Ο Γιώργος Σαμπάνης (Αθήνα, 15 Μαΐου 1983) είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής, καθώς και πρωταθλητής του στίβου.

Γιώργος Σαμπάνης
Giorgos Sampanis Breeze.jpg
Γέννηση15 Μαΐου 1983 (1983-05-15) (37 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Ιδιότητασυνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και αθλητής του στίβου
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠοπ-Ροκ, Λαϊκό
ΒραβεύσειςΜουσικό Βραβείο MAD Video Music Award Καλύτερου ποπ ροκ βίντεο κλιπ

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1983 στην Αθήνα. Έχει τρία αδέλφια και οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόλις έξι ετών. Ως έφηβος, ο Σαμπάνης άκουγε ως επί το πλείστον ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 και του 1970, και συγκροτήματα βρετανικών και αμερικανικών θρύλων. Το μεγαλύτερο μουσικό είδωλό του είναι ο Γιώργος Νταλάρας.[1]

Σε νεαρή ηλικία, ο Γιώργος ασχολήθηκε με το στίβο και ως σήμερα κατέχει 14 χρυσά πανελλήνια μετάλλια, ενώ ασχολείται παράλληλα με τον στίβο και την μουσική. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο ρόλο του δρομέα σκίζοντας 28 κορδέλες που σηματοδοτούσαν τα χρονικά των σύγχρονων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι το 2004.[2]

Άρχισε να παίζει μουσική όταν ήταν 13 ετών και σπούδασε κιθάρα σε ένα μουσικό σχολείο της Αθήνας[3] ενώ την ίδια εποχή δημιούργησε ένα συγκρότημα που ονομαζόταν "Φάσμα". Τραγουδούσαν και έγραφαν τραγούδια, ένα από αυτά ήταν το "Το φιλί της ζωής" το οποίο ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου πολλά χρόνια αργότερα.[4]

Τον Οκτώβριο του 2007 έγινε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με την ιδιότητα του συνθέτη και του τραγουδιστή ενός single με τίτλο «Κάπου αλλού» το οποίο περιέχει την επιτυχία «Σ’ αφήνω στον επόμενο».[5]

Τον Μάρτιο του 2008 ο Σαμπάνης παρουσιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο με γενικό τίτλο "Χαράματα".[6]

Η μουσική σε όλα τα τραγούδια είναι του ιδίου ενώ στο τραγούδι «Ένα φως ανοιχτό» συμμετέχει η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και συμμετέχει ως συνθέτης σε πολλά άλμπουμ ονομάτων της Ελληνικής λαϊκής και εμπορικής σκηνής, όπως Έλενα Παπαρίζου, Αντώνη Ρέμο, Καίτη Γαρμπή και άλλους τραγουδιστές.[7]

Το Μάιο του 2009 κυκλοφόρησε την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, ενώ την ίδια περίοδο συναντιέται δισκογραφικά αλλά και επί σκηνής με την Πέγκυ Ζήνα.[1] Επένδυσε μουσικά 9 τραγούδια για τον δίσκο της «Το Πάθος Είναι Αφορμή» και γνωρίζεται επαγγελματικά με την στιχουργό Ελεάνα Βραχάλη.[8][9]

Η μεγάλη επιτυχία του Σαμπάνη έρχεται το 2016 με το άλμπουμ "Λόγια που Καίνε". Το άλμπουμ πιστοποιήθηκε τέσσερις φορές ως πλατινένιο κάνοντας πωλήσεις με 50.000 αντίτυπα.[10] Ο Γιώργος Σαμπάνης κυκλοφόρησε το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του την 1η Απριλίου 2019, με την ονομασία "Παράξενα Δεμένοι".[11]

Τα τελευταία χρόνια συνθέτει για διάφορα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως οι: Γιάννης Πλούταρχος, Γιώργος Μαζωνάκης, Πασχάλης Τερζής και άλλοι και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στο νεανικό κοινό της ελληνικής λαϊκής και ποπ μουσικής σκηνής, ενώ έχει πολλές συνεργασίες στη σκηνή και στο στούντιο.[1]

Από το 2011 συνεργάζεται με την Universal Music (σήμερα Cobalt Music).[3]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Εκτός απο το Single "Κάπου αλλού" του 2007,[5] τα στουντιακά άλμπουμ του είναι:

  • "Χαράματα", 2008[6]
  • "Μέρες που δεν σου είπα σ αγαπώ", 2009[12]
  • "Μυστήριο Τρένο", 2011[13]
  • "Δεν είμαι ήρωας", 2012[14]
  • "Μόνο εξ΄επαφής", 2014[15]
  • "Λόγια που καίνε", 2016[10]
  • "Παράξενα δεμένοι", 2019[11]

SinglesΕπεξεργασία

  • Τι να μας κάνει η νύχτα (2009) feat. Stereo Mike
  • Σαν τον κλέφτη (2009)
  • Μεταξύ μας (2011)
  • Σαν το φύλλο στον αέρα (2011) (Universal Music)
  • Ώρα μηδέν (2012) (Universal Music)
  • Μόνο αν θες εμένα (2012) (Universal Music)
  • Μη μιλάς (2013) (Cobalt Music)
  • Ό,τι και να είμαι (2013) (Cobalt Music)
  • Μακριά (για όσο ζω) (2014) (Cobalt Music)
  • Το καλοκαίρι αυτό (2014) (Cobalt Music)
  • Στων ματιών σου το γκρίζο (τι τα κορίτσια ζητάνε) (2014) (Cobalt Music)
  • Ποιον αγαπάς (2014) (Cobalt Music)
  • Κανείς δεν ξέρει (2014) (Cobalt Music)
  • Πριν πεις σ' αγαπώ (2015) (Cobalt Music)
  • Αν ρωτήσει κανείς (2015) (Cobalt Music)
  • Να 'ρθεις (2015) (Cobalt Music)
  • Μόνο εσύ (2016) (Cobalt Music)
  • Σε σένα σταμάτησε η καρδιά (2016) (Cobalt Music)
  • Μην ανησυχείς (2016) (Cobalt Music)
  • Σκιά στη γη (2017) (Cobalt Music)
  • Φταίει (2018) (Cobalt Music)
  • Επιλογή (2019) (Cobalt Music)
  • Μ' ένα σου βλέμμα (2019) (Cobalt Music)
  • Άλλαξέ τα όλα (2020) (Cobalt Music)
  • Άγρια Θάλασσα (2020) (Cobalt Music)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 «Γιώργος Σαμπάνης | Βιογραφία - Δισκογραφία». Pamebouzoukia.gr. 15 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  2. protothema.gr - Γιώργος Σαμπάνης: Το πέρασμα στην αναγνώριση
  3. 3,0 3,1 «Βιογραφία | Γιώργος Σαμπάνης». tralala.gr. 15 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  4. «Γιώργος Σαμπάνης: Δε θα πιστεύετε σε ποια ηλικία έγραψε την μεγάλη επιτυχία "Φιλί της ζωής"». 
  5. 5,0 5,1 «Γιώργος Σαμπάνης - Κάπου Αλλού». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  6. 6,0 6,1 «Γιώργος Σαμπάνης - Χαράματα». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  7. «Γιώργος Σαμπάνης • Βιογραφία, στίχοι & τραγούδια • Στίχος». Στίχος. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  8. «stixoi.info: Το πάθος είναι αφορμή ( δίσκος @ 2009 )». stixoi.info. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  9. «Πέγκυ Ζήνα - Το Πάθος Είναι Αφορμή». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  10. 10,0 10,1 MusicPress (2 Μαρτίου 2018). «Ο Γιώργος Σαμπάνης έγινε πολυπλατινένιος & ήταν όλοι εκεί». MusicPress (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  11. 11,0 11,1 «Γιώργος Σαμπάνης: Ακούστε το νέο άλμπουμ «Παράξενα Δεμένοι»». Hit Channel. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  12. «Μέρες που δεν σου είπα σ αγαπώ (2009)». www.amazon.com. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  13. Πεις, Μη Μου (27 Μαρτίου 2011). «LYRICS: Γιώργος Σαμπάνης ALBUM: «Μυστήριο Τρένο» - Όλα τα τραγούδια με τους στίχους». LYRICS. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  14. «Γιώργος Σαμπάνης - Δεν Είμαι Ήρωας». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2020. 
  15. «Δισκογραφία Γιώργου Σαμπάνη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2015.