Άνοιγμα κυρίου μενού

Τζον Κέιλ

Ουαλός μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός

Ο Τζον Κέιλ (John Davies Cale, 9 Μαρτίου 1942 - ...) είναι Ουαλός μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός. Ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Velvet Underground. Είναι τιμημένος από το Τάγμα Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τζον Κέιλ
John-cale.jpg
Γέννηση9  Μαρτίου 1942[1][2][3]
Garnant[4]
ΚατοικίαGarnant (1942–1963)
Νέα Υόρκη (1963–1971)
Λος Άντζελες[5]
Λονδίνο
ΕθνικότηταΟυαλλοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Γκόλντσμιθ του Λονδίνου (1960, 1963) και Ammanford Grammar School
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός[6], μουσικός παραγωγός[7], ηθοποιός[8], στιχουργός[9], αυτοβιογράφος[10], μοντέλο[11], ηθοποιός ταινιών[12], ηθοποιός τηλεόρασης[13], music arranger[14], πειραματικός μουσικός[15], πιανίστας και συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες
ΣύζυγοςBetsey Johnson (1968–1971), Cynthia Wells (1971–1975) και Risé Cale (1981–1997)
ΣύντροφοςClaudia Gould (1997–neznámá hodnota), Jane Friedman (Δεκαετία του 1970 – Δεκαετία του 1980) και Nita Scott
ΤέκναEden Cale[16][17]
ΓονείςWilliam Arthur George Cale[18] και Margaret Davies[19]
ΚίνημαFluxus
ΌργαναΒιόλα[2][20], πιάνο[21][20], Πληκτροφόρο[22], Μπάσο[2][20], κιθάρα[22][20], εκκλησιαστικό όργανο[23], Συνθεσάιζερ[24], electric viola[25], Ηλεκτρική κιθάρα[26], Ακουστική κιθάρα[27], Τσελέστα[28], Hammond organ[28], Αρμόνιο[20], church organ[29], drum machine[30], Κρουστά μουσικά όργανα[30], Τσέμπαλο[31], Ξυλόφωνο[24], μαρίμπα[24], triangle[24], glockenspiel[32], cabasa[32], ηλεκτρικό πιάνο[32][33], sampler[34], jingle bell[35], sarinda, baritone guitar[36], clavinet[37], mellotron[38] και Ηλεκτρονικά πλήκτρα
Είδος τέχνηςexperimental rock[1], Εναλλακτική ροκ[1], Art rock[1], ποπ ροκ[39], folk rock[40], drone music[41], protopunk[1], avant-garde music[42], spoken word[43], κλασική μουσική[44], Ροκ μουσική[45] και κινηματογραφική μουσική
Καλλιτεχνικά ρεύματαFluxus
Σημαντικά έργαParis 1919[46] και Music for a New Society
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, επίτιμος διδάκτορας, επίτιμος διδάκτορας, Człowiek ze Złotym Uchem και Rock and Roll Hall of Fame
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Αποχώρησε από το συγκρότημα το 1968 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει γύρω στα 30 άλμπουμ. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα και έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Velvet Underground το 1996.


Πίνακας περιεχομένων

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Ο Κέιλ παντρεύτηκε το 1968 με τη σχεδιάστρια μόδας Μπέτσι Τζόνσον.[47] Το ζευγάρι χώρισε σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά.[48]

Το 1971, ο Κέιλ γνώρισε τη Σίνθια ("Σίντι" Ουέλς, περισσότερο γνωστή ως Miss Cindy των The GTOs.[49] Χώρισαν το 1975.[50]

Στις 6 Οκτωβρίου 1981, ο Κέιλ παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, Ριζέ Ιρουσάλμι.[51] Έχουν ένα παιδί, γεννημένο το 1985.[52] ΟΙ δυο τους πήραν διαζύγιο το 1997.[53]

Σήμερα κατοικεί στο Λος Άντζελες.


ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Σόλο άλμπουμΕπεξεργασία

  • 1970 : Vintage Violence
  • 1972 : The Academy in Peril
  • 1973 : Paris 1919
  • 1974 : Fear
  • 1975 : Slow Dazzle
  • 1975 : Helen of Troy
  • 1981 : Honi Soit
  • 1982 : Music for a New Society
  • 1983 : Caribbean Sunset
  • 1985 : Artificial Intelligence
  • 1989 : Words for the Dying
  • 1996 : Walking on Locusts
  • 2003 : HoboSapiens
  • 2005 : blackAcetate
  • 2012 : Shifty Adventures in Nookie Wood
  • 2016 : M:FANS

Στούντιο άλμπουμ με συνεργάτεςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 www.allmusic.com/artist/john-cale-mn0000224638/biography. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 www.britannica.com/EBchecked/topic/624990/the-Velvet-Underground. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  3. (Αγγλικά) SNAC. w6m62g1g. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Richie Unterberger: «John Cale». (Αγγλικά) AllMusic. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  5. «John Cale Q&A: ‘Rock‘n’roll is still a guide for youth’». (Αγγλικά) The Times. 30  Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13  Φεβρουαρίου 2015.
  6. «John Cale on Lou Reed: 'We Have the Best of Our Fury Laid Out on Vinyl'». 28  Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  7. «A Stunningly Diverse Selection of Great Records Produced by John Cale». (Αγγλικά) 15  Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  8. Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 169. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  9. www.discogs.com/John-Cale-Artificial-Intelligence/release/1079842.
  10. Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 199. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  11. Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 238.
  12. www.critikat.com/actualite-cine/critique/salamandra.html. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2015.
  13. Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 180. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  14. Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 120.
  15. 18  Μαΐου 2012. www.wnur.org/terry-riley-john-cale-the-hall-of-mirrors-in-the-palace-at-versailles/. Ανακτήθηκε στις 15  Μαρτίου 2015.
  16. www.independent.co.uk/news/people/profiles/john-cale-the-long-reign-of-the-alternative-prince-of-wales-1913013.html. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  17. Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 212.
  18. 18,0 18,1 Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 203.
  19. 19,0 19,1 Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 24. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 128.
  21. www.headheritage.co.uk/unsung/thebookofseth/john-cale-fear.
  22. 22,0 22,1 soundcheck.wnyc.org/story/243352-john-cale/. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  23. pitchfork.com/reviews/albums/1223-sun-blindness-music/. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 www.discogs.com/Nico-The-End/release/1172579.
  25. www.rollingstone.com/music/artists/john-cale/biography. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  26. www.thelineofbestfit.com/reviews/live-reviews/john-cale-royal-festival-hall-london-131012-111655.
  27. www.mtv.com/news/507425/john-cales-15-minutes-in-tokyo/.
  28. 28,0 28,1 Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 81. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  29. Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 21. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  30. 30,0 30,1 www.discogs.com/John-Cale-Shifty-Adventures-In-Nookie-Wood/release/4873233.
  31. www.discogs.com/John-Cale-Terry-Riley-Church-Of-Anthrax/release/285275.
  32. 32,0 32,1 32,2 www.discogs.com/Nico-The-End/release/222339.
  33. Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 144. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
  34. www.discogs.com/John-Cale-Hobo-Sapiens/release/1795816.
  35. louderthanwar.com/john-cale-conflict-catalysis-productions-arrangements-1966-2006-album-review/.
  36. Discogs. www.discogs.com/Made-For-TV-So-Afraid-Of-The-Russians-Unknown-Soldier/release/847989. Ανακτήθηκε στις 15  Μαρτίου 2015.
  37. Discogs. www.discogs.com/Julie-Covington-Julie-Covington/release/3419371. Ανακτήθηκε στις 15  Μαρτίου 2015.
  38. werksman.home.xs4all.nl/cale/guest/.
  39. www.furious.com/perfect/johncale2.html. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  40. www.music.ucla.edu/john-cale-at-uclas-royce-hall. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  41. www.thetimes.co.uk/tto/arts/music/article4076251.ece. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  42. www.indyweek.com/indyweek/at-71-john-cale-is-a-still-vital-living-legend-of-avant-garde/Content?oid=3711188. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  43. www.axs.com/john-cale-s-contributions-to-music-history-velvet-underground-and-hall-23829. Ανακτήθηκε στις 11  Φεβρουαρίου 2015.
  44. Richie Unterberger: «John Cale». (Αγγλικά) AllMusic. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  45. «Brussels Summer Festival: John Cale». Ανακτήθηκε στις 14  Μαρτίου 2015.
  46. pitchfork.com/reviews/albums/9356-paris-1919/. Ανακτήθηκε στις 10  Φεβρουαρίου 2015.
  47. Schneider, Jason (November 2005). «John Cale The Velvet Evolver». Exclaim!. http://exclaim.ca/articles/timeline.aspx?csid1=75. Ανακτήθηκε στις 6-4-2013. 
  48. Simon Prince (28-2-2010). «John Cale: The long reign of the alternative Prince of Wales». The Independent. Ανακτήθηκε στις 6-4-2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  49. Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 82
  50. Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1975."
  51. Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1981."
  52. Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1985."
  53. Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 197

ΑναφορέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John Cale της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).