(το λήμμα αναφέρεται μόνο στα έργα ευρωπαϊκής ζωγραφικής του μουσείου)

Το μουσείο του Πράδο διαθέτει την πληρέστερη συλλογή ισπανικής ζωγραφικής και εξαίρετα έργα άλλων χωρών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι :

Ιταλική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Φρα Αντζέλικο Ευαγγελισμός περ.1430
  Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Ο Χριστός νεκρός υποβασταζόμενος από άγγελο 1475-78
  Τζοβάννι Μπελλίνι Παρθένος και Βρέφος με δύο άγιες γυναίκες περ.1490
  Αντρέα Μαντένια Η Κοίμηση της Θεοτόκου περ.1461
  Σάντρο Μποττιτσέλλι Η ιστορία του Ναστάζιο ντελλι Ονέστι -1 1483
  Σάντρο Μποττιτσέλλι Η ιστορία του Ναστάζιο ντελλι Ονέστι -2 1483
  Σάντρο Μποττιτσέλλι Η ιστορία του Ναστάζιο ντελλι Ονέστι -3 1483
  Λορέντσο Λόττο Ο σινιόρ Μαρσίλιο Κασσόττι και η σύζυγός του 1523
  Ραφαήλ Η Αγία Οικογένεια με ένα πρόβατο 1507
  Ραφαήλ Προσωπογραφία καρδιναλίου 1510-12
  Ραφαήλ Madonna del Pesce (Η Παναγία του ψαριού) περ.1514
  Ραφαήλ Lo Spasimo di Sicilia (Ο Χριστός πέφτει υπό το βάρος του Σταυρού) 1517
  Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο Πορεία προς τον Γολγοθά 1528-1530
  Αντρέα ντελ Σάρτο Η σύζυγος του καλλιτέχνη Λουκρέτσια ντι Μπάτσο ντελ Φέντε 1513-14
  Αντρέα ντελ Σάρτο Madonna della Scala 1522-23
  Κορρέτζο Μη μου άπτου περ.1534
  Άνιολο Μπροντσίνο Γκαρτσία ντε Μέντιτσι 1550
  Παρμιτζανίνο Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο 1524
  Τιτσιάνο Βακχική γιορτή 1518-19
  Τιτσιάνο Αφροδίτη και οργανοπαίκτης 1545
  Τιτσιάνο Αφροδίτη και οργανοπαίκτης 1545 δεύτερη εκδοχή
  Τιτσιάνο Ο Κάρολος Ε΄έφιππος στο Μύλμπεργκ 1548
  Τιτσιάνο Αφροδίτη και Άδωνις 1554
  Τιτσιάνο Δανάη 1553
  Τιτσιάνο Η Σαλώμη με το κεφάλι του Βαπτιστή
  Τιτσιάνο Το προπατορικό αμάρτημα περ.1570
  Τιντορέττο Ο Νιπτήρ περ.1547
  Τιντορέττο Ιούδας και Θάμαρ 1555-59
  Τιντορέττο Ο Ιωσήφ και η γυναίκα του Πετεφρή περ.1555
  Τιντορέττο Γυναίκα που αποκαλύπει τα στήθη της περ.1570
  Τιντορέττο Προσωπογραφία Ενετού ευγενούς
  Φεντερίκο Μπαρότσι Η προσκύνηση του Βρέφους 1597
  Τζάκοπο Μπασσάνο Τα ζώα μπαίνουν στην Κιβωτό
  Τζάκοπο Μπασσάνο Η προσκύνηση των ποιμένων
  Τζοβάννι Μπαττίστα Μορόνι Προσωπογραφία στρατιωτικού 1555-59
  Πάολο Βερονέζε Ο Ιησούς δωδεκαετής στο Ναό 1558
  Πάολο Βερονέζε Η ανεύρεση του Μωυσή περ.1580
  Πάολο Βερονέζε Αφροδίτη και Άδωνις περ.1580
  Αννίμπαλε Καρράτσι Η ανάληψη της Παρθένου περ.1590
  Καραβάτζο Δαβίδ και Γολιάθ 1599-1600
  Γκουΐντο Ρένι Ιππομένης και Αταλάντη περ.1612
  Γκουΐντο Ρένι Κορίτσι με τριαντάφυλλο
  Φραντσέσκο Αλμπάνι Η Αφροδίτη με Νύμφες και Ερωτιδείς 1633
  Ντομενικίνο Θριαμβική αψίδα αλληγοριών 1607-10
  Γκουερτσίνο Μετανοούσα Μαγδαληνή
  Οράτσιο Τζεντιλέσκι Η ανεύρεση του Μωυσή 1630-33
  Ντομενικίνο Η θυσία του Αβραάμ
  Σαλβατόρ Ρόζα Ο κόλπος του Σαλέρνο 1640-45
  Τζανμπαττίστα Τιέπολο Η Ζηνοβία ενώπιον του Αυρηλιανού περ.1717
  Τζανμπαττίστα Τιέπολο Η Άσπιλος Σύλληψις 1767
  Τζανμπαττίστα Τιέπολο Ο Αβραάμ και οι άγγελοι 1769
  Πομπέο Μπατόνι Francis Basset, βαρώνος Dunstanville 1778


Ισπανική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Μπαρτολομέ Μπερμέχο Ο Άγιος Δομίνικος του Σίλος 1474-77
  Φερνάντο Γκαλλέγκο Πιετά
  Πέντρο Μπερρουγκέτε Ο Άγιος Δομίνικος διευθύνει την καύση αιρετικών (Auto da Fe)
  Πέντρο Μπερρουγκέτε Παρθένος και Βρέφος
  Ροντρίγκεζ ντε Τολέντο από το Πολύπτυχο του αρχιεπισκόπου Sancho de Rojas 1410-15
  Λούις ντε Μοράλες Παρθένος και Βρέφος
  Ελ Γκρέκο Η Αγία Τριάδα 1577-79
  Ελ Γκρέκο Ο ιππότης με το χέρι στο στήθος 1577-84
  Ελ Γκρέκο Ο δόκτωρ Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε περ.1598
  Ελ Γκρέκο Μύθος περ.1600
  Ελ Γκρέκο Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό 1600-1610
  Ελ Γκρέκο Ανάσταση 1596-1610
  Ελ Γκρέκο Η προσκύνηση των ποιμένων περ.1614
  Χουάν Σάντσεθ Κοτάν Νεκρή φύση 1602
  Φρανσίσκο Ριμπάλτα Ο Χριστός αγκαλιάζει τον Άγιο Βερνάρδο
  Φρανσίσκο Ριμπάλτα Άγγελος παρηγορεί τον Άγιο Φραγκίσκο
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Ο Ισαάκ ευλογεί τον Ιακώβ 1637
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Άγιος Ανδρέας 1630-32
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Αρχιμήδης
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Η Αγία Τριάδα 1635-36
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Μονομαχία μεταξύ της Ιζαμπέλλα ντε Καράτσι και της Ντιάμπρα ντε Πεττινέλλα 1636
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Η γριά ενεχυροδανείστρια 1638
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Το όνειρο του Ιακώβ 1639
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Το μαρτύριο του Αγίου Φιλίππου 1639
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Άγγελος ελευθερώνει τον Άγιο Πέτρο 1639
  Χοσέ ντε Ριμπέρα Η Μαρία Μαγδαληνή στην έρημο (ή η Αγία Θαΐς) 1640-41
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Η άμυνα του Κάντιθ κατά των Άγγλων 1634
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Η Παναγία της Ασπίλου Συλλήψεως 1630-35
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Νεκρή φύση
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Η εμφάνιση του Αγίου Πέτρου στον Άγιο Πέτρο Νολάσκο
  Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Ο αμνός του Θεού 1635-40
  Ντιέγο Βελάθκεθ Los Borrachos
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο Απόλλων στο σιδηρουργείο του Ηφαίστου 1630
  Ντιέγο Βελάθκεθ Φίλιππος Δ΄ 1628
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο Φίλιππος Δ΄ ως κυνηγός 1634-35
  Ντιέγο Βελάθκεθ Πάμπλο ντε Βαγιαδολίδ περ.1632
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο γελωτοποιός Δον Ιωάννης ο Αυστριακός 1632-35
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο κόμης-δούκας Ολιβάρες έφιππος περ.1634
  Ντιέγο Βελάθκεθ Η παράδοση της Μπρέντα 1635 ;
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο νάνος Καλαμπασίλας περ.1639
  Ντιέγο Βελάθκεθ Άρης, θεός του πολέμου 1640
  Ντιέγο Βελάθκεθ Αίσωπος 1640
  Ντιέγο Βελάθκεθ Οι Άγιοι Αντώνιος Αββάς και Παύλος ο Ερημίτης περ.1642
  Ντιέγο Βελάθκεθ Οι κήποι της Βίλλα Μέντιτσι στην Ρώμη 1650-51
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος έφιππος
  Ντιέγο Βελάθκεθ Η βασίλισσα Μαργαρίτα η Αυστριακή
  Las Meninas (Οι κυρίες της Αυλής) Ντιέγο Βελάθκεθ 1656
  Ντιέγο Βελάθκεθ Las Hilanderas (ο μύθος της Αράχνης) περ.1657
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ινφάντα Μαργαρίτα η Αυστριακή περ.1660
  Ντιέγο Βελάθκεθ Ο νάνος Φρανσίσκο Λεκάνο
  Ντιέγο Βελάθκεθ Χουάν Μαρτίνεθ Μοντάνιες περ.1635
  Ντιέγο Βελάθκεθ Η Αφροδίτη του καθρέφτη 1650 από τα σπάνια γυμνά της ισπανικής ζωγραφικής
  Αλόνσο Κάνο Το θαύμα του Αγίου Ισιδώρου 1646-48
  Αλόνσο Κάνο Ο Χριστός νεκρός υποβασταζόμενος από άγγελο 1646-52
  Χουάν Καρρένιο ντε Μιράντα Ο Ρώσος πρεσβευτής Πιοτρ Ιβάνοβιτς Ποτέμκιν 1681
  Χουάν Καρρένιο ντε Μιράντα Η Ευγενία Μαρτίνεθ ντε Βαλλέχο, γνωστή ως το Τέρας, ντυμένη 1680
  Χουάν Καρρένιο ντε Μιράντα Η Ευγενία Μαρτίνεθ ντε Βαλλέχο, γνωστή ως το Τέρας, γυμνή 1680
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Sagrada Familia del pajarito 1650
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Παρθένος και Βρέφος με ροζάριο 1650-55
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Ο Καλός Ποιμήν περ.1660
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Η ίδρυση της Σάντα Μαρία Ματζόρε στην Ρώμη 1662-65
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Η Άσπιλος Σύλληψις του Εσκοριάλ 1660-65
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Η σταύρωση του Αγίου Ανδρέα 1675-82
  Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Η Άσπιλος Σύλληψις (του Σουλτ) περ.1678
  Κλαούντιο Κοέλλο Ο θρίαμβος του Αγίου Αυγουστίνου 1664
  Λούις Μελέντεθ Νεκρή φύση 1772
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο δρόμος για την Ανδαλουσία 1777
  Φρανθίσκο Γκόγια Η ομπρέλλα 1777
  Φρανθίσκο Γκόγια El cacharrero (Ο πωλητής κεραμικών) 1779
  Φρανθίσκο Γκόγια Στον τρύγο 1786-87
  Φρανθίσκο Γκόγια Η τυφλόμυγα 1789
  Φρανθίσκο Γκόγια Το λιβάδι του Αγίου Ισιδώρου 1788
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο Κάρολος Γ΄ως κυνηγός 1786-88
  Φρανθίσκο Γκόγια Χοσέφα Μπαγιέ ντε Γκόγια 1790-98
  Φρανθίσκο Γκόγια Πλανόδιοι θεατρίνοι 1793
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο δούκας της Οσούνα με την οικογένειά του 1788
  Φρανθίσκο Γκόγια Η κόμισσσα ντε Τσιντσόν 1800
  Φρανθίσκο Γκόγια Η οικογένεια του Καρόλου Δ΄ 1800
  Φρανθίσκο Γκόγια Η ντυμένη Μάγια 1800-1803
  Φρανθίσκο Γκόγια Η γυμνή Μάγια 1800-1803
  Φρανθίσκο Γκόγια Η μαρκησία της Σάντα Κρουθ 1805
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο κολοσσός 1808-12
  Φρανθίσκο Γκόγια 2 Μαΐου 1808 στην Μαδρίτη 1814
  Φρανθίσκο Γκόγια 3 Μαΐου 1808 στην Μαδρίτη 1814
  Φρανθίσκο Γκόγια Αυτοπροσωπογραφία 1815
  Φρανθίσκο Γκόγια La Leocadia 1821-23
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο σκύλος 1821-23
  Φρανθίσκο Γκόγια Ο Κρόνος καταβροχθίζει ένα γιο του 1821-23
  Φρανθίσκο Γκόγια Προσκύνημα στον Άγιο Ισίδωρο 1821-23
  Φρανθίσκο Γκόγια Άτροπος ή Οι Μοίρες 1821-23
  Φρανθίσκο Γκόγια Η γαλατού από το Μπορντώ 1825-27
  Φρανθίσκο Γκόγια Η βασίλισσα Μαρία Λουίζα με μαντήλα 1828
  Φεντερίκο ντε Μαντράτσο Η κόμισσα ντε Βίλτσες 1853
  Μαριάνο Φορτουνύ Γυμνό στην παραλία του Πόρτιτσι 1874
  Μαριάνο Φορτουνύ Μαροκινοί
  Μαριάνο Φορτουνύ Ειδύλλιο 1868
  Χοακίν Σορόγια Παιδιά στην παραλία 1910

Φλαμανδική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Ρομπέρ Καμπέν Εικόνα βωμού Βερλ : Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής και ο δωρητής Χάινριχ φον Βερλ - Αγία Βαρβάρα 1438
  Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Αποκαθήλωση περ.1435
  Ιερώνυμος Μπος Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα περ.1480
  Ιερώνυμος Μπος Η θεραπεία της τρέλας περ.1490
  Ιερώνυμος Μπος Το κάρο με τον σανό 1495-1500
  Ιερώνυμος Μπος Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων περ.1510
  Ιερώνυμος Μπος Η προσκύνηση των Μάγων περ.1510
  Γκέραρντ Ντάβιντ Παρθένος και Βρέφος
  Κουέντιν Μασσάις Ίδε ο άνθρωπος περ.1515
  Γιοάχιμ Πατινίρ Ο Χάρων διαπλέει την Στύγα
  Μαρίνους φαν Ρέιμερσβαλε Ο αργυραμοιβός και η σύζυγός του 1539
  Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Ο θρίαμβος του θανάτου περ.1562
  Ρούμπενς Ο δούκας της Λέρμα περ.1603
  Ρούμπενς Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος περ.1606
  Ρούμπενς Η προσκύνηση των Μάγων περ.1609
  Ρούμπενς Μαρία των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας περ.1622
  Ρούμπενς Ο θρίαμβος της Εκκλησίας επί της Οργής, του Διχασμού και του Μίσους περ.1628
  Ο κήπος του έρωτα Ρούμπενς περ.1633
  Ρούμπενς Ο καρδινάλιος-ινφάντης Δον Φερνάντο περ.1634
  Ρούμπενς Οι τρεις Χάριτες 1636-36
  Ρούμπενς Χωριάτικος χορός 1635-38
  Ρούμπενς Ο Κρόνος καταβροχθίζει ένα γιο του 1636-38
  Ρούμπενς Περσέας και Ανδρομέδα 1640
  Ρούμπενς Η κρίσις του Πάριδος περ.1639
  Ρούμπενς Ο Τηρέας αντικρίζει το κεφάλι του γιου του 1636-38
  Φρανς Φράνκεν ο νεότερος Ποσειδών και Αμφιτρίτη
  Γιάκομπ Γιόρντενς Προσφορές στην Δήμητρα 1618-20
  Γιάκομπ Γιόρντενς Ο καλλιτέχνης και η οικογένειά του 1620-22
  Άντονι βαν Ντάικ Το φιλί του Ιούδα 1618-20
  Άντονι βαν Ντάικ Ο ακάνθινος στέφανος 1618-20
  Άντονι βαν Ντάικ Ο σερ Ενδυμίων Πόρτερ και ο καλλιτέχνης 1632-41
  Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος Καρναβάλι, «Ο βασιλιάς πίνει» 1634-40
  Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος Χωριάτικο γλέντι περ.1650
  Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος Ο αρχιδούκας Λεοπόλδος Γουλιέλμος στην πινακοθήκη του στις Βρυξέλλες περ.1647

Ολλανδική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Ντίρικ Μπάουτς Πολύπτυχο περ.1445
  Αντόνις Μορ Η βασίλισσα Μαρία Τυδόρ 1554
  Ρέμπραντ Σοφονίσβη 1634
  Χέραρντ τερ Μπορχ Πετρονέλλα ντε Βάερτ 1679
  Κάσπαρ Νέτσερ Alida de Lange 1679


Γαλλική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Βαλεντίν ντε Μπουλόν Το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου 1621-22
  Σιμόν Βουέ Παρθένος και Βρέφος με αγίους 1624-26
  Σιμόν Βουέ Ο Έρωτας, η Ομορφιά και η Ελπίδα καταβάλλουν τον Χρόνο 1627
  Ζωρζ ντε λα Τουρ Τυφλός μουσικός 1625-1630
  Νικολά Πουσσέν Ο Παρνασσός 1630-31
  Κλωντ Λορραίν Η επιβίβαση της Αγίας Πάουλα Ρομάνα στην Όστια 1637-39
  Φιλίπ ντε Σαμπαίν Λουδοβίκος ΙΓ΄ 1655
  Σεμπαστιάν Μπουρντόν Η Χριστίνα της Σουηδίας έφιππη 1653
  Νικολά ντε Λαρζιλιέρ Η ινφάντα Μαρία Άννα Βικτωρία 1724
  Υασίντ Ριγκώ Λουδοβίκος ΙΔ΄ 1701
  Αντουάν Βαττώ Συμβόλαιο γάμου 1712-13
  Φρανσουά Μπουσέ Παν και Σύριγξ 1759-60
  Υμπέρ Ρομπέρ Στοά στο Κολοσσαίο


Γερμανική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Αυτοπροσωπογραφία 1498
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Προσωπογραφία ευγενούς 1524
  Άλμπρεχτ Ντύρερ Αδάμ και Εύα 1507
  Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας 1539
  Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Οι τρεις Χάριτες 1539
  Άνταμ Ελσχάιμερ Δήμητρα και Στελλίων
  Άντον Ράφαελ Μενγκς Κάρολος Γ΄της Ισπανίας 1761


Αγγλική ζωγραφικήΕπεξεργασία

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
  Τζωρτζ Ρόμνεϋ Ο νεαρός κύριος Ουώρντ 1771-73
  Χένρυ Ραίμπουρν Η κα Μακλήν 1800
  Τόμας Λώρενς Η δεσποινίς Μάρθα Καρ
  Τόμας Λώρενς Τζων Φέιν, κόμης του Ουέστμορλαντ 1806