Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Νομάρχης Λέσβου ήταν ο διορισμένος (από το 1912 μέχρι το 1994) και εκλεγμένος (από το 1995 μέχρι το 2010) άρχων του Νομού Λέσβου του ελληνικού κράτους.

Η νομαρχία συστάθηκε το 1912 μετά την απελευθέρωση της Λέσβου και την καθαίρεση των τουρκικών αρχών του νησιού από τον Κουντουριώτη. Ο τελευταίος όρισε ως πρώτο επίτροπο για τη διοίκηση του νησιού τον ταγματάρχη Αλέξανδρου Μανουσάκη και ως πολιτικό και στρατιωτικό διοικητή τον Κωνσταντίνο Μελά.[1] Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου διορίστηκε έπαρχος με έδρα τη Μήθυμνα. Το 1921 στη θέση αυτή ήταν ο Ν. Τσιάμης, συμβολαιογράφος Μήθυμνας το 1923. Πιστεύεται ότι πιθανότατα το επαρχείο καταργήθηκε.[2]

Οι Νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 1994. Από το 1995 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Νομάρχες ήταν αιρετοί. Πρώτος διορισμένος νομάρχης ήταν ο Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος και πρώτος αιρετός ο Παύλος Βογιατζής.

Η Νομαρχία Λέσβου σταμάτησε να υφίσταται την 31η Δεκεμβρίου 2010, όταν καταργήθηκαν οι νομαρχίες στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στις Καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, ως Περιφερειακές Ενότητες. Η έδρα της νομαρχίας ήταν η πόλη της Μυτιλήνης.

Κατάλογος Νομαρχών ΛέσβουΕπεξεργασία

Διορισμένοι Νομάρχες ΛέσβουΕπεξεργασία

Κατάλογος διορισμένων Γενικών Διοικητών ή Νομαρχών Λέσβου 1912-2010.[3] Οι νομάρχες της περιόδου Απρ. 1967 - Ιουλ. 1974 ήταν διορισμένοι από τη χούντα.
Ονοματεπώνυμο (Γέννηση-Θάνατος) Εικόνα Διάρκεια θητείας Αξίωμα Σημειώσεις
Ξενοφών Στελλάκης Νοέμβριος 1912 - 1913 Γενικός Διοικητής Διπλωμάτης
Χαράλαμπος Βοζίκης (1862-1937)   1913 - 10 Νοεμβρίου 1913 Γενικός Διοικητής Παραιτήθηκε το 1913. Διατέλεσε βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής.
Μίνως Πετυχάκης 11 Νοεμβρίου 1913 - Απρίλιος 1915 Γενικός Διοικητής Βουλευτής επί Κρητικής Πολιτείας, βενιζελικός και δημοφιλής. Παραιτήθηκε το 1915.
Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος Απρίλιος - Αύγουστος 1915 Νομάρχης Ο πρώτος Νομάρχης Λέσβου μετά τη μετατροπή, το 1914, των Γενικών Διευθύνσεων των "Νέων Χωρών" σε Νομαρχίες.
Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968)   Σεπτέμβριος 1915 - Νοέμβριος 1915 Νομάρχης Διορίστηκε νομάρχης κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού και εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης στη Λέσβο.[4] Υπηρέτησε ως Γενικός Διοικητής Αιγαίου, βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός.
Νικολόπουλος 1915 - 1916 Νομάρχης
Γεώργιος Δοκουμετζίδης (18..-1937) Οκτώβριος 1916 - 1917 Νομάρχης Δικηγόρος, μετέπειτα βουλευτής Ηρακλείου.
Μίνως Πετυχάκης 1917 - Νοέμβριος 1917 Γενικός Διοικητής Δεύτερη φορά.
Σπυρίδων Πάγκαλος (1857-1918) 1917 - Ιανουάριος 1918 Νομάρχης Γυμνασιάρχης
Παπαδάκης 1917 Γενικός Διοικητής
Παναγιώτης Σκουριώτης Δεκέμβριος 1917 - Μάιος 1918 Γενικός Διοικητής (νομαρχεύων ο Ε. Καπετανάκης)[5] Νομάρχης Δράμας το 1915.
Κωνσταντίνος Φιλιππίδης του Νικολάου (1867-19..) 19 Μαρτίου 1918 - 1918 [6] Νομάρχης Δικηγόρος, βουλευτής Βόλου. Το 1932 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο αγροτισμός ως λύση του οικονομικού προβλήματος».[7]
Σπύρος Δάσιος (1870-1943) Ιούνιος 1918 - 2 Αυγούστου 1918 Γενικός Διοικητής Ίδρυσε το "Άσυλο Παιδός" για τη σίτιση και την εκπαίδευση 200 παιδιών στο "Μιδάτ".
Ιωάννης Χρυσοβελώνης (1857-1922) 11 Σεπτεμβρίου 1918 - Νοέμβριος 1920 Γενικός Διοικητής Διορίστηκε ως Γενικός Διοικητής Λέσβου την 11η Σεπτεμβρίου 1918 και παρέμεινε στο αξίωμα εκείνο ως το 1920, με ταυτόχρονα να είναι νομάρχης ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης.[8]
Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος 5 Σεπτεμβρίου 1921 - 1921 Γενικός Διοικητής
Νιώτης 15 Απριλίου 1921 - 17 Δεκεμβρίου 1921 Νομάρχης
Γ. Παπασχηνάς 18 Δεκεμβρίου 1921 - 2 Οκτωβρίου 1922 Νομάρχης
Παναγιώτης Τσιτσίλιας (1881-1972) 2 Οκτωβρίου 1922 - 1922 Νομάρχης Με καταγωγή από τα Κύθηρα, πρώτος Νομάρχης Πέλλης, Νομάρχης Φθιώτιδας και νομάρχης σε άλλες νομαρχίες.[9]
Πέτρος Ευριπαίος (1885-1963) 16 Οκτωβρίου 1922 - 1923 Γενικός Διοικητής Βουλευτής και υπουργός.
Κλεάνθης Θεοφανόπουλος (1878-1958) 12 Ιουνίου 1923 - Μάρτιος 1924 (το 1924 διευθυντής Νομαρχίας ο Διδάχος) Νομάρχης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός Δικαιοσύνης.
Θεοχάρης Βεγλερής 5 Απριλίου 1924 - Ιούνιος 1924 Νομάρχης Απολύθηκε το 1924.[10]
Ιωάννης Θειακάκης (18??-1954) 4 Ιουλίου 1924 - Ιούλιος 1925 Νομάρχης
Σπυρίδων Σολωμονίδης (1875-1937) 4 Αυγούστου 1925 - 31 Αυγούστου 1925 Νομάρχης (νομαρχεύων το 1925 ο Διδάχος) Νομικός, Νομάρχης Λασιθίου, Χίου και νήσων τω Κυκλάδων.
Ιωάννης Θειακάκης (18??-1954) 6 Σεπτεμβρίου 1925- Σεπτέμβριος 1927 Νομάρχης Με καταγωγή από το Ηράκλειο. Δεύτερη φορά.
Επαμεινώνδας Αλούπης (18??-1942) 1η Οκτωβρίου 1927 - Οκτώβριος 1929 Νομάρχης (διευθυντής νομαρχίας ο Γ. Θεοδωράκης και για λίγους μήνες νομαρχεύων ο Ηλίας Κυριακούλης )
Γεώργιος Κουράτος (19??-1985) Νοέμβριος 1929 - Μάρτιος 1930 Νομάρχης Δικηγόρος.
Ασημάκης Τοράκης Μάρτιος 1930-Μάιος 1930 Νομάρχης Πρόεδρος του Στρατοδικείου Μυτιλήνης το 1923.
Γεώργιος Π. Γεωργιάδης 16 Ιουνίου 1930-Δεκέμβριος 1932 Νομάρχης Υπηρέτησε και ως Νομάρχης Καβάλας, Ξάνθης και Πρέβεζας.
Παν. Ρούσσος (1894-19..) 26 Δεκεμβρίου 1932 - 24 Ιανουαρίου 1933 Νομάρχης Με καταγωγή από την Ερέτρια.
Θεμιστοκλής Αθανασιάδης Νόβας (1896-1961) Φεβρουάριος 1933-Μάρτιος 1933 Νομάρχης
Παν. Ρούσσος (1894-19..) 4 Μαΐου 1933-Ιανουάριος 1936 Νομάρχης Δεύτερη φορά.
Δημήτριος Λούνδρας (1885-1970) 11 Ιουνίου 1936 - 26 Ιανουαρίου 1937 Νομάρχης (μετά το 1937 νομαρχεύων ο διευθυντής της Νομαρχίας, Κοντογιάννης) Τρίτος Ολυμπιονίκης (1896), υποναύαρχος.
Δημ. Μπαφάλης 23 Φεβρουαρίου 1937 - 12 Ιουνίου 1937 Νομάρχης (νομαρχεύων ο Φλαμουράκης)
Βασίλειος Γκορτζής (1891-1943) 6 Ιουλίου 1937 - 12 Δεκεμβρίου 1937 Νομάρχης Μερίμνησε για τους απόρους και ανέγειρε ψυχιατρείο και γηροκομείο στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια έγινε Γενικός Διοικητής Ηπείρου.
Αγησίλαος Κοζύρης 21 Δεκεμβρίου 1937 - Αύγουστος 1941 Νομάρχης Δικηγόρος από το Ηράκλειο, απόστρατος συνταγματάρχης Πυροβολικού, πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Ίλυας Λιβυκού.
Παναγιώτης Τσιτσίλιας (1881-1972) 11 Αυγούστου 1941-1944 Νομάρχης Δεύτερη φορά.
Κωνσταντίνος Φριλίγγος (1885-1950) 10 Σεπτεμβρίου 1944-17 Νοεμβρίου 1944 Νομάρχης Λογοτέχνης. Επί κυβέρνησης του ΕΑΜ.
Γεώργιος Μπουρδάρας (1888-1959) Οκτώβριος 1944-1944 Γενικός Διοικητής Βουλευτής και υπουργός. Μετέφερε την έδρα της Νομαρχίας από την υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ Μυτιλήνη στη Χίο.
Δ. Κοντής 17 Νοεμβρίου 1944-Φεβρουάριος 1945 Νομάρχης
Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος (1882-1968) 1945 Νομάρχης Στρατιωτικός από την Αρκαδία.
Γ. Ζερλής Φεβρουάριος 1945 Νομάρχης
Βασίλειος Κυρέλλος (1874-1967) Φεβρουάριος 1945-Μάρτιος 1946 Γενικός Διοικητής Βουλευτής, υπουργός.
Ελευθεριάδης Φεβρουάριος 1945-1946 Αναπληρωτής Γενικός Διοικητής
Ιωάννης Σγόντζος Μάιος 1946-1946 Γενικός Διοικητής
Νικόλαος Μπούμπουλης (1874-1960) 4 Ιουνίου 1946-Ιανουάριος 1947 Γενικός Διοικητής Αναφέρεται και ως υπουργός Αιγαίου.[11]
Δημήτριος Γεωργαντέλλης (1898-1970) 8 Φεβρουαρίου 1947-Μάρτιος 1947 Γενικός Διοικητής Βουλευτής. Με καταγωγή από το Πλωμάρι.
Λουκάς Δαράκης (1908-1993) 3 Μαρτίου 1947-8 Σεπτεμβρίου 1947 Γενικός Διοικητής και Νομάρχης. Στις 17 Μαρτίου 1947 καταργήθηκε οριστικά το αξίωμα του Γενικού Διοικητή και παρέμεινε εκείνο του Νομάρχη.[12] Με καταγωγή από τη Λακωνία. Σύζυγος της συγγραφέα Πέπης Δαράκη.
Ιωάννης Σγόντζος 14 Σεπτεμβρίου 1947-Σεπτέμβριος 1949 Νομάρχης Μετά τη Λέσβο μετατέθηκε στη Σάμο.
Εμμανουήλ Παϊτάκης (1913-)   5 Οκτωβρίου 1949-31 Οκτωβρίου 1951 Νομάρχης Μετά τη Λέσβο μετατέθηκε στην Αρκαδία. Γηραιότερος εν ζωή πρώην Νομάρχης Λέσβου και στην Ελλάδα.
Ευάγγελος Παραβάντης (1901-1980) 2 Νοεμβρίου 1951-11 Μαρτίου 1953 Νομάρχης Εισαγγελέας επί 14 έτη.
Νικόλαος Μπιράκης (1899-1979) 16 Ιανουαρίου 1953-8 Ιανουαρίου 1957 Νομάρχης Από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, χρημάτισε βουλευτής. Ανακηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης επίτιμος δημότης Μυτιλήνης και μάλιστα παμψηφεί «εις αναγνώρισιν των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφερε προς τον Δήμον Μυτιλήνης και την Νήσον».[13] Μετά τη Λέσβο μετατέθηκε στο Λασίθι.
Σωτήριος Σταματιάδης (1903-19..) 16 Ιανουαρίου 1957-Σεπτέμβριος 1959 Νομάρχης Από την Αχαΐα (γεννηθείς στην Ακράτα).
Παναγιώτης Παμπούκης 12 Οκτωβρίου 1959-Ιανουάριος 1960 Νομάρχης Τέως Επιθεωρητής Διοικήσεως.
Γεώργιος Λυγεράκης (1911-2003)   12 Ιανουαρίου 1960 - Ιούνιος 1964 Νομάρχης (διευθυντές νομαρχίας και νομαρχεύοντες εν απουσία του Λυγεράκη το 1961 ο Β. Χατζής και το 1962 ο Γ. Κονίδης) Αντιστασιακός, διακρίθηκε στη μάχη της Κόνιτσας.
Κωνσταντίνος Σερεπίσος (1912-2001) 15 Ιουνίου 1964-14 Ιουνίου 1965 Νομάρχης Με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία. Βουλευτής.
Αντώνιος Πυλιώτης (1910-1984) 4 Ιουλίου 1965-10 Μαΐου 1967 Νομάρχης (διευθυντής Νομαρχίας ο Γ. Βασιλείου από τον Μάρτιο του 1965) Απολύθηκε από τη χούντα το 1967.
Κωνσταντίνος Δορκοφίκης 2 Ιουνίου 1967-2 Ιουλίου 1970 Νομάρχης Λοχαγός ε.α. Διορισμένος από τη χούντα.
Φοίβος Καζάκης (1925-2015) Ιούνιος 1970-Νοέμβριος 1971 Νομάρχης Δικηγόρος από τη Λάρισα.[14] Μετά τη Λέσβο μετατέθηκε στην Κεφαλονιά. Ήταν επίσης Νομάρχης Καρδίτσας και Κιλκίς.
Ιωάννης Πάλλης (1924-1986) 11 Δεκεμβρίου 1971-Μάρτιος 1974 Νομάρχης Δικηγόρος. Μετά τη Λέσβο μετατέθηκε στην Αχαΐα. Κατά τις δίκες των βασανιστών της χούντας ήταν συνήγορος υπεράσπισής τους.[15]
Παναγιώτης Γαλανόπουλος 23 Μαρτίου 1974-Ιούλιος 1974 Νομάρχης Ο τελευταίος νομάρχης πριν την πτώση της χούντας.
Αντώνιος Γεωργακόπουλος 20 Αυγούστου 1974-Οκτώβριος 1976 Νομάρχης Ο πρώτος νομάρχης μετά τη Μεταπολίτευση.
Χρήστος Γούλας Νοέμβριος 1976-22 Φεβρουαρίου 1977 Νομάρχης Με καταγωγή από τα Γρεβενά. Πριν τη Λέσβο ήταν Νομάρχης Γρεβενών και μετά τη Λέσβο έγινε Νομάρχης Κορινθίας.
Δημήτριος Κοκκινάκης 8 Μαρτίου 1977-11 Δεκεμβρίου 1980 Νομάρχης
Κωνσταντίνος Τασσόπουλος Δεκέμβριος 1980-3 Μαρτίου 1982 Νομάρχης
Κωνσταντίνος Α. Στρατηνάκης 7 Απριλίου 1982-Νοέμβριος 1983 Νομάρχης
Νίκος Σηφουνάκης (1949-)   13 Νοεμβρίου 1983-17 Μαρτίου 1987 Νομάρχης Υπουργός και βουλευτής.
Κώστας Κέντρος 15 Μαΐου 1987-Φεβρουάριος 1989 Νομάρχης Τραπεζικός υπάλληλος από την Κέρκυρα. Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τον Φεβρουάριο του 1989.
Μιχαήλ Σπατιώτης 2 Μαρτίου 1989-19 Ιουλίου 1989 Νομάρχης (νομαρχεύων ο διευθυντής Νομαρχίας Στ. Μακίδης) Φαρμακοποιός, με καταγωγή από το Νησί της Βουπρασίας Ηλείας.
Αναστάσιος Γιατράκος 3 Σεπτεμβρίου 1989-3 Ιανουαρίου 1990 Νομάρχης
Μάρκος Μεννής 8 Ιανουαρίου 1990-Μάιος 1990 Νομάρχης Με καταγωγή από τη Χίο. Υπηρέτησε ως δήμαρχος Βροντάδου.
Γεώργιος Φωτεινόπουλος (1952-) 16 Μαΐου 1990-Απρίλιος 1992 Νομάρχης (Περιφερειάρχης έγινε ο Σταμάτης Μηλίγγος) Δικηγόρος και συνδικαλιστής της ΟΝΝΕΔ.
Νικόλαος Λεμπιδάκης (1937-) 15 Απριλίου 1992-2 Οκτωβρίου 1992 Νομάρχης (νομαρχεύων το 1992-93 ο διευθυντής Νομαρχίας, Γεώργιος Μάνος) Συνταγματάρχης ε.α. από τα Χανιά, κάτοικος Δράμας.
Γεώργιος Νέγρης (1947-) 27 Ιανουαρίου 1993-Οκτώβριος 1993 Νομάρχης (νομαρχεύων ο Γεώργιος Μάνος) Νομικός και οικονομολόγος από τη Σάμο. Νομάρχης Χίου πριν τη Λέσβο.
Μάνος Θεοδωρίδης (1947-) 11 Νοεμβρίου 1993-4 Σεπτεμβρίου 1994 Νομάρχης (μέχρι τον διορισμό του Θεοδωρίδη νομαρχεύων ήταν ο Γεώργιος Μάνος και μετά την αποχώρηση του Θεοδωρίδη ο Στάθης Μακίδης) Δικηγόρος και οικονομολόγος από την Κω.
Ηλίας Τσιμπίδης 5 Οκτωβρίου 1994 - 31 Δεκεμβρίου 1994 Νομάρχης Πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου, με καταγωγή από την Ικαρία. Ο τελευταίος μη αιρετός νομάρχης.

Αιρετοί Νομάρχες ΛέσβουΕπεξεργασία

Κατάλογος αιρετών Νομαρχών Λέσβου 1995-2010.
Ονοματεπώνυμο νομάρχη (Γέννηση-Θάνατος) Έτος εκλογής (ποσοστό % με το οποίο εξελέγη) Διάρκεια θητείας Σημειώσεις
Αλέκος Μαθιέλλης (1943-) 1994 (57,93%) 1η Ιανουαρίου 1995-31 Δεκεμβρίου 1998 Εξελέγη με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Δημήτρης Βουνάτσος (1943-) 1998 (58,11%) 1η Ιανουαρίου 1999-31 Δεκεμβρίου 2002 Γεννήθηκε στο Πλωμάρι, γιος του πρώην βουλευτή, Φωκίωνα Βουνάτσου. Εξελέγη με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΚΚΙ στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Βουλευτής και Δήμαρχος Λέσβου.[16]
Παύλος Βογιατζής (1957-) 2002 (52,60% στον δεύτερο γύρο)/ 2006 (48,36% από τον πρώτο γύρο)[17] 1η Ιανουαρίου 2003-31 Δεκεμβρίου 2010 Αγρότης γεννημένος στη Μυτιλήνη, δήμαρχος Γέρας Λέσβου (1999-2002) και βουλευτής Λέσβου. Εργάστηκε ως προπονητής του υγρού στίβου, διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαιτητών Υδατοσφαίρισης Ελλάδας.[18] Ο τελευταίος νομάρχης Λέσβου.

Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. ΛέσβουΕπεξεργασία

Ως διάδοχοι των νομαρχών μπορούν να θεωρηθούν οι αιρετοί Αντιπεριφερειάρχες.

ΠηγέςΕπεξεργασία

  1. Γνωστά και άγνωστα της απελευθέρωσης της Λέσβου… Από τη διένεξη Κ.Μελά και Α.Μανουσάκη, lesvosnews.net, 14-1-2013, ανάκτηση 25-7-2018.
  2. Παρασκευαΐδης 2006, σελ. 349.
  3. Παρασκευαΐδης 2006, σελ. 16.
  4. Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) Ο Γέρος της Δημοκρατίας, Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα 2008.(pdf)
  5. Εφημερίδα Σάλπιγξ, 16-1-1918.
  6. Θεσσαλικά χρονικά, Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλών, Αθήνα 1935, σελ. 168.
  7. Γεώργιος Σούρλας, Οι Πολιτικοί της Μαγνησίας: Ιστορική αναδρομή, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2007, σελ. 246
  8. Παρασκευαΐδης, 2006, σελ. 24.
  9. Βιογραφικό Παναγιώτη Τσιτσίλια, ανάκτηση 25-7-2018.
  10. Ελεύθερος Λόγος, 26-6-1924, σελ. 1
  11. [*««Κυβέρνησις Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Από 18.4.1946 έως 2.10.1946»». Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ανακτήθηκε στις 25-7-2018.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  12. Παρασκευαΐδης, 2006, σελ. 65.
  13. Ο χαιρετισμός του Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας Κ.Υ. Περάματος Αρχειοθετήθηκε 2014-02-15 στο Wayback Machine., 94.2 FM,, hxosfm.gr, 21-3-2008, ανάκτηση 26-7-2018.
  14. Απεβίωσε ο δικηγόρος Φοίβος Καζάκης, Ελευθερία, 15-7-2015, ανάκτηση 26-7-2018.
  15. Εμπρός, 23-7-2005.
  16. Βιογραφικό του Δημήτρη Βουνάτσου στο eklogika.gr, ανάκτηση 26-7-2018.
  17. Αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών του 2006, Υπουργείο Εσωτερικών, ανάκτηση 26-7-2018.
  18. Βιογραφικό Παύλου Βογιατζή στο eklogika.gr, ανάκτηση 26-7-2018.
  19. Βιογραφικό Κύτελη Αρχειοθετήθηκε 2017-06-01 στο Wayback Machine. στον ιστότοπο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανάκτηση 30-7-2018.

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

  • Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Οι Νομάρχες του Νομού Λέσβου 1912-2006, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου 2006.