρέας Ντούζος

Έλληνας ηθοποιός

O Ανδρέας Ντούζος (19 Οκτωβρίου 1936 - 29 Απριλίου 2013)[1] ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Ανδρέας Ντούζος
Γέννηση 19  Οκτωβρίου 1936
Αθήνα
Θάνατος 29  Απριλίου 2013
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα ηθοποιός
Τέκνα Τέτα Ντούζου και Στηβ Ντούζος

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936 και απεβίωσε στις 29 Απριλίου 2013. Σπούδασε ηθοποιία στη Σχολή του Τάκη Μουζενίδη.

Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως την δεκαετία του '60, ενώ θεωρούνταν ένας από τους ζεν πρεμιέ της εποχής. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ το 1959 και την Τέτα το 1964, τα οποία ακολούθησαν και αυτά, για ένα διάστημα, το επάγγελμα του ηθοποιού.

Περιστασιακά από το 1963 και μόνιμα πλέον από το 1967 μετέβη με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, εγκαθιστώμενος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης για συνολικά 17 χρόνια ως το 1980,[2] όπου μεταξύ άλλων έκανε σπουδές σκηνοθεσίας.

Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Σούπερ Σταρ (μετέπειτα Μπρόντγουεϊ) στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο ανέλαβε το 1982 και αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη το 1994, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε.[3] Συμμετείχε ως guest star στις τηλεοπτικές σειρές "Κωνσταντίνου και Ελένης" και "Άκρως Οικογενειακόν". Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία "Μια μέρα τη νύχτα" (2001).

Τον Ιανουάριο του 2013 μετά από ατύχημα στο σπίτι του υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δημιουργήθηκε αιμάτωμα και υπεβλήθη σε επέμβαση, μετά την οποία νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου και απεβίωσε στις 29 Απριλίου του ιδίου έτους. Τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του έπασχε από την Νόσο του Αλτσχάιμερ.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
2001 Μια μέρα τη νύχτα Θάνος
1987 Μια νύχτα στο τμήμα ηθών Ηρακλής Τράμπας
1986 Το κορίτσι της αφίσας Άρης Βρεττός
1985 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Καπετάνιος
1984 Θηλυκό θηριοτροφείο Αποστολόπουλος
1983 Παπαδίστικη κομπανία
1967 Η κοροϊδάρα
1967 Του χωρισμού το τραίνο Ανδρέας Ντούζος
1967 Σαπίλα και Αριστοκρατία / Σαπίλα στο Κολωνάκι / Η Ντροπιασμένη Δημήτρης Καλάκος
1967 Αν μιλούσε το παρελθόν μου / Όταν η καρδιά κυβερνά Χρήστος
1966 Δεν είμαι ατιμασμένη
1966 Ραντεβού στον αέρα Δημήτρης Νικολάου
1966 Φουσκοθαλασσιές Αυγουστής Ζουρμπέτας
1965 Η ιστορία μιας ζωής Λάκης Παπαδόπουλος
1965 Καρδιά μου πάψε να πονάς Γιώργος
1965 Κορίτσια για φίλημα Ανδρέας Ράμογλου
1965 Οι Εχθροί Ρένος
1965 Υπάρχει και φιλότιμο Γιώργος
1965 Φωνάζει ο κλέφτης Αντώνης Παπαδόπουλος
1964 Πικρή μου αγάπη
1964 Έξω φτώχια και καλή καρδιά Κώστας Λυρίδης
1964 Η βίλλα των οργίων Αλέκος
1964 Κόσμος και κοσμάκης Άγγελος
1963 Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη
1963 Όλα και τη ζωή μου ακόμα
1963 Ο άσωτος Γιώργος Ντόμπρος
1963 Όσα κρύβει η νύχτα / Άγρια Νύχτα Αλέκος
1963 Πληγωμένες καρδιές Πάνος
1962 Κατρακύλισμα... στο βούρκο
1962 Ο Λουστράκος Τάκης
1962 Όταν λείπει η γάτα Άγγελος Φλωράς
1961 Τα σαράντα παλικάρια Βασίλης
1961 Αλίμονο στους νέους Μανώλης/ φωνή διαβόλου
1961 Έξω οι κλέφτες Ανδρέας Αδάμαντας
1960 Λύτρωσέ με αγάπη μου
1957 Μπαρμπα - Γιάννης, ο κανατάς Στέφανος
1956 Ο Δράκος
1956 Το Κατρακύλισμα (Κυλισμένη στο βούρκο)
1954 Μαγική πόλις Αργύρης Αποστολόπουλος
1953 Οι Κολασμένοι

ΠηγέςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία