Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Χρήστος Σύρπος ή γνωστότερος ως Χρηστάκης (1924 - 1 Ιουνίου 1981) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, διάσημος για τα τραγούδια του «Τα μπαγλαμαδάκια», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί» και «Έμαθα πως είσαι μάγκας».

Χρήστος Σύρπος
Γέννηση 1924
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 1 Ιουνίου 1981
Θεσσαλονίκη
Εθνικότητα Ελληνική
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα τραγουδιστής
Όργανα φωνή
Είδος τέχνης Τραγουδιστής, συνθέτης
Καλλιτεχνικά ρεύματα Λαϊκό τραγούδι

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 αλλά μεγάλωσε στη Δράμα, όπου άσκησε το επάγγελμα του υδραυλικού. Στον χώρο του τραγουδιού μπήκε με την προτροπή και την βοήθεια του ρεμπέτη Κώστα Καπλάνη. Το διάστημα 1950-1967 τραγουδούσε ως δεύτερη φωνή και έπαιζε κιθάρα και μπαγλαμαδάκι δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού (Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια κ.ά.). Έκανε μεγάλη επιτυχία μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60 με το «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ» των Στ. Ζαφειρίου-Π. Γαβαλά. Στη συνέχεια, με τη χαρακτηριστική παράξενη "κοφτή" ερμηνεία του, αναβίωσε το «Έμαθα πως είσαι μάγκας», «Η γάτα» και θα συνεχίσει δυναμικά με το «Πουλί» («Θα ζήσω ελεύθερο πουλί»), «Στις ταβέρνες τριγυρνάς", «H Κικίτσα» [1], «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια» κ.ά. Έκανε πάταγο στα κέντρα και αποκλήθηκε ο "Έλλην Τζόνι Χαλιντέι".

Μετά τη Μεταπολίτευση περιέπεσε σε αφάνεια, καθώς τα μουσικά γούστα είχαν αλλάξει. Ο Χριστάκης τραγουδούσε για τα προς το ζην σε ένα λαϊκό κέντρο της Καβάλας, όταν τον βρήκε το πρώτο εγκεφαλικό. Πέθανε την 1η Ιουνίου του 1981 [2] στο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης και κηδεύτηκε στην Καβάλα. Πλέον η σωρός του βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο Δράμας.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1968 - Πενιές καημοί και όνειρα
  • 1969 - Τα κέφια του Χρηστάκη
  • 1969 - Χρηστάκης 2
  • 1976 - Οι Επιτυχίες μου
  • 1976 - Μάθημα πρώτον
  • 1985 - Τα λαϊκά του Χρηστάκη
  • 1994 - Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια
  • 1995 - Για πάντα
  • 1997 - Μεγάλες επιτυχίες
  • 1997 - Ομώνυμο
  • 1998 - Ξενύχτη με φωνάζουνε
  • 2001 - Greatest hits
  • 2002 - Θα ζήσω ελεύθερο πουλί

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. "Ενας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!" - Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε...!
  2. Πέτρος Δραγουμάνος, Ελληνική Δισκογραφία 1950-2003

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Τ. Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής: Από τον Ορφέα έως σήμερα, εκδόσεις Γιαλλελή, Αθήνα 1998