Ο Τζορτζ Μάικλ (αγγλικά: George Michael, πραγματικό όνομα: Georgios Kyriacos Panayiotou, 25 Ιουνίου 1963 - 25 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός παραγωγός.[27] Έγινε παγκοσμίως γνωστός κυρίως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990, ενώ θεωρείται ακόμα και μετά θάνατον σημαντικό ταλέντο στη μουσική και διέθετε μεγάλο φωνητικό εύρος.[28] Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως σόουλ τραγουδιστής, αν και το έργο του είναι πιο κοντά στην ποπ παρά τη σόουλ.[29] Έχει πουλήσει περισσότερους από 125 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.[30]

Τζορτζ Μάικλ
George Michael (2011).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
George Michael (Αγγλικά)
Όνομα γεννήσεωςGeorgios Kyriacos Panayiotou
Γέννηση25  Ιουνίου 1963[1][2][3][4][5][6][7][8]
East Finchley[9][10]
Θάνατος25  Δεκεμβρίου 2016[11][2][3][4][5][6][7][8]
Goring-on-Thames[11]
Αιτία θανάτουδιατατική μυοκαρδιοπάθεια[12] και fatty liver disease[12]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[13]
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Χάιγκεϊτ
ΚατοικίαKingsbury
Radlett
Goring-on-Thames
ΨευδώνυμοGeorge Michael
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο[14]
Θρησκείααθεϊσμός[15]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[16]
ΣπουδέςBushey Meads School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
τραγουδοποιός
multi-instrumentalist[17][18]
μουσικός παραγωγός[19][20][21]
στιχουργός
συνθέτης
τραγουδιστής-τραγουδοποιός[22][23][24]
μουσικός ηχογραφήσεων[25]
Αξιοσημείωτο έργοWake Me Up Before You Go-Go
Faith
Careless Whisper
Last Christmas
Περίοδος ακμής1981 - 2016
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑμερικανικό Μουσικό Βραβείο Καλύτερου σόουλ/R&B άλμπουμ (1989)
βραβείο Γκράμι (1988)
Βραβεία BRIT (1991)
Βραβεία BRIT (2003)
Βραβεία BRIT (1986)
βραβείο Γκράμι (1989)
Βραβεία BRIT (1985)
Βραβεία BRIT (1988)
Βραβεία BRIT (1997)
Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου πρωτότυπου τραγουδιού (1988)[26]
Ιστότοπος
georgemichael.com
Υπογραφή
George-michael-autograph.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πρώιμα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου του 1963) και βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, με το όνομα Γεώργιος-Μιχαήλ Κυριάκου Παναγιώτου.[31][32] Ο πατέρας του Κυριάκος Παναγιώτου ήταν Κύπριος εστιάτορας και πρώην αστυνομικός που μετακόμισε στο Λονδίνο προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950[33] και η μητέρα του, Λέσλι Χάρισον (1937-1997), ήταν Αγγλίδα χορεύτρια.[34] Τα μουσικά είδη που ακολουθούσε ήταν τα pop, r&b, post disco και soul(blue-eyed soul).

ΚαριέραΕπεξεργασία

 
Ο Τζορτζ Μάικλ στο Faith World Tour το 1988.

Οι πρώτες μουσικές επιτυχίες του ήταν με το μουσικό δίδυμο Wham!, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Άντριου Ρίτζλεϊ το 1981. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος Fantastic έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, Make it Big το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ, Careless Whisper, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες. Επίσης, ήταν μέλος του συγκροτήματος BandAid, το οποίο τραγούδησε το Do They Know It's Christmas?. Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος σόλο δίσκος του, Faith, που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[35] Ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων έξι Βραβείων Brit, πέντε MTV Video Music Awards, ενός βραβείου MTV Europe Music Awards, τεσσάρων American Music Awards, δύο Βραβείων Γκράμι[36][37] και άλλα. Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα τραγούδια παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004.[38] Κατά τα έτη 2006 έως 2008, ο Τζορτζ Μάικλ πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία 25 Live tour.

Ο Τζόρτζ Μάικλ είχε συνεργαστεί και τραγουδήσει και με άλλους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως: Γουίτνεϊ Χιούστον, Έλτον Τζον, Ρόμπι Γουίλιαμς, Τζάνετ Τζάκσον, Μαίρη Τζ. Μπλάιζ, Bono, Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Μαντόνα, Μπιγιονσέ, Band Aid, Αρίθα Φράνκλιν, Queen, Boy George, Αντέλ, Λουτσιάνο Παβαρόττι, Ντέιβιντ Μπόουι, Άνι Λένοξ, Στίβι Γουόντερ, Ρέι Τσαρλς, Τόνι Μπένετ και άλλους.

