Σούλη Σαμπάχ

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Αναστασία Χριστοδούλου (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 16 Φεβρουαρίου 1932 ), γνωστή κυρίως με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σούλη Σαμπάχ («φως της ανατολής, φως της αυγής» στα αραβικά) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

Σούλη Σαμπάχ
Σούλη Σαμπάχ.png
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1932[1]
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος (1932–1950)
Βασίλειο της Ελλάδας (1950–1973)
Ελλάδα (από 1973)
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΔημήτρης Νικολαΐδης (1955–1993)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου και η μητέρα της από τη Χίο. Τη δεκαετία του 1950 ήρθε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στο γνωστό κοσμικό κέντρο «Τζάκι». Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Μίμη Φωτόπουλο και Τζένη Καρέζη. Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις.

Ήταν σύζυγος του επίσης ηθοποιού Δημήτρη Νικολαΐδη. Μένει στην Αθήνα.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο [3] τσιγγάνα
1956 Η καφετζού [4] τραγουδίστρια
1957 Δελησταύρου και υιός
1958 Διακοπές στην Αίγινα
1960 Η αυγή του θριάμβου
1962 Ζήτω η τρέλα
Ο λουστράκος
1963 Το τυχερό πανταλόνι τσιγγάνα
1964 Αν έχεις τύχη Πολυξένη
Οι προικοθήρες Μαργαρώ
Η βίλα των οργίων [4] Λουκία
Θα σε κάνω βασίλισσα [5] Έλλη
Η γέφυρα της ευτυχίας τραγουδίστρια
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά Ελένη Καρρά
1966 Ο παπατρέχας Τερψιθέα Λαγού
1969 24 ώρες ζωντοχήρα [5] Άννα
1982 Πάτερ γκομένιος Ελπίδα
1986 Καρέ του έρωτα
Αναρχικές καλόγριες
Ένα τρελό τρελό μούτρο Ανδρεάδη
Τρεις άντρες στο κρεβάτι μου Αφροδίτη
1987 Βασίλισσα της ρέγγας μάντισσα
Μια νύχτα στο τμήμα ηθών
1989 Προσπαθώ, αλλά τίποτα Ισμήνη
2009 Σούλα έλα ξανά μητέρα Μανώλη

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971-1972 Ο κύριος η κυρία και η μαμά ΥΕΝΕΔ Πρωταγωνιστικός ρόλος
1972 Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός ΕΙΡΤ κυρία Δελαφόρτε
1972-1973 Ιστορίες της νύχτας ΕΙΡΤ
1975-1977 Η γειτονιά μας ΥΕΝΕΔ κυρία Σκερδεμπέ
1980-1981 Το ημερολόγιο ενός θυρωρού ΥΕΝΕΔ
1983 Ορκιστείτε παρακαλώ ΥΕΝΕΔ Ερασμία Επεισόδιο: "Σάντζαλα μάντζαλα"
1984 ΕΡΤ2 Ηλέκτρα Επεισόδιο: "Η γούνα"
1986-1987 ΕΡΤ2 διάφοροι ρόλοι 6 επεισόδια
1994 Άρχεται η συνεδρίασις ΕΤ2 Θεοδώρα Επεισόδιο: "Οι ωραίοι έχουν χρέη"
1995 Η καλή πεθερά ANT1 Καρανίκου Επεισόδια: "Το τάμα του Φώτη" & "Απρόσκλητος επισκέπτης"
1996 Καλά ξεμπερδέματα ANT1 1 επεισόδιο
Πάτερ ημών ANT1 μητέρα Ελένης Επεισόδιο: "Και ξανά προς τη δόξα τραβά"
2000-2001 Παππούδες εν δράσει ΕΤ1 Ρόζα Πρωταγωνιστικός ρόλος
2002-2004 Κλείσε τα μάτια MEGA γιαγιά
2004 Σαν τον σκύλο με τη γάτα ANT1 Ζωζώ 1 επεισόδιο
2004-2005 Βελούδο από μετάξι ALPHA Ελισάβετ Απέργη Πρωταγωνιστικός ρόλος
2005 Το κόκκινο δωμάτιο MEGA Θεανώ Επεισόδιο: "Οι Κομπάρσοι"
2006-2007 Ήρθε κι έδεσε MEGA Ευδοξία Λεβέντη Πρωταγωνιστικός ρόλος
2007 Safe Sex TV Stories MEGA Ανθούλα Επεισόδιο: "Πρακτορείο Άδωνις"
2008 Ιατρικό απόρρητο ANT1 Ρίτα Λάσκου 1 επεισόδιο

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • 90lepta
  • Θόδωρος Έξαρχός, ‘Έλληνες Ηθοποιοί‘

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία