Αρτέμης Μάτσας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Αρτέμης Μάτσας (1930-7 Σεπτεμβρίου 2003) ήταν γνωστός Έλληνας ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης. Έπαιξε στο θέατρο και σε σημαντικό αριθμό κινηματογραφικών ταινιών και στην τηλεόραση από το 1949 μέχρι και το 1988. Έχει μείνει στη μνήμη των θεατών λόγω της ερμηνείας του σε ρόλους καταδότη - δωσίλογου σε έργα που διαδραματιζόταν κατά την Κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο[1][2]. Αδελφός του ήταν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Νέστορας Μάτσας. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του ονόματός του σε δημοσιεύματα αρκετά χρόνια μετά την ενεργό του δράση, για να υποδηλώσει τον προδότη ή τον καταδότη.[3]

Αρτέμης Μάτσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1930
Αθήνα
Θάνατος7  Σεπτεμβρίου 2003
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΝέστορας Μάτσας

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο πατέρας του πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Ο Αρτέμης Μάτσας είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και εργάστηκε με την ιδιότητα του κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού συντάκτη σε εφημερίδες και περιοδικά. Οι πρώτες ταινίες στις οποίες έπαιξε στον κινηματογράφο ήταν το Ερωτικό ταξίδι (1949) και τα Αρραβωνιάσματα (1950). Ως σκηνοθέτης είχε το θίασο «Στούντιο Ονείρων»[4][5].

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών στην Αθήνα. Οι νεκρολογίες για τον Μάτσα έκαναν αντιπαραβολή του ρόλου του «κακού» που είχε παίξει και λόγω των οποίων ήταν γνωστός, με το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν καλόκαρδος[1] και «χρυσή καρδιά», «ένας πραγματικά καλός, ένας σπάνιος άνθρωπος»[6].

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του στην Κατοχή στο: https://web.archive.org/web/20140402013101/http://www.mixanitouxronou.gr/artemis-matsas-o-ithopios-pou-egine-gnostos-apo-tous-rolous-os-dosilogos-i-germani-sinelavan-ton-patera-tou-pou-den-epestrepse-pote-apo-to-stratopedo-sigkentrosis/

Φιλμογραφία

  • Made in Greece (1987)
  • Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος (1986) ..... ο πατέρας της Βιργινίας
  • Τηλεκανίβαλοι (1986) ..... Σάκης
  • Φυλακές ανηλίκων (1982) ..... διευθυντής φυλακών
  • Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) ..... Αλέξανδρος Τσεκούρας
  • Ομφαλός (1975)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Γυναικοκρατία (1973) ...... σπιούνος
  • Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) ..... Μελέτης
  • Συνωμοσία στη Μεσόγειο - The naval (1973) ..... David Azaria
  • Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972) ..... Αστυνόμος
  • Ο πατούχας (1972) ..... Τερερές
  • Υποβρύχιο Παπανικολής (1971) .... Ιταλός μηχανικός
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970) .... αξιωματικός - διερμηνέας
  • Όταν η πόλη πεθαίνει (1969) ..... ο μπράβος ενός εγκληματία
  • Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
  • Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
  • Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
  • Κατάσκοποι στο Σαρώνικο (1968)
  • Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)
  • Η λυγερή (1968)
  • Μια μέρα ο πατέρας μου (1968)
  • Αν όλες οι γυναίκες (1967)
  • Δρόσω η αρχοντοπούλα (1967)
  • Εις θάνατον (1967)
  • Γεύση από έρωτα (1966)
  • Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
  • Ο επαναστάτης (1965)
  • Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
  • Δύσκολοι δρόμοι (1965)
  • Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
  • Νυχτοπερπατήματα 1964 ..... θαμώνας νυχτερινού κέντρου
  • Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964)
  • Αθώα ή ένοχη (1963) ..... ένορκος
  • Τα παλιόπαιδα (1963)
  • Συντρίμμια της ζωής (1963) .... μαστροπός
  • Οι σκανδαλιάρηδες (1963)
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963) ..... Χρήστος
  • Το πρώτο χτυποκάρδι (1963)
  • Λίγο πριν ξημαρώσει (1963) ..... Ιταλός ναυτικός
  • Αμαρτωλές (1962)
  • Η ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
  • Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) ..... Τζίμης
  • Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962)
  • Λαφίνα (1962) ..... Θανασός
  • Ήρθες αργά (1961) ..... ενεχυροδανειστής
  • Η απολύτρωση (1961)
  • Καλημέρα Αθήνα (1960) ..... Τζόρτζιο
  • Ποτέ την Κυριακή - Never on Sunday (1960) ..... δικηγόρος
  • Το αγρίμι (1960) ...... Φλωράκης
  • Τ χαμίνι - Ένας άντρας με φιλότιμο (1960) ..... Τριαντάφυλλος
  • Το ματωμένο πέπλο (1960)
  • Το νησί της αγάπης (1960) ..... συμβολαιογράφος
  • Στην πόρτα της κολάσεως (1960)
  • Μαλάμω (1960)
  • Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)
  • Το νησί των γενναίων (1959) ..... χαφιές
  • Ταξίδι με τον άρωτα (1959) ..... Αρτέμης
  • Μπουμπουλίνα (1959) ..... Νάσος
  • Της τύχης τα γραμμένα (1957)
  • Γραφείο συνοικεσίων (1956) .... ο πατέρας της Άρτεμης
  • Γλέντι λεφτά κι αγάπη (1955)
  • Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955) .... ένας φίλος

ΕργογραφίαΕπεξεργασία

Βιβλία που έγραψε:[7]

  • Μεγάλες θεατρικές οικογένειες, Αρτέμης Μάτσας, 1978
  • Θεατρικές μνήμες, Αρτέμης Μάτσας, Εκδ. Πιτσιλός, 1986
  • Το άλλο πρόσωπο του θεάτρου, Αρτέμης Μάτσας, Εκδ. Πιτσιλός, 1988
  • Έλλη Ζουρούδη, μια ζωή χορός, Αρτέμης Μάτσας, Δήμος Λεβιθόπουλος, Αθήνα, Σμυρνιωτάκης 1992

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Ερωτικός πυρετός Ρίτσαρντ Γκρίθαμ Ρεαλιστικό Θέατρο Θέατρο Περοκέ Κωστής Κοτζιάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ένας αξιοθαύμαστος υπηρέτης Τόμας Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Αλίκης Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Καρδερίνης Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Νυχτερινή επίσκεψις Χανς Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Σκηνές του δρόμου Τζων Γουίλσον Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΑναφορέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Έφυγε» ο καλόκαρδος «κακός», Ριζοσπάστης, 9 Σεπτέμβρη 2003
  2. Οι “καλύτεροι” προδότες της Ιστορίας! εφημ. ΠΑΤΡΙΣ «Ο Αρτέμης Μάτσας έμεινε στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ως ο καλύτερος…προδότης. Στα περισσότερα από τα «πολεμικά» ή «κατοχικά» αυτά δράματα, σκηνοθετημένα συχνά από σημαντικούς σκηνοθέτες ο Αρτέμης Μάτσας ήταν στο ρόλο του κακού ή του δοσίλογου»
  3. «Αρτέμης Μάτσας» το ΔΝΤ, newsbomb.gr
  4. Αρτέμης Μάτσας, Ατάκα, Διμηνιαία Εφημερίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, φύλλο 25, Σεπτ.-Οκτ. 2003, σελ. 13
  5. Πίνακας παραστάσεων ρωσικών έργων στην ελληνική σκηνή (1893-2005)[νεκρός σύνδεσμος] σελ. 235 «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού, Α. Τσέχοφ «Στούντιο Ονείρων» Αρτέμης Μάτσας, 1967»
  6. Χωρίς τον «κακό» με τη χρυσή καρδιά (Κηδεύεται σήμερα στις 6 μ.μ. ο Αρτέμης Μάτσας)[νεκρός σύνδεσμος], ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2003 «Ο αναμφισβήτητος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, ο ηθοποιός Αρτέμης Μάτσας, ... ήταν όμως ένας πραγματικά καλός, ένας σπάνιος άνθρωπος.»
  7. «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - 9η έκδοση 2013 Αποτέλεσμα από : Συγγραφέας= Μάτσας Αρτέμης». Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2014. [νεκρός σύνδεσμος]