Άνοιγμα κυρίου μενού

Άγγελος Αντωνόπουλος

Έλληνας ηθοποιός
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αντωνόπουλος (αποσαφήνιση).

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος (Πειραιάς 16 Ιανουαρίου 1932-) είναι Έλληνας ηθοποιός.

Άγγελος Αντωνόπουλος
Aggelos Antonopoulos 1 20170425.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1932
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Αγγλικά
Γαλλικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών (1964–2011)
ηθοποιός τηλεόρασης (έως 2004)
σκηνοθέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Μεγάλωσε στα Ταμπούρια και στην Αρχαία Ολυμπία. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Tέχνης Κάρολος Κουν. Επί πολλά χρόνια υπήρξε και ο ίδιος δάσκαλος υποκριτικής.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Ως ηθοποιός υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου. H δραστηριότητά του είναι επίσης μεγάλη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων : "Ιούλιος Καίσαρ" (του Σαίξπηρ), "Η άνοδος του Αρτούρου Ούι" (του Μπρεχτ), "Έρωτες των τεσσάρων Συνταγματαρχών" (του Ουστίνοφ), "Ο Γλάρος" (του Τσέχωφ), "Τοβάριτς" (του Ζακ Ντε Βαλ) κ.ά.

Πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό σίριαλ Άγνωστος Πόλεμος (του Ν. Φώσκολου) και στο Οι Πανθέοι (του Τ. Αθανασιάδη) καθώς και σε πολλές ελληνικές ταινίες. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στα Παιδιά της Νιόβης το 2004.

ΣυνεργασίεςΕπεξεργασία

Συνεργάστηκε με τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Μάνο Κατράκη, τον Ερρίκο Ανδρέου, τον Βασίλη Γεωργιάδη κ. ά. Έπαιξε στο θέατρο τον Μαρξ το 2007.

ΣυγγραφέαςΕπεξεργασία

Έχει γράψει το μυθιστόρημα Οι επιβάτες του φεγγαριού (Εκδόσεις Αιώρα, 2006) και την ποιητική συλλογή Αφύλακτη Διάβαση (Εκδόσεις Αιώρα, 2011). Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί μόνιμα στην Νέα Φιλοθέη.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΤηλεταινίεςΕπεξεργασία

  • Καταδίωξη (1971) ΥΕΝΕΔ

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

  • Ω τι κόμματος μπαμπά (1988)
  • Ο άγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο (1987)
  • Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα (1987)
  • Κυνηγώντας τον έρωτα (1986)

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

  • Τα παιδιά της Νιόβης (2004) ΝΕΤ
  • Ο μεγάλος θυμός (1998) Mega
  • Τα επαγγέλματα της θάλασσας (1997) ΕΤ1
  • Μια νύχτα σαν κι αυτή: Αβάδιστα μονοπάτια (1997) ΑΝΤ1
  • Η πρόβα του Νυφικού (1995) ΑΝΤ1
  • Χαμένη άνοιξη (1995) ΕΤ1
  • Οικογένεια Καζίνο (1991) ΑΝΤ1
  • Άγνωστος πόλεμος (1990) ΑΝΤ1
  • Οικογένεια (1990) ΑΝΤ1
  • Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988) ΕΤ2
  • Μαντάμ Σουσού (1986) ΕΡΤ2
  • Οι συμμαθήτριες (1985) ΕΡΤ
  • Ουράνιο τόξο (1983) ΕΡΤ
  • Το φως του Αυγερινού (1980) ΕΡΤ
  • Οι Πανθέοι (1977) ΕΡΤ
  • Ένας ιππότης μεταξύ μας (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Άγγελος Σικελιανός - Εύα Σικελιανού (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Ένας πυγμαλίων (1975) ΥΕΝΕΔ
  • Η συνωμοσία της σιωπής (1973) ΕΙΡΤ
  • Ο άγνωστος πόλεμος (1971) ΥΕΝΕΔ

ΘέατροΕπεξεργασία

  • Τα τελευταία φεγγάρια (2014)
  • Fit (2014)
  • Κάτω από τη σκάλα (2013)
  • Γαλιλαίος (2012)
  • Η άνοδος του Αρτούρου Ούι (2012)
  • Ο Μαρξ στο Σόχο (2010) (5 χρόνια)
  • Σήμα κινδύνου (2009)
  • Τρεις αδελφές (2008)
  • Αμήχανη τραγωδία (2007)
  • Προσωπική συμφωνία (2003)
  • Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν (2001)
  • Ο επιθεωρητής έρχεται (1998)
  • Λυσσασμένη γάτα (1998)
  • Ένας ιδανικός σύζυγος (1991)
  • Σαββάτο Κυριακή Δευτέρα (1990)
  • Όσα παίρνει ο άνεμος (1988)
  • Μετά την μπόρα (1980)
  • Ταβάριτς (1980)
  • Ωχ!!! (1979)
  • Ωραία μου κυρία (1977)
  • Μάθημα γάμου (1) (1975)
  • Μάθημα γάμου (2) (1975)

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έχει παίξει ο Αντωνόπουλος, ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Όταν οι Ατρείδες Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1986/1987 Όπως με θέλεις Κάρλ Ζάλτερ Θίασος Κάτιας Δανδουλάκη - Άγγελου Αντωνόπουλου Θέατρο Λαμπέτη Τζέιν Χάουελ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1988/1989 Βυσσινόκηπος Λεονίντ Αντρέγεβιτς Γκάγεφ Θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου Θέατρο Αθήναιον Όλεγκ Εφραίμωφ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Επικίνδυνη στροφή Τσαρλς Στάντον Θίασος Δάνη Κατρανίδη Θέατρο Μπρόντγουεϊ Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2017/2018 Τα Τελευταία Φεγγάρια Θέατρο Άλμα Άγγελος Αντωνόπουλος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Who's Who 1979" σ.42

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία