Γεώργιος Παππάς

Έλληνας ηθοποιός (1903-1958)

Ο Γεώργιος Παππάς (Αθήνα, 1903 - 3 Μαΐου 1958) ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός.

Γεώργιος Παππάς
Ο Γεώργιος Παππάς σε σκηνή από την ταινία Πρόσωπα λησμονημένα (1946)
Γέννηση1903
Αθήνα
Θάνατος3 Μαΐου 1958 (55 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
ΓονείςΣπυρίδων Παππάς και Θεώνη Δρακοπούλου
ΣυγγενείςΞένια Καλογεροπούλου (ανιψιά)
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής

Βιογραφία Επεξεργασία

Ήταν γιος του δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου, που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο "Μυρτιώτισσα". Σπούδασε γεωπονία στo Μονπελιέ της Γαλλίας αλλά δεν αποφοίτησε από τη σχολή[1] και επανερχόμενος στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄ όπου ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία, την οποία εγκατέλειψε όταν εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1931 με το θίασο του Μήτσου Μυράτ στο έργο Κύκλος του Σόμερσετ Μωμ και αργότερα ως συνθιασάρχης με τους θιάσους της Κυβέλης, της Κοτοπούλη κ.ά.
Χρημάτισε μέλος του θιάσου και πρωταγωνιστής του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών παίζοντας πάντα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά και ο ίδιος, στη διάρκεια της Κατοχής, διετέλεσε θιασάρχης με τη Βάσω Μανωλίδου, τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Νίκο Δενδραμή. Μετά τον πόλεμο, συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη και τον θίασο Λαμπέτη-Χορν, ενώ ανέλαβε και καθηγητής της υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε στα έργα Έγκλημα και τιμωρία, Δον Ζουάν, Καίσαρ και Κλεοπάτρα, Αγία Ιωάννα, Ευαγγελισμός κ.ά.

Ο Γεώργιος Παππάς τιμήθηκε με το χάλκινο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη προσφορά του στο γαλλικό θέατρο. Μετάφρασε πολλά θεατρικά έργα αρκετά από τα οποία και σκηνοθέτησε ο ίδιος.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1927 Έρως και κύματα
1933 Ο κακός δρόμος Νίκος
1946 Πρόσωπα λησμονημένα [2] Τώνης
1948 Μαντάμ Σουσού Μηνάς Καντακουζηνός
1953 Κυριακάτικο ξύπνημα Παύλος Καραγιάννης
1956 Η άγνωστος [2] Πέτρος Φλεριανός
1958 Το τελευταίο ψέμα [2] Κλέων Πέλλας
Ο άνθρωπος του τρένου Δημήτρης Κωστόπουλος [3]

Θεατρικές Παραστάσεις Επεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Γιάννης Θίασος Κοτοπούλη περιοδεία
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1937/1938 Κάντιντα Τζέιμς Μόρελ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Γιαννούλης Σαραντίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1939/1940 Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές Γκαστόν Ημικρατικός Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Παιχνίδι Χανς Κορτ Θίασος Γιώργου Παππά Θέατρο Βρετάνια Ρενάτο Μόρντο
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Σατανικό τηλεφώνημα Μπράκολι Θίασος Γιώργου Παππά Θέατρο Βρετάνια
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πάνω στα βράχια Θίασος Αιμίλιου Βεάκη - Γιώργου Παππά Θέατρο Βρετάνια Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Βαθειές είναι οι ρίζες Γερουσιαστής Λάνγκτον Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Rex Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Ο σατανάς Σόλων Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Rex Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Το χαμόγελο της Τζοκόντας Χένρι Χάττον Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Μπολερό Ρεμί Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Το νου σου στην Αμέλια Μαρσέλ Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Γκλόρια (θερινό) Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ο σατανάς Σόλων Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Γκλόρια (θερινό) Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Αγία Ιωάννα Ουόρικ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις κόσμοι Μαρτινέγκος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ξενοδοχείον Η ευτυχία Αλαίν Πλεσσί Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Νόρα Γιατρός Ρανκ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αγαπούλα Χανς Βάιρινγκ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Βαθειά γαλάζια θάλασσα Ουίλλιαμ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Κόμης Λέστερ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Δοκιμασία (Οι μάγισσες του Σάλεμ) Τζων Πρόκτορ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ανθή Φεντόρ Ιβάνοβιτς Κοστομάροβ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Κατακουζηνού, Λητώ (2013). Άγγελος Κατακουζηνός, Ο Βαλής μου. Αθήνα: Μικρή Άρκτος. σελίδες 64–65. ISBN 978-960-8104-28-0. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Γιώργος Παππάς (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ο άνθρωπος του τραίνου, https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/876, ανακτήθηκε στις 2022-12-30 

Πηγές Επεξεργασία

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.15ος, σ.472.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.48ος, σ.131

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία