Άγγελος Αντωνόπουλος

Έλληνας ηθοποιός
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αντωνόπουλος (αποσαφήνιση).

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος (Ολύμπια, κοντά στην αρχαία Ολυμπία, 16 Ιανουαρίου 1932-) είναι Έλληνας ηθοποιός.

Άγγελος Αντωνόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16 Ιανουαρίου 1932
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Αγγλικά
Γαλλικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στα Ολύμπια, κοντά στην αρχαία Ολυμπία και μεγάλωσε στα Ταμπούρια και στην Αρχαία Ολυμπία. Ο τόπος αυτός επηρέασε τη σκέψη του και τη ζωή του. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Tέχνης Κάρολος Κουν. Επί πολλά χρόνια υπήρξε και ο ίδιος δάσκαλος υποκριτικής.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Ως ηθοποιός υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου. Ξεκίνησε το θαυμαστό ταξίδι, παίζοντας σε παραστάσεις μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Καρόλου Κουν. Μια εποχή πλούσια σε επιτυχίες και εμπειρίες.

Μετά τον Κουν, η διαδρομή του στο θέατρο συνεχίστηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μυράτ στο θέατρο Μουσούρη.

Από το 1962 και για δέκα χρόνια παίζει σε μεγάλους θιάσους. Συνεργάστηκε με όλες τις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, σε όλα τα θεατρικά είδη: "Ιούλιος Καίσαρ" (του Σαίξπηρ), "Η άνοδος του Αρτούρου Ούι" (του Μπρεχτ), "Έρωτες των τεσσάρων Συνταγματαρχών" (του Ουστίνοφ), "Ο Γλάρος" (του Τσέχωφ),

"Τοβάριτς" (του Ζακ Ντε Βαλ) κ.ά.

Στον κινηματογράφο έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με την «Εκδρομή» και την «Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη, τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Γιάννη Δαλιανίδη, τον Ερρίκο Ανδρέου, τον Γιώργο Τζαβέλλα και φυσικά τον Φ. Φίνο. Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 30 ταινίες.

Η τηλεόραση του χρωστά πολλά, αφού έπαιξε σε διάφορα σίριαλ. Το 1971 ήρθε η πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη να παίξει στο τηλεοπτικό σίριαλ Άγνωστος Πόλεμος (του Ν. Φώσκολου) όπου γνώρισε μια μοναδική αναγνωρισιμότητα και έγινε «σταρ» σε μια νύχτα. Άλλες σειρές είναι Οι Πανθέοι (του Τ. Αθανασιάδη). «Το φως του Αυγερινού», «Μαντάμ Σουσού», «Πρόβα Νυφικού». Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στα Παιδιά της Νιόβης το 2004.

Υπήρξε για πολλά χρόνια, δάσκαλος σε Δραματική Σχολή, μια δουλειά που αγάπησε πολύ γιατί τον γοητεύει να συνεργάζεται με νέα παιδιά.

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα : Οι Επιβάτες του φεγγαριού και Μη μιλάς πατέρα, έχεις πεθάνει, καθώς και μία ποιητική συλλογή με τίτλο Αφύλακτη Διάβαση.

ΣυνεργασίεςΕπεξεργασία

Συνεργάστηκε με τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Μάνο Κατράκη, τον Ερρίκο Ανδρέου, τον Βασίλη Γεωργιάδη κ. ά. Έπαιξε στο θέατρο τον Μαρξ το 2007.

ΣυγγραφέαςΕπεξεργασία

Έχει γράψει το μυθιστόρημα Οι επιβάτες του φεγγαριού (Εκδόσεις Αιώρα, 2006) και την ποιητική συλλογή Αφύλακτη Διάβαση (Εκδόσεις Αιώρα, 2011). Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί μόνιμα στην Νέα Φιλοθέη.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΤηλεταινίεςΕπεξεργασία

  • Καταδίωξη (1971) ΥΕΝΕΔ

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

  • Ω τι κόμματος μπαμπά (1988)
  • Ο άγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο (1987)
  • Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα (1987)
  • Κυνηγώντας τον έρωτα (1986)

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

  • Τα παιδιά της Νιόβης (2004) ΝΕΤ
  • Ο μεγάλος θυμός (1998) Mega
  • Τα επαγγέλματα της θάλασσας (1997) ΕΤ1
  • Μια νύχτα σαν κι αυτή: Αβάδιστα μονοπάτια (1997) ΑΝΤ1
  • Η πρόβα του Νυφικού (1995) ΑΝΤ1
  • Χαμένη άνοιξη (1995) ΕΤ1
  • Οικογένεια Καζίνο (1991) ΑΝΤ1
  • Άγνωστος πόλεμος (1990) ΑΝΤ1
  • Οικογένεια (1990) ΑΝΤ1
  • Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988) ΕΤ2
  • Μαντάμ Σουσού (1986) ΕΡΤ2
  • Οι συμμαθήτριες (1985) ΕΡΤ
  • Ουράνιο τόξο (1983) ΕΡΤ
  • Το φως του Αυγερινού (1980) ΕΡΤ
  • Οι Πανθέοι (1977) ΕΡΤ
  • Ένας ιππότης μεταξύ μας (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Άγγελος Σικελιανός - Εύα Σικελιανού (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Ένας πυγμαλίων (1975) ΥΕΝΕΔ
  • Η συνωμοσία της σιωπής (1973) ΕΙΡΤ
  • Ο άγνωστος πόλεμος (1971) ΥΕΝΕΔ

ΘέατροΕπεξεργασία

  • Τα τελευταία φεγγάρια (2014)
  • Fit (2014)
  • Κάτω από τη σκάλα (2013)
  • Γαλιλαίος (2012)
  • Η άνοδος του Αρτούρου Ούι (2012)
  • Ο Μαρξ στο Σόχο (2010) (5 χρόνια)
  • Σήμα κινδύνου (2009)
  • Τρεις αδελφές (2008)
  • Αμήχανη τραγωδία (2007)
  • Προσωπική συμφωνία (2003)
  • Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν (2001)
  • Ο επιθεωρητής έρχεται (1998)
  • Λυσσασμένη γάτα (1998)
  • Ένας ιδανικός σύζυγος (1991)
  • Σαββάτο Κυριακή Δευτέρα (1990)
  • Όσα παίρνει ο άνεμος (1988)
  • Μετά την μπόρα (1980)
  • Ταβάριτς (1980)
  • Ωχ!!! (1979)
  • Ωραία μου κυρία (1977)
  • Μάθημα γάμου (1) (1975)
  • Μάθημα γάμου (2) (1975)

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έχει παίξει ο Αντωνόπουλος, ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Ιούλιος Καίσαρ Τρεβώνιος Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Μίνως Βολανάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Όταν οι Ατρείδες Μέμνων Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Η κληρονόμος Ώστιν Σλόπερ Θίασος Κάτιας Δανδουλάκη - Αντώνη Θεοδωρακόπουλου Θέατρο Κάππα Ρόμπερτ Ντράιβας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1986/1987 Όπως με θέλεις Κάρλ Ζάλτερ Θίασος Κάτιας Δανδουλάκη - Άγγελου Αντωνόπουλου Θέατρο Λαμπέτη Τζέιν Χάουελ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1988/1989 Βυσσινόκηπος Λεονίντ Αντρέγεβιτς Γκάγεφ Θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου Θέατρο Αθήναιον Όλεγκ Εφραίμωφ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Επικίνδυνη στροφή Τσαρλς Στάντον Θίασος Δάνη Κατρανίδη Θέατρο Μπρόντγουεϊ Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996
Ερωτική αναρχία Τσαρλς Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση Θέατρο Λαμπέτη Γιάννης Μαργαρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Φθινοπωρινή ιστορία Ροντιόν Πολιτιστικός Οργανισμός Χορικά - Έβδομο Θέατρο Θέατρο Ριάλτο Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2017/2018 Τα Τελευταία Φεγγάρια Θέατρο Άλμα Άγγελος Αντωνόπουλος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Who's Who 1979" σ.42

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  1. BiblioNet.gr. 65212. Ανακτήθηκε στις 21  Απριλίου 2020.