Κατάλογος μοναρχών της Ρωσίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Ο θυρεός της Ρωσίας τον 15ο αι.
Ο θυρεός της Ρωσίας τον 17ο αι. Στη μέση το έμβλημα της Μόσχας. Τα τρία στέμματα μάλλον είναι της Μεγάλης Ρωσίας (Μόσχα), της Μικρής Ρωσίας (Κίεβο) και της Λευκής Ρωσίας (Μινσκ).
Ο Αυτοκρατορικός θυρεός της Ρωσίας τον 19ο αι. Τα οκτώ εμβλήματα είναι (από αριστερά προς τα δεξιά): Καζάν, Πολωνία, Κριμαία, Κίεβο· Φινλανδία, Γεωργία, Σιβηρία, Αστραχάν.

Ο κατάλογος περιέχει όλους τους μονάρχες που εξουσίασαν στην ιστορία της Ρωσίας: μεγάλους πρίγκιπες του Νόβγκοροντ, του Κιέβου, του Βλαντίμιρ, της Μόσχας και μετά τους Τσάρους πασών των Ρωσιών. Η σειρά ξεκινά με τον ημι-μυθικό Ρούρικ πρίγκιπα του Νόβγκοροντ π. το 862 και τελειώνει με τον Νικόλαο Β΄ που παραιτήθηκε το 1917 και εκτελέστηκε με την οικογένειά του το επόμενο έτος.

  • Ο γιος του Ρούρικ, ο Ιγκόρ και η σύζυγός του Όλγα βαπτίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων τον Πορφυρογέννητο και τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ο Βλαδιμίρ Β΄ Μονομάχος μέγας πρίγκιπας του Κιέβου ήταν γιος της Αναστασίας της Κωνσταντινούπολης, συγγενή του Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου.
  • Ο Ιβάν Γ΄ μέγας πρίγκιπας της Μόσχας νυμφεύτηκε τη Ζωή Παλαιολογίνα, ανιψιά των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΒ΄ Αυτοκρατόρων των Ρωμαίων. Η Ζωή στη Μόσχα έλαβε το όνομα Σοφία. Ο εγγονός της Ιβάν Δ΄ ο Τρομερός ελευθέρωσε τα πριγκιπάτα των Ρώσων από τους Μογγόλους και τα επανένωσε, φτιάχνοντας το 1547 τη Ρωσική Αυτοκρατορία και αξιώνοντας τον τίτλο του Αυτοκράτορα (Τσάρου = Καίσαρα) των Ρωμαίων. Από τότε ο θυρεός της Ρωσίας είναι ο δικέφαλος αετός και η Μόσχα η τρίτη Ρώμη.
  • Η Όλγα, ανιψιά του Αλεξάνδρου Β΄ και εξαδέλφη του Αλεξάνδρου Γ΄, παντρεύτηκε τον Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας.

Οι Ρομάνοφ κατάγονται εκ θηλυγονίας από τους Ρουρικίδες: ο πατέρας του Μιχαήλ Α΄, ο Φιλάρετος Ρομάνοφ, κατάγεται από τη μητέρα του Ευδοξία Αλεξάνδροβνα από τον Ντμίτρι του Σούζνταλ μεγάλο πρίγκιπα του Βλαντίμιρ. Επίσης οι Σ.Χ.Γκόττορπ κατάγονται εκ θηλυγονίας από τους Ρουρικίδες: του Πέτρου Γ΄, πρώτου τσάρου του Οίκου Σ.Χ.Γκόττορπ, ο γιος Παύλος νυμφεύτηκε τη Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης, απόγονο εκ θηλυγονίας των Ρουρικιδών.

Οίκος των ΡουρικιδώνΕπεξεργασία

Μεγάλοι πρίγκιπες του ΚιέβουΕπεξεργασία

Μεγάλοι πρίγκιπες του ΒλαντιμίρΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Αντρέι Α΄
1157-1174
17
  1110 - 1174
64
Γιούρι Α΄ o Μακρόχειρ
πριγκίπισσα των Πολόβτσι (Κουμάνων)
; Γιούρι Μπογκολιούμπσκι
Μιχαήλ Α΄
1174, 75-76
1
  12ος αι. Γιούρι Α΄ ο Μακρόχειρ
Ελένη (Κομνηνή;)
- -
Γιαροπόλκ Γ΄
1174-1175
1
  12ος αι. Ροστισλάβ Γιούριεβιτς - -
Βσέβολοντ Γ΄ ο Πολύτεκνος
1176-1212
36
  1154 - 1212
58
Γιούρι Α΄ ο Μακρόχειρ
Ελένη (Κομνηνή;)
1.Μαρία Σβαρνόβνα
2.Βασίλκοβνα
Γιούρι Β΄
Κωνσταντίν του Ροστόβ
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Σβιατοσλάβ Γ΄ του Βλαντίμιρ
...
Γιούρι Β΄
1212-16, 18-38
24
  1189 - 1238
49
Βσέβολοντ Γ΄ ο Πολύτεκνος
Μαρία Σβαρνόβνα
Αγκάφια Βσεβολοντόβνα ...
Κωνσταντίν του Ροστόβ
1216-1218
2
  1186 - 1218
32
Βσέβολοντ Γ΄ ο Πολύτεκνος
Μαρία Σβαρνόβνα
Αγκάφια Μσιτισλάβνα ...
Γιαροσλάβ Β΄
1238-1246
8
  1191 - 1246
55
Βσέβολοντ Γ΄ ο Πολύτεκνος
Μαρία Σβαρνόβνα
1.πριγκίπισσα των Κουμάνων
2.Ροστισλάβα Μστισλάβνα
3.Φεντοσία Ιγκόρεβνα
Αλέξανδρος του Νέβα
Μιχαήλ Β΄ ο Γενναίος
Γιαροσλάβ Γ΄ του Τβερ
Αντρέι Β΄ του Βλαντίμιρ
Βασίλι του Κοστρόμα
...
Σβιατοσλάβ Γ΄
1246-48, 48-49
3
  1196 - 1252
56
Βσέβολοντ Γ΄ ο Πολύτεκνος
Μαρία Σβαρνόβνα
- -
Μιχαήλ Β΄ ο Γενναίος
1248
λίγες ημέρες
  1229 - 1248
19
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Φεοντοσία Ιγκόρεβνα
; ...
Αντρέι Β΄
1249-1252
3
  1222 - 1264
42
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Φεοντοσία Ιγκόρεβνα
Ουστίνια Ντανίλοβνα ...
Αλέξανδρος Α΄ του Νέβα
1252 - 1263
11
  1221 - 1263
42
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Ροστισλάβα Μστισλάβνα
1. Παρασκεβίγια (Αλεξάνδρα)
2.Βασιλίσα (Βάσα)
Ντμίτρι του Περεσλάβλ
Αντρέι Γ΄ του Γκορόντετς
Δανιήλ της Μόσχας
Γιαροσλάβ Γ΄ του Τβερ
1264-1271
7
  1230 - 1272
42
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Φεοντοσία Ιγκόρεβνα
Ξένια της Ταρούσα Μιχαήλ Γ΄ του Τβερ
...
Βασίλι του Κοστρόμα
1272-1277
5
  1241 - 1276
35
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Φεοντοσία Ιγκόρεβνα
- -
Ντμίτρι Α΄ του Περεσλάβλ
1277-81, 83-93
14
  1250 - 1294
44
Αλέξανδρος του Νέβα
Αλεξάνδρα Μπραχυσλάβνα
; ...
Αντρέι Γ΄ του Γκορόντετς
1281-83, 1293-1304
13
  1255 - 1304
49
Αλέξανδρος του Νέβα
Αλεξάνδρα Μπραχυσλάβνα
; ...
Μιχαήλ Γ΄ του Τβερ
1304-1318
14
  1271 - 1318
47
Γιαροσλάβ του Τβερ
Ξένια Γιουριέβνα της Ταρούσα
Άννα του Κασίν Ντμίτρι Β΄ του Τβερ
Αλεξάντρ του Τβερ
Γιούρι Γ΄ της Μόσχας
1318-1322
4
  1281 - 1325
44
Δανιήλ της Μόσχας
Βασιλίσα του Ροστόβ
Κονσάκ -
Ντμίτρι Β΄ του Τβερ
1322-1326
4
  1299 - 1326
27
Μιχαήλ του Τβερ
Άννα του Κασίν
- -
Αλέξανδρος Β΄
1326-1327
1
  1281 - 1339
58
Μιχαήλ Γ΄ του Τβερ
Άννα του Κασίν
Αναστασία της Γαλικίας ...
Αλέξανδρος Γ΄ Βασίλιεβιτς
1328-1331
3
  14ος αι. εγγονός ου Αντρέι Β΄
Ιβάν Α΄ ο Πολυχρήματος
1332-1340
8
  1288 - 1340
52
Δανιήλ της Μόσχας
Μαρία
1.Έλενα
2.Αλεξάντρα
Συμεών της Μόσχας
Ιβάν Β΄ της Μόσχας
...

Μεγάλοι πρίγκιπες της ΜόσχαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Δανιήλ
1283-1303
20
  1261 - 1303
42
Αλέξανδρος Νιέφσκι και Αλεξάνδρα Μαρία Γιούρι
Ιβάν Α΄
Γιούρι
1303-1325
22
  1281 - 1325
44
Διανιήλ και Μαρία Κοντσάκ -
Ιβάν Α΄
1325-1340
15
  1288 - 1325
37
Δανιήλ της Μόσχας και Μαρία 1.Έλενα
2.Αλεξάνδρα
Συμεών
Ιβάν Β΄
Συμεών
1340-1353
13
  1316 - 1353
37
Ιβάν Α΄ και Ελένα 1.Αυγούστα Αναστασία της Λιθουανίας
2.Ευπραξία του Σμολένσκ 3.Μαρία του Τβερ
-
Ιβάν Β΄
1353-1359
6
  1326 - 1359
33
Ιβάν Α΄ και Ελένα 1.Φεοντοσία του Μπριάνσκ
2.Αλεξάνδρα Βελυαμίνοβα
Ντμίτρι Ντονσκόι
Ντμίτρι Ντονσκόι
1359-1389
30
  1350 - 1389
39
Ιβάν Β΄ της Μόσχας και Αλεξάνδρα Βελυαμίνοβα Ευδοξία της Μόσχας Βασίλειος Α΄
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ
Βασίλειος Α΄
1389-1425
26
  1371 - 1425
54
Ντμίτρι Ντονσκόι και Ευδοξία της Μόσχας Σοφία της Λιθουανίας Άννα της Μόσχας
(σύζ. Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος)
Βασίλειος Β΄
1425-34, 35-46, 47-62
25
  1415 - 1462
47
Βασίλειος Α΄ της Μόσχας και Σοφία της Λιθουανίας Μαρία του Μπορόβσκ Ιβάν Γ΄
Άννα
Αντρέι Μπολσόι
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ
1434
(2 μήνες)
  1374 - 1434
60
Ντμίτρι Ντονσκόι και Ευδοξία της Μόσχας Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ Βασίλι Κοσόι
Ντμίτρι Σεμιάκα
Βασίλι Κοσόι
1434-1435
1
  1421 - 1448
27
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ και Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ - -
Ντμίτρι Σεμιάκα
1446-1447
  15ος αι. Γιούρι του Ζβενίγκοροντ και Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ (σύζυγος) (γιος)
Ιβάν Γ΄
1462-1505
  1440 - 1505
65
Βασίλειος Β΄ και Μαρία του Μπορόβσκ 1.Μαρία του Τβερ
2.Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα
Ιβάν
Βασίλειος Γ΄
Γιούρι
Αντρέι
Έλενα
Βασίλειος Γ΄
1505-1533
28
  1479 - 1533
64
Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας και Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα (κόρη Θωμά δεσπότη του Μωρέως) 1.Σολομωνία Λουρίεβνα
2.Σαμπούροβα 3.Έλενα Γκλίνσκαγια
Ιβάν Δ΄
Γιούρι
Κουντεγιάρ
Ιβάν Δ΄
1533/47-1584
51
  1530 - 1584
54
Βασίλειος Γ΄ της Ρωσίας και Έλενα Γκλίνσκαγια 1.Αναστασία 2.Μαρία 3.Μάρφα 4.Άννα 5.Άννα 6.Βασιλίσα 7.Μαρία 8.Μαρία Ντμίτρι
Ιβάν
Φιοντόρ Α΄
Ντμίτρι
Φιοντόρ Α΄
1584-1598
14
  1557 - 1598
41
Ιβάν Δ΄ και Αναστασία Ρομάνοβνα Ιρίνα Γκοντουνόβα (αδελφή του Μπορίς Γκοντουνόφ -
Μπορίς Γκοντουνόφ
1598-1605
7
  1552 - 1605
ΟΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΟΦ
Φιοντόρ Ιβάνοβιτς Γκοντουνόφ και Στεπανίντα
Μαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια Φιοντόρ Β¨
Φιοντόρ Β΄
1605
(1,5 μήνα)
  1589 - 1605
16
ΟΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΟΦ
Μπορίς Γκοντουνόφ και Μαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια
- -
Βασίλειος Δ΄
1606-1610
4
 
1552 - 1612
60
Ιβάν Σουίσκι - -
 
O θυρεός των Ρομάνοφ.
 
Ο θυρεός των Σ.Χ.Γκόττορπ.

Οίκος των ΡομάνοφΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Μιχαήλ Α΄
1613-1645
32
  1596 - 1645
49
Φιοντόρ Νικίτιτς (Πατριάρχης Φιλάρετος) και Ξένια Σεστόβα Ευδοκία Στρέσνιοβα Αλέξιος
Αλέξιος
1645-1676
31
  1629 - 1676
47
Μιχαήλ Α΄ και Ευδοκία Στρέσνιοβα 1.Μαρία Μιλοσλάφσκαγια
2.Ναταλία Ναρίσκινα
Φιοντόρ Γ΄
Ιβάν Ε΄
Πέτρος Α΄
Φιοντόρ Γ΄
1676-1682
6
  1661 - 1682
21
Αλέξιος και Μαρία Μιλοσλάφσκαγια - -
Ιβάν Ε΄
1682-1696
14
  1666 - 1696
30
Αλέξιος και Μαρία Μιλοσλάφσκαγια Πρασκόβια Σαλτύκοβα Αικατερίνη
Άννα Ιβάνοβνα
Πέτρος Α΄
1682/1696-1725
29
  1672 - 1725
53
Αλέξιος και Ναταλία Ναρίσκινα 1.Ευδοκία Λοπούχινα
2.Αικατερίνη Α΄
Αλεξέι
Άννα Πετρόβνα
Ελισάβετ
Αικατερίνη Α΄
1725-1727
2
  1684 - 1727
43
ΟΙΚΟΣ ΣΚΑΒΡΟΝΣΚΙ
Σαμουήλ Σκαβρόσκυ και Άννα-Δωροθέα Γκαν
Πέτρος Α΄ Άννα Πετρόβνα
Ελισάβετ
Πέτρος Β΄
1727-1730
3
  1727 - 1730
3
Αλεξέι (γιος Πέτρου Α΄) και Καρλόττα Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ - -
Άννα
1730-1740
10
  1693 - 1740
47
Ιβάν Ε΄ και Πρασκόβια Σαλτύκοβα Φρειδερίκος Γουλιέλμος της Κουρλάνδης -
Ιβάν ΣΤ΄
1740-1741
1
  1740 - 1741
1
ΟΙΚΟΣ ΓΟΥΕΛΦΩΝ
Άντον Ούλριχ του Βολφενμπύτελ και Άννα Λεοπόλδοβνα (κόρη Αικατερίνης, κόρης Ιβάν Ε΄)
- -
Ελισάβετ
1741-1762
21
  1709 - 1762
53
Πέτρος Α΄ και Αικατερίνη Α΄ (;) Αλεξέι Ραζουμόφσκι -

Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-ΓκόττορπΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Πέτρος Γ΄
1762
(6 μήνες)
  1728 - 1762
34
Κάρολος Φρειδερίκος του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και Άννα Πετρόβνα Ρομάνοφ Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας Παύλος
Αικατερίνη Β΄
1762-1796
34
  1729-1796
67
ΟΙΚΟΣ ΑΝΧΑΛΤ
Χριστιανός Αύγουστος του Άνχαλτ-Τσερμπστ και Ιωάννα Ελισάβετ του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Πέτρος Γ΄ της Ρωσίας Παύλος
Παύλος
1796-1801
5
  1754-1801
47
Πέτρος Γ΄ της Ρωσίας και Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας 1.Βιλελμίνα Λουίζα της Έσσης
2.Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης
Αλέξανδρος Α΄
Κωνσταντίνος Νικόλαος Α΄
Αλέξανδρος Α΄
1801-1825
24
  1777 - 1825
42
Παύλος Α΄ της Ρωσίας και Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης Λουίζα του Μπάντεν (νόθος) Νικολάι Λούκας
Νικόλαος Α΄
1825-1855
30
  1795 - 1855
60
Παύλος Α΄ της Ρωσίας και Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα (Καρλότα της Πρωσίας) Αλέξανδρος Β΄
Κωνσταντίνος
Νικόλαος
Μιχαήλ
Αλέξανδρος Β΄
1855-1881
26
  1818 - 1881
63
Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας και Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα (Καρλότα της Πρωσίας) Μαρία Αλεξάνδροβνα (Μαρία της Έσσης) Αλέξανδρος Γ΄
Βλαδίμηρος
Αλέξανδρος
Σεργκέι
Παύλος
Αλέξανδρος Γ΄
1881-1894
13
  1845 - 1894
49
Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας και Μαρία Αλεξάνδροβνα (Μαρία της Έσσης) Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας) Νικόλαος Β΄
Γεώργιος
Μιχαήλ
Νικόλαος Β΄
1894-1917
23
  1868 - 1918
50
Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας και Μαρία Φεοντόροβνα (Δάγμαρ της Δανίας) Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα (Αλίκη της Έσσης) Αλέξιος

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Russian history: Kievan Rus". Russiapedia. RT. Retrieved 26 November 2013.
  • Glenn E. Curtis (1996). "Kievan Rus' and Mongol Periods". Russia: A Country Study. Federal Research Division of the Library of Congress. Archived from the original on 27 September 2007. Retrieved 26 November 2013.
  • Suszko, Henryk (2003). Latopis hustyński. Opracowanie, przekład i komentarze. Slavica Wratislaviensia CXXIV. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. ISBN 83-229-2412-7.
  • Tolochko, Oleksiy (2010). The Hustyn' Chronicle. (Harvard Library of Early Ukrainian Literature: Texts) ISBN 978-1-932650-03-7.
  • Montefiore, Simon S. (2016) The Romanovs, 1613–1918 London: Weidenfeld & Nicolson, pp. 619–621
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Russian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).