Άνοιγμα κυρίου μενού

Παντελής Ζερβός

Έλληνας ηθοποιός

Ο Παντελής Ζερβός (23 Δεκεμβρίου 1908 - 22 Ιανουαρίου 1982) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετίες '50, '60 και αρχές '70) έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου-κοινοτάρχη ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός, αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός.

Παντελής Ζερβός
Zervos.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παντελής Ζερβός (Ελληνικά)
Γέννηση23 Δεκεμβρίου 1908
Λουτράκι Κορινθίας
Θάνατος22 Ιανουαρίου 1982 (74 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου και ηθοποιός ταινιών
Είδος τέχνηςΘέατρο, Κινηματογράφος
Καλλιτεχνικά ρεύματαΔράμα, Κωμωδία
Σημαντικά έργαΜανταλένα, Λόλα, Το Λεβεντόπαιδο, Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά, Ο Κατήφορος, Τα κίτρινα γάντια, Η μοίρα του αθώου
ΒραβεύσειςΒραβείο Β' ανδρικού ρόλου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960 για την ταινία Μανταλένα.

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1933 και συνεργάσθηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του διακρινόμενος σε κλασικούς στην αρχή ρόλους, αλλά και σε νεοελληνικούς αστικούς.

Σημαντικότερες θεατρικές του παρουσιάσεις ήταν στα έργα «Άλκηστις», «Αντιγόνη», «Θεσμοφοριάζουσαι», «Μάκβεθ», «Πλούτος» κ.ά.

Η παρουσία του στην κινηματογραφική σκηνή επίσης υπήρξε μεγάλη. Περισσότερες από 70 ήταν οι συμμετοχές του σε ταινίες, με κυρίαρχη στο έργο «Μανταλένα» του 1960, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, υποδυόμενος τον Ιερέα Παπά-Φώτη, για τον οποίο ρόλο απέσπασε, το Α΄ Βραβείο 2-ου Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960. Άλλες συμμετοχές του, που ξεχώρισαν, ήταν στα έργα «Πικρό ψωμί» (1951), «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» 1960, «Ζητείται ψεύτης» 1961, «Ο ατσίδας» 1962, «Λόλα» 1964, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» 1969 και η «Μαρία της σιωπής» (1973).

Αλλά και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ο Παντελής Ζερβός άφησε ιστορία, ιδιαίτερα στα καθημερινά ραδιοφωνικά πεντάλεπτα «Το 5λεπτο ενός θυρωρού».

Ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας, κατά τις οποίες έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον Βασιλιά Παύλο.

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα και μιλούσε αγγλικά. Απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου[1] του 1982 σε ηλικία 74 ετών. Κηδεύτηκε στο Λουτράκι Κορινθίας. Είχε τρεις κόρες, εκ των οποίων η μία σκοτώθηκε στο σεισμό της Σαντορίνης το 1956, σε ηλικία 12 ετών και, όπως αποκαλύφθηκε με την εκταφή, τρία χρόνια αργότερα, είχε θαφτεί ζωντανή.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Μια βιντεοταινίαΕπεξεργασία

  • Το τίμημα της αγάπης (1988)

ΘέατροΕπεξεργασία

  • Θεσμοφοριάζουσες (1979)
  • Λυσιστράτη (1969)
  • Ιβάνωφ (1966)
  • Το ατλαζένιο γοβάκι (1963)
  • Ο φαύλος κύκλος (1954)
  • Σουάνεβιτ (1942)
  • Το πρώτο έργο της Φάννυ (1942)

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Ζερβός ως ηθοποιός


χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Το Φιντανάκι Αντώνης Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Μάκβεθ Θυρωρος Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Αστυνόμος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ταρτούφος Ταρτούφος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Τριαντάφυλλο στο στήθος Πάντρε ντε Λέο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Ο γλάρος Σαμράγιεφ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ο αρχοντοχωριάτης Κύριος Γιορδάνης Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιώργος Θεοδοσιάδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

  • Εκκλησιάζουσαι (1981) ΕΡΤ
  • Η γειτονιά του Τσέχωφ (1979) ΕΡΤ
  • Πολυαγαπημένε κι αξέχαστε παππού (1979) ΥΕΝΕΔ
  • Γαμήλιο εμβατήριο (1978) ΕΡΤ
  • Δον Κιχώτης (19??) ΕΡΤ
  • Καινούργια ζωή (1978) ΕΡΤ
  • Ο φυλάργυρος (1975) ΕΙΡΤ
  • Τριαντάφυλλο στο στήθος (1975) ΕΙΡΤ
  • Χρονικό του Μουσικού Θεάτρου: Λίγο απ' όλα (1975) ΕΙΡΤ
  • Λυσιστράτη (1972) ΕΙΡΤ

Τηλεοπτικές ΣειρέςΕπεξεργασία

  • Ιστορίες χωρίς δάκρυα (1977) ΕΡΤ
  • Φάρος (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Η ταβέρνα (1972) ΕΙΡΤ

ΠηγέςΕπεξεργασία

  1. Ριζοσπάστης, 23/01/1982 Ψηφιακή συλλογή εφημερίδων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  2. Μπουρδάκου, Μάρω. «Παντελής Ζερβός. Ο ηθοποιός που έζησε την τραγωδία στην σκηνή όταν έχασε την κόρη του...». mixanitouxronou.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία