Γκίκας Μπινιάρης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Γκίκας Μπινιάρης (19154 Απριλίου 1980)[εκκρεμεί παραπομπή], ήταν σημαντικός Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και λογοτέχνης.

Γκίκας Μπινιάρης
Γκίκας Μπινιάρης.png
Ο Γκίκας Μπινιάρης στον ρόλο του Μηνά Σήφακα στο «Η Χαραυγή της Νίκης» της Καραγιάννης Καρατζόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γκίκας Μπινιάρης (Ελληνικά)
Γέννηση1915
Πειραιάς
Θάνατος4 Απριλίου 1980
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός, λογοτέχνης

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1915 και η καταγωγή του ήταν υδραίϊκη.[1] Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο παίζοντας με όλους τους μεγάλους θιάσους. Μαθήτευσε κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη και στον Δημήτρη Ροντήρη και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου[2] του οποίου και αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Παράλληλα έγραψε θεατρικά έργα και είχε πολλές φορές επιμεληθεί των θεατρικών παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίσθηκε με μια συλλογή από διηγήματα που εξέδωσε σ΄ ένα τόμο με τον τίτλο Μαριονέττες το 1949.[3] Σύζυγός του ήταν η Πίτσα Καπιτσινέα, επίσης ηθοποιός [4] Ο Μπινιάρης πέθανε το 1980 από γρίπη και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Ανάστασης, στο Κερατσίνι του Πειραιά.[εκκρεμεί παραπομπή]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1956 Η άγνωστος[5] Γιάννης
1958 Μπουμπουλίνα[6] Πανάγος
Μακριά απ' τον κόσμο Κώστας Βαλιάνης
1959 Το νησί των γενναίων Νικόλας
1960 Έγκλημα στα παρασκήνια[7] Μάκης Αγγέλογλου
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ αστυνόμος
1961 Στέγνωσαν τα δάκρυά μας πατέρας Μαρίας
1962 Οργή Κώστας
1964 Η αστεφάνωτη Βορρές
1965 Το λάθος
1967 Πειραιάς, ώρα 7:30
Ήθελε να γίνει βασιλιάς Γιάννης Βένος
1971 Η χαραυγή της νίκης Μηνάς Σήφακας
1972 Μια μάνα κατηγορείται
1974 Παύλος Μελάς
1980 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες ο Μπινιάρης συμμετείχε ως ηθοποιός[8].

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1938/1939 Ο σταυρός και το σπαθί Ένας εκατόνταρχος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Τρικυμία Κάλιμπαν Καλλιτεχνικός Θεατρικός Οργανισμός Αυλαία Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Βολπόνε ή Η αλεπού Μπονάριο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Ο κουρεύς της Σεβίλλης Ντον Μπαζίλιο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ανυπόμονη καρδιά Ντίγκερ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Χαραυγή Σεχήρ Αγάς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις κόσμοι Κόντε Μακρής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Όπως σας αρέσει Κάρολος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Αγία Ιωάννα Λα Ιρ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σταυροδρόμι Δήμαρχος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ερωφίλη Σκιά του αδελφού του Βασιλιά Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Κύριος Πυργκόν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Χαραυγή - Σκοτεινιά στον Έπαχτο Ένας καπετάνιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ Δόκτωρ Καγιού Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Ιππότης Πώλετ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Θεοφανώ Λέων Πεδιάσιμος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Δοκιμασία (Οι μάγισσες του Σάλεμ) Θωμάς Πάτναμ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι Φερρόβιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιφιγένεια η εν Ταύροις Θόας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Λουδοβίκος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Αλκιβιάδης Φαρνάβαζος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Α' πολίτης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Πρίγκιπας του Μαρόκου Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ερωφίλη Ψυχή του αδελφού του βασιλέα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο Τεντάλντο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ερωφίλη Ψυχή του αδελφού του βασιλέα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Βασιλεύς ο Ροδολίνος Μελλούμενο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Καποράλ Τράπολας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Μήδεια Κρέοντας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ιερός λόχος Βλαδιμηρέσκου Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Διονύσιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ο αρχοντοχωριάτης Δάσκαλος ξιφασκίας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Γιώργος Θεοδοσιάδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Σημειώσεις - παραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία