Κατάλογος νικητών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 1896

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Το ασημένιο μετάλλιο δινόταν στους νικητές των αγωνισμάτων κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα

Στο παρόν λήμμα καταγράφονται οι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Τα παρακάτω μετάλλια απονεμήθηκαν αργότερα στους αθλητές από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Την εποχή των Αγώνων, οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, οι δεύτεροι χάλκινο, ενώ οι τρίτοι τίποτα.

ΑθλήματαΕπεξεργασία

  ΑντισφαίρισηΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Απλό
λεπτομέρειες
  Τζον Μπόλαντ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
  Διονύσιος Κάσδαγλης
Ελλάδα (GRE)
  Κωνσταντίνος Πασπάτης
Ελλάδα (GRE)
  Μομτσίλο Ταπάβιτσα
Ουγγαρία (HUN)
Διπλό
λεπτομέρειες
  Μικτή ομάδα (ZZX)
Τζον Μπόλαντ (GBR) και
Φρίντριχ Τράουν (GER)
  Μικτή ομάδα (ZZX)
Δημήτριος Πετροκόκκινος (GRE) και
Διονύσιος Κάσδαγλης (GRE)
  Μικτή ομάδα (ZZX)
Έντγουϊν Φλακ (AUS) και
Τζορτζ Ρόμπερτσον (GBR)
  • Η ομάδα των Κάσδαγλη-Πετροκόκκινου αναφέρεται στη βάση αποτελεσμάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ως Μικτή ομάδα. Ο Κάσδαγλης (αθλητής με ελληνική καταγωγή που διέμενε στην Αλεξάνδρεια) καταγράφεται ως Έλληνας στη λίστα των αποτελεσμάτων του απλού, ενώ σε κάποιες πηγές αναφέρεται ως Αιγύπτιος. Για τον Πετροκόκκινο, ο οποίος δεν έχει κατακτήσει κάποιο ατομικό μετάλλιο, δεν προσδιορίζεται η χώρα καταγωγής του στο αγώνισμα του απλού, αν και πολλές πηγές τον καταγράφουν ως Έλληνα.



  Άρση βαρώνΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Με ένα χέρι
λεπτομέρειες
  Λάντσεστον Έλιοτ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
  Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
  Αλέξανδρος Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Με δύο χέρια
λεπτομέρειες
  Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
  Λάντσεστον Έλιοτ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
  Σωτήρης Βερσής
Ελλάδα (GRE)



 
Η γερμανική ομάδα στο ομαδικό του δίζυγου.

  ΓυμναστικήΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ατομικά αγωνίσματα
Άλμα
λεπτομέρειες
  Καρλ Σούμαν
Γερμανία (GER)
  Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
  Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Αναρρίχηση επί κάλω
λεπτομέρειες
  Νικόλαος Ανδριακόπουλος
Ελλάδα (GRE)
  Θωμάς Ξενάκης
Ελλάδα (GRE)
  Φριτς Χόφμαν
Γερμανία (GER)
Δίζυγο
λεπτομέρειες
  Άλφρεντ Φλάτοβ
Γερμανία (GER)
  Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
Κανείς
Κρίκοι
λεπτομέρειες
  Ιωάννης Μητρόπουλος
Ελλάδα (GRE)
  Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
  Πέτρος Περσάκης
Ελλάδα (GRE)
Μονόζυγο
λεπτομέρειες
  Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
  Άλφρεντ Φλάτοβ
Γερμανία (GER)
Κανείς
Πλάγιος ίππος
λεπτομέρειες
  Λουδοβίκος Σούτερ
Ελβετία (SUI)
  Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Γερμανία (GER)
Κανείς
Ομαδικά αγωνίσματα
Δίζυγο
λεπτομέρειες
  Γερμανία (GER)
Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Φριτς Μαντόιφελ
Κόνραντ Μπέκερ
Καρλ Νόικιρχ
Ρίχαρντ Ρέστελ
Καρλ Σούμαν
Γκούσταφ Σουφτ
Άλφρεντ Φλάτοβ
Γουσταύος Φλάτοβ
Γκέοργκ Χίλμαρ
Φριτς Χόφμαν
  Ελλάδα (GRE)
Σπυρίδων Αθανασόπουλος
Νικόλαος Ανδριακόπουλος
Θωμάς Ξενάκης
Πέτρος Περσάκης
29 ακόμη, άγνωστα ονόματα
  Ελλάδα (GRE)
Φίλιππος Καρβελάς
Δημήτριος Λούνδρας
Ιωάννης Μητρόπουλος
Ιωάννης Χρυσάφης
15 ακόμη, άγνωστα ονόματα
Μονόζυγο
λεπτομέρειες
  Γερμανία (GER)
Χέρμαν Βάινγκερτνερ
Φριτς Μαντόιφελ
Κόνραντ Μπέκερ
Καρλ Νόικιρχ
Ρίχαρντ Ρέστελ
Καρλ Σούμαν
Γκούσταφ Σουφτ
Άλφρεντ Φλάτοβ
Γουσταύος Φλάτοβ
Γκέοργκ Χίλμαρ
Φριτς Χόφμαν
Κανείς Κανείς



  ΚολύμβησηΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
100 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
  Άλφρεντ Χάγιος
Ουγγαρία (HUN)
  Ότο Χέρσμαν
Αυστρία (AUT)
Κανείς
100 μ. ελεύθερο ναυτών
λεπτομέρειες
  Ιωάννης Μαλοκίνης
Ελλάδα (GRE)
  Σπυρίδων Χαζάπης
Ελλάδα (GRE)
  Δημήτριος Δρίβας
Ελλάδα (GRE)
500 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
  Πάουλ Νόιμαν
Αυστρία (AUT)
  Αντώνιος Πεπανός
Ελλάδα (GRE)
  Ευστάθιος Χωραφάς
Ελλάδα (GRE)
1200 μ. ελεύθερο
λεπτομέρειες
  Άλφρεντ Χάγιος
Ουγγαρία (HUN)
  Ιωάννης Ανδρέου
Ελλάδα (GRE)
  Ευστάθιος Χωραφάς
Ελλάδα (GRE)



  ΞιφασκίαΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ξίφος ασκήσεως ατομικό
λεπτομέρειες
  Εζέν Ανρί Γκραβελότ
Γαλλία (FRA)
  Ανρί Καγιό
Γαλλία (FRA)
  Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης
Ελλάδα (GRE)
Ξίφος ασκήσεως διδασκάλων
λεπτομέρειες
  Λεωνίδας Πύργος
Ελλάδα (GRE)
  Ζαν Περονέ
Γαλλία (FRA)
Κανείς
Σπάθη ατομικό
λεπτομέρειες
  Ιωάννης Γεωργιάδης
Ελλάδα (GRE)
  Τηλέμαχος Καράκαλος
Ελλάδα (GRE)
  Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)



  ΠάληΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ελληνορωμαϊκή πάλη
Βαρέων βαρών
λεπτομέρειες
  Καρλ Σούμαν
Γερμανία (GER)
  Γεώργιος Τσίτας
Ελλάδα (GRE)
  Στέφανος Χρηστόπουλος
Ελλάδα (GRE)



 
Οι γάλλοι ποδηλάτες Λεόν Φλαμένγκ και Πολ Μασσόν.

  ΠοδηλασίαΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Ποδηλασία πίστας
Αγώνας 12 ωρών
λεπτομέρειες
  Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
  Φρανκ Κίπινγκ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Κανείς
Ατομική χρονομέτρηση
λεπτομέρειες
  Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
  Σταμάτης Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
  Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
Σπριντ
λεπτομέρειες
  Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
  Σταμάτης Νικολόπουλος
Ελλάδα (GRE)
  Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
10 χιλιόμετρα
λεπτομέρειες
  Πολ Μασσόν
Γαλλία (FRA)
  Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
  Άντολφ Σμαλ
Αυστρία (AUT)
100 χιλιόμετρα
λεπτομέρειες
  Λεόν Φλαμένγκ
Γαλλία (FRA)
  Γεώργιος Κωλέττης
Ελλάδα (GRE)
Κανείς
Ποδηλασία δρόμου
Ατομικό σε δημόσιο δρόμο
λεπτομέρειες
  Αριστείδης Κωνσταντινίδης
Ελλάδα (GRE)
  Άουγκουστ Γκέντριχ
Γερμανία (GER)
  Έντουαρντ Μπάτελ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)



  ΣκοποβολήΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Τουφέκι
200 μέτρα στρατιωτικό
τουφέκι
λεπτομέρειες
  Παντελής Καρασεβδάς
Ελλάδα (GRE)
  Παναγιώτης Παυλίδης
Ελλάδα (GRE)
  Νικόλαος Τρικούπης
Ελλάδα (GRE)
300 μέτρα ελεύθερο
τουφέκι τριών στάσεων
λεπτομέρειες
  Γεώργιος Ορφανίδης
Ελλάδα (GRE)
  Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)
  Βίγκο Γιένσεν
Δανία (DEN)
Πιστόλι
25 μέτρα στρατιωτικό
πιστόλι
λεπτομέρειες
  Τζον Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Σάμνερ Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Νικόλαος Μωράκης
Ελλάδα (GRE)
25 μέτρα πιστόλι
ταχείας βολής
λεπτομέρειες
  Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)
  Γεώργιος Ορφανίδης
Ελλάδα (GRE)
  Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)
30 μέτρα ελεύθερο
πιστόλι
λεπτομέρειες
  Σάμνερ Πέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Χόλγκερ Νίλσεν
Δανία (DEN)
  Ιωάννης Φραγκούδης
Ελλάδα (GRE)



  ΣτίβοςΕπεξεργασία

Αγώνισμα
Χρυσό
Ασημένιο
Χάλκινο
Δρόμοι
100 μέτρα
λεπτομέρειες
  Τόμας Μπερκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Φριτς Χόφμαν
Γερμανία (GER)
  Φράνσις Λέιν
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Λάγιος Σόκολι
Ουγγαρία (HUN)
400 μέτρα
λεπτομέρειες
  Τόμας Μπερκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Χέρμπερτ Τζέιμισον
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Τσαρλς Γκμέλιν
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
800 μέτρα
λεπτομέρειες
  Έντγουϊν Φλακ
Αυστραλία (AUS)
  Νάντορ Ντάνι
Ουγγαρία (HUN)
  Δημήτριος Γολέμης
Ελλάδα (GRE)
1500 μέτρα
λεπτομέρειες
  Έντγουϊν Φλακ
Αυστραλία (AUS)
  Άρθουρ Μπλέικ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Αλμπίν Λερμουζιό
Γαλλία (FRA)
110 μέτρα με εμπόδια
λεπτομέρειες
  Τόμας Κέρτις
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Γκράντλεϊ Γκούλντινγκ
Μεγάλη Βρετανία (GBR)
Δεν απονεμήθηκε
Μαραθώνιος
λεπτομέρειες
  Σπύρος Λούης
Ελλάδα (GRE)
  Χαρίλαος Βασιλάκος
Ελλάδα (GRE)
  Γκιούλα Κέλνερ
Ουγγαρία (HUN)
Άλματα
Άλμα εις ύψος
λεπτομέρειες
  Έλερι Κλαρκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Δεν απονεμήθηκε
  Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Άλμα επί κοντώ
λεπτομέρειες
  Γουίλιαμ Χόιτ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Άλμπερτ Τάιλερ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Ευάγγελος Δαμασκός
Ελλάδα (GRE)
  Ιωάννης Θεοδωρόπουλος
Ελλάδα (GRE)
Άλμα εις μήκος
λεπτομέρειες
  Έλερι Κλαρκ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
Άλμα τριπλούν
λεπτομέρειες
  Τζέιμς Κόνολι
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Αλέξανδρος Τουφερής
Γαλλία (FRA)
  Ιωάννης Περσάκης
Ελλάδα (GRE)
Ρίψεις
Δισκοβολία
λεπτομέρειες
  Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Ελλάδα (GRE)
  Σωτήρης Βερσής
Ελλάδα (GRE)
Σφαιροβολία
λεπτομέρειες
  Ρόμπερτ Γκάρετ
Ηνωμένες Πολιτείες (USA)
  Μιλτιάδης Γκούσκος
Ελλάδα (GRE)
  Γεώργιος Παπασιδέρης
Ελλάδα (GRE)

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία