Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Σμαρούλα Γιούλη (27 Ιανουαρίου 1930 - 7 Μαρτίου 2012) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Σμαρούλα Γιούλη
ΣΜΑΡΟΥΛΑ-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.jpg
Γέννηση27  Ιανουαρίου 1930
Θεσσαλονίκη
Θάνατος7  Μαρτίου 2012[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου και θεατρικός σκηνοθέτης
ΣύζυγοςΒαγγέλης Λιβαδάς (έως 2012)

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930 (σύμφωνα με το ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ 2019)[2]. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη[2]. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση, ως παιδί θαύμα, στην ταινία «Φωνή της καρδιάς», δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη. Το 1948 συμμετείχε στην επιθεώρηση των Σακελλάριου -Γιαννακόπουλου «Ανθρωποι, άνθρωποι» και στην κινηματογραφική ταινία "Χαμένοι Άγγελοι" του Νίκου Τσιφόρου[3]. Συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με τον σύζυγό της, Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασε πολλά ελληνικά και ξένα έργα.[4]

Τη δεκαετία του '80, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ.[5] Πέθανε στις 7 Μαρτίου 2012, περίπου τρεις μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της[2], σε ηλικία 78 ετών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1943 Η φωνή της καρδιάς[2]
1948 Χαμένοι άγγελοι
1949 Η τελευταία αποστολή
1950 Έλα στο θείο
1951 Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν
1952 Ο πύργος των ιπποτών
1953 Το σωφεράκι
1954 Άνεμος του μίσους

Το κορίτσι της γειτονιάς

1955 Το οργανάκι του Αττίκ

Γλέντι, λεφτά κι αγάπη

1956 Η καφετζού

Θυσία της μάνας

1957 Ο γυναικάς

Ο μεγαλοκαρχαριας

Ο πειρασμός

Ραντεβού με τον έρωτα

Της νύχτας τα καμώματα

1958 Ο λεφτάς

4 νύφες 1 γαμπρός

Κάθε εμπόδιο για καλό

1959 Στουρνάρα 288
1960 Νύχτες στο Μιραμάρε
1961 Φτωχαδάκια και λεφτάδες
1962 Ο Θόδωρος και το δίκαννο
1965 Μόνο για σένα

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1948 Άνθρωποι, άνθρωποι
1949 Καραντίνα στον έρωτα
1952 Χαρούμενα νιάτα
1956 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
1959 Άννα Φρανκ
1961 Ο Θόδωρος και το δίκανο
1962 Άνιμα νερά

Άνθη λεμονιάς

Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

1965 Μόνο για σένα
1969 Ο τρελός του λούνα παρκ
1973 Εκλογές, του Μποστ
1980 Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω
1982 Chicago
1986 Η μπανανία πάει σύννεφο
1988 Το αταίριαστο ζευγάρι
2001 Το τρίγωνο των Βερμούδων

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1990 Το αταίριαστο ζευγάρι ΕΤ1
1994 Sweet Charity ΑΝΤ1
2003 Η γυνή να φοβήται τον άνδρα ALPHA

ΠαραπομοπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0320456. Ανακτήθηκε στις 11  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Ποια ήταν η Σμαρούλα Γιούλη». iefimerida.gr. 7 Μαρτίου 2012. http://www.iefimerida.gr/news/40082/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018. 
  3. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 16 Ιουλίου 1948, σελ. 2 Ανακτήθηκε στις 16/7/2018
  4. ««Εφυγε» η Σμαρούλα Γιούλη». Ναυτεμπορική. 7 Μαρτίου 2012. http://www.naftemporiki.gr/story/391001/efuge-i-smaroula-giouli. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018. 
  5. «Πέθανε η Σμαρούλα Γιούλη». Το Βήμα. 7 Μαρτίου 2012. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=447255. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018.