Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών της Ρωσίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Ο θυρεός της Ρωσίας τον 15ο αι.
Ο θυρεός της Ρωσίας τον 17ο αι. Στη μέση το έμβλημα της Μόσχας. Τα τρία στέμματα μάλλον είναι της Μεγάλης Ρωσίας (Μόσχα), της Μικρής Ρωσίας (Κίεβο) και της Λευκής Ρωσίας (Μινσκ).
Ο Αυτοκρατορικός θυρεός της Ρωσίας τον 19ο αι. Τα οκτώ εμβλήματα είναι (από αριστερά προς τα δεξιά): Καζάν, Πολωνία, Κριμαία, Κίεβο· Φινλανδία, Γεωργία, Σιβηρία, Αστραχάν.

Ο κατάλογος περιέχει όλους τους μονάρχες που εξουσίασαν στην ιστορία της Ρωσίας: μεγάλους πρίγκιπες του Νόβγκοροντ, του Κιέβου, του Βλαντίμιρ, της Μόσχας και μετά τους Τσάρους πασών των Ρωσιών. Η σειρά ξεκινά με τον ημι-μυθικό Ρούρικ πρίγκιπα του Νόβγκοροντ π. το 862 και τελειώνει με τον Νικόλαο Β΄ που παραιτήθηκε το 1917 και εκτελέστηκε με την οικογένειά του το επόμενο έτος.

  • Ο γιος του Ρούρικ, ο Ιγκόρ και η σύζυγός του Όλγα βαπτίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων τον Πορφυρογέννητο και τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ο Βλαδιμίρ Β΄ Μονομάχος μέγας πρίγκιπας του Κιέβου ήταν γιος της Αναστασίας της Κωνσταντινούπολης, συγγενή του Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου.
  • Ο Ιβάν Γ΄ μέγας πρίγκιπας της Μόσχας νυμφεύτηκε τη Ζωή Παλαιολογίνα, ανιψιά των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΒ΄ Αυτοκρατόρων των Ρωμαίων. Η Ζωή στη Μόσχα έλαβε το όνομα Σοφία. Ο εγγονός της Ιβάν Δ΄ ο Τρομερός ελευθέρωσε τα πριγκιπάτα των Ρώσων από τους Μογγόλους και τα επανένωσε, φτιάχνοντας το 1547 τη Ρωσική Αυτοκρατορία και αξιώνοντας τον τίτλο του Αυτοκράτορα (Τσάρου = Καίσαρα) των Ρωμαίων. Από τότε ο θυρεός της Ρωσίας είναι ο δικέφαλος αετός και η Μόσχα η τρίτη Ρώμη.
  • Η Όλγα, ανιψιά του Αλεξάνδρου Β΄ και εξαδέλφη του Αλεξάνδρου Γ΄, παντρεύτηκε τον Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας.

Οι Ρομάνοφ κατάγονται εκ θηλυγονίας από τους Ρουρικίδες: ο πατέρας του Μιχαήλ Α΄, ο Φιλάρετος Ρομάνοφ, κατάγεται από τη μητέρα του Ευδοξία Αλεξάνδροβνα από τον Ντμίτρι του Σούζνταλ μεγάλο πρίγκιπα του Βλαντίμιρ. Επίσης οι Σ.Χ.Γκόττορπ κατάγονται εκ θηλυγονίας από τους Ρουρικίδες: του Πέτρου Γ΄, πρώτου τσάρου του Οίκου Σ.Χ.Γκόττορπ, ο γιος Παύλος νυμφεύτηκε τη Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης, απόγονο εκ θηλυγονίας των Ρουρικιδών.

Οίκος των ΡουρικιδώνΕπεξεργασία

Μεγάλοι πρίγκιπες του ΚιέβουΕπεξεργασία

Μεγάλοι πρίγκιπες του ΒλαντιμίρΕπεξεργασία

Μεγάλοι πρίγκιπες της ΜόσχαςΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Δανιήλ
1283-1303
20
  1261 - 1303
42
Αλέξανδρος Νιέφσκι και Αλεξάνδρα Μαρία Γιούρι
Ιβάν Α΄
Γιούρι
1303-1325
22
  1281 - 1325
44
Διανιήλ και Μαρία Κοντσάκ -
Ιβάν Α΄
1325-1340
15
  1288 - 1325
37
Δανιήλ της Μόσχας και Μαρία 1.Έλενα 2.Αλεξάνδρα Συμεών
Ιβάν Β΄
Συμεών
1340-1353
13
  1316 - 1353
37
Ιβάν Α΄ και Ελένα 1.Αυγούστα Αναστασία της Λιθουανίας 2.Ευπραξία του Σμολένσκ 3.Μαρία του Τβερ -
Ιβάν Β΄
1353-1359
6
  1326 - 1359
33
Ιβάν Α΄ και Ελένα 1.Φεοντοσία του Μπριάνσκ 2.Αλεξάνδρα Βελυαμίνοβα Ντμίτρι Ντονσκόι
Ντμίτρι Ντονσκόι
1359-1389
30
  1350 - 1389
39
Ιβάν Β΄ της Μόσχας και Αλεξάνδρα Βελυαμίνοβα Ευδοξία της Μόσχας Βασίλειος Α΄
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ
Βασίλειος Α΄
1389-1425
26
  1371 - 1425
54
Ντμίτρι Ντονσκόι και Ευδοξία της Μόσχας Σοφία της Λιθουανίας Άννα της Μόσχας
(σύζ. Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος)
Βασίλειος Β΄
1425-34, 35-46, 47-62
25
  1415 - 1462
47
Βασίλειος Α΄ της Μόσχας και Σοφία της Λιθουανίας Μαρία του Μπορόβσκ Ιβάν Γ΄
Άννα
Αντρέι Μπολσόι
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ
1434
(2 μήνες)
  1374 - 1434
60
Ντμίτρι Ντονσκόι και Ευδοξία της Μόσχας Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ Βασίλι Κοσόι
Ντμίτρι Σεμιάκα
Βασίλι Κοσόι
1434-1435
1
  1421 - 1448
27
Γιούρι του Ζβενίγκοροντ και Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ - -
Ντμίτρι Σεμιάκα
1446-1447
  15ος αι. Γιούρι του Ζβενίγκοροντ και Αναστασία Γιουρίεβνα του Σμολένσκ (σύζυγος) (γιος)
Ιβάν Γ΄
1462-1505
  1440 - 1505
65
Βασίλειος Β΄ και Μαρία του Μπορόβσκ 1.Μαρία του Τβερ 2.Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα Ιβάν
Βασίλειος Γ΄
Γιούρι
Αντρέι
Έλενα
Βασίλειος Γ΄
1505-1533
28
  1479 - 1533
64
Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας και Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα (κόρη Θωμά δεσπότη του Μωρέως) 1.Σολομωνία Λουρίεβνα 2.Σαμπούροβα 3.Έλενα Γκλίνσκαγια Ιβάν Δ΄
Γιούρι
Κουντεγιάρ
Ιβάν Δ΄
1533/47-1584
51
  1530 - 1584
54
Βασίλειος Γ΄ της Ρωσίας και Έλενα Γκλίνσκαγια 1.Αναστασία 2.Μαρία 3.Μάρφα 4.Άννα 5.Άννα 6.Βασιλίσα 7.Μαρία 8.Μαρία Ντμίτρι
Ιβάν
Φιοντόρ Α΄
Ντμίτρι
Φιοντόρ Α΄
1584-1598
14
  1557 - 1598
41
Ιβάν Δ΄ και Αναστασία Ρομάνοβνα Ιρίνα Γκοντουνόβα (αδελφή του Μπορίς Γκοντουνόφ -
Μπορίς Γκοντουνόφ
1598-1605
7
  1552 - 1605
ΟΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΟΦ
Φιοντόρ Ιβάνοβιτς Γκοντουνόφ και Στεπανίντα
Μαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια Φιοντόρ Β¨
Φιοντόρ Β΄
1605
(1,5 μήνα)
  1589 - 1605
16
ΟΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΟΦ
Μπορίς Γκοντουνόφ και Μαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια
- -
Βασίλειος Δ΄
1606-1610
4
 
1552 - 1612
60
Ιβάν Σουίσκι - -
 
O θυρεός των Ρομάνοφ.
 
Ο θυρεός των Σ.Χ.Γκόττορπ.

Οίκος των ΡομάνοφΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Μιχαήλ Α΄
1613-1645
32
  1596 - 1645
49
Φιοντόρ Νικίτιτς (Πατριάρχης Φιλάρετος) και Ξένια Σεστόβα Ευδοκία Στρέσνιοβα Αλέξιος
Αλέξιος
1645-1676
31
  1629 - 1676
47
Μιχαήλ Α΄ και Ευδοκία Στρέσνιοβα 1.Μαρία Μιλοσλάφσκαγια 2.Ναταλία Ναρίσκινα Φιοντόρ Γ΄
Ιβάν Ε΄
Πέτρος Α΄
Φιοντόρ Γ΄
1676-1682
6
  1661 - 1682
21
Αλέξιος και Μαρία Μιλοσλάφσκαγια - -
Ιβάν Ε΄
1682-1696
14
  1666 - 1696
30
Αλέξιος και Μαρία Μιλοσλάφσκαγια Πρασκόβια Σαλτύκοβα Αικατερίνη
Άννα Ιβάνοβνα
Πέτρος Α΄
1682/1696-1725
29
  1672 - 1725
53
Αλέξιος και Ναταλία Ναρίσκινα 1.Ευδοκία Λοπούχινα 2.Αικατερίνη Α΄ Αλεξέι
Άννα Πετρόβνα
Ελισάβετ
Αικατερίνη Α΄
1725-1727
2
  1684 - 1727
43
ΟΙΚΟΣ ΣΚΑΒΡΟΝΣΚΙ
Σαμουήλ Σκαβρόσκυ και Άννα-Δωροθέα Γκαν
Πέτρος Α΄ Άννα Πετρόβνα
Ελισάβετ
Πέτρος Β΄
1727-1730
3
  1727 - 1730
3
Αλεξέι (γιος Πέτρου Α΄) και Καρλόττα Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ - -
Άννα
1730-1740
10
  1693 - 1740
47
Ιβάν Ε΄ και Πρασκόβια Σαλτύκοβα Φρειδερίκος Γουλιέλμος της Κουρλάνδης -
Ιβάν ΣΤ΄
1740-1741
1
  1740 - 1741
1
ΟΙΚΟΣ ΓΟΥΕΛΦΩΝ
Άντον Ούλριχ του Βολφενμπύτελ και Άννα Λεοπόλδοβνα (κόρη Αικατερίνης, κόρης Ιβάν Ε΄)
- -
Ελισάβετ
1741-1762
21
  1709 - 1762
53
Πέτρος Α΄ και Αικατερίνη Α΄ (;) Αλεξέι Ραζουμόφσκι -

Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-ΓκόττορπΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Πέτρος Γ΄
1762
(6 μήνες)
  1728 - 1762
34
Κάρολος Φρειδερίκος του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και Άννα Πετρόβνα Ρομάνοφ Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας Παύλος
Αικατερίνη Β΄
1762-1796
34
  1729-1796
67
ΟΙΚΟΣ ΑΝΧΑΛΤ
Χριστιανός Αύγουστος του Άνχαλτ-Τσερμπστ και Ιωάννα Ελισάβετ του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Πέτρος Γ΄ της Ρωσίας Παύλος
Παύλος
1796-1801
5
  1754-1801
47
Πέτρος Γ΄ της Ρωσίας και Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας 1.Βιλελμίνα Λουίζα της Έσσης 2.Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης Αλέξανδρος Α΄
Κωνσταντίνος Νικόλαος Α΄
Αλέξανδρος Α΄
1801-1825
24
  1777 - 1825
42
Παύλος Α΄ της Ρωσίας και Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης Λουίζα της Βάδης (νόθος) Νικολάι Λούκας
Νικόλαος Α΄
1825-1855
30
  1795 - 1855
60
Παύλος Α΄ της Ρωσίας και Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα (Καρλότα της Πρωσίας) Αλέξανδρος Β΄
Κωνσταντίνος
Νικόλαος
Μιχαήλ
Αλέξανδρος Β΄
1855-1881
26
  1818 - 1881
63
Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας και Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα (Καρλότα της Πρωσίας) Μαρία Αλεξάνδροβνα (Μαρία της Έσσης) Αλέξανδρος Γ΄
Βλαδίμηρος
Αλέξανδρος
Σεργκέι
Παύλος
Αλέξανδρος Γ΄
1881-1894
13
  1845 - 1894
49
Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας και Μαρία Αλεξάνδροβνα (Μαρία της Έσσης) Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας) Νικόλαος Β΄
Γεώργιος
Μιχαήλ
Νικόλαος Β΄
1894-1917
23
  1868 - 1918
50
Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας και Μαρία Φεοντόροβνα (Δάγμαρ της Δανίας) Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα (Αλίξ της Έσσης) Αλέξιος

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • "Russian history: Kievan Rus". Russiapedia. RT. Retrieved 26 November 2013.
  • Glenn E. Curtis (1996). "Kievan Rus' and Mongol Periods". Russia: A Country Study. Federal Research Division of the Library of Congress. Archived from the original on 27 September 2007. Retrieved 26 November 2013.
  • Suszko, Henryk (2003). Latopis hustyński. Opracowanie, przekład i komentarze. Slavica Wratislaviensia CXXIV. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. ISBN 83-229-2412-7.
  • Tolochko, Oleksiy (2010). The Hustyn' Chronicle. (Harvard Library of Early Ukrainian Literature: Texts) ISBN 978-1-932650-03-7.
  • Montefiore, Simon S. (2016) The Romanovs, 1613–1918 London: Weidenfeld & Nicolson, pp. 619–621
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Russian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).