Περικλής Χριστοφορίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Περικλής Χριστοφορίδης (1907 - 30 Σεπτεμβρίου 1983) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός. Προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια του Πόντου, αφού τόσο ο πατέρας, όσο και ο παππούς του Περικλής, ήταν επίσης ηθοποιοί. Είναι ένας από τους δέκα ηθοποιούς με τις περισσότερες συμμετοχές στον ελληνικό κινηματογράφο.

Περικλής Χριστοφορίδης
Ο Περικλής Χριστοφορίδης
στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου
Η καφετζού
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1907
Τραπεζούντα
Θάνατος30  Σεπτεμβρίου 1983[1]
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου (από 1924)
ηθοποιός ταινιών (από 1929)
Οικογένεια
ΑδέλφιαΣτέλλα Χριστοφορίδη
ΣυγγενείςΤάκης Χριστοφορίδης (πρωτοξάδερφος)

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Το 1922 μετοίκησε στην Ελλάδα. Η θητεία του στις σκοτεινές αίθουσες υπήρξε από τις μακροβιότερες, από το 1929 μέχρι και το 1979, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως Η μπόρα του Δημήτρη Γαζιάδη (με συμπρωταγωνίστρια την Αλίκη Ιερωνύμου[2]) σε σενάριο του Παύλου Νιρβάνα (η οποία ήταν και η τελευταία βουβή ελληνική ταινία[3]) και το Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Ο παππούς και ο πατέρας του υπήρξαν επίσης ηθοποιοί, όπως και η αδερφή του Στέλλα, η οποία ήταν από τις πρώτες που έκανε κινηματογράφο με την ταινία Οι απάχηδες των Αθηνών (1950). Ο Περικλής Χριστοφορίδης έπαιξε σε αρκετές ταινίες μαζί με τον, επίσης ηθοποιό, ξάδελφό του Τάκη Χριστοφορίδη.

Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 30 Σεπτεμβρίου 1983. Η σορός του μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Αθήνα[4]. Κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας, την 1η Οκτωβρίου 1983.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογραφικές ταινίες
Έτος Τίτλος Ρόλος
1929 Η μπόρα [5] Παύλος
1939 Αγνούλα
1943 Η θύελλα πέρασε
1947 Μαρίνα [6] Σάλιακας
1948 Χαμένοι άγγελοι [6] Μιχάλης
1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν [6] Μπάμπης
1952 Ο γρουσούζης [6] Κώστας
1954 Το ποντικάκι φωνή
1956 Η άγνωστος [6] Γιαννάκης Σπίγγος
Η καφετζού [6] Ανδρέας Γιαβάσης / Ανδρέας Μπελίρης
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες αστυνόμος
Η θυσία της μάνας Ντάλας
1957 Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο [6] γιατρός
Ο μεγαλοκαρχαρίας Λαλάκης Μπιρμπίλης
1958 Η κυρά μας, η μαμή [6] διευθυντής ταχυδρομείου
Μια ζωή την έχουμε [6] Μανώλης
Ένας ήρως με παντούφλες υπουργός
Κάθε εμπόδιο για καλό Γιάννης Παπαδόπουλος
Οι καβγατζήδες
1959 Το παραστράτημα μιας αθώας άνδρας στον χορό
Άντρα θέλω με πυγμή Λάκης
Νταντά με το ζόρι Αντώνης Ρόκος
1960 Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες [6] Σπύρος
Το κλωτσοσκούφι [6] σερβιτόρος
Το μεγάλο κόλπο Βασιλόπουλος
Μανταλένα [6] Χαρίσης
1961 Οι 900... της Μαρίνας[7] Βουλευτής Δαμαλάς
Ζητείται ψεύτης [6] Άγης
Ευτυχώς…τρελλάθηκα![8] Ανάργυρος
Ο κατήφορος [6] Φίλιππας Κυριαζόπουλος
Ποια είναι η Μαργαρίτα; κοινοτάρχης
Το παιδί της πιάτσας θείος
Ο καλός μας άγγελος Ευτύχιος Κλάρας
1962 Η κυρία του κυρίου [6] Φίλιππος
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα [6] Μιλτιάδης Καραπετρόπουλος
Νόμος 4000 καθηγητής
Αμαρτωλές Τίμος Ανδρέου
Η νύφη το 'σκασε [6] Βαγγέλης Δημητρίου
Έγκλημα στην Ομόνοια αρχηγός συμμορίας
Το καρπουζάκι Απόστολος
Κατηγορούμενος ο έρως δικαστής
Κατρακύλισμα στον βούρκο Σταύρος
Του Κουτρούλη ο γάμος Κλωναράς
1963 Μερικοί το προτιμούν κρύο [6] Φαίδων
Ένα κορίτσι για δύο [6] Ηλίας Αρχοντόπουλος
Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο ξενοδόχος
Για λίγη στοργή Φώτης Ηλιάδης
1964 Κάτι να καίει [6] Νικολαΐδης
Οι κληρονόμοι [6] Περικλής Ζουμπουρδόγλου
Ένας μεγάλος έρωτας [6]
Ο εμίρης και ο κακομοίρης ξενοδόχος
Το δόλωμα [6] Καραστεφάνου
Δεσποινίς διευθυντής [6] καθηγητής Γεωργιάδης
Η χαρτοπαίχτρα [6] φίλος Ανδρέα
Ο καταφερτζής[9] διευθυντής τουριστικού γραφείου
Αν έχεις τύχη ξενοδόχος
Άλλος... για το εκατομμύριο Λεωνίδας Καρπίδης
Ένας ζόρικος δεκανέας Αλέκος Παπαδόπουλος
Οι επικίνδυνοι
1965 Κορίτσια για φίλημα [6] Γιώργος Ελευθερίου
Ο νικητής [10] Γεράσιμος Μαρκαντώνης
Μοντέρνα σταχτοπούτα[11] Περικλής
Αφήστε με να ζήσω
Εξιλέωση [12] Μανώλης Πετρόπουλος
Πόνεσα πολύ για σένα Βασίλης Οικονομόπουλος
Με ιδρώτα και δάκρυα κύριος Παπάζογλου
Τρεις καρδιές, ένας χτύπος Ανδρέας
1966 Ένα καράβι Παπαδόπουλοι Χαρίλαος
Φως... νερό... τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις[13] ζακυνθινός πελάτης
Χωρίσαμε ένα δειλινό κύριος Αργυρίου
Κάνε τον πόνο μου χαρά Ανδρέας Διαμαντάρας (Ανρί)
Μεγάλη μου αγάπη Φώντας
Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά Θανάσης
Ό,τι λάμπει είναι χρυσός Τέμπογλου
Σκλάβοι της μοίρας μπάρμαν
Χωρισμός
1967 Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 διευθυντής σχολής
Γαμπρός απ' το Λονδίνο [6] Περικλής Δημητρακόπουλος
Ο μόδιστρος Γιάννης Πασσαλής
Και ο Θεός έπλασε τους αγαθούς Μελισόβας
Απ' τα Ιεροσόλυμα με αγάπη υπάλληλος
Ο χαζομπαμπάς Σωτήρης
Η κοροϊδάρα Τέλης Μπίρκας
Το πλοίο της χαράς Γαρύφαλλος
Σήκω, χόρεψε συρτάκι Χαράλαμπος
Ανοιχτή επιστολή καθηγητής
Τρελλός παλαβός και Βέγγος αστυνόμος
Ένας απένταρος λεφτάς [14] Κώστας Καραμήτρος
1968 Ο ψεύτης [6] Κίμων Σωτηρόγλου
Ραντεβού με μια άγνωστη αστυνόμος
Ο Μικές παντρεύεται [6] Περικλής Μπουλντόζας
Για ποιον χτυπά η κουδούνα [6] Καψοκέφαλος
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος [15] πολύτεκνος
Ο πιο καλός ο μαθητής διευθυντής
Η ζηλιάρα διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας
Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο εφοριακός
Ο μπούφος Θέμος
Ο ναύτης του Αιγαίου ναύαρχος Κανακάρης
Ο μαχαραγιάς ξενοδόχος
Ταπεινός και καταφρονεμένος διευθυντής δισκογραφικής εταιρείας
Τα ξένα χέρια είναι πικρά Φωκάς
Ξεριζωμένη γενιά Τσερέπης
Αφροδίτη Παντελίδης
Ο μπακαλόγατος Χριστόφορος
Η ζωή ενός ανθρώπου Πετρωνάς
Ο φιγουρατζής
1969 Ξύπνα Βασίλη [6] Νίκος
Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ[16] διευθυντής σχολής
Ο φακίρης Σταμάτης Κόκορας θείος
Προκόπης ο απρόκοπος Η ώρα της αλήθειας
1970 Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές Καρολίδης
Η τύχη μου τρελάθηκε Μιχάλης Δέτσικας
Ο απίθανος [15] Απόστολος Χατζηλαζάρου
Όταν ήμουν 16 χρονών
Σε ικετεύω, αγάπη μου Μίχας
Καλάβρυτα 1821 πασάς
Ο τελευταίος αιχμάλωτος καταστηματάρχης
Η ζωή μου στα χέρια σου πατέρας Θύμιου
1971 Η ζαβολιάρα Φωτεινός
Κάτω οι άνδρες Πελοπίδας
1972 Η Ρένα είναι οφσάιντ [6] πρόεδρος Πρασιναϊκού
Η αμαρτία της ομορφιάς [6] γιατρός
Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης Λέων
1973 Θέμα συνειδήσεως [6] στέλεχος οργανισμού
Ο αστερισμός της Παρθένου [6] πατέρας
1979 Ταξίδι του μέλιτος [17] Στέλιος

Θεατρικές παραστάσεις Επεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δώδεκα και πέντε Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Το σπίτι των τεσσάρων κοριτσιών Πέτρος Θίασος Μίμη Φωτόπουλου - Ντίνου Ηλιόπουλου Θέατρο Κεντρικό Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Χρυσή φυλακή Αλέξης Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Δον Καμίλλο Φλουράτος Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Το έξυπνο πουλί Θανάσης Θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου Θέατρο Rex Ντίνος Ηλιόπουλος

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 169879607.
  2. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της 21 Νοεμβρίου 1929
  3. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς: "Ο Παύλος Νιρβάνας και η τελευταία βουβή ελληνική ταινία 'Η Μπόρα'" Ανακτήθηκε στις 21/11/2019
  4. Ελεύθερος Τύπος, Πέθανε ο ηθοποιός Περικλής Χριστοφορίδης, 1/10/1983.
  5. «Περικλής Χριστοφορίδης (1907-1983)». www.pontosnews.gr. 6 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 6,25 6,26 6,27 6,28 6,29 6,30 6,31 6,32 6,33 6,34 «Περικλής Χριστοφορίδης (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Οι 900... της Μαρίνας». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «Ευτυχώς…τρελάθηκα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  9. «Ο καταφερτζής». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023. 
  10. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος(Ο Νικητής) | TV100, 2022-04-18, https://fm100.gr/shows/single/o-ellinikos-kinimatografoso-nikitis, ανακτήθηκε στις 2022-12-26 
  11. «Μοντέρνα σταχτοπούτα'». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  12. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 100. 
  13. «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις (Δείτε ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  14. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». program.ert.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. 15,0 15,1 «Περικλής Χριστοφορίδης - Ταινίες». www.dvd-trailers.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 
  17. Μουστάκη, Μαρία (11 Ιουνίου 2019). «ΕΡΤ2 - ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Ταξίδι του μέλιτος» 16.06.2019». Γραφείο Τύπου ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία