Δημήτρης Κουκής

Έλληνας ηθοποιός

O Δημήτρης Κουκής (και Κούκης[2][3] 1926 - 8 Ιουλίου 1996) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και καρατερίστας του κινηματογράφου.

Δημήτρης Κουκής
Γέννηση1926
Θάνατος8  Ιουλίου 1996[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Έπαιξε σε δραματικές ταινίες και σε κωμωδίες, όπως στο "Είναι ένας τρελός, τρελός Βέγγος", στο ρόλο του μπάτλερ, ο οποίος προσπαθούσε να μάθει αριστοκρατική συμπεριφορά στον Θανάση Βέγγο αλλά και να τον τρελάνει, σε συνεργασία με άλλους υπηρέτες. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε ως καρατερίστας (σε δεύτερους ή και τρίτους ρόλους).

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών και ετάφη στο Γ΄Νεκροταφείο της Νίκαιας. Η ανιψιά του, Ελένη, ήταν δημοσιογράφος στην "Ελευθεροτυπία" και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Ως ηθοποιόςΕπεξεργασία

1949 Διαγωγή μηδέν
1952 Ο πύργος των ιπποτών
1953 Ρωμέικη καρδιά
1956 Η δούκισσα της Πλακεντίας
1958 Ο Μιμίκος και η Μαίρη
1959 Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα
1963 Ο τρελάρας
1964 Ο κράχτης

Αν έχεις τύχη

Ο τελευταίος πειρασμός

Έξω φτώχεια και καλή καρδιά

1965 Το λάθος

Η γυνή να φοβήται τον άνδρα

Είναι ένας τρελός, τρελός Βέγγος

1967 Αντίο για πάντα

Τρελός, παλαβός και Βέγγος

Αν μιλούσε το παρελθόν μου

1968 Η ζωή ενός ανθρώπου

Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου

1969 Αγωνία

Ξύπνα Βασίλη

Ορατότης μηδέν

Θυμήσου αγάπη μου

1970 Σε ικετεύω αγάπη μου
1972 Κεκλεισμένων των θυρών

Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας

1974 Ήλιε, ω ήλιε
1978 1922
1979 Το χαμόγελο της Πυθίας
1980 Μεθυσμένη πολιτεία

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

1982 Ρόζα

Ταξίδι στην πρωτεύουσα

1984 Ο αδέξιος εραστής

Αντίστροφη μέτρηση

1987 Αντίστροφη πορεία
1989 Ο κόμης Τσάκωνας και οι δρακουλίνες του

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

1986 Αναρχικές καλόγριες

Μας κούφανες όλους, γιατί;

1987 Αντίστροφη πορεία

Ο άγνωστος πόλεμος 1

1989 Ο κόμης Τσάκωνας και οι δρακουλίνες του

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

1976 Ένας χώρος για ευτυχία ΥΕΝΕΔ
1977 Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ΥΕΝΕΔ
1979 Πριν το ηλιοβασίλεμα ΕΡΤ
1980 Διακοπές στην Βενετία ΕΡΤ
1981 Αρσενικό και παλιά δαντέλα ΕΡΤ
1985 Ο ουρανοκατέβατος ΕΡΤ
1988 Ο θάνατός σου η ζωή μου ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1972 Κεκλεισμένων των θυρών ΕΙΡΤ
1976 Το ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977 Οι Πάνθεοι ΕΡΤ
1980 Μεθυσμένη πολιτεία ΕΡΤ
1982 Το ξεκίνημα της φωτιάς ΕΡΤ
1983 Η λάμψη των άστρων ΕΡΤ2
1985 Καπνισμένος ουρανός ΕΡΤ2
1987 Αλέξανδρος Δελμούζος ΕΡΤ2
1989 Σταύρωση χωρίς ανάσταση ΕΤ1
1991 Μυρτώ

Ακτή Μιαούλη

ΕΤ1
1993 Η εκτέλεση ΑΝΤ1

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

1959 Μαντώ Μαυρογένους
1979 Πριν το ηλιοβασίλεμα
1981 Αρσενικό και παλιά δαντέλα


σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο έβδομος ουρανός Βουλμιρ Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη περιοδεία Μάνος Κατράκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ταξίδι αναψυχής Γκαρσόν Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Ιντεάλ Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μάρτυς κατηγορίας Δρ. Γουάιτ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Μάρτυς κατηγορίας Δρ. Γουάιτ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Ιντεάλ Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Φουέντε Οβεχούνα Ντον Φερδινάνδο της Αραγκόν Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Συνταγματάρχης Ρεϋμπώ Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Σύζυγος Θ' Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα Πρωταγωνιστής Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο Θέατρο Πορεία Λεωνίδας Τριβιζάς

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης



ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 21  Οκτωβρίου 2019.
  2. Φιλμογραφία 90lepta.com
  3. Δημήτρης Κούκης - retroDB

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία