Μαρίκα Τζιραλίδου

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Μαρίκα Τζιραλίδου (Νέα Φιλαδέλφεια 1943 - 4 Απριλίου 2005) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Μαρίκα Τζιραλίδου
Γέννηση1943
Νέα Φιλαδέλφεια, Ελλάδα
Θάνατος4 Απριλίου 2005
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςΘέατρο

Βιογραφικά στοιχεία Επεξεργασία

Εκανε σπουδές στη Δραματική Σχολή του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη.[1] Η σταδιοδρομία της στο θέατρο ξεκίνησε στα 23 της χρόνια και διήρκεσε συνολικά 36 χρόνια, ως το 2003.[2]

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους καταξιωμένους Eλληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους ενός ευρύτατα γνωστού και ξένου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε σε ταινίες και σίριαλ των Π. Bούλγαρη, K. Aριστόπουλου, Π. Kοκκινόπουλου, B. Bαφέα, M. Kαραμαγκιόλη, T. Ψαρά, Γ. Σμαραγδή, Δ. Σοφιανόπουλου, T. Mαρκετάκη, T. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάππα και άλλων.

Πέθανε από καρκίνο και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Συνεργασίες Επεξεργασία

Συνεργάστηκε επίσης με το θίασο του Φαίδωνα Γεωργίτση και της Μπέτυς Αρβανίτη, του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη («Διαμάντια και μπλουζ»), με την Εταιρεία Θεάτρου «Πράξη» στον «Μανδραγόρα», στις «Εκκλησιάζουσες» με τον Σ. Χατζάκη, κ.ά. Στο θέατρο του Γ. Αρμένη εκτός από τον «Θείο Βάνια» όπου ερμήνευσε τη Μαρία Βασίλιεβνα, τελευταίο της ρόλο, συνεργάστηκε στα «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, στην «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, κ.ά. Δούλεψε ακόμη με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι: Λ. Τριβιζάς, Σπ. Ευαγγελάτος, Γ. Χουβαρδάς, B. Παπαβασιλείου, I. Καμπανέλλης, Π. Μάτεσις, κ.ά.

Στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης εργάστηκε με τους: Π. Βούλγαρη, K. Αριστόπουλο, Π. Κοκκινόπουλο, B. Βαφέα, M. Καραμαγγιώλη, T. Ψαρρά, T. Μαρκετάκη, T. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάπα κ.ά.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος
1969 Ζαβολιές [3]
1972 Για λίγες μόνο παραστάσεις [4]
1981 Η κατάκτηση της Πηγής
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί [5]
1985 Πέτρινα χρόνια [6]
1995 Με μια κραυγή
2004 Η σκόνη που πέφτει [7]

Θεατρικές παραστάσεις Επεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Η Μάχη της Αθήνας: (Δεκέμβρης 1944) Ανοιχτό Θέατρο Θέατρο Σάτιρας Γιώργος Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1990/1991 Διαμάντια και μπλουζ Ελένη Θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου Θέατρο Αθήναιον Βασίλης Παπαβασιλείου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Κόκκινα φανάρια Μαντάμ Παρή Θέατρο Αλάμπρα Σταύρος Ξαρχάκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Μανδραγόρας Σωστράτη Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Ο Νηρέας ο Βάρας Κατερίνα Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη περιοδεία Εύα Κοταμανίδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2002/2003 Η κασέτα Βαγγελιώ Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη Γιώργος Αρμένης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. ΤΖΙΡΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΚΑ μια Φιλαδελφειώτισσα ηθοποιός από τον συνοικισμό
  2. Χάθηκε νωρίς η Μαρίκα Τζιραλίδου, kathimerini.gr, 6425, ανάκτηση 4-4-2016.
  3. «Βραδιά κινηματογράφου στη zougla.gr». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2023. 
  4. «Για λίγες μόνο παραστάσεις». www.shortfilm.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2023. 
  5. «Οι Δρόμοι της Αγάπης Είναι Νυχτερινοί». pathfinder. 
  6. Γκροσδάνης, Ιωάννης (2018). Έμφυλα πρότυπα στον ελληνικό κινηματογράφο: Η περίπτωση του δημιουργού Παντελή Βούλγαρη. Ρόδος: Πανεπιστήμιο Αιγαίου. σελ. 69. 
  7. «Greek Film Festival 2005». greekfilmfestival.com.au. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2023.