Πέμη Ζούνη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Πέμη (Παναγιώτα) Ζούνη (Αθήνα ,7 Φεβρουαρίου 1956) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ είναι γνωστή και από τις εκφωνήσεις που έχει κάνει σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, διαφημίσεις και μεταγλωττίσεις κινηματογραφικών ταινιών. Επίσης, έχει ασχοληθεί και με τα κοινά από την θέση της δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Αθηναίων και από τη θέση της βουλευτού της Α' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

Πέμη Ζούνη
ΓέννησηΠαναγιώτα Ζούνη
7 Φεβρουαρίου 1956 (1956-02-07) (68 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Παρί-Ναντέρ και Εθνικό Ωδείο
Ιδιότηταπολιτικός, ηθοποιός και σκηνοθέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Είναι κόρη του κονφερασιέ Λάμπρου Ζούνη. Διέμενε αρχικά στο Μεταξουργείο και αργότερα στο Μαρούσι.

Το 1979 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε την ύλη του δεύτερου έτους του τμήματος Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι ενώ έκανε και μαθήματα πιάνου, φλογέρας και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Κατά τη χρονική περίοδο 1971-1978 έκανε μαθήματα χορού, κλασικού και μοντέρνου ενώ το 1982 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας και σε θεατρικές παραγωγές του.[1]

Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν τη σεζόν 1982-1983 στη σειρά της ΕΡΤ Γιάννης και Μαρία, με πρωταγωνιστές στους ομώνυμους ρόλους την ίδια και τον Ηλία Γιαννίτσο. Το 1985 κέρδισε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Μια τόσο μακρινή απουσία, μαζί με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ερμηνεία της στα Πέτρινα χρόνια[2]. Το 1996 δάνεισε τη φωνή της στην Εσμεράλδα στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας Η Παναγία των Παρισίων. To 2004 βραβεύτηκε με το έπαθλο "Μαρίκα Κοτοπούλη"[3].

Συνεργάστηκε για μια πενταετία στο θέατρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό[4]. Η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα ήταν με το έργο Το τέλος του καλοκαιριού του Γιώργου Ηλιόπουλου. Έχει επίσης ασχοληθεί και με το τραγούδι, ενώ έχει δανείσει τη φωνή της σε πολλές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για τις δυο ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου Μία αιωνιότητα και μία μέρα και Το βλέμμα του Οδυσσέα, διαφημιστικά σποτ και εκφωνήσεις για το πρόγραμμα του Mega Channel.

Τη σεζόν 2019 - 2020 & 2020 - 2021 έπαιζε στην σειρά 8 λέξεις.

Τη σεζόν 2022-2024 υποδύεται την Μαργέτα Παράσχου στη σειρά του OPEN,/ ΑΝΤ1 «Έρωτας φυγάς».

Την επικαιρότητα απασχόλησε περιστατικό που αφορούσε φωτογραφίες που παρουσίαζαν την Ζούνη με τον σκηνοθέτη Ανγκ Λι και αποκαλύφθηκε ότι ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο προώθησης της παράστασης, στο έργο του Άκη Δήμου, «...Και Ιουλιέτα» το 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τόσο το Ίδρυμα, όσο και η εταιρεία παραγωγής κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.[5]

Πολιτική Επεξεργασία

Υπήρξε υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004[6], ενώ εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό "Όμορφη Πόλη"[7] το 2002 και με τον συνδυασμό "Η Αθήνα αλλάζει" το 2006[8]. Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών. Παραιτήθηκε από το αξίωμα το 2012 παραδίδοντας την έδρα της και έκτοτε δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Προσωπική ζωή Επεξεργασία

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου, είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εκφωνητών Ελλάδος. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1981 εξέδωσε τη μετάφραση του βιβλίου του Ταχάρ Μπεν Ζελούν Μοχά ο τρελός, Μοχά ο σοφός (εκδ. Εξάντας). Έχει παντρευτεί δυο φορές κι έχει μια κόρη, την Ελεονώρα.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1984 Ραντεβού
Αξέχαστες βραδιές Ζωή
1985 Μια τόσο μακρινή απουσία Αγγελική Αποστολοπούλου
1986 Ήταν ένας ήσυχος θάνατος Άννα
1987 Απουσίες Μαρία
1989 Κλειστό κύκλωμα Στέφη
1990 Η κόκκινη μαργαρίτα Λίνα
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα φωνή
1996 Η Παναγία των Παρισίων Εσμεράλδα (φωνή)
1997 Ο αδερφός μου και εγώ Ελένη Γραμματικάκη
1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα Άννα (φωνή)
2000 Οι τούρτες του μίσους
2002 ES.PRESS.O
2003 Μια υπέροχη μέρα
2004 Φωνή Αιγαίου
2009 8 μέρες πριν

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1985[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Θεατρικό Μουσείο - Θεατρικά Έπαθλα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2009. 
  4. Μυρτώ Λοβέρδου (25 Οκτωβρίου 1998). «Γρηγόρης Βαλτινός-Πέμυ Ζούνη». Τέχνες-Καλλιτέχνες. Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2009. 
  5. «Προϊόν photoshop οι «κοινές φωτογραφίες» της Πέμης Ζούνη και του Άνγκ Λι». protothema.gr. 22 Ιουλίου 2017. 
  6. Πάνος Σώκος (12 Φεβρουαρίου 2004). «Πολυπολιτικό ψηφοδέλτιο». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2009. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Ζούνη, Μόρτζος, Πιατάς στην Ομορφη πόλη». Hellenic Radio (ΕΡΑ). 10 Απριλίου 2002. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2009. 
  8. «Δημοτικοί σύμβουλοι - Δήμος Αθηναίων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία