Βούλα Ζουμπουλάκη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Βούλα Ζουμπουλάκη (Κάιρο, 24 Σεπτεμβρίου 1924 - Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2015)[3][4] ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, σύζυγος του Δημήτρη Μυράτ.[4]

Βούλα Ζουμπουλάκη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Σεπτεμβρίου 1924[1][2]
Κάιρο
Θάνατος7  Σεπτεμβρίου 2015[1][2]
Αθήνα
Αιτία θανάτουνόσος
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔημήτρης Μυράτ (έως 1991)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.[5]

Εμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1952 και δύο χρόνια αργότερα στην πρόζα. Πρωταγωνίστησε : «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα), «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (Λουίτζι Πιραντέλλο), «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» (Γουίλιαμ Φώκνερ), «Λυσσασμένη γάτα» (Τένεσι Ουίλιαμς) κ.ά.

To 1955, μετά από πρόταση της φίλης της Μελίνας Μερκούρη, εμφανίστηκε στην ταινία «Στέλλα» παίζοντας το ρόλο της «Αννέτας» και τραγουδώντας το τραγούδι «Εφτά τραγούδια θα σου πω». Είχε λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Λισαβόνα το 1964 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.[5][6]

ΔιακρίσειςΕπεξεργασία

Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Λισαβόνας (1964), Α΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961, Β΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη το 1965,[7] Α΄ Βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966[8] και την ίδια χρονιά της απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός Ευποιίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Στέλλα Αννέτα
1958 Μόνο για μια νύχτα Άννα
1959 Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής Μαρίκα
1960 Είμαι αθώος - Υπόθεση Ντρέυφους Λουκία Ντρέυφους
1962 Η Αθήνα τη νύχτα Βούλα Ζουμπουλάκη
1963 Ίλιγγος Καίτη Καπράλου
1964 Διωγμός Κατερίνα Ροδέλη
1965 Όχι,.. κύριε Τζόνσον Ελένη
1966 Σύντομο διάλειμμα Εύα Καραλή
1990 Οι Αθηναίοι Σταυριανίδου

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Ένα παράξενο τάμα ΥΕΝΕΔ
1979 Βρυκόλακες ΥΕΝΕΔ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1976 Η δικαιοσύνη μίλησε ΕΡΤ
1977 Πορφύρα και αίμα ΥΕΝΕΔ
1979 Η μεγάλη παρέλαση ΕΡΤ
1983 Από τη ζωή των ανθρώπων ΕΡΤ2

ΕκπομπέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1994 Οι μεν και οι δεν: 70 χρόνια μεν, αλλά δεν ΑΝΤ1

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1954 Ο φαύλος κύκλος
1956 Χωρίς γάντι
1960 Οι δίκαιοι
1961 Η παγίδα

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

1967 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Το βαλς των ταυρομάχων

1968 Η σκιά

Η δικηγορίνα

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έχει παίξει η Ζουμπουλάκη, ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Μαρτίριο Θίασος Κατίνας Παξινού - Χριστίνας Καλογερίκου Θέατρο Κοτοπούλη Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Μάκβεθ Λαίδη Μακντόφφ Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε Μομίνα Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Όταν οι Ατρείδες Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Να ντύσουμε τους γυμνούς Ερσίλια Ντρέι Θίασος Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0958053. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 152046915. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Βούλα Ζουμπουλάκη». 90 λεπτά. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Έφυγε η σπουδαία ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη». ethnos.gr. 8 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  5. 5,0 5,1 «Έφυγε η σπουδαία ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη». tff.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  6. Μποζώνη, Αργυρώ (8 Σεπτεμβρίου 2015). «Βούλα Ζουμπουλάκη: αστή, ηθοποιός, μορφωμένη». www.lifo.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  7. Συκκά, Γιώτα (9 Σεπτεμβρίου 2015). «Βούλα Ζουμπουλάκη, η κυρία του αστικού θεάτρου». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  8. «ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 1966». tiff.filmfestival.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Who's Who 1979 σ. 199