Ο Γκίκας Μπινιάρης (19154 Απριλίου 1980), ήταν σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και λογοτέχνης.

Γκίκας Μπινιάρης
Γκίκας Μπινιάρης.png
Γέννηση1915
Πειραιάς
Θάνατος4 Απριλίου 1980
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός, λογοτέχνης

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1915. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο παίζοντας με όλους τους μεγάλους θιάσους. Τέλος προσλήφθηκε στο θίασο του Βασιλικού Θεάτρου του οποίου και αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Παράλληλα έγραψε πολλά θεατρικά έργα και είχε πολλές φορές επιμεληθεί των θεατρικών παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς.
Στη λογοτεχνία εμφανίσθηκε με αρκετά διηγήματα που εξέδωσε σ΄ ένα τόμο με τον τίτλο "Μαριονέττες". Στη συνέχεια εξέδωσε το μυθιστόρημα "Το αγόρι της γελαστής χερσόνησος".

Ο Γκίκας Μπινιάρης μιλούσε επίσης αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος του Πειραιά (παρά τη πλατεία Κοραή). Ιστορική ανάμνηση έχει μείνει η εμφάνισή του στα πλαίσια εορτής ναυτικής εβδομάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στον Πειραιά, παρουσία των Βασιλέων και εκπροσώπων της κυβέρνησης με την περίφημη απαγγελία του "Ο Ματρόζος" όπου και είχε αποθεωθεί. Πέθανε το 1980 από επιδημία γρίπης[1] και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ανάστασης στο Κερατσίνι Πειραιά .

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Η άγνωστος (1956) ...... έμπορος ναρκωτικών
  • Μπομπουλίνα (1958) ..... Πανάγος
  • Το νησί των γενναίων (1959) ..... Νικόλας
  • Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) ..... ο πιθανός δολοφόνος
  • Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960) ......
  • Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
  • Οργή (1962) ..... Κώστας
  • Η αστεφάνωτη (1964)
  • Το λάθος (1965)
  • Πειραιάς, ώρα 7:30 (1967)
  • Ήθελε να γίνει βασιλιάς (1967) ..... Γιάννης Βένος
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) ..... Μηνάς Σήφακας
  • Μια μάνα κατηγορείται (1972)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες ο Μπινιάρης συμμετείχε ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Χαραυγή Σεχήρ Αγάς Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Κύριος Πυργκόν Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Ιππότης Πώλετ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Θεοφανώ Λέων Πεδιάσιμος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Λουδοβίκος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Α' πολίτης Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Πρίγκιπας του Μαρόκου Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Καποράλ Τράπολας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Μήδεια Κρέοντας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ιερός λόχος Βλαδιμηρέσκου Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ο αρχοντοχωριάτης Δάσκαλος ξιφασκίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιώργος Θεοδοσιάδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.13ος, σ.991
  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποίοι
  • 90 lepta
  1. Νέα Εστία, τχ 1267, σελ. 611.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία