Άνοιγμα κυρίου μενού
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πάουελ (αποσαφήνιση).

Ο Κόζι Πάουελ (αγγλ.: Cozy Powell, πραγμ. όνομα Colin Trevor Flooks, 29 Δεκεμβρίου 1947 - 5 Απριλίου 1998) ήταν Άγγλος ντράμερ, γνωστότερος για τη συνεργασία του με τα ροκ συγκροτήματα Rainbow, Black Sabbath και Whitesnake.

Κόζι Πάουελ
Cozy Powell (1974).png
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΚόλιν Τρέβορ Πάουελ ( Colin Trevor Powell)
Γέννηση29 Δεκεμβρίου 1947
Θάνατος5 Απριλίου 1998 (50 ετών)
ΚαταγωγήΚάνοκ, Αγγλία
EίδοςHeavy Metal, Hard Rock, Progressive Rock, Blues Rock, Jazz
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης, Μουσικός παραγωγός
Μουσικά όργαναΤύμπανα, Κρουστά
Παρουσία1968 - 1998
Δισκογραφική εταιρείαPolydor
ΣυμμετοχέςBedlam, Cozy Powell's Hammer, The Jeff Beck Group, Rainbow, Michael Schenker Group, Whitesnake, Emerson, Lake & Powell, Gary Moore, Black Sabbath, The Brian May Band, Robert Plant, Suzi Quatro, Peter Green Splinter Group, Thin Lizzy
Ιστοσελίδαwww.cozypowell.com

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Τα πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Κόζι Πάουελ γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1947 στο Γκλάουσεστερσαϊρ της Αγγλίας. Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα σε ηλικία δώδεκα ετών για τη μπάντα του σχολείου του. Το πρώτο του συγκρότημα λεγόταν The Corals και στα δεκαπέντε του υιοθέτησε το όνομα Cozy από τον ντράμερ της τζαζ μουσικής, Cozy Cole.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εντάχθηκε στους Sorcerers, με τους οποίους περιόδευσε στη Γερμανία ενώ το 1968 επέστρεψαν στην Αγγλία και μετονομάστηκαν σε Youngblood. Ταυτόχρονα, σχημάτισε τους Bertha με τους Ντένις και Ντέηβ Μπολ των Sorcerers. Στα τέλη Αυγούστου του 1970, εμφανίστηκε στο φεστιβάλ του "Isle of Wight" με τον Τόνι Τζο Γουάιτ.

Τζεφ Μπεκ, Bedlam και σόλοΕπεξεργασία

Την άνοιξη του 1970, ανέλαβε τη θέση του ντράμερ στο συγκρότημα του Τζεφ Μπεκ για να ηχογραφήσουν το 1971 το "Rough and Ready" (# 46 στις Ηνωμένες Πολιτείες) και την να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά το "Jeff Beck Group" (# 19). Μετά την τελευταία αυτή κυκλοφορία, το συγκρότημα διαλύθηκε.

Στα τέλη του 1972, σχημάτισε τους Bedlam μαζί με τον τραγουδιστή Φρανκ Αιέλο και τους αδερφούς Ντένις και Ντέηβ Μπολ, κυκλοφορώντας μαζί τους τον ομώνυμο δίσκο, το 1973.

Ο Πάουελ αποχώρησε από τους Bedlam ηχογραφώντας δύο σινγκλ με το προσωπικό του σχήμα, με το "Dance with the Devil" να ανεβαίνει στο # 3 των βρετανικών τσαρτ και το # 49 των αντίστοιχων αμερικανικών και το "Man in Black" να φτάνει στο # 18 στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Απρίλιο του 1974, σχημάτισε τους Cozy Powell's Hammer, με τον Μπέρνι Μάρσντεν στην κιθάρα, τον Ντον Έρεϊ στα πλήκτρα, τον Κλάιβ Τσέημεν στο μπάσο και τον Φρανκ Αϊέλο στα φωνητικά, κυκλοφορώντας την επιτυχία "Na Na Na".

RainbowΕπεξεργασία

Το 1975, έγινε μέλος των Rainbow του Ρίτσι Μπλάκμορ ηχογραφώντας τον ιδιαίτερα επιτυχημένο, χρυσό δίσκο "Rainbow Rising" και περιοδεύοντας σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συναυλίες στη Γερμανία ηχογραφήθηκαν και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το ζωντανό άλμπουμ "Rainbow On Stage", το πρώτο Top-10 άλμπουμ των Rainbow στην πατρίδα τους. Το 1978, ηχογράφησαν το "Long Live Rock 'n Roll", το οποίο περιείχε την ομώνυμη επιτυχία και τον "LA Connection". Το 1979, ο Πάουελ ηχογράφησε τον τελευταίο του δίσκο με τους Rainbow, το "Down to Earth", με το μικρόφωνο να αναλαμβάνει ο Γκράχαμ Μπονέτ στη θέση του Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Η τελευταία του συναυλία του με τους Rainbow ήταν στην εμφάνιση του συγκροτήματος ως πρώτο όνομα στο φεστιβάλ "Monsters of Rock", στο Ντόνινγκτον της Αγγλίας.

Μετά τους RainbowΕπεξεργασία

Το 1981, ηχογράφησε με τον Γκράχαμ Μπονέτ το δίσκο "Line Up", ο οποίος περιείχε την επιτυχία "Night Games". Στη συνέχεια εντάχθηκε στους Michael Schenker Group ηχογραφώντας τα άλμπουμ "M.S.G." και "One Night at Budokan" ενώ το 1982 αντικατέστησε τον Ίαν Πέις στους Whitesnake, με τους οποίους κυκλοφόρησε το "Slide it in" το 1984. Το 1985 ηχογράφησε το πρώτο άλμπουμ των Phenomena και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στους ELP, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε Emerson, Lake & Powell, κυκλοφορώντας τον ομώνυμο δίσκο (# 23 στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Το 1987, σχημάτισε τους Forcefield, ενώ δύο χρόνια αργότερα έπαιξε με τον Γκάρι Μουρ στο δίσκο "After the War". Στα τέλη του 1988 ο Πάουελ εντάχθηκε στους Black Sabbath, ηχογραφώντας τα άλμπουμ "Headless Cross" και "TYR". Το 1992 ξανασχημάτισε το προσωπικό του συγκρότημα και συνεργάστηκε με τον Μπράιαν Μέι για το προσωπικό του άλμπουμ, "Back to the Light", ενώ περιόδευσαν μαζί ανοίγοντας συναυλίες των Guns N' Roses.

Το 1995, κυκλοφόρησε το δίσκο "Forbidden" με τους Black Sabbath και το 1997 το "Facing the Animal" με τον Yngwie Malmsteen.

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Ο Πάουελ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 5 Απριλίου 1998, καθώς οδηγούσε με ταχύτητα 167 χιλιομέτρων την ώρα στον αυτοκινητόδρομο του Μπρίστολ, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

με τον Τζεφ ΜπεκΕπεξεργασία

  • 1971: Rough & Ready
  • 1972: Jeff Beck Group

Προσωπικά άλμπουμΕπεξεργασία

  • 1973: Dance with the Devil
  • 1979: Over the Top
  • 1981: Tilt
  • 1983: Octopuss
  • 1987: Super Drumming (με τον Πητ Γιορκ)
  • 1992: The Drums Are Back
  • 1999: Especially for You
  • 2006: Edge of the World (με τον Γκλεν Τίπτον και τον Τζον Έντγουιστλ)

με τους RainbowΕπεξεργασία

με τον Μπέρνι ΜάρσντενΕπεξεργασία

  • 1979: And About Time Too
  • 1981: Look at Me Now

με τους Michael Schenker GroupΕπεξεργασία

  • 1981: M.S.G.
  • 1982: One Night at Budokan

με τους ELPΕπεξεργασία

με τους ForcefieldΕπεξεργασία

  • 1987: Forcefield I
  • 1988: Forcefield II
  • 1989: To Oz and Back
  • 1991: Let the Wild Run Free
  • 1992: Instrumentals

με τους Black SabbathΕπεξεργασία

με τον Μπράιαν ΜέιΕπεξεργασία

  • 1992: Back to the Light
  • 1994: Live at the Brixton Academy
  • 1998: Another World

Άλλες συνεργασίεςΕπεξεργασία

  • 1971: Clowns – Ed Welch
  • 1972: A Writer of Songs – Harvey Andrews
  • 1972: Clotho's Web – Julie Felix
  • 1973: Cosmic Wheels – Donovan
  • 1973: Bedlam – Bedlam
  • 1973: You and MeChick Churchill
  • 1973: Nigel Lived – Murray Head
  • 1974: First of the Big BandsTony Ashton / Jon Lord
  • 1975: Peter & The Wolf – Various
  • 1975: Every Word You Say (Is Written Down) – Peter Sarstedt
  • 1975: The First Starring Role – Bob Sargeant
  • 1976: Fourteen Greatest Hits – Hot Chocolate
  • 1981: Line UpGraham Bonnet
  • 1982: Before I ForgetJon Lord
  • 1982: Pictures at ElevenRobert Plant
  • 1984: Slide It InWhitesnake
  • 1985: Phenomena – Phenomena
  • 1985: Under a Raging MoonRoger Daltrey
  • 1987: Who the Am Dam – Boys Don't Cry
  • 1987: Sanne Salomonsen – Sanne Salomonsen
  • 1988: Long Cold WinterCinderella
  • 1988: Southern Region Breakdown – James Darby
  • 1988: K.2.Don Airey
  • 1989: After the WarGary Moore
  • 1989: Timewatch – Minute by Minute
  • 1995: The Music of Jimi Hendrix – Various
  • 1997: Baptism of FireGlenn Tipton
  • 1997: Splinter GroupPeter Green
  • 1997: SAS Band – SAS Band
  • 1997: Facing the AnimalYngwie Malmsteen

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία