Γιώργος Πάντζας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γιώργος Πάντζας (1937) είναι Έλληνας ηθοποιός και πολιτικός.

Γιώργος Πάντζας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22 Φεβρουαρίου 1937 (1937-02-22) (83 ετών)
Αθήνα ή Παγκράτι
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ηθοποιός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣυνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2015, εκλογική περιφέρεια Αττικής)[1]

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Παγκράτι στις 22 Φεβρουαρίου 1937. Ήταν το μοναδικό παιδί των γονιών του. Ο πατέρας του, Σπύρος, ήταν ποιητής, αλλά πέρασε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων 17 χρόνια εξόριστος. Λόγω της απουσίας του πατέρα του μεγάλωσε στην Καισαριανή με το θείο του, γυμνασιάρχη Αναγνωστόπουλο.

Βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη εργαζόμενος σε ένα κατάστημα υφασμάτων. Παράλληλα φοίτησε στο 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου, από το οποίο αποφοίτησε το 1955. Πέρασε με άριστα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζοντας πάντοτε να εργάζεται. Φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου.

Με τη σύζυγό του Στέλλα έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Καίτη και τον επίσης ηθοποιό, Σπύρο.

ΗθοποιίαΕπεξεργασία

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία που συμμετείχε ήταν το Παιδί του δρόμου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1958 στη θεατρική παράσταση Βασίλισσα Αμαλία με πρωταγωνιστές το Μάνο Κατράκη και τη Μαίρη Αρώνη. Συμμετείχε στο θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ενώ συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη χορεύτρια Ελένη Προκοπίου, με την οποία έπαιξαν μαζί σε πέντε ταινίες. Ασχολήθηκε επίσης με την επιθεώρηση.

Πολιτική σταδιοδρομίαΕπεξεργασία

Η πρώτη του ενασχόληση με τα κοινά ήταν με την ΕΔΑ το 1951. Αργότερα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του οποίου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής το 1986. Το 1994 όμως αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στο ΔΗΚΚΙ, με το οποίο κατέβηκε υποψήφιος στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εκλογική περιφέρεια.[2]

Το 2002[3] και το 2006[4] ήταν υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.

Εξελέγη βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.[5] Εξελέγη ακόμη κοσμήτορας της Βουλής στις 6 Φεβρουαρίου 2015.[6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1957 Το παιδί του δρόμου... Τόλης Μπαράτος
  • 1959 Για την αγάπη της βοσκοπούλας ... Λάμπρος
  • 1960 Ερωτικά παιχνίδια .... Αλέκος Μαρκίδης
  • 1961 Λάθος στον Έρωτα... Γιώργος Λαμπρινός
  • 1961 Κατηγορούμενος ο έρως ... Κώστας Χατζηπαύλος
  • 1961 Η Λίζα και η άλλη, Θάνος Κωστόπουλος
  • 1962 Τα Χριστούγεννα του Αλήτη, Πέτρος
  • 1962 Οργή
  • 1962 Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος, Μικές Λογαράς
  • 1963 Τρελοί πολυτελείας, Φαίδων Ζαράγκης
  • 1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει ... Γιώργος Παπασταύρου
  • 1963 Αυτό το Κάτι Άλλο ... Τέλης Σπαρτάλης
  • 1964 Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης, Ανδρέας Βασιλόπουλος
  • 1964 Η σωφερίνα, Τάκης Μαραγκάκης, δικηγόρος
  • 1965 Ο φτωχός εκατομμυριούχος ... Πέτρος
  • 1965 Κάνε με Πρωθυπουργό, Μηνάς
  • 1965 Και οι... 14 ήταν υπέροχοι!, Μένης
  • 1966 Ο αδελφός μου ο λόρδος, Μίλτος Μπατάρας
  • 1967 Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας, Ζαχαρίας
  • 1967 Μίνι φούστα και καράτε... Πέτρος Πετρίδης
  • 1968 Ο Μπούφος, Ηλίας Μπουντούνας
  • 1969 Τρεις τρελοί για δέσιμο, Σπύρος Τρεχαντήρης
  • 1969 Ξύπνα καημένε Περικλή, Τώνης Δημητράκας
  • 1969 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, Θόδωρος
  • 1970 Οι τρεις ψεύτες .... Γιώργος
  • 1970 Ο αχτύπητος χτυπήθηκε .... Μένιος
  • 1971 Ο αρχιψεύταρος, Αχιλλέας Κούρκουτος
  • 1971 Μαριχουάνα στοπ... Γιώργος Κεχαγιάς
  • 1980 Καθένας με την τρέλα του .... Γιώργος
  • 1980 Γεύση από Ελλάδα ... Μι Τσο Χούα
  • 1981 Το ξένο είναι πιο γλυκό ... Στάθης Δεληπάνος
  • 1981 Πάμε για καφέ; .... Οδυσσέας Εξάψαλμος / Ντιντής Πειναλέων '

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος Λούλης Θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου Θέατρο Κοτοπούλη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Νυφοπάζαρο Δαβίδ Μπέλοκ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Ιντεάλ Κατερίνα Ανδρεάδη

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία