Κατάλογος έργων της Παλαιάς Πινακοθήκης

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο έργων της Παλαιάς Πινακοθήκης του Μονάχου.

Ιταλική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Τζόττο Η εις Άδου Κάθοδος 1290-1300
  Τζόττο Ο Μυστικός Δείπνος περ.1306
  Τζόττο Σταύρωση 1320-25
  Φρα Αντζέλικο Η Ταφή 1438-40
  Φιλίππο Λίππι Ευαγγελισμός περ.1450
  Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Η Παρθένος του Ευαγγελισμού 1473-74
  Σάντρο Μποττιτσέλλι Pietà περ.1490
  Λούκα Σινιορέλλι Παρθένος και Βρέφος 1495-98
  Λεονάρντο ντα Βίντσι Η Παναγία με το γαρύφαλλο περ.1473
  Ντομένικο Γκιρλαντάιο Παρθένος και Βρέφος με αγίους και αγγέλους περ.1494
  Περουτζίνο Το όραμα του Αγίου Βερνάρδου του Κλαιρβώ 1490-94
  Πιέρο ντι Κόζιμο Ο μύθος του Προμηθέα 1515-1520
  Τζάκοπο Μπασσάνο Παρθένος και Βρέφος με δύο αγίους
  Τζάκοπο ντε Μπάρμπαρι Νεκρή φύση με χτυπημένη πέρδικα περ.1504
  Λορέντσο Λόττο Ο μυστικός γάμος της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξανδρείας 1505-1508
  Ραφαήλ Η Αγία Οικογένεια Canigiani 1505-1506
  Ραφαήλ Madonna Tempi 1507-1508
  Ραφαήλ Madonna della Tenda (Η Παναγία της κουρτίνας) 1513-14
  Τιτσιάνο Ματαιότης περ.1515
  Τιτσιάνο Κάρολος Ε’ 1548
  Τιτσιάνο Ο ακάνθινος στέφανος περ.1570
  Τιτσιάνο Παρθένος και Βρέφος περ.1560
  Τιντορέττο Ο Ήφαιστος αιφνιδιάζει την Αφροδίτη και τον Άρη περ.1555 ο Άρης δεξιά, έρπει για να ξεφύγει
-αλλιώς τα λέει η "Οδύσσεια" (θ 266 επ.)
  Τιντορέττο Η άλωση της Πάρμας 1579-1580
  Τιντορέττο Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας περ.1580
  Φεντερίκο Μπαρότσι Μη μου άπτου 1590
  Γκουίντο Ρένι Η Ανάληψη της Παρθένου 1642
  Κάρλο Σαρατσένι Το όραμα του Αγίου Φραγκίσκου περ.1620
  Πιέτρο ντα Κορτόνα Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο περ.1643
  Φραντσέσκο Γκουάρντι Λεμβοδρομία στο κανάλι της Τζουντέκα 1784-89
  Φραντσέσκο Γκουάρντι Συναυλία για τους κόμητες του βορρά

Ισπανική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Ελ Γκρέκο Espolio (Ο διαμερισμός των ιματίων) 1606-1608 το καλύτερο (ιδιόχειρο ;) από τα πάμπολλα αντίγραφα
της εικόνας του καθεδρικού ναού του Τολέδου
  Χουάν Παντόχα ντε λα Κρουθ Η ινφάντα Ισαβέλλα Κλάρα Ευγενία
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Άγιος Φραγκίσκος
  Ντιέγο Βελάθκεθ Προσωπογραφία νέου περ.1629
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Παιδιά που παίζουν ζάρια περ.1675
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Παιδιά που τρώνε σταφύλια και πεπόνια 1645-46
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Ο Άγιος Θωμάς της Βιλλανουέβα μοιράζει ελεημοσύνη
  Φρανθίσκο Γκόγια Νεκρή φύση


Γαλλική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Νικολά Πουσσέν Απόλλων και Δάφνη 1624 ;
  Νικολά Πουσσέν Μίδας και Βάκχος 1624 ;
  Νικολά Πουσσέν Θρήνος για τον Χριστό περ.1627
  Κλωντ Λορραίν Η εξορία της Άγαρ 1668
  Κλωντ Λορραίν Η Άγαρ και ο Ισμαήλ στην έρημο 1668
  Κλωντ Λορραίν Λιμάνι την αυγή 1674
  Νικολά Λανκρέ Το κλουβί περ.1735
  Σιμεόν Σαρντέν Γυναίκα που καθαρίζει γογγύλια περ.1740
  Φρανσουά Μπουσέ Ξαπλωμένο κορίτσι 1752 Η εικονιζόμενη είναι η Marie-Louise O'Murphy,
μία από τις ερωμένες του Λουδοβίκου ΙΕ΄
-η μεγάλη ζήτηση οδήγησε τον Μπουσέ
στην δημιουργία πολλών ιδιοχείρων αντιγράφων
  Φρανσουά Μπουσέ Μαντάμ ντε Πομπαντούρ 1756
  Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ Κορίτσι με σκυλάκι σαλονιού περ.1770


Φλαμανδική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Τρίπτυχο της Αγίας Κολούμπα περ.1455
  Χανς Μέμλινγκ Οι επτά χαρές της Παρθένου 1480
  Ζαν Αι (Maitre di Moulins) Ο Καρδινάλιος Κάρολος Β’ των Βουρβόνων 1480-85
  Γκέραρντ Ντάβιντ Η προσκύνηση των Μάγων περ.1495
  Γιαν Γκόσσαερτ (Μαμπούζε) Δανάη 1527
  Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Η χώρα της ανεμελιάς 1566
  Γιαν Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Κήρυγμα του Χριστού σε λιμάνι 1598
  Γιαν Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Ψαραγορά 1603
  Ρούμπενς Ο καλλιτέχνης και Ισαβέλλα Μπραντ κάτω από ένα αγιόκλημα περ.1609
  Ρούμπενς Ο θάνατος του Σενέκα 1612-13
  Ρούμπενς Μεγάλη Δευτέρα Παρουσία 1617
  Ρούμπενς Αμαζονομαχία 1617-18
  Ρούμπενς Μεθυσμένος Σειληνός 1616-17
  Ρούμπενς Η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου 1617-18
  Ρούμπενς Κυνήγι λιονταριού 1621
  Ρούμπενς Η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων περ.1620
  Ρούμπενς προπαρασκευαστικά σχέδια για τον Κύκλο της Μαρίας των Μεδίκων βλ. αναλυτικά στο λήμμα
Κατάλογος έργων του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς).
  Ρούμπενς Η Ελέν Φουρμάν με τον γιο της 1635
  Ρούμπενς Η Ελέν Φουρμάν με γαμήλιο ένδυμα 1636-38
  Ρούμπενς Τοπίο με ουράνιο τόξο 1635 ;
  Ρούμπενς Η σφαγή των Αθώων
  Γιάκομπ Γιόρντενς Σάτυρος και χωρικός 1620-21
  Άντονι βαν Ντάικ Αυτοπροσωπογραφία 1620-22
  Άντονι βαν Ντάικ Προσωπογραφία του Φιλίπ ντε Γκοντίν 1627-1632
  Άντονι βαν Ντάικ Η Σωσάννα και οι γέροι 1622-23
  Άντονι βαν Ντάικ Πιετά 1634
  Άντριεν Μπράουβερ Η αίσθηση της γεύσης περ.1635
  Άντριεν Μπράουβερ Χωριάτικο κουρείο
  Άντριεν Μπράουβερ Εσωτερικό με χωρικούς
  Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος Στην ταβέρνα


Ολλανδική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Ντίρικ Μπάουτς Ecce Agnus Dei (Ιδού ο αμνός του Θεού) 1462-64
  Λούκας φαν Λέιντεν Παρθένος και Βρέφος με την Μαρία Μαγδαληνή και ένα δωρητή 1522
  Φρανς Χαλς Προσωπογραφία του Βίλεμ φαν Χεϊτχόιζεν περ.1625
  Φρανς Χαλς Προσωπογραφία του Βίλεμ Κρους 1662-66
  Πίτερ Λάστμαν Οδυσσέας και Ναυσικά 1619
  Εσάιας φαν ντε Φέλντε Παγοδρομία στην τάφρο της πόλης 1618
  Χέρριτ φαν Χόντχορστ Συμποσιακό 1622
  Γιαν φαν Χόγιεν Αγρόκτημα δίπλα σε ποτάμι 1636
  Πίτερ Σένρενταμ Εσωτερικό του Αγίου Ιακώβου στην Ουτρέχτη 1642
  Ρέμπραντ Αυτοπροσωπογραφία 1629
  Ρέμπραντ Η Αγία Οικογένεια 1633-34
  Ρέμπραντ Η Σταύρωση 1633
  Ρέμπραντ Η Αποκαθήλωση 1633
  Ρέμπραντ Η Ταφή 1636-39
  Ρέμπραντ Η Ανάσταση 1636-39
  Ρέμπραντ Η προσκύνηση των ποιμένων 1646
  Ρέμπραντ Ο αναστημένος Χριστός 1661
  Χέραρντ τερ Μπορχ Η απαράδεκτη επιστολή 1655-58
  Χέραρντ τερ Μπορχ Αγόρι που ξεψειρίζει τον σκύλο του περ.1655
  Κάρελ Φαμπρίτιους Αυτοπροσωπογραφία περ.1650
  Γιάκομπ φαν Ράουσντελ Άποψη του Οοστμάρσουμ 1660-70
  Γιάκομπ φαν Ράουσντελ Βελανιδιές δίπλα σε ποτάμι 1670
  Γιαν Στέιν Ερωτική απογοήτευση περ.1660


Γερμανική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Τεχνίτης της Αγίας Βερόνικας Η Αγία Βερόνικα με το σουδάριο περ.1420
  Στέφαν Λόχνερ Η Γέννηση 1445
  Στέφαν Λόχνερ Οι Άγιοι Αντώνιος, Κορνήλιος και Μαρία Μαγδαληνή με δωρητή 1440-1450
  Μίχαελ Πάχερ Το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου 1465-1470
  Μίχαελ Πάχερ Οι τέσσερις Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας (Πολύπτυχο του Μπρίξεν)
  Μάρτιν Σόνγκαουερ Η Αγία Οικογένεια 1475-80
  Χανς Χόλμπαϊν ο πρεσβύτερος Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού 1516
  Ματίας Γκρύνεβαλντ Ο Εμπαιγμός 1503 ;
  Ματίας Γκρύνεβαλντ Οι Άγιοι Έρασμος και Μαυρίκιος 1520-24
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Προσωπογραφία του Όσβολτ Κρελ 1499
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Τρίπτυχο Πάουμγκάρτνερ περ.1500
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Αυτοπροσωπογραφία με γούνα περ.1500
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Πιετά περ.1500
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Οι Απόστολοι Ιωάννης, Πέτρος 1526 ζεύγος πινάκων με το επόμενο
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Μάρκος και Παύλος 1526
  Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Σταύρωση 1503
  Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Λουκρητία 1524
  Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Ο Χρυσούς Αιών περ.1530
  Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Ο καρδινάλιος Αλβέρτος του Βραδεμβούργου ενώπιον του Εσταυρωμένου 1620
  Χανς Μπούργκμαϊρ ο πρεσβύτερος Ο Άγιος Ιωάννης στην Πάτμο 1518
  Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η γέννηση της Παρθένου περ.1520
  Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Τοπίο του Δούναβη 1520-1525
  Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Ο Άγιος Γεώργιος στο δάσος 1538
  Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η Σωσάννα και οι γέροι 1526
  Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η μάχη του Αλεξάνδρου (της Ισσού) 1529
  Χανς Συς φον Κούλμμπαχ Ο μαργράβος Καζιμίρ του Βρανδεμβούργου 1511
  Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Η Γέννηση 1520
  Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Φίλιππος ο Πολεμικός, Παλατίνος κόμης 1517
  Γκέοργκ Φλέγκελ Νεκρή φύση μεγάλου δείπνου 1630-38
  Άνταμ Έλσχαϊμερ Φυγή στην Αίγυπτο 1609