Στις 14 Μαρτίου του 2014, κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο Symphonica, το οποίο έκανε ντεμπούτο φτάνοντας στην πρώτη θέση των τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Aπό τα νεανικά του χρόνια, είχε δηλώσει στον στενό φιλικό του κύκλο ότι ήταν bisexual, κάτι που είχε παραμείνει κρυφό απ' όλους. Το 1998, ο Τζορτζ Μάικλ ανακοίνωσε και παραδέχτηκε τελικά ότι ήταν ομοφυλόφιλος, μετά τη σύλληψή του για άσεμνη συμπεριφορά στις 7 Απριλίου, σε δημόσια τουαλέτα στο Λος Άντζελες.[39] Το 2006, συνελήφθη πρώτη φορά για κατοχή παράνομων ουσιών (φαρμάκων), κατηγορίας C.[40] Στις 24 Αυγούστου 2010, παραδέχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών[41] και στις 14 Σεπτεμβρίου καταδικάστηκε σε 8 εβδομάδες φυλάκισης, πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οδήγησης.[42][43] Απελευθερώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο.[44] Το 2011, ο Τζορτζ Μάικλ παραλίγο να πεθάνει από πνευμονία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης.

Πολιτική και φιλανθρωπική δράσηΕπεξεργασία

 
Ο Τζορτζ Μάικλ το 2012.

Ο Τζορτζ Μάικλ είχε πολιτική δράση και κυρίως αριστερά εώς ακροαριστερά πολιτικά φρονήματα. Το 1984 είχε συμμετάσχει στο Band Aid, με το τραγούδι Do They Know It's Christmas?, μαζί με τους: Bono, Στινγκ, Μπόι Τζορτζ, Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Φρέντι Μέρκιουρι, Ντέιβιντ Μπόουι, Άνταμ Κλέιτον, Άνι Λένοξ και τον Πολ Γιανγκ. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στάλθηκαν στην Αφρική για βοήθεια. Επίσης, είχε συμμετάσχει στον αγώνα των ανθρακωρύχων το 1984-1985, υποστηρίζοντάς τους ανοιχτά, δίνοντας και μια συναυλία, στην οποία παρουσίασε το τραγούδι που είχε γράψει ειδικά γι' αυτούς.[45] Από το 2001, επέκρινε την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2002, είχε αντισταθεί σθεναρά κατά του πολέμου στο Ιράκ, επικρίνοντας σφοδρά τον Τζόρτζ Μπους και τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δημιουργώντας παράλληλα το τραγούδι ''Shoot the Dog''.

Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε κάνει μεγάλες φιλανθρωπικές πράξεις ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας οικονομικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την καταπολέμηση του AIDS, δίνοντας μεγάλα ποσά από την περιουσία του, δωρίζοντας πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια του και βοηθώντας κόσμο με προβλήματα, κάτι που δεν κοινοποιούσε δημοσίως και αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό του.

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Σύμφωνα με τον παραγωγό του, ο Τζορτζ Μάικλ απεβίωσε στο σπίτι του στο Γκόρινγκ του Οξφορντσάιρ της Αγγλίας, σε ηλικία 53 ετών, στις 25 Δεκεμβρίου του 2016.[46] Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, πέθανε από φυσικά αιτία, καθώς έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδα και ηπατική στεάτωση (λιπώδες ήπαρ).[47] Κηδεύτηκε τρεις μήνες μετά τον θάνατο του, στις 29 Μαρτίου 2017, στο κοιμητήριο Highgate West του βόρειου Λονδίνου.[48]

ΒραβεύσειςΕπεξεργασία

Βραβείο Νίκες Υποψηφιότητες
American Music Awards 4 7
Billboard Music Awards 1 2
BRIT Awards 6 20
Grammy Awards 2 8
Danish Music Awards 2 2
Danish Grammy Awards 1 2
MTV Video Music Awards 5 16
MTV Europe Music Awards 1 6
Ivor Novello Awards 6 11
Silver Clef Awards 1 1
Hungarian Music Awards 2 4
Music Week Awards UK 1 1
Music Video Production Awards 2 5
UK Music Video Awards 1 1
GAFFA Awards 1 1

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Ως μέλος των Wham!:

  • Club Tropicana, 1983
  • Fantastic, 1983
  • Make it Big, 1984

Ως σόλο καλλιτέχνης:

  • Faith, 1987
  • Listen Without Prejudice Vol. 1, 1990
  • Five Live, 1993
  • Older, 1996
  • Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael, 1998
  • Songs from the Last Century, 1999
  • Patience, 2004
  • Twenty Five, 2006
  • Symphonica, 2014

ΠεριοδείεςΕπεξεργασία

  • Faith World Tour (1988–89)
  • Cover to Cover (1991)
  • 25 Live (2006–08)
  • George Michael Live in Australia (2010)
  • Symphonica Tour (2011–12)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/George-Michael. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 174391357. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 (Αγγλικά) Discogs. 32990. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 5,2 Dutch Top 40. george-michael. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 6,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. michael-george.
  7. 7,0 7,1 7,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. 140003414.
  8. 8,0 8,1 8,2 GeneaStar. panayiotoug.
  9. www.theguardian.com/music/georgemichael.
  10. www.maniadb.com/artist/122005?o=d&d=s.
  11. 11,0 11,1 «Ex-Wham singer George Michael dies». (Βρετανικά αγγλικά) BBC News Online. 25  Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25  Δεκεμβρίου 2016.
  12. 12,0 12,1 www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-39193367.
  13. www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-39193367.
  14. www.bbc.co.uk/news/in-pictures-19243022.
  15. www.beliefnet.com/celebrity-faith-database/m/george-michael.aspx.
  16. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb140003414. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  17. www.golyr.de/george-michael/index-4975.html.
  18. www.duduki.net/cgi-bin/performer?id=P_7afc5c065c04a123&s=p.
  19. www.discogs.com/Deon-Estus-Spell/release/1372902.
  20. www.allmusic.com/album/symphonica-mw0002614434/credits.
  21. www.allmusic.com/album/release/symphonica-deluxe-edition-mr0004085652/credits.
  22. www.nndb.com/company/371/000058197/.
  23. www.nndb.com/crime/314/000043185/.
  24. www.nndb.com/people/922/000025847/.
  25. Ανακτήθηκε στις 14  Μαρτίου 2020.
  26. razzies.com/asp/content/XcNewsPlus.asp?cmd=view&articleid=27. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2019.
  27. «George Michael: Is it time the English were more afraid of God?». Advocate.com. 21 Ιουνίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2009. 
  28. Deming, Mark. «George Michael». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2013. 
  29. Unterberger, Richie; και άλλοι. (2002). All Music Guide to Rock: The Definitive Guide to Rock, Pop, and Soul. Hal Leonard Corporation. σελ. 1325. ISBN 087930653X. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2013. 
  30. «George Michael Dies at 53». Billboard. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  31. Biography George Michael: The Making of a Superstar Bruce Dessau, Sidgwick & Jackson, London 1989
  32. «Official George Michael Website | History». web.archive.org. 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  33. «George Michael - Star Snapshot». www.female.com.au (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  34. Thorpe, Vanessa (2014-03-16). «George Michael: the superstar who doesn't take life too seriously | Observer profile» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/theobserver/2014/mar/16/george-michael-not-taking-life-seriously. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  35. «George Michael: A colourful life» (στα αγγλικά). 2010-09-14. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-11302224. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  36. «Rock On The Net: George Michael». www.rockonthenet.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  37. Brown, Mark (2006-04-21). «He is the last transcendent world pop star, and it's a shame his problems have restrained his musical output» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/music/2006/apr/21/popandrock1. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  38. «George Michael dominates airwaves» (στα αγγλικά). 2004-04-28. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3666541.stm. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  39. «George Michael». Biography (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  40. Cohen, Benjamin (27 February 2006). «George Michael: "arrest my own stupid fault"». Pink News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-08-25. https://web.archive.org/web/20090825033720/http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-626.html. Ανακτήθηκε στις 20 November 2009. 
  41. «Michael admits drug crash charge» (στα αγγλικά). 2010-08-24. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-11070361. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  42. «George Michael sentenced to jail» (στα αγγλικά). 2010-09-14. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-11299938. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  43. «George Michael jailed for eight weeks» (στα αγγλικά). 2010-09-14. ISSN 0307-1235. https://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/8002310/George-Michael-jailed-for-eight-weeks.html. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  44. «George Michael released from prison» (στα αγγλικά). 2010-10-11. ISSN 0307-1235. https://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/8055522/George-Michael-released-from-prison.html. Ανακτήθηκε στις 2019-11-27. 
  45. Καρνής, Λουκάς. «Tζορτζ Μάικλ: το κομμουνιστικό παρελθόν του στο φως». CNN.gr. http://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/60607/tzortz-maikl-to-kommoynistiko-parelthon-toy-sto-fos. Ανακτήθηκε στις 2016-12-29. 
  46. «Θρήνος για τον Τζορτζ Μάικλ - "Έφυγε" στα 53 του ο θρύλος της ποπ - ΦΩΤΟ». www.enikos.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  47. Newsroom (7 Μαρτίου 2017). «Tζορτζ Μάικλ: Στη δημοσιότητα τα αίτια θανάτου του». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 
  48. Newsroom. «Έγινε σήμερα κηδεία του Τζορτζ Μάικλ». Documento. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία