Μαρίκα Κρεβατά

Ελληνίδα ηθοποιός
(Ανακατεύθυνση από Μαρίκα Κρεββατά)

Η Μαρίκα Κρεββατά (Αθήνα 12 Ιουνίου 1910 - 14 Σεπτεμβρίου 1994) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Μαρίκα Κρεββατά
Γέννηση12 Ιουνίου 1910
Αθήνα
Θάνατος14 Σεπτεμβρίου 1994 (84 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΓιώργος Γαβριηλίδης (έως 1982) και Άγγελος Μαυρόπουλος
ΤέκναΓκέλυ Μαυροπούλου
Είδος τέχνηςηθοποιός

Βιογραφία

Επεξεργασία

Ήταν κόρη του Σταμάτη Κρεββατά (μουσικού) και της Σοφίας (επίσης ηθοποιού - στην Κωνσταντινούπολη, το γένος Παντελιάδη). Σε ηλικία 2 ετών έχασε τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, Θάλεια. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο περισσότερο για να μη μένει μόνη στο σπίτι. Στην αρχή λάμβανε μέρος σε θιάσους που έκαναν τουρνέ στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και σε παιδικές παραστάσεις όπως στη "Δασκαλίτσα" του Νικοντέμι κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Αργότερα εμφανίζεται στο θίασο οπερέτας του Γεωργίου Ξύδη, όμως η πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική της εμφάνιση ήταν στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα.

Η καλλιτεχνική της αναγνώριση υπήρξε γρήγορη. Μετά από κάποιες ακόμη περιοδείες θιάσων όπως του Μάνου Φιλιππίδη το όνομά της γίνεται γνωστό στα μουσικά θέατρα της τότε Αθήνας φθάνοντας πλέον να ερμηνεύει την Εύα στην ομώνυμη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ.

Η Μαρίκα Κρεβατά ήταν εκείνη που λανσάρησε το "Πιπίτσα" από το ομώνυμο έργο των Γιάννη Πρινέα - Στάθη Μάστορα:

Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα,
απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι
να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι!
Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα,
θα μας πεθάνεις μα το ναί
αφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ!

Προσωπική ζωή

Επεξεργασία

Στην αρχή της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Άγγελο Μαυρόπουλο, πρωταγωνιστή της οπερέτας, τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο της χωρίζει, ενώ έξι μήνες μετά γέννησε τη γνωστή μετέπειτα ηθοποιό Γκέλλυ Μαυροπούλου. Στη συνέχεια υπήρξε σύζυγος του επίσης ηθοποιού Γιώργου Γαβριηλίδη (που πέθανε το 1982), τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά.

Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπασχε από άνοια. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 Δελησταύρου και υιός Αμαλία Μαυρογιάννη
1959 Στουρνάρα 288 Κλειώ Ασημομύτη
Η Λίζα το 'σκασε Κολλάρου-Παπαδέα
Ο Ηλίας του 16ου Λουκία [1]
Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο κυρία Παπασταύρου [2]
1960 Το κλωτσοσκούφι [3] Θοδώρα Βένγκελη-Αγγελίδου
1961 Χαραμοφάηδες Μάγδα Σκαρμούτσου
1962 Όταν λείπει η γάτα κυρία Ζέμπερη
Εταιρεία θαυμάτων Δανάη [4]
1963 Ένας βλάκας... με πατέντα![5] Βαρβέρη
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης κυρία Μαρία
1964 Τα δίδυμα Λουίζα Χατζηφρύδη
Κόσμος και κοσμάκης Βιολέτα Καρτελή
Άλλος για το εκατομμύριο Ματίνα
Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα[6] κυρία Σταύρου
1965 Βάνα κυρία Δημητρίου
Εξιλέωση Μαρία
Ο μετανάστης προξενήτρα
Υιέ μου, υιέ μου Αμαλία Μαυρογιάννη
Ο ουρανοκατέβατος Θεανώ Μπιρμπιλοπούλου
Μια γυναίκα χωρίς ντροπή Ερασμία
Ο φτωχός εκατομμυριούχος Ειρήνη
1966 Η γυναίκα μου τρελάθηκε [3] Έλλη
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι κυρία Γεωργιάδου
Ο αδελφός μου ο τρελάρας κυρία Φαρνέζη
1967 Ο μόδιστρος Ερασμία
Ο ανακατωσούρας Θεώνη
1968 Ο πεθερόπληκτος Ολυμπία [7]
1969 Ο παραμυθάς Βεατρίκη Καραγιώργη
Ξύπνα, κορόιδο Ισμήνη Μπαρολέ
Η κόμισσα της φάμπρικας Δήμητρα Δελημάνη [8]
Ένας μάγκας στα σαλόνια Εύα Νικολάου
1970 Ο απίθανος Ολυμπία Καραλή
Ο παιχνιδιάρης Μαριάνθη
Ο ξεροκέφαλος Μαρία
Ο ακτύπητος χτυπήθηκε Αντιγόνη Παπαμάρκου
1971 Διακοπές στο Βιετνάμ [3] Ευλαμπία
1972 Ο πρίγκιπας της αγοράς Ζορζέτ
Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη Ανδρομάχη
1973 Ο αισιόδοξος Ρούλα Αντύπα
Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής Λουκία Σγουρού

Θεατρικές παραστάσεις

Επεξεργασία
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δώδεκα και πέντε Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Χρυσή φυλακή Άλις Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Πέλος Κατσέλης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «Long weekend στην Αιδηψό: Ρομαντικές βόλτες κάτω από τους φοίνικες, θαλασσοθεραπεία και μοναδικές εμπειρίες spa». Πρώτο Θέμα. 20 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  2. «Η Ελληνίδα Μάνα στο «Παλιό Εμπορικό Σινεμά»». The President. 11 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Μαρίκα Κρεββατά (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  4. «Η ταινία που η Μαρίκα Κρεβατά έπαιζε μαζί με τον πρώην και τον νυν σύζυγο της, την κόρη και τον γαμπρό της!». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 26 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  5. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «Ο ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ - Pathfinder TV». tv.pathfinder.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  8. «Pieria.tv – "Η κόμησσα της φάμπρικας" (Ελληνική Κωμωδία του 1969)». www.pieria.tv. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες", Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • www.retrodb.gr
  • www.90lepta.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία