Κατάλογος πρωθυπουργών της Ιταλίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι επισήμως ο «Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου» (ιταλ. Presidente del Consiglio dei Ministri).

Πρωθυπουργοί της Ιταλίας (1861-σήμερα)Επεξεργασία

Πρωθυπουργοί του Βασιλείου της Ιταλίας (1861–1946)Επεξεργασία

Ονοματεπώνυμο Εικόνα Γέννηση-θάνατος Αρχή θητείας Λήξη θητείας Πολιτικό κόμμα
Καμίλο Μπένσο, Κόμης του Καβούρ  
1810-1861
23 Μαρτίου 1861 7 Ιουνίου 1861 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μπετίνο Ρικάζολι (1η φορά)  
1809-1880
12 Ιουνίου 1861 3 Μαρτίου 1862 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Ουρμπάνο Ρατάτσι (1η φορά)  
1808-1873
3 Μαρτίου 1862 8 Δεκεμβρίου 1862 Δημοκράτης
Λουίτζι Κάρλο Φαρίνι  
1812-1866
8 Δεκεμβρίου 1862 24 Μαρτίου 1863 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μάρκο Μινγκέτι (1η φορά)  
1818-1886
24 Μαρτίου 1863 28 Σεπτεμβρίου 1864 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αλφόνσο Φερρέρο λα Μορμόρα  
1804-1878
28 Σεπτεμβρίου 1864 20 Ιουνίου 1866 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μπετίνο Ρικάζολι (2η φορά)  
1809-1880
20 Ιουνίου 1866 10 Απριλίου 1867 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Ουρμπάνο Ρατάτσι (2η φορά)  
1808-1873
10 Απριλίου 1867 27 Οκτωβρίου 1867 Δημοκράτης
Φεντερίκο Λουίτζι  
1809-1896
27 Οκτωβρίου 1867 14 Δεκεμβρίου 1869 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Λάντσα  
1810-1882
14 Δεκεμβρίου 1869 10 Ιουλίου 1873 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Μάρκο Μινγκέτι (2η φορά)  
1818-1886
10 Ιουλίου 1873 25 Μαρτίου 1876 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (1η φορά)  
1813-1887
25 Μαρτίου 1876 24 Μαρτίου 1878 Δημοκράτης
Μπενεντέτο Καϊρόλι (1η φορά)  
1825-1889
24 Μαρτίου 1878 19 Δεκεμβρίου 1878 Δημοκράτης
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (2η φορά)  
1813-1887
19 Δεκεμβρίου 1878 14 Ιουλίου 1879 Δημοκράτης
Μπενεντέτο Καϊρόλι (2η φορά)  
1825-1889
14 Ιουλίου 1879 29 Μαΐου 1881 Δημοκράτης
Αγκοστίνο Ντεπρέτις (3rd time)  
1813-1887
29 Μαΐου 1881 29 Ιουλίου 1887 Δημοκράτης
Φραντσέσκο Κρίσπι (1η φορά)  
1819-1901
29 Ιουλίου 1887 6 Φεβρουαρίου 1891 Δημοκράτης
Αντόνιο Σταράμπα (1η φορά)  
1839-1908
6 Φεβρουαρίου 1891 15 Μαΐου 1892 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Τζιολίτι (1η φορά)  
1842-1928
15 Μαΐου 1892 15 Δεκεμβρίου 1893 Φιλελεύθερος
Φραντσέσκο Κρίσπι (2η φορά)  
1819-1901
15 Δεκεμβρίου 1893 10 Μαρτίου 1896 Δημοκράτης
Αντόνιο Σταράμπα (2η φορά)  
1839-1908
10 Μαρτίου 1896 29 Ιουνίου 1898 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Λουίτζι Πελούξ  
1839-1924
29 Ιουνίου 1898 24 Ιουνίου 1900 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιουζέπε Σαράκο  
1821-1907
24 Ιουνίου 1900 15 Φεβρουαρίου 1901 Δημοκράτης/Φιλελεύθερος
Τζιουζέπε Ζαναρντέλι  
1826-1903
15 Φεβρουαρίου 1901 3 Νοεμβρίου 1903 Φιλελεύθερος
Τζιοβάνι Τζιολίτι (2η φορά)  
1842-1928
3 Νοεμβρίου 1903 12 Μαρτίου 1905 Φιλελεύθερος
Τομάσο Τιτόνι  
1855-1931
12 Μαρτίου 1905 28 Μαρτίου 1905 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Αλεσάντρο Φόρτις  
1842-1909
28 Μαρτίου 1905 8 Φεβρουαρίου 1906 Φιλελεύθερος
Σίντνεϊ Σονίνο (1η φορά)  
1847-1922
8 Φεβρουαρίου 1906 29 Μαΐου 1906 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Τζιοβάνι Τζιολίτι (3rd time)  
1842-1928
29 Μαΐου 1906 11 Δεκεμβρίου 1909 Φιλελεύθερος
Σίντνεϊ Σονίνο (2η φορά)  
1847-1922
11 Δεκεμβρίου 1909 31 Μαρτίου 1910 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Λουίτζι Λουτσάτι  
1841-1927
31 Μαρτίου 1910 30 Μαρτίου 1911 Φιλελεύθερος
Τζιοβάνι Τζιολίτι (4th time)  
1842-1928
30 Μαρτίου 1911 21 Μαρτίου 1914 Φιλελεύθερος
Αντόνιο Σαλάντρα  
1853-1931
21 Μαρτίου 1914 18 Ιουνίου 1916 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Πάολο Μποσέλι  
1838-1932
18 Ιουνίου 1916 29 Οκτωβρίου 1917 Φιλελεύθερος-συντηρητικός
Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο  
1860-1952
23 Οκτωβρίου 1917 23 Ιουνίου 1919 Φιλελεύθερος
Φραντσέσκο Σαβέριο Νίτι  
1868-1953
23 Ιουνίου 1919 15 Ιουνίου 1920 Ριζοσπαστικό Κόμμα
Τζιοβάνι Τζιολίτι (5th time)  
1842-1928
15 Ιουνίου 1920 4 Ιουλίου 1921 Φιλελεύθερος
Ιβανόε Μπονόμι (1η φορά)  
1873-1951
4 Ιουλίου 1921 26 Φεβρουαρίου 1922 Ιταλικό Μεταρρυθμιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Λουίτζι Φάκτα  
1861-1930
26 Φεβρουαρίου 1922 31 Οκτωβρίου 1922 Φιλελεύθερος
Μπενίτο Μουσολίνι (ο «Ντούτσε», Πρόεδρος της Κυβέρνησης από το 1925)  
1883-1945
31 Οκτωβρίου 1922 25 Ιουλίου 1943 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
Στρατηγός Πιέτρο Μπαντόλιο  
1871-1956
25 Ιουλίου 1943 18 Ιουνίου 1944 Προσωρινή στρατιωτική Κυβέρνηση
Ιβανόε Μπονόμι (2η φορά)  
1873-1951
18 Ιουνίου 1944 19 Ιουνίου 1945 Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα
Φερούτσιο Πάρι  
1890-1981
21 Ιουνίου 1945 8 Δεκεμβρίου 1945 «Partito d'Azione»
Κόμμα Δράσης
Αλτσίντε ντε Γκάσπερι  
1881-1954
10 Δεκεμβρίου 1945 1 Ιουλίου 1946 Χριστιανοδημοκρατία, κεντροδεξιά

Πρωθυπουργοί της Ιταλικής Δημοκρατίας (1946-σήμερα)Επεξεργασία

Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο

(γέννηση-θάνατος)

Θητεία Κόμμα Κοινοβούλιο

(Εκλογή)

Πρόεδρος
Έναρξη Λήξη Διάρκεια
  Αλτσίντε ντε Γκάσπερι

(1881-1954)

13 Ιουλίου 1946 12 Αυγούστου 1953 7 χρόνια, 35 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία Συνταγματική

Συνέλευση

(1946)

Ενρίκο Ντε Νίκολα

(1946-1948)

1ο

(1948)

Λουίτζι Εβγκενάντι

(1948-1955)

  Τζιουζέπε Πέλα 17 Αυγούστου 1953 12 Ιανουαρίου 1954 155 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 2ο

(1953)

  Αμίντορε Φανφάνι 18 Ιανουαρίου 1954 8 Φεβρουαρίου 1954 22 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Μάριο Σέλμπα 10 Φεβρουαρίου 1954 6 Ιουλίου 1955 1 χρόνος, 146 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Αντόνιο Σένι 6 Ιουλίου 1955 20 Μαΐου 1957 1 χρόνος, 318 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία Τζοβάνι Γρόντσι

(1955-1962)

  Άντονε Ζόλι 20 Μαΐου 1957 2 Ιουλίου 1958 1 χρόνος, 43 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Αμίντορε Φανφάνι 2 Ιουλίου 1958 16 Φεβρουαρίου 1959 229 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 3ο

(1958)

  Αντόνιο Σένι 16 Φεβρουαρίου 1959 26 Μαρτίου 1960 1 χρόνος, 39 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Φερνάντο Ταμπρόνι 26 Μαρτίου 1960 27 Ιουλίου 1960 123 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Αμίντορε Φανφάνι 27 Ιουλίου 1960 22 Φεβρουαρίου 1962 2 χρόνια, 330 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
22 Φεβρουαρίου 1962 22 Ιουνίου 1963 Αντόνιο Σένι

(1962-1964)

  Τζοβάνι Λεόνε 22 Ιουνίου 1963 5 Δεκεμβρίου 1963 166 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 4ο

(1963)

  Άλντο Μόρο 5 Δεκεμβρίου 1963 23 Ιουλίου 1964 4 χρόνια, 203 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
23 Ιουλίου 1964 24 Φεβρουαρίου 1966 Τζουζέπε Σάραγκατ

(1964-1971)

24 Φεβρουαρίου 1966 25 Ιουνίου 1968
  Τζοβάνι Λεόνε 25 Ιουνίου 1968 13 Δεκεμβρίου 1968 171 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 5ο

(1968)

  Μαριάνο Ρούμορ 13 Δεκεμβρίου 1968 6 Αυγούστου 1969 1 χρόνος, 236 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
6 Αυγούστου 1969 28 Μαρτίου 1970
28 Μαρτίου 1970 6 Αυγούστου 1970
  Εμίλιο Κολόμπο 6 Αυγούστου 1970 18 Φεβρουαρίου 1972 1 χρόνος, 196 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζούλιο Αντρεότι 18 Φεβρουαρίου 1972 26 Ιουνίου 1972 1 χρόνος, 140 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία Τζοβάνι Λεόνε

(1971-1978)

26 Ιουνίου 1972 8 Ιουλίου 1973 6ο

(1972)

  Μαριάνο Ρούμορ 8 Ιουλίου 1973 15 Μαρτίου 1974 1 χρόνος, 138 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
15 Μαρτίου 1974 23 Νοεμβρίου 1974
  Άλντο Μόρο 23 Νοεμβρίου 1974 12 Φεβρουαρίου 1976 1 χρόνος, 250 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
12 Φεβρουαρίου 1976 30 Ιουλίου 1976
  Τζούλιο Αντρεότι 30 Ιουλίου 1976 13 Μαρτίου 1978 3 χρόνια, 6 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 7ο

(1976)

13 Μαρτίου 1978 21 Μαρτίου 1979 Σάντρο Περτίνι

(1978-1985)

21 Μαρτίου 1979 5 Αυγούστου 1979
  Φραντσέσκο Κοσίγκα 5 Αυγούστου 1979 4 Απριλίου 1980 1 χρόνος, 74 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 8ο

(1979)

4 Απριλίου 1980 18 Οκτωβρίου 1980
  Αρνάλντο Φορλάνι 18 Οκτωβρίου 1980 28 Ιουνίου 1981 253 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζοβάνι Σπαντολίνι 28 Ιουνίου 1981 23 Αυγούστου 1982 1 χρόνος, 156 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
23 Αυγούστου 1982 1 Δεκεμβρίου 1982
  Αμίντορε Φανφάνι 1 Δεκεμβρίου 1982 4 Αυγούστου 1983 246 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Μπετίνο Κράξι 4 Αυγούστου 1983 1 Αυγούστου 1986 3 χρόνια, 257 ημέρες Σοσιαλιστικό Κόμμα 9ο

(1983)

1 Αυγούστου 1986 18 Απριλίου 1987 Φραντσέσκο Κοσίγκα

(1985-1992)

  Αμίντορε Φανφάνι 18 Απριλίου 1987 29 Ιουλίου 1987 102 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζοβάνι Γκορία 29 Ιουλίου 1987 13 Απριλίου 1988 259 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία 10ο

(1987)

  Τσιρίακο ντε Μίτα 13 Απριλίου 1988 23 Ιουλίου 1989 1 χρόνος, 101 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζούλιο Αντρεότι 23 Ιουλίου 1989 13 Απριλίου 1991 2 χρόνια, 341 ημέρες Χριστιανική Δημοκρατία
13 Απριλίου 1991 28 Ιουνίου 1992
  Τζουλιάνο Αμάτο 28 Ιουνίου 1992 28 Απριλίου 1993 304 ημέρες Σοσιαλιστικό Κόμμα 11ο

(1992)

Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο

(1992-1999)

  Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι 28 Απριλίου 1993 11 Μαΐου 1994 1 χρόνος, 14 ημέρες Ανεξάρτητος
  Σίλβιο Μπερλουσκόνι 11 Μαΐου 1994 17 Ιανουαρίου 1995 251 ημέρες Εμπρός Ιταλία 12ο

(1994)

  Λαμπέρτο Ντίνι 17 Ιανουαρίου 1995 18 Μαΐου 1996 1 χρόνος, 122 ημέρες Ανεξάρτητος
  Ρομάνο Πρόντι 18 Μαΐου 1996 21 Οκτωβρίου 1998 2 χρόνια, 156 ημέρες Ανεξάρτητος 13ο

(1998)

  Μάσσιμο Ντ' Αλέμα 21 Οκτωβρίου 1998 22 Δεκεμβρίου 1999 1 χρόνος, 188 ημέρες Αριστεροί Δημοκράτες
22 Δεκεμβρίου 1999 26 Απριλίου 2000 Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι

(1999-2006)

  Τζουλιάνο Αμάτο 26 Απριλίου 2000 11 Ιουνίου 2001 1 χρόνος, 46 ημέρες Ανεξάρτητος
  Σίλβιο Μπερλουσκόνι 11 Ιουνίου 2001 23 Απριλίου 2005 4 χρόνια, 340 ημέρες Εμπρός Ιταλία 14ο

(2001)

23 Απριλίου 2005 17 Μαΐου 2006
  Ρομάνο Πρόντι 17 Μαΐου 2006 8 Μαΐου 2008 1 χρόνος, 357 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα 15ο

(2006)

Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

(2006-2015)

  Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8 Μαΐου 2008 16 Νοεμβρίου 2011 3 χρόνια, 192 ημέρες Λαός της Ελευθερίας 16ο

(2008)

  Μάριο Μόντι 16 Νοεμβρίου 2011 28 Απριλίου 2013 1 χρόνος, 163 ημέρες Ανεξάρτητος
  Ενρίκο Λέτα 28 Απριλίου 2013 22 Φεβρουαρίου 2014 300 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα 17ο

(2013)

  Ματέο Ρέντσι 22 Φεβρουαρίου 2014 12 Δεκεμβρίου 2016 2 χρόνια, 294 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα Σέρτζιο Ματαρέλα

(2015-σήμερα)

  Πάολο Τζεντιλόνι 12 Δεκεμβρίου 2016 1 Ιουνίου 2018 1 χρόνος, 171 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα
  Τζουζέπε Κόντε 1 Ιουνίου 2018 5 Σεπτεμβρίου 2019 2 χρόνια, 257 ημέρες Ανεξάρτητος 18ο

(2018)

5 Σεπτεμβρίου 2019 13 Φεβρουαρίου 2021
  Μάριο Ντράγκι 13 Φεβρουαρίου 2021 22 Οκτωβρίου 2022 1 χρόνος, 251 ημέρες Ανεξάρτητος
  Τζόρτζια Μελόνι 22 Οκτωβρίου 2022 Σημερινή 1 μήνας και 9 ημέρες Αδέλφια της Ιταλίας 19ο
(2022)