Άνοιγμα κυρίου μενού

Γεώργιος Παππάς

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γεώργιος Παππάς (Αθήνα, 1903 - 3 Μαΐου 1958) ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός.

Γεώργιος Παππάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1903
Αθήνα
Θάνατος3  Μαΐου 1958
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΓονείςΣπυρίδων Παππάς και Θεώνη Δρακοπούλου
ΣυγγενείςΞένια Καλογεροπούλου

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ήταν γιος του δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου, που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο "Μυρτιώτισσα". Σπούδασε Γεωπονία στo Μονπελιέ της Γαλλίας αλλά δεν αποφοίτησε από τη σχολή[1] και επανερχόμενος στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄ όπου ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία, την οποία εγκατέλειψε όταν εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1931 με το θίασο του Μήτσου Μυράτ στο έργο "Κύκλος" του Σόμερσετ Μωμ και αργότερα ως συνθιασάρχης με τους θιάσους της Κυβέλης, της Κοτοπούλη κ.ά.
Χρημάτισε μέλος του θιάσου και πρωταγωνιστής του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών παίζοντας πάντα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά και ο ίδιος, στη διάρκεια της κατοχής, διετέλεσε θιασάρχης με την Βάσω Μανωλίδου, τον Βεάκη και τον Δενδραμή. Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με την Κατερίνα και τον θίασο Λαμπέτη - Χορν ενώ ανέλαβε και καθηγητής της υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε στα έργα "Έγκλημα και τιμωρία", "Δον Ζουάν", "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Αγία Ιωάννα", "Ευαγγελισμός" κ.ά.

Ο Γεώργιος Παππάς τιμήθηκε με το χάλκινο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη προσφορά του στο γαλλικό θέατρο. Μετάφρασε πολλά θεατρικά έργα αρκετά από τα οποία και σκηνοθέτησε ο ίδιος.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1927 Έρως και κύματα
1933 Ο κακός δρόμος
1946 Πρόσωπα λησμονημένα
1948 Μαντάμ Σουσού
1953 Κυριακάτικο ξύπνημα
1956 Ο άγνωστος
1958 Το τελευταίο ψέμα

Ο άνθρωπος του τρένου

1959 Ψιτ κορίτσια

Θεατρικές ΠαραστάσειςΕπεξεργασία

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αγαπούλα Χανς Βάιρινγκ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Νόρα Γιατρός Ρανκ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ξενοδοχείον Η ευτυχία Αλαίν Πλεσσί Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Βαθειά γαλάζια θάλασσα Ουίλλιαμ Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Κόμης Λέστερ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Κατακουζηνού, Λητώ (2013). Άγγελος Κατακουζηνός, Ο Βαλής μου. Αθήνα: Μικρή Άρκτος. σελίδες 64–65. ISBN 978-960-8104-28-0. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.15ος, σ.472.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.48ος, σ.131