Βασίλης Κολοβός

Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας

Ο Βασίλης Κολοβός (γεν. Πετρωτό Φθιώτιδας 10 Δεκεμβρίου 1945[1] [2] -) είναι Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας επτά βιβλίων.

Βασίλης Κολοβός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλης Κολοβός (Ελληνικά)
Γέννηση10  Δεκεμβρίου 1945
Πετρωτό Φθιώτιδας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Ελληνικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
συγγραφέας

Βιογραφία Επεξεργασία

Κατά τα νεανικά του χρόνια άσκησε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα, κυρίως απασχολούμενος σε οικοδομικές εργασίες. Παράλληλα, όμως, σπούδαζε υποκριτική. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (1967). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συμμετείχε σε ψυχαγωγικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίσθηκε το 1971 στη σκηνή με το θίασο των Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου στο θέατρο "Αθήναιον" στην παράσταση Το μεγάλο μας τσίρκο. Την ίδια χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά και στον κινηματογράφο, ερμηνεύοντας ρόλο στην ταινία Σέργιος και Άννα του Νίκου Αβραμέα, μαζί με τις Ίλυα Λιβυκού και Ελένη Θεοφίλου. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, όπως των Στέφανου Ληναίου - Έλλης Φωτίου, Μάνου Κατράκη, Μαριέττας Ριάλδη κ.α.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά αξιόλογα έργα του σινεμά, σε παραστάσεις του θεάτρου και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο σίριαλ Μαρίνα Αυγέρη, με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Καρέζη.

Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό (σε διάφορες θέσεις, αναπτύσσοντας μεγάλη δραστηριότητα, σαν πρόεδρος (κατά καιρούς) ή γεν. γραμματέας τόσο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Ενδεικτική φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1971 Σέργιος και Άννα
1972 Κολασμένη φύση
Στον ίλιγγο της αμαρτίας
Η κόμισσα της Κέρκυρας [3] σερβιτόρος
Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα αστυφύλακας
1973 Μαρίνα Αυγέρη
1974 Τα χρώματα της ίριδος
1975 Βασίλισσα Αμαλία
1976 Μια γυναίκα στο παράθυρο Ανδρέας
1977 Ένα-ένα-τέσσερα
1978 1922 [4]
1979 Η φωτιά
Ένα γελαστό απόγευμα [5] τρομοκράτης
1980 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο μέλος ΚΚΕ
1981 Το εργοστάσιο [6] Γιώργος Πάπυρος
1982 Ταξίδι στην πρωτεύουσα
Στη ζούγκλα της Αθήνας
1983 Υπόγεια διαδρομή Γιώργος [7]
Το τραγούδι της επιστροφής
1985 Εν πλω μπαρμπα-Κώστας
1986 Καραβάν σαράι [6] Αντονίν
1987 Δοξόμπους
1988 Τοπίο στην ομίχλη [8] φορτηγατζής
1989 Δεξιότερα της δεξιάς
1990 Ο ψύλλος Στέλιος Σιλαΐδης
1996 Όνειρο σε άσπρο φόντο [6] Νίκος Πετραλιάς
1998 Ούλοι εμείς, εφέντη [9] Μίλτος
2001 Ροζ ολοταχώς
2003 Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζει [10] Σπύρος
2005 Η χορωδία του Χαρίτωνα παππούς Γρηγόρη

Τηλεοπτικές σειρές Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Μαρία Αυγέρη

Δρόμος χωρίς γυρισμό

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

1974 Μεθοριακός σταθμός ΥΕΝΕΔ
1975 Βασίλισσα Αμαλία ΕΙΡΤ
1976 Μικροί ήρωες ΕΡΤ
1977 Χαμένος παράδεισος

Ο μεγάλος ξεσηκωμός

ΥΕΝΕΔ
1978 Η ετυμηγορία ΥΕΝΕΔ
1980 Το φως του Αυγερινού ΕΡΤ
1982 Οι δικηγόροι

Οι δεσμώτες

Το ξεκίνημα της φωτιάς

ΕΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΕΡΤ

1983 Γκασταρμάιτερ ΕΡΤ
1984 Το πάθος

Ο χρυσός νοικοκύρης

ΕΡΤ2
1986 Τα φώτα της πόλης ΕΡΤ2
1987 Η Μανιάτισσα

Μαρία Δημάδη

Ο Βαγιάννης ξαναχτυπά

ΕΡΤ2
1988 Το μπουλούκι

Καραβάν σαράι

ΕΡΤ
1992 Τμήμα ηθών : τα ιδιαίτερα γούστα του κυρίου διευθυντή ΑΝΤ1
1993 Ο ψύλλος

Τμήμα ηθών : βεντέτα

Τμήμα ηθών : ντουέτο

ΕΤ1

ΑΝΤ1

ΑΝΤ1

1995 Δρόμοι της πόλης : οργή ΑΝΤ1
1996 Ο πρίγκηπας

Οι επαγγελματίες : υπόθεση αυτοδικίας

ΕΤ1

MEGA

1997 Εις θάνατον ΑΝΤ1
2001 Σκιές στο περιστύλιο ΕΤ1
2022-2023 Ποιός Παπαδόπουλος; ΑΝΤ1

Βιντεοταινίες Επεξεργασία

Έτος Τίτλος
1986 Το φονικό
1987 Εδώ ο κόσμος χάνεται

Τηλεοπτικό θέατρο Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1975 Σαν τον Καραγκιόζη ΕΙΡΤ
1977 Οι αρραβώνες ΥΕΝΕΔ
1979 Τρεις ευχές ΥΕΝΕΔ
1980 Αντιγόνη

Το σπιτικό μας

Ο επικίνδυνος

Από το παράθυρο

ΕΡΤ

ΕΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

1983 Η μετακόμιση της κυρίας Φλώρας ΕΡΤ
2000 Δον Δημητράκης ALPHA
2003 Νεφέλες

Δωδέκατη νύχτα

ALPHA

902 TV

Θέατρο Επεξεργασία

Έτος Τίτλος
1977 Η Ρένα, ο κοντός και το σόι τους
1979 Ωχ!!
1985 Ψηλά από την γέφυρα
1992 Τρελοί για έρωτα
2000 Οι μικροαστοί
2004 Ο ασυλλόγιστος
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρκησία του λιμανιού Αστυφύλακας Θίασος Σμαρούλας Γιούλη
Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά
Θέατρο Παρκ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Οι Ρόζεμπεργκ δεν πρέπει να πεθάνουν Εισαγγελέας Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Θέατρο Άλφα Στέφανος Ληναίος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ταβάριτς κος Μαρτελώ Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση Θέατρο Μινώα Άγγελος Αντωνόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Δάφνες και πικροδάφνες Βασίλης Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1985/1986 Ψηλά από τη γέφυρα Μάρκκο Θίασος Νίκου Κούρκουλου Θέατρο Κάππα Διαγόρας Χρονόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1990/1991 Ερωφίλη Φιλόγονος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Δημήτρης Έξαρχος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995
Ο γλάρος Σαμράγιεφ Θεατρικός Οργανισμός Δρώμενα Θέατρο Διονύσια Γιούρι Λιουμπίμοφ

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου

Εκπομπές Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
2003 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε 902 TV
2007 Δεν άνθησαν ματαίως 902 TV
2011 Το αλάτι της γης ΕΤ1

Πηγές Επεξεργασία

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Βιογραφικό του ηθοποιού
  2. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον Ν. Κύταρη και δημοσιεύτηκε από το περιοδικό "Ρομάντσο", στις 4 Μαρτίου 1980, #1929, σελ. 25, αναφέρει ότι γεννληθηκε το 1945 σε χωριό του Δομοκού
  3. «Βασίλης Κολοβός (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «1922, του Νίκου Κούνδουρου, επανακυκλοφορεί στους κινηματογράφους». monopoli.gr. 7 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «12:00 ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (ΕΤ1) | Cityportal.gr». 4 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Βασίλης Κολοβός ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  7. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Υπόγεια διαδρομή, https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/899, ανακτήθηκε στις 2023-01-20 
  8. «Θόδωρος Αγγελόπουλος | Τοπίο στην ομίχλη (1988) - Φωτογραφίες». www.theoangelopoulos.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  9. «Προβολή ταινίας: Ούλοι εμείς εφέντη». ΣΚΑΪ. 8 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  10. «Θόδωρος Αγγελόπουλος | Φωτογραφίες από γυρίσματα». www.theoangelopoulos.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023.