Ολίβια Ντε Χάβιλαντ

Αγγλίδα και Αμερικανίδα ηθοποιός (1916-2020)

Η Ολίβια ντε Χάβιλλαντ (αγγλ. Olivia de Havilland, 1 Ιουλίου 191626 Ιουλίου 2020) ήταν Βρετανίδα ηθοποιός και Αμερικανίδα υπήκοος από το 1941. Η Ντε Χάβιλλαντ είναι γνωστή για τη συμμετοχή της ως Μέλανι στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος (1939), καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Κάπταιν Μπλαντ (1935), Οι περιπέτειες του Ρομπέν των δασών (1938) και Ο λάκκος με τα φίδια του 1947. Η αντιπαλότητα με την αδελφή της, την ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στον χώρο του Χόλλυγουντ για χρόνια. Η Ντε Χάβιλλαντ βραβεύθηκε με δύο Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες Δωσ' μου πίσω το παιδί μου (1946) και Η κληρονόμος (1949).

Ολίβια Ντε Χάβιλαντ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Olivia de Havilland (Αγγλικά)
Γέννηση1  Ιουλίου 1916[1][2][3]
Τόκιο[4][5][6]
Θάνατος26  Ιουλίου 2020[7][5][6]
16ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[5][6][8]
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ[9][10]
Κατοικία16ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[11]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής (από 1941)[8][12]
Ηνωμένο Βασίλειο[12]
Γαλλία[13][14]
ΣπουδέςLos Gatos High School (1934)[15][12][16], Notre Dame High School[12] και Mills College at Northeastern (1934)[15][12][16]
Ιδιότητασεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης[17][8], ηθοποιός θεάτρου[18][8][12] και ηθοποιός[19][20]
ΣύζυγοςΜάρκους Γκούντριτς (1946–1953)[21] και Pierre Galante (1955–1979)[22][21]
ΤέκναGisèle Galante[23][15] και Benjamin Briggs Goodrich[23][22][15]
ΓονείςΟυόλτερ Ντε Χάβιλαντ[23][22][15] και Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ[23][22][15]
ΑδέλφιαΤζόαν Φοντέιν[22][15][24]
ΣυγγενείςHereward de Havilland (ξάδελφος) και Geoffrey de Havilland (ξάδελφος)[24][12]
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής (9  Σεπτεμβρίου 2010), Εθνικό μετάλλιο των τεχνών (2008)[25][16], Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (1947)[26][27][15], Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (1950)[28][15][27], Volpi Cup for Best Actress (1949)[29][30], Golden Globe for best actress (1950)[27][15], Ντάμα Ταξιάρχις του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2017)[31][25], honorary doctor of the University of Hertfordshire (1998)[32] και Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ (8  Φεβρουαρίου 1960)[15][12][27]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Με τον Έρρολ Φλυν στην ταινία Κάπταιν Μπλαντ (1935)

Βιογραφία

Επεξεργασία

Η Ολίβια Μαίρυ ντε Χάβιλλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ ντε Χάβιλλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Ωγκάστα Ρουζ.[33] Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν τριών ετών και μεταφέρθηκε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνια. Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975.

Στα 18 της η Ντε Χάβιλλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Ερμίας στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ' ένα θέατρο της Καλιφόρνια. Την ίδια χρονιά η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά τον ρόλο της Ερμίας, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner Bros. και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του επίσης ανερχόμενου Έρρολ Φλυν, με τον οποίο συμπρωταγωνίσησε σε 8 ταινίες και έμειναν γνωστοί ως ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά ζευγάρια.

Η αναγνώριση για τη Ντε Χάβιλλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ Όσα παίρνει ο άνεμος το 1939, ταινία για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάττι ΜακΝτάνιελ. Η Ντε Χάβιλλαντ όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν από τη Warner Bros., όπως η φίλη της η Μπέττυ Ντέηβις, που είχε προσπαθήσει να «σπάσει» χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Το 1943 η Ντε Χάβιλλαντ πήγε τη Warner Bros. στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευθεί του συμβολαίου της και αυτό ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και τα δύο Όσκαρ ερμηνείας.

Το 1986 η Ντε Χάβιλλαντ τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά Αναστασία: Το μυστήριο της Άννας[34] ως αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα. Τελευταία εμφάνισή της στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν το 2003, όταν σε ηλικία 87 ετών της παρέδωσε μία τιμητική διάκριση.

Η Ολίβια ντε Χάβιλλαντ είχε αποσυρθεί από την υποκριτική και τα τελευταία χρόνια της κατοικούσε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών. Είχε παντρευτεί δύο φορές: 1) το συγγραφέα Μάρκους Γκούντριτς, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Μπέντζαμιν, 2) τον συντάκτη περιοδικού Πιέρ Γκαλάντ, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Ζιζέλ.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1935 Alibi Ike Ντόλλυ Στήβενς
The Irish in Us Θερμόαιμοι Λουσίλ Τζάκσον
A Midsummer Night's Dream Όνειρο θερινής νυκτός Ερμία
Captain Blood Κάπτεν Μπλαντ[35] Αραμπέλλα Μπίσοπ
1936 Anthony Adverse Αντόνιο Αντβέρσο Άντζελα Τζουσσέππι
The Charge of the Light Brigade Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας Έλσα Κάμπελ
1937 Call It a Day Κάθριν Χίλτον (Καθ)
A Day at Santa Anita Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ
It's Love I'm After Περιπέτεια του μεσονυχτίου Μάρσια Γουέστ
The Great Garrick Οι εραστές Ζερμέιν ντε λα Κορμπ
1938 Gold Is Where You Find It Ο πόλεμος του χρυσού Σερίνα Φέρρις
The Adventures of Robin Hood Ρομπέν των Δασών[35] Λαίδη Μάριαν
Four's A Crowd Μοντέρνος Καζανόβας Λόρρι Ντίλλινγκγουελ[36]
Hard to Get Το τρελοκόριτσο Μάργκαρετ Ρίτσαρντς (Μάγκι)
1939 Wings of the Navy Γίγαντες των ουρανών Αϊρίν Ντέιλ
The Private Lives of Elizabeth and Essex Ελισάβετ και Έσσεξ Λαίδη Πενέλοπε Γκρέυ
Gone With The Wind Όσα παίρνει ο άνεμος Μέλανι Χάμιλτον[35]
Dodge City Ο κατακτητής / Ντοτζ Σίτι Άμπι Ίρβινγκ
Raffles Αριστοκράτης φαντομάς Γκουέν
1940 Santa Fe Trail Σάντα Φε Κιτ Κάρσον Χόλιντεϋ
1941 Hold Back the Dawn Ας μην ξημερώσει ποτέ Έμμυ Μπράουν[36]
They Died with Their Boots On Η επέλαση των δραγόνων Ελίζαμπεθ Μπέικον
The Strawberry Blonde Ο πειρασμός Έιμυ Λιντ
1942 In This Our Life Η ύαινα Ρόυ Τίμπερλεϊκ
The Male Animal Έλλεν Τέρνερ
1943 Thank Your Lucky Stars Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ
Princess O'Rourke Πριγκιπικό ρομάντσο Πριγκίπισσα Μαρία
Government Girl Η σειρήνα του Λευκού Οίκου Ελίζαμπεθ "Σμόκι" Άλλαρντ
1946 To Each His Own[35] Δωσ' μου πίσω το παιδί μου Τζόσεφιν "Τζόντι" Νόρρις, Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου
The Dark Mirror Το διπλό αίνιγμα Τέρρυ Κόλλινς / Ρουθ Κόλλινς
Devotion Αφοσίωσις Σάρλοτ Μπροντέ
The Well Groomed Bride Καλοπαντρεμένη νύφη Μάρτζι Ντώσον
1948 The Snake Pit Ο λάκκος με τα φίδια Βιρτζίνια Στιούαρτ Κάννιγχαμ[36]
1949 The Heiress Η κληρονόμος Κάθριν Σλόπερ, Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου[35]
1952 My Cousin Rachel Η εξαδέλφη μου Ραχήλ Ρέητσελ Σανγκαλέττι Άσλεϋ
1955 Not As A Stranger Όχι σαν ξένος Κριστίνα Χέντβιγκσον
That Lady Η φυλακισμένη του Εσκοριάλ Άνα δε Μεντόζα
1956 The Ambassador's Daughter Η κόρη του πρεσβευτή Τζόαν Φισκ
1958 The Proud Rebel Αλύγιστος αντάρτης Λνινέτ Μουρ
1959 Libel Η νύχτα είναι εχθρός μου Λαίδη Μάργκαρετ Λόντον
1962 Light In The Piazza Ένα φως στο σκοτάδι Μεγκ Τζόνσον
1964 Lady in a Cage Κραυγή τα μεσάνυχτα Κορνήλια Χίλιαρντ
Hush… Hush, Sweet Charlotte Το μυστικό της Σάρλοτ Μίριαμ Ντήρινγκ[36]
1970 The Adventurers Επικίνδυνοι τυχοδιώκτες Ντέμπορα Χάντλεϋ
1972 The Screaming Woman Λώρα Γουάιναντ
Pope Joan Πάπισσα Ιωάννα Ηγουμένη
1977 Airport '77 Τζάμπο τζετ στο τρίγωνο του διαβόλου Έμιλυ Λίβινγκστον
1978 The Swarm Το σμήνος Μορήν Σούστερ
1979 The Fifth Musketeer Άννα της Αυστρίας
1982 The Royal Romance of Charles and Diana Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
1988 The Woman He Loved θεία Μπέσσι Μέρρυμαν

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: «Olivia de Havilland» (Γερμανικά) 140438254. Ανακτήθηκε στις 24  Απριλίου 2014.
  2. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Olivia-de-Havilland. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) SNAC. w68k7ftz. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 140438254. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2015.
  5. 5,0 5,1 5,2 «Olivia de Havilland, légende du cinéma hollywoodien, est morte». (Γαλλικά) 26  Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουλίου 2020.
  6. 6,0 6,1 6,2 «Fichier des personnes décédées». Fichier des personnes décédées. Ανακτήθηκε στις 12  Φεβρουαρίου 2022.
  7. «Le temps a emporté Olivia de Havilland, morte à l'âge de 104 ans». (Γαλλικά)
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 146555998. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  9. 9,0 9,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 213808236. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  10. 10,0 10,1 «Un cimetière bien vivant : le Père-Lachaise». (πολλαπλές γλώσσες) Google Books. 2021. PZQvEAAAQBAJ. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022. σελ. 168.
  11. www.lefigaro.fr/cinema/2016/07/01/03002-20160701ARTFIG00024-olivia-de-havilland-la-legende-a-100-ans.php.
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 12,7 walkoffame.com/olivia-de-havilland/. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  13. www.huffingtonpost.fr/entry/kirk-douglas-nest-pas-le-dernier-monstre-sacre-dhollywood-olivia-de-havilland-est-toujours-la_fr_5e3bceb8c5b6b70886fa416b.
  14. «Identifiants et Référentiels» (Γαλλικά) Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. 066950821. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  15. 15,00 15,01 15,02 15,03 15,04 15,05 15,06 15,07 15,08 15,09 15,10 15,11 15,12 (Αγγλικά) NNDB. 741/000022675. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  16. 16,0 16,1 16,2 olivia-de-havilland. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  17. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  18. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  19. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0110659. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  20. www.acmi.net.au/creators/76951.
  21. 21,0 21,1 p18366.htm#i183651. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 «Kindred Britain»
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  24. 24,0 24,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 140438254. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  25. 25,0 25,1 «Obituary: Olivia de Havilland, star of Hollywood's Golden Age». (Αγγλικά) BBC News Online. 26  Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  26. «Academy Collections» (Αγγλικά) Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. 1011603. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  27. 27,0 27,1 27,2 27,3 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0000014. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  28. ev0000003/1950.
  29. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/list/ls025615886/. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  30. (Αγγλικά, Ισπανικά) FilmAffinity. www.filmaffinity.com/us/awards-history.php?cat-id=venice_best_actress. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  31. «The London Gazette». (Βρετανικά αγγλικά) The London Gazette 61962. 16  Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2020. σελ. B7.
  32. www.whtimes.co.uk/news/tributes-to-olivia-de-havilland-1-6763977.
  33. «Η Olivia de Havilland του «Όσα παίρνει ο Άνεμος» πέθανε σε ηλικία 104 ετών». LiFO. 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  34. [https://www.kathimerini.gr/1090430/opinion/epikairothta/politikh/h-star-poy-eri3e-to-systhma-toy-xoligoynt Αιμίλιος Χαρμπής, στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" της 1 Αυγούστου 2020: "Η σταρ που 'έριξε' το σύστημα του Χόλιγουντ" Ανακτήθηκε στις 11/8/2020
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 «Η επαναστάτρια του χρυσού Χόλιγουντ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ ήταν μια δυναμική, υπέροχη Κυρία». flix.gr. 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 «Οι 5 ταινίες με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ που πρέπει να έχεις δει». FLIX. 27 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023.