Ο Βύρων Πάλλης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Βύρων Πάλλης
Γέννηση1923[1]
Αθήνα
Θάνατος14  Δεκεμβρίου 1995
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΑφροδίτη Γρηγοριάδου (έως 1995)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στο Βασιλικό Θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950 στο έργο "Άννα των χιλίων ημερών" με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με τον οποίο και συνεργάστηκε για 4 χρόνια. Επέστρεψε στο Βασιλικό Θέατρο την περίοδο 1955-1957, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαμπέτη, Κατράκη και Χορν.

Έγινε δημοφιλής από τη ραδιοφωνική εκπομπή σε συνέχειες "Το σπίτι των ανέμων", στο ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε για πρώτη φορά το 1954, ενσαρκώνοντας τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Θανασάκης ο πολιτευόμενος".

Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 1995 μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) .... Θανασάκης Γκοβότσος, πολιτευτής
  • Γκόλφω (1955) ..... Κίτσος
  • Η άγνωστος (1956) ..... Εισαγγελέας
  • Ο γυναικάς (1957) ..... Αρίσος
  • Ένας ήρως με παντούφλες (1958) ..... Κώστας Στουπάτης
  • Γαλήνη (1958) .... μηχανικός
  • Σαρακατσάνισσα (1959)
  • Όταν το μίσος κυβερνά (1959) ...... Ντίνος Μαρής
  • Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής (1959) ..... Τόνης
  • Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς (1959) ..... Κίτσος Μπότσαρης
  • Νταντά με το ζόρι (1959) ..... Νίκος, υφασματέμπορας
  • Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960) .... Πέτρος Ζεβέρδης
  • Για την αγάπη μιας ορφανής (1960)
  • Είμαι αθώος - Υπόθεση Ντρέυφους (1960) .... Ταγματάρχης Ντι Πατί
  • Ματωμένα στέφανα (1961) ..... Κωνσταντής
  • Αντιγόνη (1961) ..... άγγελος εξ ουρανού
  • Εταιρία θαυμάτων (1962) ...... Κοσμάς Σαλταρίδης
  • Αδελφός Άννα (1963) ..... Άλντο Φρατζίνι
  • Ανήσυχα νιάτα (1963)
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964) Γιώργος Βρετός
  • Ο ανήφορος (1964) .... Δημήτρης Γεωργίου
  • Αμφιβολίες (1964) .... Σωτήριος Φραγκιάς
  • Διωγμός (1964) .... Όττο Σβαιτσερ
  • Οι εχθροι (1965) .... εισαγγελέας
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966) ..... Αλέκος Μαθιόπουλος
  • Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) ..... Ρήγας
  • Κοινωνία ώρα μηδέν (1966) ...... Βασίλης Ζήσιμος
  • Οι κολασμένοι (1966) .... Στέλιος Διακάρης
  • Το συρτάκι της αμαρτίας (1966) ..... Αλέξης
  • Η Στεφανία (1966) ..... Μάνος
  • Ο Λαμπρίρης εναντίον των παρανόμων (1967) ... Ορέστης Λαμπίρης
  • Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968) ..... Δημήτρης
  • Θύελλα στο σπίτι των ανέμων (1968) .... Ορέστης Λαμπίρης
  • Το φθινόπωρο μιας καρδιάς (1969) ...... Ανδρέας Κυριαζής
  • Η ώρα της αλήθειας (1969) ...... Ορέστης Λαμπίρης
  • Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου (1970) ..... Κώστας
  • Τύψεις συνειδήσεως (1972) .... Πέτρος
  • Χωρίς μάρτυρες (1983)

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Θανασάκης Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Αλέκος Σακελλάριος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Μονομαχία γυναικών Ερρίκος ντε Φλαβινιέλ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Ο' Κέλλυ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Απόψε αυτοσχεδιάζουμε Ενρίκο Βέρι Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Αθηνών Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Όταν οι Ατρείδες Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  • Freebase Data Dumps. Google.