Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Αργύρης Κουνάδης (Κωνσταντινούπολη, 20 Φεβρουαρίου 1924 - Φράιμπουρκ Γερμανίας, 22 Νοεμβρίου 2011) ήταν Έλληνας συνθέτης.

Αργύρης Κουνάδης
Γέννηση20  Φεβρουαρίου 1924
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος22 Νοεμβρίου 2011 (87 ετών)
Φράιμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασυνθέτης, πιανίστας και συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες
Όργαναπιάνο

Σύντομο βιογραφικόΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1924 και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 2011[1]. Ερχόμενος στην Ελλάδα σπούδασε στην Αθήνα πιάνο και ανώτερα θεωρητικά και διπλωματούχος αυτών έλαβε στη συνέχεια υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. (1958), όπου και μετέβη στη τότε Δυτική Γερμανία συνεχίζοντας τις σπουδές του στη πόλη Φράιμπουρκ απ΄ όπου και έλαβε πτυχίο διευθυντού ορχήστρας.
Το 1961 έλαβε μέρος στον Διεθνή διαγωνισμό της Εταιρίας Σύγχρονης Μουσικής στη Κολωνία με επιτυχία. Δύο χρόνια μετά ανέλαβε καθηγητής της μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουρκ. Το 1967 έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής στο Αμβούργο. Κατά το αμέσως επόμενο διάστημα 1967-1973 διεύθυνε όλα τα προγράμματα «Βίβα Μούζικα» της ίδιας της Σχολής.

Το έργο τουΕπεξεργασία

Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, μουσική για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), καθώς και την μουσική σύνθεση πολλών ελληνικών τραγουδιών των δεκαετιών του 1970 και 1980. Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το «Χορικό» για συμφωνική ορχήστρα, τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» για συμφωνική επίσης ορχήστρα, «Κουϊντέτο για πνευστά», «Κουαρτέτο για έγχορδα» κ.ά.. Επίσης οι, περισσότερο με σαρκαστικό χαρακτήρα, όπερες: «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια», «Απόδραση», «Τειρεσίας», «Βάκχαι» κ.ά.

Τα περισσότερα έργα του Α. Κουνάδη, μέχρι το 1980, είχαν παιχτεί σ΄ όλες τις χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, Καναδά Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία , Γιουγκοσλαβία και βέβαια στην Ελλάδα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.α.

Από τα ελληνικά τραγούδια, που έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν περισσότερο το ωραίο θαλασσινό τραγούδι «Όρτσα τα πανιά», με τους αλληγορικούς στίχους των ψυχικών δυνάμεων της ελευθερίας, «Στη πλατεία Αβησσυνίας» και το «do you like the Greece» που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης, επίσης και η «Λατέρνα» που την τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  1. Ουρανός (1962)
  2. Αντιγόνη (1961)
  3. Eroica (1960)
  4. Της νύχτας τα καμώματα (1957)
  5. Κυριακάτικοι ήρωες (1956)
  6. Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)
  7. Θυσία της μάνας (1956)
  8. Τζο ο τρομερός (1955)
  9. Το ποντικάκι (Το κορίτσι με τα λουλούδια) (1954)
  10. Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (ταινία) (1953)
  11. Ο πύργος των ιπποτών (1952)

Ο Α. Κουνάδης ομιλούσε επίσης Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος της πόλης Φράιμπουρκ της Γερμανίας.

ΠηγέςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. ««Εφυγε» ο Αργύρης Κουνάδης». Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία