Βλάσσης Μπονάτσος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βλάσσης Μπονάτσος (Ξυλόκαστρο Κορινθίας, 30 Νοεμβρίου 1949 – Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, ηθοποιός και παρουσιαστής.

Βλάσσης Μπονάτσος
Γέννηση30  Νοεμβρίου 1949
Ξυλόκαστρο
Θάνατος14  Οκτωβρίου 2004
Αθήνα
Αιτία θανάτουΛαρυγγίτιδα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής, ηθοποιός, παρουσιαστής
ΣύζυγοςΜάρθα Κουτουμάνου (1996–2004)
ΤέκναΖένια Μπονάτσου
Όργαναφωνή

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ήταν γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Τάκη Μπονάτσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1944. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όντας έφηβος, δημιούργησε το συγκρότημα loubok. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού από το 1969 έως το 1972. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε», το οποίο έγραψε ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και το οποίο ηχογραφήθηκε στην πρώτη του εκτέλεση από τους Πελόμα Μποκιού με τη φωνή του Νίκου Δαπέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε, 25 χρόνια αργότερα, ο Βλάσσης Μπονάτσος όταν συνεργάστηκε με τους Goin' Through.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (1981-1982) πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Εβίτα», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, παίζοντας τον ρόλο του Τσε Γκεβάρα. Επίσης, έπαιξε μαζί της και την περίοδο 1983-1984 στην παράσταση «Βίκτωρ Βικτώρια». Είχαν σχέση σχεδόν έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής.[1][2]

Παρουσίασε πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως «Με το κλειδί στο χέρι», «Κόντρες», «Βλας Μπακ», «Άλλα Κόλπα», «Με φόρα» και «Πάμε για άλλα», όπου ήταν γνωστός για τις φάρσες που έκανε και τις ατάκες του όπως το «φύγε 'σύ έλα 'σύ», «φοβερό», «τρομερό», «πάρα πολύ ωραίο», «καλά με συγχωρείς» και τη βραχνή χροιά της φωνής του. Ήταν πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς Οι Απαράδεκτοι (1991 - 1993) μαζί με τους Γιάννη Μπέζο, Δήμητρα Παπαδοπούλου (η οποία έγραψε το σενάριο) και Σπύρο Παπαδόπουλο. Συμπρωταγωνιστούσαν ο Βασίλης Χαλακατεβάκης και η Ρένια Λουιζίδου.

Ως σόλο τραγουδιστής έχει κυκλοφορήσει τραγούδια όπως «Μεταμορφώσεις», «Εμένα», «Μια Γυναίκα», «Γυναίκες» (soundtrack της σειράς «Στον Αστερισμό Της Γραβάτας»), «Η Ζωή Είναι Μια Τρύπα», «Βιάσου», «Λολίτα το Νυμφίδιο», «Ένας Άντρας Κλαίει Για σένα», «Πες I Love You», «Αγαπάω» και άλλα. Έχει κάνει ντουέτα με την Αλέξια στο «Είσαι Παιδί Μου Πειρασμός», τον Κώστα Τουρνά στο «Έλα Ήλιε Μου» και τον Γιώργο Μαρίνο στο «Ροκ». Επίσης έχει κάνει διασκευές τραγουδιών όπως «Το Χειροκρότημα» (πρώτη εκτέλεση Άλκηστις Πρωτοψάλτη), «Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής» (πρώτη εκτέλεση Βασίλης Παπακωνσταντίνου), «Αν Σ'αρνηθώ Αγάπη Μου» (πρώτη εκτέλεση Κώστας Χατζής), «Λαός και Κολωνάκι» (πρώτη εκτέλεση Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα) και «There Is No One Like Me» (soundtrack της σειράς Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, τίτλος πρωτότυπου «Non Esiste L'Amore» του Αντριάνο Τσελεντάνο).

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Το 1996 παντρεύτηκε τη Μάρθα Κουτουμάνου (1968), κόρη της Ελληνίδας ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, και απέκτησαν μία κόρη, τη Ζένια.

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών, στις 14 Οκτωβρίου 2004. Έπασχε από κληρονομικό αγγειοοίδημα[3]. Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός του οφείλεται σε αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα.

Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1971 Τα ομορφόπαιδα τραγουδιστής [4]
1973 Ένα ελεύθερο κορίτσι τραγουδιστής [5]
1982 Η στροφή τραγουδιστής [6]
1983 Ο δράκος, πρόσωπο της ημέρας Αλέκος [7]
1987 Τηλεκανίβαλοι [8] Δημήτρης Δημητρίου
1988 Πατρίς, ληστεία, οικογένεια [9] Βλάσης
1989 Ο διάβολος και το κέρατό του Άγγελος Βουτέρης
1991 Ο δραπέτης Σίμος
Ο διάβολος και η ουρά του
1993 Γυναίκες δηλητήριο [10] Βλάσης
2000 Βίτσια γυναικών [11] Ρενάρ

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1987 Ο Βαγιάννης ξανακτυπά ΕΡΤ2 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988-1989 Κουφώματα ΕΤ2 Βλάσσης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1990-1991 Η Δίψα MEGA Αλέξανδρος Ψαριανός Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991-1992 Με το κλειδί στο χέρι ΕΤ1 Ο Ίδιος Παρουσιαστής
1991-1993 Οι Απαράδεκτοι MEGA Βλάσσης Μπονάτσος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1992-1993 Τα Μπακούρια ANT1 Γεράσιμος 3 επεισόδια
1992-1994 Κόντρες MEGA Ο Ίδιος Παρουσιαστής
1993 Γίγας Μοτέλ Βλασσάρας 1 επεισόδιο
1993-1994 Στον αστερισμό της γραβάτας ANT1 Ντίνος Αλεξίου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1994 Της Ελλάδος τα παιδιά σμηναγός Καραμπονάτσος Επεισόδιο: "Κάκαλος μπάι νάιτ"
1994-1996 Άλλα κόλπα MEGA Ο Ίδιος Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
1996-1997 Vlass back ΣΚΑΪ Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
1997 Εκείνες κι εγώ ANT1 Επεισόδιο: "Αχ! Δεβόρα"
1997-1998 Άλλου τύπου Βλάσσης ΣΚΑΪ Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
1999 Playmate of the year STAR Παρουσιαστής
1999-2000 Με Φόρα ANT1 Παρουσιαστής
2000-2001 Φαινόμενα ΕΤ2 Παρουσιαστής
2001-2003 Να η Ευκαιρία MEGA Κριτική Επιτροπή
2003-2004 Πάμε γι' άλλα STAR Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1981-82 Εβίτα Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
1983-84 Βίκτωρ-Βικτώρια Ρεξ Χάρντεν

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Εταιρεία
1972 Πελόμα Μποκιού Lyra
1976 Επικίνδυνη ισορροπία Lyra
1981 Γενικά CBS
1983 Αυτά τα βράδια CBS
1991 Παραλήρημα EMI
1996 Χαίρετε BMG
2016 Gordian Anazitisi

ΣυμμετοχέςΕπεξεργασία


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Παπαδημητρίου, Γεωργία (14 Οκτωβρίου 2014). «Δέκα χρόνια χωρίς τον Βλάσση Μπονάτσο». Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  2. «Το καλοκαίρι που η Αλίκη χώρισε τον Βλάσση. Τι έλεγε η ίδια». 11 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  3. «Ζένια Μπονάτσου: «Έχω ένα σπάνιο νόσημα - Το είχε και ο πατέρας μου» (Video)». www.topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  4. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  5. Μουρτζιάπη, Γεωργία (30 Νοεμβρίου 2018). «Βλάσσης Μπονάτσος: Ο «Απαράδεκτος» της καρδιάς μας | Αφιερώματα». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Είναι ο Βλάσσης και θα είναι πάντα εδώ: 5 υπέροχες στιγμές του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου». Woman TOC. 14 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  7. Δρίβας, Νίκος (11 Ιουλίου 2021). «Καταζητείται το πρόσωπο της ημέρας: Η αυστηρώς ακατάλληλη cult αστυνομική ταινία των 80s». Cineramen. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  8. Σμυρνης, Σπυρος. «Ο Σάκης Μπουλάς, γελάει ακόμη φωναχτά μπροστά στα μούτρα του θανάτου!». Provocateur. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  9. «ΠΑΤΡΙΣ, ΛΗΣΤΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ». alatasfilms.gr. 
  10. «"Γυναίκες δηλητήριο" – Η κωμωδία του Νίκου Ζερβού στην ΕΡΤ1». ΕΡΤ. 19 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  11. «Βλάσσης Μπονάτσος ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  12. Θάνος Μικρούτσικος, Άλκης Αλκαίος: Εμπάργκο[νεκρός σύνδεσμος]