Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Βούλα Ζουμπουλάκη (Κάιρο, 24 Σεπτεμβρίου 1924 - Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2015)[3][4] ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, σύζυγος του Δημήτρη Μυράτ.[4]

Βούλα Ζουμπουλάκη
Γέννηση24  Σεπτεμβρίου 1924[1][2]
Κάιρο
Θάνατος7  Σεπτεμβρίου 2015[1][2]
Αθήνα
Αιτία θανάτουνόσος
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΔημήτρης Μυράτ (έως 1991)
ΒραβεύσειςΧρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.[5]

Εμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1952 και δύο χρόνια αργότερα στην πρόζα. Πρωταγωνίστησε : «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα), «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (Λουίτζι Πιραντέλλο), «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» (Γουίλιαμ Φώκνερ), «Λυσσασμένη γάτα» (Τένεσι Ουίλιαμς) κ.ά.

To 1955, μετά από πρόταση της φίλης της Μελίνας Μερκούρη, εμφανίστηκε στην ταινία «Στέλλα» παίζοντας το ρόλο της «Αννέτας» και τραγουδώντας το τραγούδι «Εφτά τραγούδια θα σου πω». Είχε λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Λισαβόνα το 1964 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.[5][6]

ΔιακρίσειςΕπεξεργασία

Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Λισαβόνας (1964), Α΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961, Β΄ Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη το 1965,[7] Α΄ Βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966[8] και την ίδια χρονιά της απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός Ευποιίας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Στέλλα Αννέτα
1958 Μόνο για μια νύχτα Άννα
1959 Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής Μαρίκα
1960 Είμαι αθώος - Υπόθεση Ντρέυφους Λουκία Ντρέυφους
1962 Η Αθήνα τη νύχτα Βούλα Ζουμπουλάκη
1963 Ίλιγγος Καίτη Καπράλου
1964 Διωγμός Κατερίνα Ροδέλη
1965 Όχι,.. κύριε Τζόνσον Ελένη
1966 Σύντομο διάλειμμα Εύα Καραλή
1990 Οι Αθηναίοι Σταυριανίδου

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1954 Ο φαύλος κύκλος
1956 Χωρίς γάντι
1960 Οι δίκαιοι
1961 Η παγίδα

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

1967 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Το βαλς των ταυρομάχων

1968 Η σκιά

Η δικηγορίνα

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Ένα παράξενο τάμα ΥΕΝΕΔ
1979 Βρυκόλακες ΥΕΝΕΔ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1976 Η δικαιοσύνη μίλησε ΕΡΤ
1977 Πορφύρα και αίμα ΥΕΝΕΔ
1979 Η μεγάλη παρέλαση ΕΡΤ
1983 Από τη ζωή των ανθρώπων ΕΡΤ2

ΕκπομπέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1994 Οι μεν και οι δεν: 70 χρόνια μεν, αλλά δεν ΑΝΤ1

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0958053. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 152046915. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Βούλα Ζουμπουλάκη». 90 λεπτά. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Έφυγε η σπουδαία ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη». ethnos.gr. 8 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  5. 5,0 5,1 «Έφυγε η σπουδαία ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη». tff.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  6. Μποζώνη, Αργυρώ (8 Σεπτεμβρίου 2015). «Βούλα Ζουμπουλάκη: αστή, ηθοποιός, μορφωμένη». www.lifo.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  7. Συκκά, Γιώτα (9 Σεπτεμβρίου 2015). «Βούλα Ζουμπουλάκη, η κυρία του αστικού θεάτρου». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  8. «ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 1966». tiff.filmfestival.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Who's Who 1979 σ. 199