Αθανασία Μουστάκα

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Αθανασία Μουστάκα (Γαλαξείδι 27 Δεκεμβρίου 1898 (κατά άλλους 1899[3]) - 13 Ιουλίου 1968) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Αθανασία Μουστάκα
NITSA MOYSTAKA.JPG
Γέννηση27  Δεκεμβρίου 1898[1]
Γαλαξίδι Φωκίδας[2]
Θάνατος13  Ιουλίου 1968
Αθήνα
Τόπος ταφήςΤρίτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ήταν κόρη του ηθοποιού και θιασάρχη Διονυσίου Πλέσσα. Η Μουστάκα υπήρξε μια σημαντική τραγωδός του ελληνικού θεάτρου. Από την έναρξη λειτουργίας του «Εθνικού Θεάτρου» το 1932, υπήρξε βασικό στέλεχός του. Συνεργάστηκε επίσης με την «Ελληνική Σκηνή» που διεύθυνε ο Δημήτρης Ροντήρης, το 1951 καθώς και με τον θίασο «Λαμπέτη - Παπά - Χορν» την περίοδο 1952 - 1953. Την ίδια αυτή εποχή εμφανίσθηκε και στον ελληνικό κινηματογράφο.
Στον κινηματογράφο έπαιξε δεύτερους ρόλους και τέσσερεις δεκαετίες μετά το θάνατό της τιμήθηκε σε εκδήλωση του Σ.Ε.Η. για τους ηθοποιούς που πέθαναν κατά τα έτη 1967-1974. Στην ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» έπαιξε το ρόλο της γιαγιάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πέθανε έπειτα από πνευμονικό οίδημα που υπέστη στο νοσοκομείο «Τίμιος Σταυρός». Κηδεύτηκε μία Κυριακή πρωινή στο Γ΄ Νεκροταφείο[4].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1950 Ο μεθύστακας
1953 Οι ουρανοί είναι δικοί μας
1955 Ιστορία μιας κάλπικης λίρας

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

1957 Η μοίρα γράφει την ιστορία
1960 Τυφλός άγγελος

Στρατιώτες δίχως στολή

1962 Το ταξίδι

Συνοικία το όνειρο

1965 Είμαι μια δυστυχισμένη

Μοντέρνα Σταχτοπούτα

1966 Χαμένη Ευτυχία

1959 Αστέρω

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1930/1931 Θείος Βάνιας Σόνια Συνεταιρικός Θίασος Αιμίλιου Βεάκη περιοδεία Αιμίλιος Βεάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1932/1933 Η θυσία του Αβραάμ Άντα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Λόρδος Βύρων Μαίη Γκραίη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1934/1935 Ο Βασιλικός Λανάρω Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Τρισεύγενη Κυρά Καλή Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Αρραβωνιάσματα Σταύραινα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Αρραβωνιάσματα Σταύραινα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Το μεγάλο παιχνίδι Περσεφόνη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Αρραβωνιάσματα Σταύραινα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Η Αρλεζιάνα Γιαγιά Ρενώ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Οι μνηστήρες του θρόνου Σίγκριδ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Ο ηλίθιος Νίνα Αλεξάντροβνα Ιβόγλιν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Καποδίστριας Σουλιώτισσα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πέρσαι Βασίλισσα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Βαβυλωνία Μαρούσω Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Το Φιντανάκι Κυρά Κατίνα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Νόρα Άννα-Μαρία Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Βαθειά γαλάζια θάλασσα Κυρία Έλτον Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Χαραυγή - Σκοτεινιά στον Έπαχτο Χάιδω Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ανθή Αλεξάνδρα Ιβάνοβνα Ανόσοβα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Έντα Γκάμπλερ Μπέρτε Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Τρισεύγενη Κυρά Καλή Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Α' Γριά Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ερωφίλη Χρυσονόμη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Βασιλεύς ο Ροδολίνος Σωφρόνια Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Ιβάνωφ Αβντότια Ναζάροβνα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Λεωνίδας Τριβιζάς

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές και σημειώσειςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2019.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. Σε αναφορά στο θάνατο και την κηδεία της, στο φύλλο της εφημερίδας "Μακεδονία" στις 18 Ιουλίου του 1968, αναφέρεται ότι η Μουστάκα"απεβίωσε προ πενθημέρου εις τας Αθήνας, σε ηλικία 69 ετών".
  4. Μακεδονία, Η Θεσσαλονίκη και ο κόσμος, 18 Ιουλίου 1968, ΕΒΕ, αρχείο σε μορφή .pdf.

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Γ΄ (συμπλήρωμα) σελ.730