Ολίβια Ντε Χάβιλαντ

Αγγλίδα και Αμερικανίδα ηθοποιός

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ (αγγλ. Olivia de Havilland, 1 Ιουλίου 1916 – 26 Ιουλίου 2020) ήταν Βρετανίδα ηθοποιός και Αμερικανίδα υπήκοος από το 1941. Η Ντε Χάβιλαντ είναι γνωστή για τη συμμετοχή της ως Μέλανι στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος, καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Κάπτεν Μπλαντ του 1935, Ρομπέν των δασών του 1938 και Ο λάκκος με τα φίδια του 1947. Η αντιπαλότητα με την αδελφή της, την ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στον χώρο του Χόλυγουντ για χρόνια. Η Ντε Χάβιλαντ βραβεύθηκε με δύο Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες Δωσ' μου πίσω το παιδί μου το 1946 και Η κληρονόμος του 1949.

Ολίβια ντε Χάβιλλαντ
Η Ολίβια ντε Χάβιλλαντ σε διαφημιστική φωτογραφία για την προώθηση της ταινίας του 1940 Σταθμός Σάντα Φε.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Olivia de Havilland (Αγγλικά)
Γέννηση1 Ιουλίου 1916
Τόκιο, Ιαπωνία
Θάνατος26 Ιουλίου 2020,
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ[1][2]
Κατοικία16ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[3]
ΕθνικότηταΑγγλική
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανική
ΣπουδέςLos Gatos High School (1934)[4][5][6], Notre Dame High School[5] και Mills College at Northeastern (1934)[4][5][6]
Ιδιότητασεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης[7][8], ηθοποιός θεάτρου[9][8][5] και ηθοποιός[10][11]
ΣύζυγοςΜάρκους Γκούντριτς (1946–1953)[12] και Pierre Galante (1955–1979)[13][12]
ΤέκναGisèle Galante[14][4] και Benjamin Briggs Goodrich[14][13][4]
ΓονείςΟυόλτερ Ντε Χάβιλαντ[14][13][4] και Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ[14][13][4]
ΑδέλφιαΤζόαν Φοντέιν[13][4][15]
ΣυγγενείςHereward de Havilland (ξάδελφος) και Geoffrey de Havilland (ξάδελφος)[15][5]
Είδος τέχνηςηθοποιός
ΒραβεύσειςΌσκαρ (2)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Με τον Έρολ Φλιν στην ταινία Κάπτεν Μπλαντ (1935)

Η Ολίβια Μαίρυ ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Ογκάστα Ρουζ.[16] Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν τριών ετών και μεταφέρθηκε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας. Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975.

Στα 18 της η Ντε Χάβιλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Ερμίας στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ' ένα θέατρο της Καλιφόρνιας. Την ίδια χρονιά η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά τον ρόλο της Ερμίας, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner Bros. και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του Έρολ Φλιν. Η αναγνώριση για τη Ντε Χάβιλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ Όσα παίρνει ο άνεμος το 1939, ταινία για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι ΜακΝτάνιελ. Η Ντε Χάβιλαντ όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν από τη Warner Bros., όπως η φίλη της η Μπέτι Ντέιβις, που είχε προσπαθήσει να «σπάσει» χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Το 1943 η Ντε Χάβιλαντ πήγε τη Warner Bros. στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευθεί του συμβολαίου της και αυτό ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και τα δύο Όσκαρ ερμηνείας. Το 1986 η Ντε Χάβιλαντ τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά Αναστασία: Το μυστήριο της Άννας[17] ως Μαρία Φιοντόροβνα. Τελευταία εμφάνισή της στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν το 2003, όταν σε ηλικία 87 ετών της παρέδωσε μία τιμητική διάκριση.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ είχε αποσυρθεί από την υποκριτική και τα τελευταία χρόνια της κατοικούσε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1935 Alibi Ike Ντόλι Στίβενς
The Irish in Us Θερμόαιμοι Λουσίλ Τζάκσον
A Midsummer Night's Dream Όνειρο θερινής νυκτός Ερμία
Captain Blood Κάπτεν Μπλαντ[18] Αραμπέλα Μπίσοπ
1936 Anthony Adverse Αντόνιο Αντβέρσο Άντζελα Τζουζέπι
The Charge of the Light Brigade Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας Έλσα Κάμπελ
1937 Call It a Day Κάθριν Χίλτον (Καθ)
A Day at Santa Anita Ολίβια Ντε Χάβιλαντ
It's Love I'm After Περιπέτεια του μεσονυχτίου Μάρσια Γουέστ
The Great Garrick Οι εραστές Ζερμέιν
1938 Gold Is Where You Find It Ο πόλεμος του χρυσού Σερένα Φέρις
The Adventures of Robin Hood Ρομπέν των Δασών[18] Μάριαν
Four's A Crowd Μοντέρνος Καζανόβας Λόρι Ντίλινγκγουελ[19]
Hard to Get Το τρελοκόριτσο Μάργκαρετ Ρίτσαρντς (Μάγκι)
1939 Wings of the Navy Γίγαντες των ουρανών Αϊρίν Ντέιλ
The Private Lives of Elizabeth and Essex Ελισάβετ και Έσσεξ λαίδη Πενέλοπε Γκρέι
Gone With The Wind Όσα παίρνει ο άνεμος Μέλανι Χάμιλτον[18]
Dodge City Ο κατακτητής / Ντοτζ Σίτι Άμπι Ίρβινγκ
Raffles Αριστοκράτης φαντομάς Γκουέν
1940 Santa Fe Trail Σάντα Φε Κιτ Κάρσον Χόλιντεϊ
1941 Hold Back the Dawn Ας μην ξημερώσει ποτέ Έμι Μπράουν[19]
They Died with Their Boots On Η επέλαση των δραγόνων Ελίζαμπεθ Μπέικον
The Strawberry Blonde Ο πειρασμός Έιμι Λιντ
1942 In This Our Life Η ύαινα Ρόι Τίμπερλεϊκ
The Male Animal Έλεν Τέρνερ
1943 Thank Your Lucky Stars Ολίβια Ντε Χάβιλαντ
Princess O'Rourke Πριγκιπικό ρομάντσο πριγκίπισσα Μαρία
Government Girl Η σειρήνα του Λευκού Οίκου Σμόκι Άλαρντ
1946 To Each His Own[18] Δωσ' μου πίσω το παιδί μου Τζόντι Νόρις, Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου
The Dark Mirror Το διπλό αίνιγμα Τέρι Κόλινς / Ρουθ Κόλινς
Devotion Αφοσίωσις Σαρλότ Μπροντέ
The Well Groomed Bride Καλοπαντρεμένη νύφη Μάρτζι Ντόσον
1948 The Snake Pit Ο λάκκος με τα φίδια Βιρτζίνια Στιούαρτ Κάνιγχαμ[19]
1949 The Heiress Η κληρονόμος Κάθριν Σλόπερ, Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου[18]
1952 My Cousin Rachel Η εξαδέλφη μου Ραχήλ Ραχήλ Άσλεϊ
1955 Not As A Stranger Όχι σαν ξένος Κριστίνα
That Lady Η φυλακισμένη του Εσκοριάλ Άννα δε Μεντόζα
1956 The Ambassador's Daughter Η κόρη του πρεσβευτή Τζόαν Φισκ
1958 The Proud Rebel Αλύγιστος αντάρτης Λινέτ Μουρ
1959 Libel Η νύχτα είναι εχθρός μου λαίδη Λόντον
1962 Light In The Piazza Ένα φως στο σκοτάδι Μεγκ Τζόνσον
1964 Lady in a Cage Κραυγή τα μεσάνυχτα Κορνήλια Χίλιαρντ
Hush… Hush, Sweet Charlotte Το μυστικό της Σάρλοτ Μίριαμ Ντίρινγκ[19]
1970 The Adventurers Επικίνδυνοι τυχοδιώκτες Ντέμπορα Χάντλεϊ
1972 The Screaming Woman Λόρα Γουάιναντ
Pope Joan Πάπισσα Ιωάννα ηγουμένη
1977 Airport '77 Τζάμπο τζετ στο τρίγωνο του διαβόλου Έμιλι Λίβινγκστον
1978 The Swarm Το σμήνος Μορίν Σουέστερ
1979 The Fifth Musketeer Άννα της Αυστρίας
1982 The Royal Romance of Charles and Diana Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
1988 The Woman He Loved θεία Μπέσι Μέριμαν

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 213808236. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  2. 2,0 2,1 «Un cimetière bien vivant : le Père-Lachaise». (πολλαπλές γλώσσες) Google Books. 2021. PZQvEAAAQBAJ. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022. σελ. 168.
  3. www.lefigaro.fr/cinema/2016/07/01/03002-20160701ARTFIG00024-olivia-de-havilland-la-legende-a-100-ans.php.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 (Αγγλικά) NNDB. 741/000022675. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 walkoffame.com/olivia-de-havilland/. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  6. 6,0 6,1 olivia-de-havilland. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  7. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  8. 8,0 8,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 146555998. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  9. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  10. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0110659. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  11. www.acmi.net.au/creators/76951.
  12. 12,0 12,1 p18366.htm#i183651. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 «Kindred Britain»
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  15. 15,0 15,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 140438254. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2022.
  16. «Η Olivia de Havilland του «Όσα παίρνει ο Άνεμος» πέθανε σε ηλικία 104 ετών». LiFO. 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  17. [https://www.kathimerini.gr/1090430/opinion/epikairothta/politikh/h-star-poy-eri3e-to-systhma-toy-xoligoynt Αιμίλιος Χαρμπής, στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" της 1 Αυγούστου 2020: "Η σταρ που 'έριξε' το σύστημα του Χόλιγουντ" Ανακτήθηκε στις 11/8/2020
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 «Η επαναστάτρια του χρυσού Χόλιγουντ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ ήταν μια δυναμική, υπέροχη Κυρία». flix.gr. 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 «Οι 5 ταινίες με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ που πρέπει να έχεις δει». FLIX. 27 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023.