Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Σουσάνα Τζαμαλαντίνοβα (Κριμαϊκά ταταρικά: Susana Camaladinova, ουκρανικάСуса́на Алі́мівна Джамаладі́нова, 27 Αυγούστου 1983) είναι Ουκρανή τραγουδίστρια, ηθοποιός και συνθέτης. Είναι γνωστή για τους περισσότερους ως Τζαμάλα. Ήταν η εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2016 με το τραγούδι '1944', το οποίο νίκησε ανάμεσα σε 26 χώρες στον μεγάλο τελικό.

Τζαμάλα
ESC2016 winner's press conference 02 (cropped).jpg
Γέννηση27  Αυγούστου 1983[1]
Ος
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ουκρανία
Ιδιότητατραγουδιστής, τραγουδιστής όπερας, τραγουδοποιός και ηθοποιός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤζαζ, Σόουλ, electro, Ποπ μουσική και παραδοσιακή μουσική
ΒραβεύσειςEurovision Song Contest 2016 final και People's Artist of Ukraine
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ζωή και καριέραΕπεξεργασία

Η Τζαμάλα γεννήθηκε στο Ος της Κιργιζίας από Τάταρο πατέρα και Αρμένισα μητέρα.[2] Οι πρόγονοι της είναι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η ίδια ισχυρίζεται πως είχε συγγένεια διαμέσου της προ-γιαγιάς της με τον συνθέτη Αράμ Χατσατουριάν. [3] Μερικοί από τους προγόνους της διώχθηκαν βίαια από την Κριμαία στην Ασία υπό τον Ιωσήφ Στάλιν κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αν και οι πρόγονοι της ήταν με το μέρος των Σοβιετικών.[4] Κατά την διάρκεια αυτής της απέλασης, μια από τις γιαγιάδες της πέθανε μέσα σε ένα φορτηγό-φορτίο και την πέταξαν έξω σαν σκουπίδι.[5] Μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οικογένειά της επέστρεψε πάλι στην Ουκρανία. Η Τζαμάλα υπήρξε λάτρης της μουσικής από μικρή ηλικία. Έκανε την πρώτη επαγγελματική ηχογράφηση της στην ηλικία των εννέα, τραγουδώντας 12 λαϊκά παιδικά τραγούδια Τατάρων της Κριμαίας. Στην συνέχεια μπήκε στο μουσικό κολέγιο της Συμφερόπολης και αργότερα αποφοίτησε από την Εθνική μουσική ακαδημία της Ουκρανίας, ως τραγουδίστρια της όπερας, αλλά προτίμησε να κάνει καριέρα στην Ποπ μουσική.

Eurovision 2011Επεξεργασία

Στις αρχές του 2011 πήρε μέρος στην ουκρανική εθνική επιλογή για να αντιπροσωπεύσει την χώρα της με το τραγούδι 'Smile', στα ελληνικά χαμογέλα. Το τραγούδι ήταν το αγαπημένο του κοινού, αλλά στον εθνικό τελικό έφτασε στην 3η θέση, ανάμεσα σε 19 συμμετοχές.[6]

Eurovision 2016Επεξεργασία

 
Η Τζαμάλα στη Eurovision του 2016.

Η Τζαμάλα στη δεύτερή της απόπειρα να αντιπροσωπεύσει την Ουκρανία στον διαγωνισμό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το τραγούδι της 1944 αναφέρεται στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας και κυρίως για την ιστορία της γιαγιάς της που έχασε την κόρη της στην διαδρομή τους προς την κεντρική Ασία. Η Τζαμάλα έγραψε το τραγούδι της το 2014. Στον 2ο ημιτελικό[7] όπου εμφανίστηκε πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό στην 21η θέση, καταφέροντας να συγκινήσει το κοινό και τις επιτροπές βγάζοντας της 2η, αλλά με το νέο σύστημα ψηφοφορίας βγήκε στην πρώτη θέση με 534, αφήνοντας πίσω της την Αυστραλία με 511 βαθμούς και την Ρωσία με 491 βαθμούς.[8] Το τραγούδι της Τζαμάλα και οι στίχοι του τραγουδιού προκάλεσαν ηχηρές αντιδράσεις από την ρωσική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται στα γεγονότα της Κριμαίας.[9] Κάποιοι θεωρούν ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό στην Ουκρανία ως μποϊκοτάζ. Τέλος, ο Ρώσος πολιτικός, Φράντς Κλίντσεβιτς, δήλωσε "η πολιτική νίκησε την τέχνη".[εκκρεμεί παραπομπή]

Έπειτα από τη νίκη της, τιμήθηκε με τον τίτλο Καλλιτέχνης του Λαού της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Ποροσένκο.[10]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Studio albumsΕπεξεργασία

Τίτλος Λεπτομέρειες
For Every Heart
  • Κυκλοφόρησε: 12 Απριλίου 2011
  • Εταιρεία: Moon Records Ukraine
  • Format: ψηφιακό κατέβασμα, CD
All or Nothing
  • Κυκλοφόρησε: 19 Μαρτίου 2013
  • Εταιρεία: Moon Records Ukraine
  • Format: ψηφιακό κατέβασμα, CD
Подих
  • Κυκλοφόρησε: 12 Οκτωβρίου 2015
  • Εταιρεία: Moon Records Ukraine
  • Format: ψηφιακό κατέβασμα CD

Extended playsΕπεξεργασία

Τίτλος Λεπτομέρειες
Thank You
  • Κυκλοφόρησε: 1 Οκτωβρίου 2014
  • Εταιρεία: Enjoy Records
  • Format: ψηφιακό κατέβασμα, CD
1944
  • Κυκλοφόρησε: 7 Μαΐου 2016
  • Εταιρεία: Enjoy Records
  • Format: Digital download, CD

Live albumsΕπεξεργασία

Τίτλος Λεπτομέρειες Σημειώσεις
Live at Arena Concert Plaza
  • Κυκλοφόρησε: 2012
  • Εταιρεία: Enjoy Records
  • Format: ψηφιακό κατέβασμα, CD
  • Concert DVD

SinglesΕπεξεργασία

Χρονιά Τίτλος Θέσεις στους καταλόγους επιτυχιών Άλμπουμ
UKR Airplay
[11]
RUS
[12]
2010 "You Are Made of Love" For Every Heart
"It's Me, Jamala"
"Smile"
2012 "Я Люблю Тебя" All or Nothing
"Hurt"
2013 "Кактус"
2014 "Заплуталась" Thank You
"Злива" Σινγκλ χωρίς άλμπουμ
"Чому?"
2015 "Очима" Дыхание
"Шлях додому"
"Подих"
2016 "1944" 6 139 Σινγκλ χωρίς άλμπουμ
"—" υποδηλώνει single που δεν σημείωσε επιτυχία ή που δεν κυκλοφόρησε στη χώρα αυτή.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Μουσικά βίντεο
Χρονιά Τραγούδι Σκηνοθέτης
2009 History Repeating Άλαν Μπαντόεφ
2010 You're Made of Love + (στα ρωσικά) Κάτια Τσάρικ
2010 It's Me, Jamala + (στα ουκρανικά)
2011 Smile Μαξ Κατζόντα
2011 Find me John X Carey
2012 Я люблю тебя (στα ρωσικά) Σεργκέι Σαραχάνοφ
2013 Кактус (στα ρωσικά) Ντένις Ζαχάροφ
2013 All These Simple Things
2013 Depends On You + (στα ρωσικά) Βίκτορ Βιλκς
2014 Чому квіти мають очі? (στα ουκρανικά) Όλες Σάνιν
2015 Я заплуталась (στα ουκρανικά) Τόλικ Σατσίβκο
Ταινία
Χρονιά Τίτλος Ρόλος
2014 The Guide Όλγα
2014 Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων Κάμπια

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Discogs. 2494137. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Welcome to Ukraine». Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  3. «"Հենց ինքնաթիռը վայրէջք կատարեց Հայաստանում՝ միանգամից զգացի, որ ես տանն եմ". Ջամալայի բացառիկ հարցազրույցը 168.am-ին». 168.am. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-18. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  4. 'Stalin forced my parents to DIVORCE': Eurovision winner reveals how Soviet dictator tortured her great-grandmother, killing baby daughter and leaving legacy of family trauma by Will Stewart Daily Mail. 16-5-2016. Retrieved 18-5-2016
  5. Colin Freeman, (14-5-2016). «'They kill you all': why Ukrainian Eurovision winner, Jamala, angered Russia with her 1944 song». The Telegraph. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  6. «Ukraine: a new final!». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  7. «Eurovision Song Contest 2016 Second Semi-Final». Eurovision Song Contest. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  8. «Ukraine's Jamala wins Eurovision 2016». BBC News. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  9. Telegraph Reporters, (15-5-2016). «Eurovision 2016: Furious Russia demands boycott of Ukraine over Jamala's 'anti-Kremlin' song». The Telegraph. Ανακτήθηκε στις 15-5-2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  10. Granger, Anthony (16-5-2016). «Ukraine: Jamala Awarded Title "People's Artist of Ukraine"». Eurovoix.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  11. Peak positions for singles on the Ukrainian Airplay Chart:
  12. Peak positions for singles in Russia: